İçeriğe Yönlendir

Xenon far için yıkama sistemi şart mı ?

Guest dreamtheater

Recommended Posts

Ahmet Kasapoğlu

Bizzat bildiğim 4 5 arkadaşım bırakın yıkamayı, merceksiz şekilde kit takılı olduğu halde muayeneden geçtiler.

Zaten nasıl olurda far yıkama olmaması ağır kusur olarak nitelendirilir?

yürüyen aksamdaki frendeki sorunlara nasıl bir kusur o zaman.

Ancak hafif kusur olması gerekir xenonla ilgili bir konunun ki bahsettiğim 4 5 arkadaşım hafif kusur yazısı ile muayeneden geçtiler.

Sizin rapor gerçekten ilginç fakat rapordada tutarsızlık var.

Kısa farın ayarsız olması gibi aydınlatmadaki en önemli unsurlarda biri hafif kusur olarak nitelendirilmiş.

Ama ondan çok daha az önemde olan uzun farın ayarsız olması orta kusuru bırakın, ağır kusur olarak nitelendirilmiş.

Ben anlamadım bu işi.

Yorum bağlantısı
Sercan Keklik

ahmet far yıkama olmaması xenonda bencede agır kusur... bunun neresı ters ben onu anlamadım

ayriyetten HID xenon kite hafif kusur veya muaene onayı veren muaene ıstasyonun ben adam akıllı muaene ettıgınden süpe ederım.. Orda rüşvet vardır..

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu

far yıkama olmaması normal demiyorum bencede tabiki yasal olarak gereken neyse o olmalı fakat

hafif kusur

orta kusur

ağır kusur

şeklinde 3 seviye belirlenmiş.

eğer uzun farımızın ayarsız olması veya farda yıkama olmaması ağır kusursa

freni düzgün tutmayan. Rot ayarı bozuk. Şasesi yamuk olan araçlar nasıl bir kusurla rapor alıcaklar?

asıl bunları ağır kusur. ama uzun yükseklik ayarı gibi durumların hafif yada orta kusur olması gerekir.

sonuç olarak şimdi ağır kusur denip geçirmeseler herkes halojen ampulunu takıcak muayeneden geçip tekrar xenon kite dönücek.

Ama frenlerinde sorun olan, rot ayarı bozuk olan vb. gibi durumlarda ağır kusur verilip geçemeyen araçlar bu sorunları halledip muyaneden geçicekler.

Örneğin sen Sercan o zaman komple sökmen gerekiyor farları xenonları sendede otomatik yükseklik ayarı yok sende muayeneden geçemezsin :D

Sende halojen ampul taktiği ile yapıcan başka çare yok. Hepimiz öyle yapıcaz.

Yorum bağlantısı
Göksel Bahadır
sonradan takılan xenon muayneden geçmiyor o mailde bir yanlışlık var bizzat yaşadım biliyorum.

30122008996qp5.jpg

O belgede asıl saçmalık "motor no bulunamıyor= hafif kusur" :unsure2: . Çalıntı araçlar hafif kusurlu olarak trafikte dolaşabilir!..... :D

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu
O belgede asıl saçmalık "motor no bulunamıyor= hafif kusur" :) . Çalıntı araçlar hafif kusurlu olarak trafikte dolaşabilir!..... :)

bazı araçlarda motor no gerçekten dışarıdan okunamıyor.

Ben Lagunayla 3 sene önceki muayeneme girdiğimde görevli sadece şase nosuna bakıp. Bunlarda motor no okuyamıyoruz dışarıda değil demişti.

zaten motor nosunun çalıntı olmasıyla alaksı yok. Sonradan motorda değişebilir. Önemli olan şase no.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yanılmıyorsam Ford Explorer;

Motor numaraları motorun içinde okuyabilmek için şanzımanın inmesi gerekiyor..

Yorum bağlantısı
Sercan Keklik
Örneğin sen Sercan o zaman komple sökmen gerekiyor farları xenonları sendede otomatik yükseklik ayarı yok sende muayeneden geçemezsin :D

Sende halojen ampul taktiği ile yapıcan başka çare yok. Hepimiz öyle yapıcaz.

Sayın Sercan Keklik,

Öncelikle müşterimiz olarak tarafımıza iletmiş olduğunuz görüş, öneri ve sorularınızın bizler için bir gelişim fırsatı olduğunu belirtir, göstermiş olduğunuz ilgi ve hassasiyet için teşekkür ederiz.

Gaz deşarjlı (XENON) far kullanan motorlu araçlarda uygulamaya başlama tarihinden itibaren ilave olarak far yıkama ve temizleme mekanizması ve otomatik olarak çalışan far seviye ayarı bulundurulması zorunludur.

Ancak, otomatik yükseklik ayarının olmaması “Kısa huzmeli far: Far yükseklik ayarlayıcısı yok/çalışmıyor” kusur teksti ile (http://www.tuvturk.com.tr/kusurlartablosu.pdf ) “hafif kusur” olarak değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere, hafif kusurlar muayeneden geçmeye engel teşkil etmemektedir.

Bilgilerinize sunar, güvenli yolculuklar dileriz.

Saygılarımızla,

TÜVTURK A.Ş.

Yorum bağlantısı
Göksel Bahadır
(düzenlendi)

:D

Gaz deşarjlı (XENON) far kullanan motorlu araçlarda uygulamaya başlama tarihinden itibaren ilave olarak far yıkama ve temizleme mekanizması ve otomatik olarak çalışan far seviye ayarı bulundurulması zorunludur.

Ancak, otomatik yükseklik ayarının olmaması “Kısa huzmeli far: Far yükseklik ayarlayıcısı yok/çalışmıyor” kusur teksti ile (http://www.tuvturk.com.tr/kusurlartablosu.pdf ) “hafif kusur” olarak değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere, hafif kusurlar muayeneden geçmeye engel teşkil etmemektedir.

Saygılarımızla,

TÜVTURK A.Ş.

Anladığım kadarıyla "eğer aracımızda mercekli xenon far ve far yıkama varsa" otomatik far seviye ayarı olmadan hafif kusurla muayeneden geçebileceğiz. Ama muyene istayonunda bunu bilmeyen ordaki yetkililere bir belge sunmak gerek. Bu email'i resmi belge olarak kulanamayız. Bu bilgiyi bütün TUV muyane istasyonlarına iletmesini talep etmeliyiz. :punish:

Aksi takdirde "yassah kardeşim" muamelesi görürüz. :D

tarihinde gxb tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mertol Kip
Güzel soru....

Bence mevzuat gereği... Yani.. yasayı koyan, xenon olursa demiş... Halojeni katmamış....

Bence olmalı...

Hangi yasa? Madde?

Yorum bağlantısı
Ahmet Kasapoğlu
Sayın Sercan Keklik,

Öncelikle müşterimiz olarak tarafımıza iletmiş olduğunuz görüş, öneri ve sorularınızın bizler için bir gelişim fırsatı olduğunu belirtir, göstermiş olduğunuz ilgi ve hassasiyet için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,

TÜVTURK A.Ş.

evet Sercan bu güzel haber

ama diyorumya ben bu işten hiçbirşey anlamadım. Yani öyle maddler varki nasıl ağır kusur olmaz demeden geçemiyorum. Öyle maddeler varki buna ne alaka ağır kusur demişler demeden geçemiyorum.

otomatiği bırak far yükseklik ayarı olmayan çalışmayan yani arkaya 2 kişi oturduğunda olduğu gibi tepeye kalkıcak xenon mercekli araca hafif kusur veriyorlar.

Ondan sonra kirlendiğinde yok ışık dağılır karşıdan geleni rahatsız eder diye yıkama olmamasına ağır kusur veriyorlar.

Yükseklik ayarı olmayan yada çalışmayan mercekli xenonlu bir araçta yükleme yapınca kesilme çizgisi yukarı kalktığı zaman oluşan durumun diğer bi özetide merceklerin bixenon konumda olması gibi birşey. Yani çakma xenonlu bir fardan belki 3 kat daha fazla göz alır bakmanız mümkün olmaz. ama bu araç hafif kusurla geziyor.

Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
ibrahim Atlı
evet Sercan bu güzel haber

ama diyorumya ben bu işten hiçbirşey anlamadım. Yani öyle maddler varki nasıl ağır kusur olmaz demeden geçemiyorum. Öyle maddeler varki buna ne alaka ağır kusur demişler demeden geçemiyorum.

otomatiği bırak far yükseklik ayarı olmayan çalışmayan yani arkaya 2 kişi oturduğunda olduğu gibi tepeye kalkıcak xenon mercekli araca hafif kusur veriyorlar.

Ondan sonra kirlendiğinde yok ışık dağılır karşıdan geleni rahatsız eder diye yıkama olmamasına ağır kusur veriyorlar.

Yükseklik ayarı olmayan yada çalışmayan mercekli xenonlu bir araçta yükleme yapınca kesilme çizgisi yukarı kalktığı zaman oluşan durumun diğer bi özetide merceklerin bixenon konumda olması gibi birşey. Yani çakma xenonlu bir fardan belki 3 kat daha fazla göz alır bakmanız mümkün olmaz. ama bu araç hafif kusurla geziyor.

Sanıyorum son zamanlarda araçlarda artan xenon uygulamalarından sonra eskisi kadar çok sıkıştırmıyorlar. Çoğu araç artık xenonlu, sonuç olarak çözüm bulmuşlar. Ama iyi olmamış, çünkü çakma farlardan çok şikayetciyiz. Bu madde ile çakma farlar dahil muayeneden hafif kusurlu olarak geçebilecek, gözlerimizi kör etmeye devam edecektir.

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Ali İhsan1679652583

en basit çözüm bence yedek far bulundurmak :D yok muayeneden geçti geçmedi derdi kalmaz böylece,mesela ben modifiyemi çıkma farlara yaptım ve orjinalleri evde duruyor,herhangi bir durumda hazırda bekliyor yani,ayrıca ben kışın hiç aracının far yıkamasını çalıştıran birine rastlamadım daha,bu kış haftada bir yağmur kaydırıcı sıktım farlara ne su tutuyor ne pislik ve bence tanzikli far yıkama sistemi mercedeslerin e200 kasalarındaki gibi far sileceği olmadıktan sonra kurumuş pislik yada çamuru nereye kadar çıkarır o da ayrı bir konu sonuçta yola çıkarken öylede böylede farları kontrol etmemiz gerekir,unutulan bir konuda adamların yolları bizim yollarımız gibi çamur içinde yada köstebek yuvası gibi değil,önden giden arabanın sıçrattığı su ile bırakın farları ön camdan dışarısı görünmeyecek duruma geliyor çamur yüzünden,hatta yağmurlu bir günde yaptığımız yolculuktan sonra ertesi gün araçlarımızın ne halde olduğunu hepimiz biliyoruz,tabi bizim büyükler işin kolay yolunu seçiyor,getir yurtdışındaki standartları uygula gitsin ama alt yapı yapma,hazırlık yapma önlem alma sonrada bunu uygulayın de,neyse ben yine hararetlendim :D uzatıp kafanızı şişirmek istemiyorum,deveye sormuşlar boynun neden eğri,o da neremiz doğru ki demiş ya işte o hesap bizim büyüklerin işi ve mantıkları bu kadar çalışıyor ;)

Yorum bağlantısı
Göksel Bahadır

Far yıkama çamuru yıkıyorda, böcekleri yıkamıyor be ;) Geçen hafta gece yolculuğunda böcekleri gene durup elle temizlemem gerekti. :D

Far yıkama ile beraber far sileceğide gerekliymiş. :D

Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Serkan Gök1679652583
Far yıkamazsız, mercekli ile sorunsuz geçtik.. (C-max (hella))

Mercekli farlarla gidersem bana da şöle bi bakarlar artık.Depo da yedek farlar var orjinal ellenmemiş ampüller..senede 1kez takar muaneye giderim artık.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur
Mercekli farlarla gidersem bana da şöle bi bakarlar artık.Depo da yedek farlar var orjinal ellenmemiş ampüller..senede 1kez takar muaneye giderim artık.

Transitin bu hali ile muayneden geçtim. Farlarla alakalı en ufak bir problem bile olmadı. Sende geçersin umarım sıkıntı olmaz..

Yorum bağlantısı
Hakan Arıbaş

2001 model Volvo S40'ı olan bir arkadaşım far yıkama silecekleri çalışmıyor diye sorun yaşadı, sorunu giderdikten sonra geçti. Mercedes Viano'su (umarım yanlış yazmadım) olan bir arkadaşım ise arka cam sileceği çalışmıyor diye geçemedi, onu servise yaptırdıktan sonra geçebildi.

Orijinalde varsa ve çalışmıyorsa geçemiyorsun ama zaten yoksa (sonradan xenon kit takılmış araçta far yıkama yok ama geçiyor gibi)hafif kusurlu geçiyorsun.

Yorum bağlantısı
Yusuf Gür

kaskolar iyice güzelleşti valla. bi-xenon mercek yaptığım peugeot 407 ye, kuzen kasko yaptırırken farları da kaskolatmış 1500 tl ye. sadece 18 tl fark vermiş. bir kaza durumunda kasko farları verecek ayrıca elden de 1500 tl işçilik parası verecek güzel oldu :unsure2:

Yorum bağlantısı
Yusuf Gür

valla yüzlerce kit sattım taktım bir benim xenonlu arabam olmadı ona yanıyorum :( dobloya başlasam selçuk abi nin 406 dan uzun sürer kalsın şimdilik :unsure2: :unsure2:

Yorum bağlantısı
Vedat Özgürel
kaskolar iyice güzelleşti valla. bi-xenon mercek yaptığım peugeot 407 ye, kuzen kasko yaptırırken farları da kaskolatmış 1500 tl ye. sadece 18 tl fark vermiş. bir kaza durumunda kasko farları verecek ayrıca elden de 1500 tl işçilik parası verecek güzel oldu :unsure2:

hadi ya bende 650 lira eklettim 15 lira eklendi yıllık.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...