Mahmut Akbulut 13 Haziran 2012 Paylaş 13 Haziran 2012 Farların gerçekten güzel...Çak bunlara en 8000'inden xenonu Abi bu yorum imam ve cemaat ile ilişkilendirilebilir,benden söylemesi Yorum bağlantısı
Turgut Oturmaz 14 Haziran 2012 Paylaş 14 Haziran 2012 Far yıkamam olmadığı için bu farları söküp halojenleri taktım. Muayeneyi yeniledikten sonra da bir Kastamonu gezisi yapayım dedim.Alışmam zor olmadı gerçi ama halojen farların aracın önündeki ışık dağılımı pek iyi değil.Şu anki görünümünü daha çok sevdiğimi söyleyebilirim daha orjinal ve estetik duruyor Bence de 406'nın farları ince olduğundan dolayı, mercekli projektöre çok uygun değil. Biraz daha dolgun bir far lazım. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 14 Haziran 2012 Yazar Paylaş 14 Haziran 2012 Abi bu yorum imam ve cemaat ile ilişkilendirilebilir,benden söylemesi Farların gerçekten güzel...Çak bunlara en 8000'inden xenonu Bence de 406'nın farları ince olduğundan dolayı, mercekli projektöre çok uygun değil. Biraz daha dolgun bir far lazım. 6000 mi 8000 mi, bu fara hangisi en iyi gider ? Bi de silecek motorunu yakar mı ? 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 14 Haziran 2012 Paylaş 14 Haziran 2012 6000 mi 8000 mi, bu fara hangisi en iyi gider ? Bi de silecek motorunu yakar mı ? Bence 15000K olsun mavi mavi yanar,hem arabanın renginede uyar.Çok janjanlı our Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 15 Haziran 2012 Yazar Paylaş 15 Haziran 2012 Bence 15000K olsun mavi mavi yanar,hem arabanın renginede uyar.Çok janjanlı our 4300'le önümü görüyorsam 15000'le uzayı bile görürüm 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut 15 Haziran 2012 Paylaş 15 Haziran 2012 4300'le önümü görüyorsam 15000'le uzayı bile görürüm +1 Yorum bağlantısı
Barış Sözüak 30 Nisan 2015 Paylaş 30 Nisan 2015 (düzenlendi) Dün ebay üzerinden 4 adet dışı 80mm, içi 64 mm olan 5050 rgb ledli angel sipariş verdim. Sonradan şu renk mi yapsaydım yada xenon rengine göre beyaz mı sarı mı dememek için istediğim rengi ayarlayabileceğim tarzda ürün seçtim. Ledlerin tane tane görünmemesi için plastik buzlu halka şeklinde 2 çift te kapak sipariş verdim. Normalde birer çifti kullanacağım diğerleri yedek duracak.Aldığım ürünlerin linki:angel için http://www.ebay.com/itm/171746526821şeffaf kapak için http://www.ebay.com/itm/161457945837Şimdilik projektör lenslere H7 ampul taktım. Kısmetse elimdeki orijinal eski farlardan birini araca takıp yeniyi sökeceğim. Zaten elimde daha eski farlardan kalan çanağı kesilmiş farlar da var. eski reflektörleri kullanmayı planlıyorum.Lensin (merceğin) üst kısmında az bir boşluk var. O kısmın üzerinde kalan far çanağına üstten delik delip yassı soğutuculu rgb power ledi yerleştireceğim böylelikle power led çanağın içinde görünmeyecek. Bu sayede de istediğim renk efektini oluşturabileceğim. Kırmızı, beyaz, 3200 K halojen sarısı ve uçuk mavi renk kombinasyonları güzel göründü. Tabi angel ledleri ile demon eye ledlerini uyumlu zıt renklerde ayarlayınca daha bir güzel olacak.Hidplanet sitesindeki galerilerde Nissan maxima model aracın çift mercekli farlarına hoş renk kombinasyonları yapmışlar. Renkleri severim o nedenle çok hoşuma gitti. İlgili resmin linki http://www.hidplanet...achmentid=35746İşin güzel yanı rgb ledlerle farları kapattıktan sonra bile renk kombinasyonu ile duruma uyum sağlamak iyi olacak.Xenon olarak 4300K yanan Osram 60140 gibi bir model düşünüyorum . Hem çakma xenon gibi durmayacak hem de performansı iyi olacak.DRL olarakta birkaç deneme yaparak son kararı vereceğim (şekil-sayı ve renk için)Sürücü olarak aklımdaki planlardan bazıları1- LT1070 gibi bir eleman ile 12 volttan sabit 15 volt elde edip sistemi sabit voltajla besleyeceğim2- Sabit 15 volt elde edip HV 9910, PT4115, MC 34063 ile (ki pt 4115 ile 0-2.5 volt aralığında dc voltaj ile dimleme imkanı mevcut) aktif akım sınırlamalı bir devre düşünüyrum . İlerleyen zamanlarda devre şemalarını paylaşacağım.Akşamları ufaktan ufaktan led kombinasyonları ile denemeler yapıyorum. Tamamen ışık seviyeleri ayarlanabilir ve kolaylıkla (muayene için) eski sisteme geçebilir bir sistem düşünüyorum. Şu an ön far grubu için1- Kısa huzme bölümüne bi-xenon2- Uzun kısmına led ampül3-Merceğe angel ve demon4-Uzun çanak reflektörüne ambians için rgb powerled5-Sinyal kısmına powerled+yanal led uygulaması (Amerikan park stili)Stoplar için ki içten konulmuş orijinal mercek olduğundan ledlerin görünüşünü bozuyor. O nedenle LSD denilen light shaping diffuser plakalarından almak istiyorum. Stopların arka kısımlarını reflektörleri kadar kesip soğutuculu led modüllerini koymuştum. Şimdi kasayı komple ön-arka olarak ayırıp merceği çıkartabilirim 4 Mayıs 2015 tarihinde Selçuk Keleş tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Oktay Toker 2 Mayıs 2015 Paylaş 2 Mayıs 2015 (düzenlendi) Yanlış anlaşılmasın.Forumuzdada o linklerdeki çalışmalardan aşagı kalmayacak ve oem parçalar ile yapılmış çalışmalar mevcut.Fikir verme açısından.Örnekleri forumu araştırırsan bolca görebilirsin.http://www.geceucusu...__fromsearch__1406 için açılmış konu yok görünüyor.Konu açarak resimli anlatımları paylaşırsan daha verimli olacaktır. 2 Mayıs 2015 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi 2 Yorum bağlantısı
Oktay Toker 4 Mayıs 2015 Paylaş 4 Mayıs 2015 Selçuk Ustam mercekli farın resmi hiçmi yok merak ettim şimdi. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 5 Mayıs 2015 Yazar Paylaş 5 Mayıs 2015 Selçuk Ustam mercekli farın resmi hiçmi yok merak ettim şimdi. İlk sayfada Yorum bağlantısı
Oktay Toker 5 Mayıs 2015 Paylaş 5 Mayıs 2015 (düzenlendi) Kendi adıma konuşayım Forum çırağı olarak,boşuna dememişler çırak Ustaya çeker diye. Mercekler hemde o vakit epey tuzlu idi sanırım fora olmuş. Gündüz farınada laf yok.Bana yolladığın Bosch h7 mercek değilmi bu?Hella'da aynı görünümde imiş.Resimleri ben yeni görebiliyorum. 5 Mayıs 2015 tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 5 Mayıs 2015 Yazar Paylaş 5 Mayıs 2015 Sana hella yollamıştım, boschun öyle ürünü yok. H7 ve D2S dışarıdan birebir aynı gibiler. 1 Yorum bağlantısı
Oktay Toker 5 Mayıs 2015 Paylaş 5 Mayıs 2015 Aklımda Bosch kalmış.Anılar depreşti.Sonra bir ilanını görmüştüm bu farlar sökülmüştü. Kimbilir ne yaptılar. 2 Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu 5 Mayıs 2015 Paylaş 5 Mayıs 2015 (düzenlendi) Selçuk, pejo duruyormu hala? bu arada ellerine sağlık. 5 Mayıs 2015 tarihinde Lokman Ceritlioğlu tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 6 Mayıs 2015 Yazar Paylaş 6 Mayıs 2015 Gümüşaslan duruyor halen. Ufak tefek problemleri var, idare ediyoruz Farı da halojen bu da bir sorun sayılabilir 2 Yorum bağlantısı
Barış Sözüak 12 Mayıs 2015 Paylaş 12 Mayıs 2015 (düzenlendi) Bugün Osram 66144 ampüllerimi aldım. Kutuları orijinal gibi gelmese de elektrodların şerit iletkenlerinin olduğu yassı cam kısımdaki nokta, üst kesim kısmı ve arka kapağın içini açınca karşıma çıkan şeffaf epoksi kaplı bobin ile iç plastik kasadaki seri no ile arka kapaktaki seri nonun aynı olması nedenleri orijinal olduğunu düşündüğüm ampülleri çiftini 280 TL ye 3+4 taksitle aldım. Henüz balastlara bağlama şansım olmadı ama yarın deneme yapacağım. Ebay den aldığım angel RGB halkaların 1-2 hafta içinde elimde olmasını müteakiben aracıma temizlik boyası attırmak için 2 haftalığına arkadaşlarımın iş yerine bırakacağım. Bırakırken de ön ve arka aydınlatma parçalarını da söküp alacağım. Kısmet ise Haziran başı gibi işlemler tamamlanmış olacak olacak. Merceklerim Hella intemo olmasına karşın (gen6 diye geçen 3" siyah plastik çerçeveli) D1S ampülün oturması için Ruslarda da gördüğüm üzere saat 9 yönündeki ince çentiğin tıraşlanması gerekiyor. Çok araştıramadım ama bu mercekler acaba D3-4S serisi ampüller için mi tasarlanmış?Bir de Osram CBI 5500K ampül denk gelmişti. Veri kağıtlarında %20 ye kadar daha fazla ışık derken detaylarda MAVİ KAPLAMALI olanlara göre diye bir ibare vardı. Ampüllerin rengi çok açık mavi idi. Sonra 4300K civarı olsun diyerek 66144 almaya karar verdim. Bu arada ampül almak isterseniz hepsipeugeot sitesinde 2 yada 4 adet 66144 Osram (ki oradan alışverişim oldu sağlam firma) 126 TL/Adet şeklinde fiyatları var. Oradan alacaktım fakat bendeki karta taksit yapmıyorlardı. Ankara'da Mercedes servisi olan bir firmadan aldım.İntemo merceklerin D3S uyumlu olduğunu http://www.theretrofitsource.com/skin/frontend/trs_default/default/images/buyersguide/bulbs/3.png ampül tiplerini incelerken buldum. 12 Mayıs 2015 tarihinde Barış Sözüak tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Barış Sözüak 13 Mayıs 2015 Paylaş 13 Mayıs 2015 Akşam lambaya çentik açarak merceğe taktığım Osram 66144 lerden birisini Bosch/AL Gen5 balast ile test etme imkanım oldu. Balast soğuk durumda selektör simülasyonunda dahi lambayı neredeyse tam parlaklıkta yada oldukça tatmin edici parlaklıkta yaktı. Ölçmemekle birlikte iş yerimde toplamda 6 Amperi verebilen bir güç kaynağı ile kalkış yapamayan balast akü ile gayet hızlı ateşleme yapabiliyor. Elimdeki H7 xenon kiti (3X marka) olan kalkışta 5.6A, sürekli 3.5A çektiği halde sanırım bu balastlar kalkış akımı olarak 6-7 Amperin üzerinde anlık akıma ihtiyaç duyuyor.Lambalar özellikle tercih ettiğim ve normalde 30dk-1 saat olarak lambanın yanarak içindeki kimyasallarla başlangıç tepkimesini yapma sürecini (run-in) yapmadığı halde aracın orijinal kısa veya uzunlarının ikisinden de tek başına yandığı halde oldukça tatmin edici aydınlatma sağladı. Renk çok hafif sarı ama beni rahatsız etmiyor. İnsan gözü parlaklık algılama konusunda logaritmik olduğu için parlaklık lümen olarak 2 kat artmasa da göz artışı farklı oranlarda algılıyor. Testte tek HID lamba 3200 lümen 2 adet 55w halojen lambadan daha aydınlık geldi. Belki de projektörlü sistem ışığı reflektör gibi gereksiz yere de saçmadığından öyle olmuştur.Dikkat ettiğim bir başka konu da lamba yaklaşık 3 dk kadar yandığı halde mercek çanağında kayda değer bir ısı artışı olmadığı. Daha önce halojen takılı iken aynı mercekte ısı elle bayağı hissedilebiliyordu.Sonuç olarak gerek Hella Intemo mercekler, Osram 66144 gerekse Bosch/AL gen5 balast üçlüsü 650 TL ye malolmakla birlikte ödediğim paranın hakkını verirken daha önce kullandığım 3X marka H7 Xenon ile Valeo H7 mercekten kat be kat daha iyi başarıma sahip. 2 Yorum bağlantısı
Barış Sözüak 16 Mayıs 2015 Paylaş 16 Mayıs 2015 Aracımı komple boyatmaya karar verdim. Sahipleri bilir 406 lar bombeli kapı tasarımından olsa gerek çok fazla noktasal goçüklere maruz kalıyorlar özellikle otoparklarda yanda duran araçların sahipleri kapılarını açıp kapatırken direkt kapılara vuruyorlar kendi kapı kenarlarını. Daha önce böyle bir sebepten dolayı kapılarımı elden geçirtmiştim. Dolu nedeniyle tavanda oluşan göçüklerden dolayı tavanı vs kısacası aracın boyasını komple sıfırlamıştım. Geçenlerde aracı basınçlı yıkama ile yıkarken vernik atması meydana geldi bu da canımı sıktı zira aracımı kirli kullanırım ama kaporta boya hasarlı ise rahat edemem. O nedenle kısmet olursa önümüzdeki hafta komple boyaya sokacağım. Bu esnada da ebay den aldığım angellerimin gelmesi gerekli zira diğer aldığım malzemeler öngörülen tarihte elime geçti. Araç komple boyaya girerken ben de far ve stopları söküp işleme başlayacağım. Yaklaşık 15 gün eski boyanın tesfiyesi, gereken yerlerin macunlanması derken ben de kısmet ise işi bitireceğim. Tabi kaporta ve boyacı arkadaşlarımın işlerinin aksamaması durumunda geçerli bir durum. Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 20 Mayıs 2015 Yazar Paylaş 20 Mayıs 2015 Kolay gelsin. Bende de bagajın su alma sorunu var, sanırım stopların ordan sızıyor. Yorum bağlantısı
Barış Sözüak 20 Mayıs 2015 Paylaş 20 Mayıs 2015 Evet 2 yer vardı bende de şans eseri keşfettim, anfi sırılsıklamdı ve ön hoparlörler dc voltaj kaçağından hasar gördü. DAha sonra pcb yi vernik kapladım daha sonra da araca pc takınca ayrı bir anfi kullanıp iptal ettim hali hazırda eski anfi yerinde ama komple iptal oldu.1- İlk olarak stopların şasi ile arasında duran poliüretan köpük şeklinde contası yerinden sıkıştırma esnasında kayıp su alıyor.2-Stopların oyuğunun içindeki ek noktasında hafif boşluk vardı orayı içten (bagaj içinden) silikon sıvadım 1 Yorum bağlantısı
Barış Sözüak 21 Mayıs 2015 Paylaş 21 Mayıs 2015 (düzenlendi) Selamlar herkese,İş yoğunluğundan aacı boya için veremedim ama farlara yakın zamannda başlayacağım. Angel için http://www.ebay.com/itm/171746526821 ürününü almıştım. Dikkat etmedim alırken ama satıcı deniz yolu vs derken ürünün gelme tarihi olarak 16 Haziran-6 Temmuz arası gibi bir süre veriliyordu. Ben de geç olur diye Başka bir ürün siparişi daha vermiştim. Bugün sürpriz oldu. Geç gelir dediğim ve 1 Mayısta verdiğim sipariş elime geçti.Resim eklemeye vaktim olmadı ama ön inceleme sonucu fikirlerimi yazayım dedim belki almak isteyenlere yol gösterir.Ürünün dış çapı belirtildiği üzere 80mm iç çapı ise 64 mm. Ölçmedim ama elimdeki Hella intemoların ön kapaklarının düz yüzeyine tam oturuyor.Pakette 4 adet angel var. her biri 36 adet 5050 rgb led içeriyor. Öndirençleri arka tarafta ve kablo bağlantısı da sağlam görünümlü 4 lü şerit kablo ile oldukça ince yapılmış kalınlık oluşturmuyor çok fazla.Yanında 4 çıkışlı uzaktan kumandalı RGB kontrol ünitesi ile gelmekle birlikte 12 volt 3 amperlik bir adaptöre ihtiyacınız var çalıştırmak için yada yanında fişli kablo göndermişler onu araçta 12 volta bağlamakta kullanabiliyorsunuz.Gelelim enerjilendirilme durumuna.Kontrol ünitesine 4 adet halka ledi bağladım. ve açar açmaz ledlerin parlaklığı resmen gözümü kör etti diyebilirim. Oldukça parlak ve tatmin edici diyebilirim. RGB olduğundan 16 renge istediğiniz parlaklıkta ayarlayabiliyorsunuz. Tam güçte yandığından hafif ısınma oluyor doğal olarak ama çok uzun denemedim.Ledler aralarında yaklaşık 1 mm kadar boşlukla monte edilmiş kalite olarak ta iyi duruyor. Sorunsuz şekilde tüm ledler çalışıyor.Eksi yön olarak kablolarının kısa olmasını söyleyebilirim mutlaka uzatmak gerekli ve motor boşluğundan geçirilecek kabloların ısıya dayaknıklı tiplerden olması iyi olur.Eğer sayılırsa ledlerin çok parlak yanmasının yanında tane tane olması gösterilebilir. Bunu aşmak için zaten şeffaf tıtıklı plastik halkalardan almıştım başka bir satıcıdan ama o daha elime geçmedi.Bu halkalar geç gelecek diye http://www.ebay.com/itm/371300752037 halkalarından da aldım. Bunlar henüz gelmedi ama 81 ledli rgb ve satıcının ifade ettiğine göre boşluksuz yanıyor görünümünde imişler. Yakın zamanda da onların da geleceğini umuyorum.EKLEME:Halkaları beyaz renkte yani 3 çipi (RGB) tam parlaklıkta yakınca bir kaç dakika içinde çok ısındığını gördüm. Eğer tek renk yakarsanız sorun yok. 2 renk yakarsanızda çok sorun yok. Eğer beyaz yakarsanız led ömrü için parlaklığı kısmanızda fayda olur diye düşünüyorum. Yeterli parlaklıkla beyazı uzun süre yakınca da sorun olmadı ama aşırı parlak hale de getirmemek iyi olacak gibi. 22 Mayıs 2015 tarihinde Barış Sözüak tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Barış Sözüak 29 Mayıs 2015 Paylaş 29 Mayıs 2015 Bugün 2. siparişim olan 81 ledli angel halkam da geldi. Linklerini vermiştim. Halkaların üzeri silikon kaplı ve oldukça küçük olan 81 adet rgb ledle çevrili. Odukça parlak ışık elde edilebilen bu modül 12-24 volt uyumlu olduğu beyan edilmiş. Asıl mercek üzerinde bu ledleri kullanmayı istiyordum ki sonunda elime geçti. Bugün elimdeki az hasarlı sağ farı aracın üzerindeki mercek uygulaması yapacağım yeni far ile değiştirdim. Kısmetse bugün farı açıp ölçülerini alıp mercek işlemlerine başlayacağım. Denemeleri eski mercek uygulaması yapılmış reflektörde yapmıştım. Hafta sonu sınavlarım var. Ayrıca kurmam gereken bir güvenlik kamerası sistemim var ofisimin bulunduğu binaya. Paralel olarak iki işi de yürüteceğim bu esnada akşamları da mercek montajına başlayıp hafta içinde artık bitirmek istiyorum. Dün yine led farlı bir Audi gördüm. Daha bixenon'a geçemeden demode oldu bile. 1-2 sene içinde belki de led far modülleri çıkmaya başlayacak. O zamana kadar xenonu eskitmek lazım. 1 Yorum bağlantısı
Barış Sözüak 30 Mayıs 2015 Paylaş 30 Mayıs 2015 Evet biliyorum resim yok ama hepsini ekleyeceğim iş- sınavlar derken ara ara far işi ile uğraşıp resimliyorum. Bugün söktüğüm ve yıkadığım farı açtım. Farlar Bosch AL markalı orijinal farlar. Zaten yeni olduklarından içlerinde sıcak hava dolaşımı sonucu ortay çıkan hafif tozlanma sonucu çok az ön cam içlerinde kararma dışında sorunları yok. Farları aslında sıcak havada güneşin altında bırakıp kolaylıkla açarım diyordum ama hava kapalı olduğundan ve fırına da sığmayacak kadar uzun olduğundan açmaya karar verdim. Önce sıcak hava tabancasıyla açacağım bölgeden ısıtmaya başlayıp iz kalmasın diye düz tornavida ile kastırmak yerine yaklaşık 5 cm uzunluğundaki kalınca ve ucu içe doğru üçgen şeklinde oyuk bir el aleti ile yapıştırma hattına paralel ön camın arka kasaya girdiği yuvadan sokup ilerlettim . Zaten 3 te 2 si açılınca ve sıcak hava ile yapıştırıcı ısıtılınca yaklaşık 20 dk da tek farı hasarsız açabildim. Bu akşam da uzun/ kısa far çizgisini işaretleyip mercek için arka kısmı keseceğim. Şimdilik bu kadar. 2 Yorum bağlantısı
Recommended Posts