İçeriğe Yönlendir

Submarine Lambası İçin Led Tavsiyesi ve Bağlantısı

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

• 2 yıl sonra...
Oktay Toker
(düzenlendi)

Focus 2.5 modellerdeki orjinal submarine aydınlatmasını diger modellerin tavan lambalarında yapmaya çalıştım.İlk çalışmalarım ve son çalışmam.

Orjinali gibi olmasada orjinal sub lı tavan lambasından aldıgım ölçülere uygun şekilde kesip biçip yuva yapıp yön ayarıda yapıp 3mm led yerleştirdim.Bu pc power soketinin değişik renkleride elimde mevcut.Led açısı 30 derece oldugu için yaydıgı ışık esas ön cama yansımıyor.

İlk işlem ölçü aldıgım yerlere önce 3 mm sonra 5mm matkap ucu ile genişleterek delik delmek oldu.Sonrasında ledi orjinaldeki gibi bir şekilde takmak için kara kara düşünürken pc powerlarında kullanılan bu soket masamın üzerinde gözüme ilişti ön kısmı dikdörtgen arkasıda 3mm genişliğinde yuvarlak kısmı vardı ve hemen işleme başladım.Güzelce kesip biçtim ve ortaya bu sonuç çıktı.Şeffaf çift karışım 404 kullandım daha taze ve biraz koyu görünüyor tam kurudugunda oldukca şeffaf bir hale geliyor.Fakat bu camda en ufak izi belli ediyor.Test için kırmızı yeşil 30 derece ve ışık gücü çok düşük led kullandım elimde bunlar vardı yine pc lerden çıkmıştı.Orjinal lambada 2 kırmızı yada amber led seri baglanmış ve 1.1kohm çeyrek watt direnç kullanılmış.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

7.jpg

5.jpg

6.jpg

8.jpg

9.jpg

Bu parçayı tutturdugum yer yapıştırma sonrası camın çok ciddi şeffaf görüntü yansıtması nedeniyle izole etmem gerektiğine karar verdim.Önce aliminyum boya attım ama uzun ömürlü olmadı el dedğdiğinde fena haşde izi belli etti.Sildim ve sonra siyaha boyadım.Resimde çok iyi durmasada gerçekte fenada olmadı hani.

11.jpg

7-1.jpg

6-1.jpg

5-1.jpg

Buda gece duvara yansıyan görüntüsü.Yaklaşık 5 metreden çektim.

12.jpg

Bunda sonradan keşfettiğim hata değil ama sonuç öyle gösteriyor Focus orjinal sub ölçümü yaparken ön gögüs mesafesi Fiestalarda çok geride kalıyormuş bunu öğrendim ama iş işten biraz geçti bu şekildeki yön kolçak tarafına ışık vermesi şeklinde oldu.İçine taktıgım parçalar sökülüp ters takılırsa harika olacak.

Focus f1 düz tavan lambasına yeniden bu uygulamayı yaptım.Tecrübelendikce dahada güzel oluyor.Bu defa boyamadım sadece taktıgım led yuvasını önceden aliminyuma boyadım ve yapıştırdım.Işık yayılması neredeyse yok gibi.Yapıştırırken ek parçanın ve aydınlatma kapagının kestiğim yerlerine havşa şeklinde eğim verdim ve yapıştırıcıyı buraya sürdüm doldurdum.Minumum seviyede belli oldu ama çokta göze batmıyor dersem yalan olmaz.Parçaları bu defa 2 yönde taktım kolçak tarafı ve vites tarafına bakıyor biraz daha yön verseymişim dahada iyi olacaktı.Harika oldu ama yinede yön hatalarını,montaj hatalarımı tecrübelendikce daha iyi hale getireceğime eminim.

8.jpg

9.jpg

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Ergun Kayıran

Şimdi aklıma geldi. Otomatik kararan aynaya gelen kablodan hat çeksek, hatta led i de aynanın altına monte etsek? Aynanın içini açmak biraz düşündürdü beni. Yoksa hem aynanın otomatik kararmasını engelleriz hem de ampül gözümüze görünmez. Ayna dağıtan varmı daha önce?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Aynayı açmak çok zordur.. Hep güneşte kaldığı için sertleşir ve açarken genelde kırılır..

Led biraz derine gömülür ise, ayna ledin kendini görmez ise kararmaz..

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
  • 3 hafta sonra...
Mehmet Ozyurek

Son çalışmamda bu şekilde oldu ve en iyiside bu oldu sanırım.

7-2_zpsa58a1278.jpg

Oktay, forumdaki tüm resimlerin zamanla kayboluyor... Emeğine yazık, düzgün bi yere yere yükle şunları..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Son çalışmamda bu şekilde oldu ve en iyiside bu oldu sanırım.

Foruma yükleyebiliyorsun ?
Yorum bağlantısı
Oktay Toker

Fordclub ile burada konular hep ayrı olduğu için zaman ayırıp yenileyemedim.Fırsat buldukça yeni linkleri ve forumdan yükleme yapacağım. :good1:

Yorum bağlantısı
Erkan Kahya
Foruma yükleyebiliyorsun ?

Selçuk abi foruma 1mb dan fazla yüklemiyor tek resim veya çoklu resimde bu limiti geçemiyoruz.

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Selçuk abi foruma 1mb dan fazla yüklemiyor tek resim veya çoklu resimde bu limiti geçemiyoruz.

Fotoları küçültmek şart. Bunu alışkanlık haline getirmek lazım hem server hem de konunun yüklenmesi açısından. Dolayısıyla 1 MB'ın fazlasıyla yeterli olduğunu düşünüyorum. Gerekiyorsa artırabiliriz.

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Can Sarul

Merhabalar forumu takip ediyorum fakat yeni üye oldum.Ben İstanbul'dan Can 207 aracım var tavan lambam tek butonluydu ben bunu 308 lerin üç butonlu ve submarine lıght aydınlatmalı olanıyla değiştim.Kabloyla köprü yaparakta submarine lıght aydınlatmasını kontakla birlikte aktif ettim.Fakat ışıklandırma yeterli gelmiyor.Vitesin üstüne kadar bi aydınlatma sağlamıyor malesef.4 bacaklı flux led kullanıyormuş.Ben bunu nasıl güçlendirebilirim acaba aynı ledin daha güçlüsünü karaköyde bulabilir miyim?Birde iç aydınlatmaları beyaz led ampullerle değiştirmek istiyorum torpido bagaj ve tavan kısık yanmayacak kapanınca hangi model led almalıyım?

Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

Can bey merhaba hoş geldiniz :flowers:

Ledler geniş açılı ise ışığı dağıtır ve aydınlatmaz dar açılı led kullanırsan istediğin bölgeyi rahatlıkla aydınlatırsın...

Yorum bağlantısı
Can Sarul

Merhabalar çok anlamıyorum malesef o kısmından ozaman dar açılı flux led mi alacağım 4 bacaklı turuncu

Yorum bağlantısı
Can Sarul

Herhangi bir watt veya değer var mı acaba karaköyde bulabileceğim bir yer var mıdır?Üstündekiyle aynısını almış olmayayım

Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

abi dar açılı lede de gerek yok aslında ya. mevcutta kullanılan dirençlerin değerlerini düşür bir de öyle dene olmazsa dar açılı lede geç.

Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Kenan Şan

Sayın gurup üyeleri hepinize hayırlı günler dileyerek başlamak istiyorum.

Belki diğer forum başlıklarında işlenmiştir ama son olarak net cevabınızı öğrenmek için sormak istiyorum. Dikiz aynasının altına submarine ışık koymak istiyorum.

- En iyi sonucu LED ile mi yoksa flamanlı ampulle mi alırım?

- Cevabınız LED ise marka, model, tip ve kod numarası vs tavsiye edebileceğiniz bir şey var mı? Ben renk olarak mavi seviyorum.

- Klasik 3mm-5mm LED'lerden bahsediyorsak uzun ömür açısından tavsiye edebileceğiniz, tecrübe ettiğiniz bir marka var mı? (Aynayı çok zor açtım bir daha açarsam aynaya kalıcı hasar vermek durumunda kalacağım)

- 1-1,5 Kohm direnç bağlayacağız burası net herhalde?

- Başka dikkat etmemiz gereken bir şey var mıydı?

Saygılarımla

Kenan ŞAN

Yorum bağlantısı
Mahmut Akbulut

5mm mantar led submarine için en uygun led türü , bunun için markaya ihtiyaç yok hepsi çin malı çünkü , güvendiğiniz bir yerden alışveriş yapmanız faydalı olur.

1 1,5 ohm direnç led i tam güçte yakmayacağı için uygun olur , normalde 500 ohm mantar led için yeterli olur . Sistemde 7812 kullanıp akımı sınırlayabilir ve direncin ömrünü uzatabilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Özbaş1679652583

5mm mantar led submarine için en uygun led türü , bunun için markaya ihtiyaç yok hepsi çin malı çünkü , güvendiğiniz bir yerden alışveriş yapmanız faydalı olur.

1 1,5 ohm direnç led i tam güçte yakmayacağı için uygun olur , normalde 500 ohm mantar led için yeterli olur . Sistemde 7812 kullanıp akımı sınırlayabilir ve direncin ömrünü uzatabilirsiniz.

kardeşim submarine için %99 dar açılı ledler kullanılıyor, sen mantar demişsin, bir yanlışlık olmasın? (ya da vardır senin bir bildiğin...) benim arabanın orjinalinde var onda da dar açılı kullanılmış ışığı dağıtmaması için...

benim şahsi fikrim eğer dikiz aynasına yapılıyorsa 3 adet dar açılıı led seri bağlanarak da yapılabilir, güzel olur.

Yorum bağlantısı
Mustafa Bağseven

Ben pug 207de en son 5mm 5chip amber renk geniş açılı tek led kullanmıştım.Sonuç çok iyiydi.

Yorum bağlantısı
Oktay Toker
(düzenlendi)

Geniş açılı led ayna altında veya tavan lambası kısmında ışığı olduğu yerdeb başlayarak aydınlatmaya başşlar ve vites tarafıda dahil kapılara kadar aydınlatma yapar.Fena haldede gözü yorar.

Led ışık veren kısmı içte saklanarak 3mm veya 5 mm lik dar açılı led kullanılmalıdır.Oem olarakta bu şekilde led kullanılır.Yada ledin yerleştirildiği kısım reflektör tasaraımı şeklinde ışığı belirli açıda verecek şekilde tasarıma sahiptir.

Kırmızı ve turuncu led için 1.5 kohm ile 2.2kohm arası kullanılabilir. Mavi,yeşil,beyaz için 3,3kohm falasıyla yetiyor.Lakin amaç loş tatlı bir ışık elde etmek ise bunlara geçerli.

Yok geniş şekilde canlı ışık ise mantar led yada smd led kullanılır.Dirençler 680ohm ile 1kohm yarım watt kullanılmalıdır.1watt olur ise daha iyi olur.

Submarine çalışmaları konusu sanırım vardı diye hatırlıyorum.

tarihinde Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Kenan Şan

Oktay bey

Dar açılı LED dediğimizde, form olarak farklı tipte LED'den mi bahsediyoruz?

Yanıtlarınız için çok teşekkürler.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...