İçeriğe Yönlendir

Deprem Çantası

Mustafa Yenigün

Recommended Posts

Mustafa Yenigün

Merhaba,

Maalesef hepimizin sahit oldugu gibi, deprem bolgesinde acil olarak evini terk eden bir cok aile, kendilerine giyim, yiyecek ve icecek yardimi ulasana kadar sogukta ciddi bir mücadele verdi. Bu noktada, belki tekrardan akillara getirmenin faydali olabilecegini dusundugum icin, deprem cantasi konusunu gündeme getirmek istedim.

Esim 99 depreminde Yalova’daki depremzedelerden. Uzun bir süre cadir kentte yasamis ve deprem konusunda asiri hassasiyete sahip biri diyebilirim. Bu nedenle Istanbul’da yasarken, deprem konusunda elimizden geldigince önlem almaya ve hazir olmaya calisirdik. Her ne kadar iyi bir sey olmasa da, bu konuda biraz paranoyak oldugumuzu da soyleyebilirim. Ancak bazi konularda fazla hassas olmak, bazen daha güvenli olmayi da saglayabiliyor.

Oncelikle, bizim icin en önemli seylerden biri, ikimize de ait birer deprem cantasi olmasiydi. Bunlar evin kapisinin hemen yaninda durur ve acil bir durum sonrasinda alip hemen cikabilmeye imkan tanirdi. Yine benzer sekilde, bu cantalari ev icinde, depremde yasam ucgeni olarak belirlediginiz ve hayatta kalmanizi saglayacak bolgenin yakinina koymanin da oldukca mantikli bir tercih oldugunu dusunuyorum.

Cantayi hazirlarken tabii ki icerigi arttirmak ve azaltmak mümkün ama bu noktada en kotu durumu, yani cuzdaninizi, anahtarinizi, ayakkabilarinizi bile alamadan evi terk etmek zorunda oldugunuz bir senaryo uzerinden anlatmak istiyorum.

Bugun bu tip bir cantayi hazirlamak, internet alisverisi ya da Decathlon gibi firmalara giderek oldukca kolay.

Fikir verebilmesi acisindan, aklimda kaldigi kadariyla iceriklerini su sekilde anlatabilirim. Asagidaki siralama tabii ki önem sirasini göstermiyor, aklima ve gözümün önüne getirebildigim kadariyla toparlamaya calisacagim. Tabii ki unutmayalim, cocugunuz ya da bebeginiz varsa, ona gerekebilecek tüm ihtiyaclari da bu listeye eklemeniz gerekiyor.

• Öncelikle tabii ki, asagidaki her seyi alabilecek boyutta, ve tasinabilir bir canta (burada cantaniz sirtinizda uzun mesafe yurumeniz de gerekebilecegi icin, bel destekli tipleri de kullanabilirsiniz.)
  • Bisküvi gibi yenmesi basit ve son kullanma tarihi uzun ürünler
  • Ton baligi gibi son kullanma tarihi oldukca uzun ve canta icinde zarar gormeyecek ürünler, konserve gida
  • Cikolata gibi yüksek enerji verebilecek ürünler (Snickers gibi markalari tercih ediyordum)
  • Hazir corba
  • Catal, kasik
  • Kisisel anlamda cantayi tasimayi cok zorlastirmayacak ancak belli bir süre yetecek miktarda su (bugün artik herhangi bir suyu filtreleyebilecek dagci tipi ekipmanlarin da ulasilabilir ve canta icinde az yer kaplar olmasiyla su miktarini azaltmak mümkün.)
  • Kalin ve ince olmak üzere cesitli kiyafetler (bunu su an cok cesitlendirmiyorum, ancak ozellikle polar, kalin corap gibi onemli olanlar mevcut)
  • Rahat hareket etmeyi saglayabilecek bir spor ayakkabi
  • Acil durum battaniyesi
  • Kimlik, pasaport, tapu, dask vb. gibi resmi belgelerin bir kopyasi
  • Bir miktar nakit para
  • Arabanin yedek anahtari
  • Düzenli olarak kullandiginiz ilaclar varsa, kesinlikle bunlar ve agri kesici, ates düsürücü ve antibiyotik gibi bazi temel ilaclar, mümkünse multivitaminler
  • Bir adet powerbank ve farkli tipte sarj kablolari (powerbank’in günes enerjisi ile kendini sarj eden tipte olmasinin onemli oldugunu dusunuyorum)
  • Bir radyo ve ona uygun piller (yine radyo konusunda artik hem radyo hem powerbank seklinde calisabilen, gunes enerjisi ile sarj olabilen ve hatta arkasinda bulunan cevirme kolu ile sarj edilebilen alternatifler mevcut)
  • Eski bir cep telefonu (Icinde simkart olmamasi sorun degil, olmasa bile 112 aranabilir olur. Eski tip olmasi, bataryanin cok uzun süre dayanmasi acisindan avantaj saglarken, internete baglanabilen bir tipte olmasi, sim kart olmasa bile bir sekilde uygun bir kablosuz ag bulunursa, iletisimi kolaylastiracaktir.)
  • Bir fener
  • Bir düdük
  • Ilk yardim seti
  • Islak mendil, tuvalet kagidi, kadin pedi gibi hijyen ürünleri
  • Dezenfektan
  • Cakmak
  • Caki, bicak, makas gibi kesici aletler, konserve acacagi (burada tabii ki cok islevli cakilar tüm isleri kapsiyor, ancak bu durumda kendinizi savunmak adina nispeten büyük bir kesici alet)
  • Bir miktar kalin ip
  • Maske
  • Cop torbasi
  • Pusula
  • Mum
  • Ates yakilinca, su kaynatmak icin kucuk bir metal kap
  • Plastik bardak
  • Kalem ve kagit
  • Sehir haritasi

Buraya kadar olanlarin olmazsa olmaz olduklarini dusunuyorum. Alternatif olarak asagidakiler de eklenebilir.

• 2 adet basit el telsizi ve pilleri
  • Uyku tulumu
  • Tasinabilir su filtresi
  • Kalin is eldiveni
  • Cadir (gözünüzde büyüdügünü biliyorum ama inanin kapaliyken oldukca kucuk yer kaplayan, ancak kuruldugunda rahatlikla 4 kisilik bir aileyi koruyabilecek kapasitede cadirlar mevcut)
  • Sigara (ben kullanmiyorum, ama kullanmadigi zaman kendini kaybeden arkadaslarim oldugu icin eklenebilecegini dusunuyorum)
  • Cekic/balta vs. benzeri kirici/kesici alet
  • Ev hayvaniniz icin mama
  • Baret
  • Kafa feneri

Unuttugum bir seyler olabilir, kusura bakmayin, aklima geldigi kadariyla toparlamaya calistim.

Aracinizin olup olmamasina ve aracinizin bulundugu konum itibari ile depremden zarar görüp görmeme ihtimaline göre, bu cantayi su sekilde degistirmenizi de önerebilirim. Depremde yikilma durumuna karsin, sizi yasam ucgeninizde destekleyebilecek temel ihtiyaclarinizi barindiran kucuk bir cantayi ayirip, geri kalan ve disari cikabildiginizde yararli olacak ama normalde evde bulunan cantada agirlik yapabilecek her sey icin arac bagajinda ayri bir canta. Aslinda benim genel olarak tavsiyem arac icinde bulunan cantanin da, mumkun oldugunca dolu olmasi, cunku depreme sokakta yakalanabilirsiniz ve deprem sonlandiginda donebilecek bir eviniz olmayabilir.

Tavsiyem icerikleri olustururken en azindan genel olarak soylenen 72 saatlik süreyi dikkate almaniz. O süre icinde, iceride ya da disarida hicbir yardimin gelmeyecegini varsayarak hazirlik yapilmali diye dusunuyorum. Benzer sekilde, depreme evde yakalanma durumunda, tüm aile bireylerinin kendilerini atabilecegi ve yasam ucgeni olusturacak bolgeleri onceden belirlemek ve herkese gitmesi gereken yeri iyice ogretmek. Burada ozellikle cocuklarin egitiminin cok onemli oldugunu dusunuyorum. Cantalari hazirladiktan sonra, evde bir deprem tatbikati yaparak, ne kadar sürede herkes dogru yere ulasabiliyor test edebilirsiniz.

Ayrica, uykuda cok siddetli bir depremle karsilasma ve hareket edemeyecek durumda olma ihtimaline karsin da, herkesin basucunda su ve mümkünse bir düdük bulundurmasi da oldukca onemli.

Deprem cantaniz icinde bulunan, ozellikle ilaclarin ve gida maddelerinin son kullanma tarihlerini gerekirse canta üzerine bir etiketle yazmis olmak da, gerektiginde icerigi yenilemek icin yararli olacaktir. Burada, canta icinden bir seyi cikarip, zaman kaybetmeden yenisini koyacak sekilde ciddi davranmak cok onemli.

Son olarak, deprem bitti ve kendinizi ve ailenizi bir sekilde cantanizla beraber disari attiniz diyelim. Bu noktadan sonrasi icin de onceden bir plan yapmak da oldukca onemli. Oldukca yikici bir deprem sonrasinda bolgede kalmaniz hem riskli hem de mantiksiz olacaktir. Bu nedenle, hangi yone hareket edeceksiniz, ayni sehirde farkli bolgelerde yasayan akrabalarinizla nerede bulusmayi hedefleyeceksiniz gibi konulari onceden netlestirmenizi tavsiye ediyorum.

Su an icin aklima gelenleri bu sekilde toparlayabildim. Lütfen deprem cantasini ek bir is olarak görmeyin. Bunu araciniza ya da evinize yaptirdiginiz sigorta gibi düsünün, ciddiye alin ve hala bir tane bulundurmuyorsaniz, en kisa zamanda hazirlayin.

Bir deprem ülkesi oldugumuz icin depremsiz günler dilemek, bilimsel olarak mantiksiz olacaktir, ancak herkesin depremlerden hic zarar almadan ciktigi günlere varabilmemizi diliyorum.

• Beğen 15
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Bekir Çelik

Teşekkürler konu için. Bu çantaya eklenebilecek ürünlerin linklerini, satın almış olan arkadaşlar konu altına ekleyebilirse bizler de faydalanabiliriz.

Faydalı bulduğum iki videoyu ekleyeyim müsadenizle.

* * *

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

araba bagajına bir damacana su, sağlam kalır da çıakrsak işe yarar

Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna
Çağlar Bayur yazdı:

araba bagajına bir damacana su, sağlam kalır da çıakrsak işe yarar

Araba da saglam kalmali abi. 2 deprem cantasi planliyorum, bir arabada, bir de kapida. Aceleyle ciktik, kapidakini alamadik, camdan atladik vs. Arabadakini nasil alacagiz, araba saglam kaldi ama anahtar yok (kirarim cami) ya araba da enkaz altinda kaldiysa.. Ihtimalleri dusununce cikamiyorum isin icinden

Yorum bağlantısı
Ahmet Hasan Şendağ

Deprem bölgesinden arkadaşla konuştum. Kendisi çok bilinçlidir. Çantası düdüğüne kadar hazırdır hep. 

Diyor ki öyle bir salladı ki dışarı çıkarken deprem çantamızı almak aklımıza gelmedi, çocuğu almak için odaya zor gidip evden çıktık. Evin koridorunda bile yürüyememişler, deprem duvardan duvara vurmuş kendisini. Neyse ki evlerinde hasar vs yok

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Ahmet Hasan Şendağ yazdı:

Diyor ki öyle bir salladı ki dışarı çıkarken deprem çantamızı almak aklımıza gelmedi

Evde tutması hata.

Uyurken yanımızda olması gereken

1.düdük.

2.fener.

Eğer mümkünse çekmecede orada burada 1-2 sporcu enerji barı/kuruyemiş. Hemen elimizin altında olmalı.

Çanta eğer sağ kalırsak dışarda işe yarar.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mert Gülkokan yazdı:

Deprem çantası arabada olacak

Araba evden uzakta olacak ki bina yıkıldığında zarar görmesin

Araba sw hb ya da suv olacak ki arka koltuklar yatırıldığında yatak gibi kullanılsın

Duster grubunda depremzede birisi arka koltukları yatırıpı çocuklarına yatacak yer kapmış. Üzerine de çadır taktıracağım diyor

Hadi ev yıkılmadı bizde çıktık ama eve giremiyoruz anahtarı da alamadık arabayı nasıl açıp çalıştıracağız can alıcı nokta bu

Başka konularda emmi birşeyler yazmıştı

Arabanın analog anahtarını arabanın altında bir yere gizlemekten bahsediyordu

Diğer konuda depoyu en az yarım depo tutmakta fayda var ki bu tip durumlarda hızlı bir şekilde güvenli yere ulaşmak için fayda sağlayabilir

Yıkılacak tipte evde oturulmayacak. doğru olan bu olur. diğer tüm formüller sıkıntılı. deprem ve yangın korkusu içgüdüsel. Kontrol edemiyorsun. mantıklı davranmak için onlarca kez tatbikat gerekir. herkesin arabası var kabul edersek arabada bazı acil şeyleri barındıran bi çanta iyi olur abartmamak kaydıyla. Bu sadece deprem değil başka türlü durumlarda birine yardım yahut araç arıza yapınca orda burda kalınca da faydalı oluyor. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Bekir Çelik

Abiler, sizler bu çantayı afet sonrası dışarda kullanma amacıyla düşünmüşsünüz hep ama, açıkçası Allah korusun enkaz altında kalınca da kullanılabilecek bir çanta olarak düşünülmeli. Arabaya ayrı eve ayrı, hatta videoları izlediyseniz bireysel çantalar hazırlanmalı şeklinde görüşler var.

Oluşturulabilecek hayat üçgeninde, yanınızda kafa lambası, düdük, tuşlu telefon, protein/enerji barı, su, mylar battaniye olduğunu farz edin. Küçücük bir el çantasına bile sığar bu dediklerim. Dilerim hiç ihtiyaç kalmaz da...

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Gökhan Tuna yazdı:

Arabadakini nasil alacagiz, araba saglam kaldi ama anahtar yok

basit düşün: taş - bahçe tırpanı vs. basit iyidir vesile ile bir anahtarcı kamyonete malzemeyi yüklemiş, afet bölgesinde anahtarsız dışarda kalanlara anahtar hizmeti sunuyormuş

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Bence dışarı için çantaya gerek yok. Ha yapılır ama çok elzem değil. Görüyoruz tüm ülke seferber oldu. Birkaç gün içinde açıkta kimse kalmıyor. Önemli olan sağ çıkmak. 

deprem çantasında su, düdük, fener, pil, enerjili yiyecek yeterli. Yatağın yanında duracak. 

Yaralıyı enkaz altından çıkarmadan önce serum takıyorlardı. O dikkatimi çekti. Eğer uzun ömürlüyse damar yolu için ekipman ve serum da koyulur. Gerçi onların taktığı serumda 5-6 gün aç susuz kalmış yaralı insan için ilaçlar vardır kesin. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Kansız hain insanlar ve yollarını açan soysuzlar nedeniyle katliama dönen büyük yıkım sonrasında bir kaç ay tedbir emniyet vs hazırlık ekipmanları yapılır ancak bir yılı bulmadan unutulur. Unutuluyor, unutuldu hep, unutulacak yaşananlar. Yaşayanlar bile unutuyor tedbir almayı. Bakınız şekil 13A ben. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

Araç muaynesi gibi binalarada  belli periyotta kontrol zorunluluğu getirilmeli. 20 sene önce sağlam olan bina şimdi aynı sağlamlıkta duruyormu? Kolonlar kesilmiş tadilat yapılmışmı? Yetkili kurumlarca tespit yapılıp kayda geçmeli.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Ersen Tapan yazdı:

Araç muaynesi gibi binalarada  belli periyotta kontrol zorunluluğu getirilmeli. 20 sene önce sağlam olan bina şimdi aynı sağlamlıkta duruyormu? Kolonlar kesilmiş tadilat yapılmışmı? Yetkili kurumlarca tespit yapılıp kayda geçmeli.

Güzel bir iş sahası, yeni bir sektör.. 

Yapılabilir bu. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
(düzenlendi)

tespit edip kayda geçierecek personel de belli periyotlarda tüv gibi kontrol  olacak ise mantıklı

tarihinde Çağlar Bayur tarafından düzenlendi
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Çağlar Bayur yazdı:

tespit edip kayda geçierecek personel de belli periyotlarda tüv gibi kontrol  olacak ise mantıklı

Bizden çıkmaz.. 

Alman falan denetlemeli. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Bugün Hürriyet gazetesinde deprem cantasina dair söyle bir haber var.

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/deprem-cantasi-ayaginiza-takilan-bir-prangadir-hayat-kurtaran-sey-canta-degil-aldiginiz-pozisyon-42219996

Deprem cantasini ise yaramayacagi ihtimalleri toparlayip, kesin bir yargi ile "deprem cantasi ise yaramaz" yorumu ile bitirmis olmalari bana göre cok dogru olmamis.

Bu konu bence ne siyah ne de tam beyaz olarak yorumlanabilecek bir konu degil. Gri alanda kaliyor, yani hic ise yarayamayacagi durumlar olabilecegi gibi, cok ise yarayabilecegi durumlar da var.

Bu depremde enkaz altinda hareket edemeyen insanlar gördügümüz gibi, telefonu ile kayit yapip cevresini gösterebilen ve hareket edebilen insanlar oldugunu da gördük, Dolayli olarak yaninda bir süre yetecek kadar yiyecek, su ve düdük bulunan bir cantasi olan insanlarin canta ile sanslarini biraz daha yükselttiklerini düsünüyorum.

Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez

Enkazdan veya hasarlı evden çıkıp ölmez de sağ kalırsak oturup çantadaki püsküütü yeriz. Bu mudur plan?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Hüseyin Sönmez yazdı:

Enkazdan veya hasarlı evden çıkıp ölmez de sağ kalırsak oturup çantadaki püsküütü yeriz. Bu mudur plan?

çilekli pasta olmayacak mı yani

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Mehmet Ozyurek yazdı:

Güzel bir iş sahası, yeni bir sektör.. 

Yapılabilir bu. 

Apartmanlardaki asansörleri denetliyorlar haberimiz olmadan, 1-2 ay gibi süre veriyorlar şu şu eksikleri giderin yoksa mühürleriz diye.  Bunu binalar için de yapmak çok mu zor?

Hakkıyla yapılabilirse çok iyi olur bence.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Sönmez
Çağlar Bayur yazdı:

çilekli pasta olmayacak mı yani

Abi aklım almıyor. Bu nasıl bir düşünce. Bizim sağlam bir eve nasıl çıkabiliriz dememiz gerekirken yıkıntıda nasıl sağ kalırızı düşünüyoruz.

Enkaz altında kalıp ölmek ölüm şeklidir. Ölüm nedeni değildir. Depremdeki ölüm nedeni yoksulluk ve cehalettir. 

Boynunda düdük ile uyu, çantaya su koy, bu nedir arkadaş yav. Bi kendinize gelin gençler.

• Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Hüseyin Sönmez yazdı:

Boynunda düdük ile uyu, çantaya su koy,

yeni deyiş var ya:

Eee n'ağpak.... enkazdan çımış, ambulansta giderken hastahane özel olmasın param yok diyor. bu bilinçaltı işte

şu an haberlerde, nakliye ücretlerindeki artış konuşuluoyr mesela.....

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Fakiriz ya.. Dün akşam tv'deki bağışları görünce daha net anladım.  

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan
Mehmet Ozyurek yazdı:

Fakiriz ya.. Dün akşam tv'deki bağışları görünce daha net anladım.  

Dün akşam yapılan bağışları gördükçe hanımla birbirimize baktık durduk.

Bağış miktarındaki sıfırları sayabilmek için hesap makinasına yazmak zorunda kaldım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Alptuğ Özcan yazdı:

Bağış miktarındaki sıfırları sayabilmek için hesap makinasına yazmak zorunda kaldım

Hülya Avşar bile sayamadı.. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Serkan Toker

50 bin lirayı 50 milyar diye söyleyen bağışçı az kalsın merkez bankasını geçiyordu..

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...