İçeriğe Yönlendir

Bir Yıl Sinyal Alınmayan Telefonların İmei Durumu Hakkında

Mustafa Karahan

Recommended Posts

Mustafa Karahan

Merhabalar, resmi gazetede yer alan düzenlemeye göre;

"Kesintisiz bir yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI numaraları pasifize edilecek." 

Deniyor. 

Herkesin evinde bir tane de olsa eski telefon bir yerde durur yarın bir gün bir şey olursa kullanırız diye 😊 bende de öyle telefon var. 

Şimdi imei silinmesin diye yılda bir defa telefonu açmak yeterli olur mu, yoksa illa arada bir sim kart mı takmak lazım?

Ekleme: mesela çift sim kartı olan telefonlar ne olcak? Arada bir telefonun diğer sim kart yerine mi takmak gerecek 😊

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yasa çıktı mı bimiyorum ama bugün ine gündeme geldi.. 

Bence kart takıp en az bir defa arama yapılsa iyi olur. 

Ben evdeki boş telefonu haber ilk çıktığında çalıştırdım bir defa. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

yasa çıktııktan sonraki tarih sayılır yahu, geriye dönük olur mu ? gerçi neler olmadı ama bri umut işte

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Eski telefonların imei’lerini kaçak telefonlara çakanlar tedirgin

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yapmış olanlara bir şey olacağını sanmıyorum.. Sonuçta o imei çalışıyor. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Ozyurek yazdı:

bundan sonrası için zaten. Zaten çözümü de var. Kullanılmayan telefonun imei’si 1 sene dolmadan başka telefona çakılırsa sorun olmaz heralde. Ama sektörü biraz etkiler tabi 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mehmet Ozyurek yazdı:

Yapacak olanlara da bişey olmaz. çünkü eski telefonu ara ara çalıştırır?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Yapacak olanlara da bişey olmaz. çünkü eski telefonu ara ara çalıştırır?

atıl durumda o kadar telefon varki. Çoğu parçalanmış bile. Ama imei saklanmış. Bu işi yapanlar şimdi o telefonları çalıştırmaya çalışıyordur. Ellerindeki kaçak telefondan çok imei vardır. 

Aslında imei arabanın şase no gibi olmalı. İmei numarası o model haricinde çalışmamalı. Konuyu tamamen kapatmak isteyen bunu yapar. Bunun çakallı da yok sanırım. Sim kart takılınca telefon modeli operatöre ulaşıyor

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

vaktiyle çinden ilk android telefonlardan aliexpress ile almıştım (MTK işlemcili) . imeisini kullanmayı bıraktığım telefon ile değiştirdim. Türkiyede hiç sorun yok.

Dubaiye gittim. oranın sim kartını aldım. aaa çalışmadı.. operatörü aradım... sizin telefon çin malı imeisini değişmişsiniz dedi.. kızdım.. avm ye gidip apple iphone 5 aldım. (dış açık artmış oldu)

sonra androidi sattım. alan kullanmaya devam ediyordu.. sorun yoktu.  

soru: dubaideki operatör nasıl anladı?

Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan

Bu işin normal vatandaş için bir istisnası olmalı.

Bir şekilde telefonunun imei nosu silinen kişi tekrar açtırabilmeli.

Ben yeni telefon aldım bu hafta. Eskisini yedekte tutacağım, nasıl olacak bu iş.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
İbrahim Arslan yazdı:

Bu işin normal vatandaş için bir istisnası olmalı.

Bir şekilde telefonunun imei nosu silinen kişi tekrar açtırabilmeli.

Ben yeni telefon aldım bu hafta. Eskisini yedekte tutacağım, nasıl olacak bu iş.

Seçimleri bekle...sonra zaten herşey değişecek.

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Mehmet Göktürk yazdı:

O kadar emin miyiz hocam? Ben yavaş yavaş umudumu kaybediyorum...

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

ne anlamda?

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Serkan Gülderen

şimdi sorum şu ; boşta duran telefonum var, faturasıda üzerime kayıtlı. oldu da unuttum bir yıl açmadım ve kullanıma kapandı, tekrar kullanıma açılması için  müracat edilecek kurum kim olacak? yada böyle bir durum olmayacak mı?

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna
Mehmet Göktürk yazdı:

vaktiyle çinden ilk android telefonlardan aliexpress ile almıştım (MTK işlemcili) . imeisini kullanmayı bıraktığım telefon ile değiştirdim. Türkiyede hiç sorun yok.

Dubaiye gittim. oranın sim kartını aldım. aaa çalışmadı.. operatörü aradım... sizin telefon çin malı imeisini değişmişsiniz dedi.. kızdım.. avm ye gidip apple iphone 5 aldım. (dış açık artmış oldu)

sonra androidi sattım. alan kullanmaya devam ediyordu.. sorun yoktu.  

soru: dubaideki operatör nasıl anladı?

Mehmet Abi,

http://www.3gpp.org/ftp/Specs/html-info/23003.htm 3GPP 23003 standartlarina gore IMEI'de TAC kismi var, ureticiye ve o ureticinin genelde modeline ozel. Buradan IMEI cihazinin hangi marka ve hatta modele ait oldugunu biliyoruz, bu bilgi bir kenarda dursun.

Bunun disinda abone, internete baglandiginda, kullandiginiz tarayici HTTP standartlarina gore bir takim "header" bilgilerini baglandigi web sitesine yolluyor (operator uzerinden) Bunlarin icerisinde cihaz bilgisi de var (marka model vs) Dolayisiyla operator bu bilgiyi kullanarak basit bir eslestirme ile isterse bunu yapabilir. 

Tabii ki tek yolu bu degil. Genelde eski telefonlarin IMEIleri yeni telefonlara atiliyor, LTE desteklemeyen telefonun IMEI'si LTE destekleyen telefonda kullaniliyor mesela. Buradan da yakalanabilir. Hatta LTE destekleyen ama VoWIFI desteklemeyen telefon da olabilir.

Bunun gibi daha bir suru yontem var, operator isterse (ki istemez) bulup hepsini sebekeden bloklayabilir. Baska bir konuda gecen EIR regulasyon istegi nedeniyle yapilmis bir sistem. Eski IMEIlerin yeni cihazlarda kullanilmasini BTK engelleyin derse, operatorler o zaman engelleyeceklerdir.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Serkan Gülderen yazdı:

şimdi sorum şu ; boşta duran telefonum var, faturasıda üzerime kayıtlı. oldu da unuttum bir yıl açmadım ve kullanıma kapandı, tekrar kullanıma açılması için  müracat edilecek kurum kim olacak? yada böyle bir durum olmayacak mı?

Bu işlere BTK bakıyor ama yorumlardan anladığım kadarıyla kapanan IMEI tekrar açılmıyor. Yani parasını verip aldığını cihaz çöp oluyor. O yüzden sordum ya bu cihaz için ödenen bir bedel var. O ne olacak?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Erdem Doğan yazdı:

Bu işlere BTK bakıyor ama yorumlardan anladığım kadarıyla kapanan IMEI tekrar açılmıyor. Yani parasını verip aldığını cihaz çöp oluyor. O yüzden sordum ya bu cihaz için ödenen bir bedel var. O ne olacak?

stutgarttan mı yazıyorsunuz :mangal:

Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Çağlar Bayur yazdı:

stutgarttan mı yazıyorsunuz :mangal:

Civarindan :rolleyes:

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Murat Sahın yazdı:

O kadar emin miyiz hocam? Ben yavaş yavaş umudumu kaybediyorum...

Eminiz. Ülke çok değerli.

Natodan bizi attırıp güneydoğuda yeni bir devlet kurma planı uygulamada değil ise eminiz. Bi tek ondan korkarım. 

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
(düzenlendi)
Mehmet Göktürk yazdı:

Eminiz. Ülke çok değerli.

Natodan bizi attırıp güneydoğuda yeni bir devlet kurma planı uygulamada değil ise eminiz. Bi tek ondan korkarım. 

Bahse konu güneydoğu bizim güneydoğumuz ise o iş zor. Oldu bittiye getirilerek çıkılmaz o işin içinden. Plan mevcut, neden öyle bir plan olduğu vaat edilmiş topraklar olarak bütün dünyayı karıştıran küçüçük devletin dini kitabında yazıyor. Ama işte bir Irak yada Suriye olmadığımızı biliyorlar. İran olmadığımızı, molla devrimi ile Pensilvanyadakini getirip başımıza koyamayacaklarını tecrübe ile öğrendiler. Nato konusunda da hem konum olarak önemli bir pozisyona sahibiz, hemde biz farkında olmasak bile güçlü bir ordumuz var. Becerebileceklerine kesin emin olmadan oradan çıkartılmamız da pek mümkün görünmüyor. 

Politik anlamda ise bitiğiz. Ben işe ekonomiden yola çıkarak başlamıyorum. Ekonomi ayrı bir bilim. Bugün büyük patronlar hangi ülkede sermayesini çekse kriz olur. Politik olarak baktığımda duruşlar ile durdukları yerleri eşleştirmeyi beceremiyorum. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Garip garip adamlar açıklamalar yapıyorlar falan. Marjinal bir seçim olacağını düşünmüyorum. Öngörüm mevcut hali ile gerçekleşirse önceki 20 yıldan çok farklı olmayacak...

Garip Kafkaslı mahlasını kullanan bir Y.Doç hocam vardı, ziyadesi ile ilgiliydi bu konulara. Kendisinden çokça eğitim aldım ve bu bilgilerinden çokça faydalanma fırsatı buldum. Bilmem tanırmısınız, 2010'larda söylüyordu bu gün artık gerçekleşmiş olduğundan hepimizin öğrendiği bir çok şeyi. Yaşanan ve insanların şaşırdığı bir çok şeyi çok önceden söylemişti "bizi bekleyen tehlikeler" diye. Delilli ispatlı çokça bilgisi vardı özellikle güneydoğuda kurulmak istenen devletle alakalı. Belgeleriyle destekleyebiliyordu iddialarını. Ama işte bundan fazlası ancak yüzyüzeyken anlatılabilir, forumda yazınca başımız derde girer :) 

tarihinde Murat Sahın tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...