İçeriğe Yönlendir

Usta Öğreticilik Belgesi

Doğan Arşiray

Recommended Posts

Doğan Arşiray

Bu belgeyi belli koşulları sağlıyorsanız, sınava girerek alıyorsunuz ve e devlette sorgulanabiliyor. Ben de e-sınava girerek toplam 50 soruyu cevaplayıp belgeyi aldım. Belge sayesinde, ideal koşaullarda  Usta yetiştiriyorsunuz.  Öncelikle meslek lisesinde kayıt yaptırdım konu ile ilgili olarak. Ufak bir ücreti var. Ders vs görmedim ama EBA üzerinden videolara çalıştım.

Konu hakkında ilk elden bilgisi olan varmı?

Ben Endüstri Müh olduğum için belgemde usta öğretebileceğim alan boş bırakılmış diye anlıyorum. Mesela formasyon eğtimi olan öğretmenler bu belgeyi sınavsız alabiliyorlarmış.

Bu belge neye yarar? ( firmalarda meslekleri usta olan, ustaların asgari ücretlerinin belli miktarını devletin karşılamasını sağlamak dışında)

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Belgeyi ben de aldım. Çalışanlar için ustalık belgesi alınacaktı, bu belge için her 40 kişi için 1 tane usta öğretici olması lazım dediler. Her bölümden bir kişi bu belgeyi almak için sınava girdik, kolayca aldık. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

Halk eğitim merkezlerinde ders verebiliyormuşuz kadroya alınırsak :) keşke olsa, büyük onur duyardım birilerine birşeyler öğretebilecek olsam.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Murat Sahın

Halk eğitim merkezleri kurslar açıyor. Bu kurslarda branşlara göre eğitim veriliyor. Usta öğretici belgeniz olduğu taktirde kurs açabiliyorsunuz. Amaç para kazanmak ise, tam zamanlı olarak bile yapılsa doyurucu bir alan değil ancak amaç faydalı olmak, boş vakitlerde birilerine öğretmek ise tam bu tanıma uyan bir durum. Usta öğretici belgeniz ile size yakın bir halk eğitim merkezine başvurmanızı öneririm. Prosedür ve teferruatları onlar anlatırlar. Muhtemelen ders ücreti olarak ödeyecekleri meblağı WK yolda yakacaktır, ancak bir dönem bütün boş vakitlerime kurs açtırmıştım. Keyifli oluyor. 

Daha fazla bilgi karşılığında latte isterim :D 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Benim de sürücü kursu usta öğretici belgem vardı.. bizzat halk eğitim kurslarına giderek almıştım. Bir süre de çalışmıştım kursta. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık

Benim meslek lisesinden mezun olurken aldığım iş yeri açma belgem var. Ama e devlette görünmüyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Devlet meslek eğitiminde yeni bir yapılanmaya girdi. Bu sebeple de öğrencilere yeni bir alternatif sundu. Şöyle ki:

Önceden örgün eğitim veya yaygın eğitim (açık öğretim lisesi vs) diye seçenek sunarken şu an meslek liselerine ek olarak mesleki ve teknik anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi alt yapısında çıraklık seçeneği getirildi. Aslında var olan bir çıraklık sistemi bu şekilde güncellendi. Adına da Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) deniyor. Lise çağına gelen öğrenci sınıfı ne olursa olsun mesem e gidebiliyor. Bunun için şart işyeri bulacak. İşyeri şartı ise ilgili iş yerinde ise o alanda yetişmiş olan kişinin usta öğretici belgesi veya ustalık belgesi olması şart. İş yeri sahibinde bu belge aranmıyor, iş yerinde bu belgeye sahip bir kişinin olması gerekiyor. Örnek olarak mobilya alanında ustalık, usta öğreticilik belgesi olan kişi yanında yine mobilya alanında mesem e kaydolmuş öğrenci çalıstırabiliyor. Öğrenci haftada bir gün okula gelip diğer günler işyerinde beceri tamamlamak durumunda. 12. sınıfa gelmiş öğrenci asgari ücretin %50 si, diğer öğrenciler %30 u kadar maaş alıyor, bu maaşı devlet karşılıyor. Ayrıca öğrenci sigortalanıyor. Mezun olduğu takdirde ise yine lise diploması denginde diploma alabiliyor. Eksik bilgim var mı bilmiyorum ama benim çalıştığım kurumda işleyişi böyle öğrendim.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Serhat Işık
Metin Akbal yazdı:

Devlet meslek eğitiminde yeni bir yapılanmaya girdi. Bu sebeple de öğrencilere yeni bir alternatif sundu. Şöyle ki:

Önceden örgün eğitim veya yaygın eğitim (açık öğretim lisesi vs) diye seçenek sunarken şu an meslek liselerine ek olarak mesleki ve teknik anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi alt yapısında çıraklık seçeneği getirildi. Aslında var olan bir çıraklık sistemi bu şekilde güncellendi. Adına da Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) deniyor. Lise çağına gelen öğrenci sınıfı ne olursa olsun mesem e gidebiliyor. Bunun için şart işyeri bulacak. İşyeri şartı ise ilgili iş yerinde ise o alanda yetişmiş olan kişinin usta öğretici belgesi veya ustalık belgesi olması şart. İş yeri sahibinde bu belge aranmıyor, iş yerinde bu belgeye sahip bir kişinin olması gerekiyor. Örnek olarak mobilya alanında ustalık, usta öğreticilik belgesi olan kişi yanında yine mobilya alanında mesem e kaydolmuş öğrenci çalıstırabiliyor. Öğrenci haftada bir gün okula gelip diğer günler işyerinde beceri tamamlamak durumunda. 12. sınıfa gelmiş öğrenci asgari ücretin %50 si, diğer öğrenciler %30 u kadar maaş alıyor, bu maaşı devlet karşılıyor. Ayrıca öğrenci sigortalanıyor. Mezun olduğu takdirde ise yine lise diploması denginde diploma alabiliyor. Eksik bilgim var mı bilmiyorum ama benim çalıştığım kurumda işleyişi böyle öğrendim.

devrim niteliğinde bir uygulama. çok fırsatlara kapı açıyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

bugün öğrendim ki her ustanın ustasıymışım endüstri mühendisi olduğum için. artık nasıl oluyorsa. ilgili bir dal yok belgede.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Serhat Işık yazdı:

devrim niteliğinde bir uygulama. çok fırsatlara kapı açıyor. 

İnşallah. Seviyenin ortaokul düzeyine inmesi lazim diyeceğim de çocukların akli bir karış havada 😊

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
Doğan Arşiray yazdı:

Bu belgeyi belli koşulları sağlıyorsanız, sınava girerek alıyorsunuz ve e devlette sorgulanabiliyor. Ben de e-sınava girerek toplam 50 soruyu cevaplayıp belgeyi aldım. Belge sayesinde, ideal koşaullarda  Usta yetiştiriyorsunuz.  Öncelikle meslek lisesinde kayıt yaptırdım konu ile ilgili olarak. Ufak bir ücreti var. Ders vs görmedim ama EBA üzerinden videolara çalıştım.

Konu hakkında ilk elden bilgisi olan varmı?

Ben Endüstri Müh olduğum için belgemde usta öğretebileceğim alan boş bırakılmış diye anlıyorum. Mesela formasyon eğtimi olan öğretmenler bu belgeyi sınavsız alabiliyorlarmış.

Bu belge neye yarar? ( firmalarda meslekleri usta olan, ustaların asgari ücretlerinin belli miktarını devletin karşılamasını sağlamak dışında)

Merhaba, Halk Eğitimi Merkezlerinde kurs açabilmek için ustalık belgesi (4. seviye belgesi yerine geçiyor) yeterlidir. Usta öğreticilik belgesi eğitici puanlamasında 1 puan fazla getirir. Kurs modülündeki eğitici kriterleriniz tutuyorsa usta öğreticilik belgesi şart değil.

Mehmet Ozyurek yazdı:

Benim de sürücü kursu usta öğretici belgem vardı.. bizzat halk eğitim kurslarına giderek almıştım. Bir süre de çalışmıştım kursta. 

Mehmet bey, motorlu taşıt sürücüleri direksiyon eğitimi ya da trafik eğitimidir. Halk eğitimler eğiticinin eğitimi ile sadece o iki kursu veriyor sürücü kursları için. İlk yardım da sürücü kursları için gerekliydi fakat geçen sene kurs modülünü yenilediler. Direksiyon eğitimi modülünün içinde 32 saat ilk yardım konusu var. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
Doğan Arşiray yazdı:

bugün öğrendim ki her ustanın ustasıymışım endüstri mühendisi olduğum için. artık nasıl oluyorsa. ilgili bir dal yok belgede.

Doğan bey, halk eğitim merkezleri usta öğreticileri puan üstünlüğüne göre çalıştırır. Yüksek lisans 55 puan, lisans mezunu olmak 40 puanken, ustalık belgesine sahip olmak 10 puandır. Eğer usta öğreticilik belgen varsa 1 puan daha ekliyor sistem. Doğru siz ustaların ustasısınız.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
İbrahim Aslıoğlu yazdı:

Doğan bey, halk eğitim merkezleri usta öğreticileri puan üstünlüğüne göre çalıştırır. Yüksek lisans 55 puan, lisans mezunu olmak 40 puanken, ustalık belgesine sahip olmak 10 puandır. Eğer usta öğreticilik belgen varsa 1 puan daha ekliyor sistem. Doğru siz ustaların ustasısınız.

Esrafirullah, ben şakasina dedim. Bir dal yazmiyor tuhaf olan o.

Arıcılık kursu aldigim ozel kurumda ambulans soforlugu de var. (: 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Doğan Arşiray yazdı:

bugün öğrendim ki her ustanın ustasıymışım

images?q=tbn:ANd9GcQFhqzHSd1TuZDplX-SVyh

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
İbrahim Aslıoğlu yazdı:

Mehmet bey, motorlu taşıt sürücüleri direksiyon eğitimi ya da trafik eğitimidir. Halk eğitimler eğiticinin eğitimi ile sadece o iki kursu veriyor sürücü kursları için. İlk yardım da sürücü kursları için gerekliydi fakat geçen sene kurs modülünü yenilediler. Direksiyon eğitimi modülünün içinde 32 saat ilk yardım konusu var. 

Ben o belgeyi alalı 30 yıl oldu İbrahim bey. Sürücü kursları bile yeni açılmıştı galiba :) 

Tam detayını hatırlamıyorum. 
Ancak ünvanım usta öğretici idi, acemi sürücülere sürücülük dersi veriyordum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Ozyurek yazdı:

acemi sürücülere sürücülük dersi veriyordum.  

şıracı/bozacı? viraja kaçla giriodunuz kursta

Doğan Arşiray yazdı:

ilgili bir dal yok belgede.

sen dilediğin bir dalda eğitmen olunca, sonradan dilediğinin dalı açıtıramıyorsan zaten atanamazsın :mangal:

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
Doğan Arşiray yazdı:

Doğan Bey, usta öğreticilikte yazmaz. Bildiğiniz bütün dalları öğretebilme bilginiz gibi bir şey. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Mehmet Ozyurek yazdı:

Ben o belgeyi alalı 30 yıl oldu İbrahim bey. Sürücü kursları bile yeni açılmıştı galiba :) 

Tam detayını hatırlamıyorum. 
Ancak ünvanım usta öğretici idi, acemi sürücülere sürücülük dersi veriyordum. 

O zaman araba yoktu.......

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Metin Akbal yazdı:

Benim çalıştığım kurum da ikili meslek eğitimi adı altında çalışma başladı. Bu sene 2. Sene ve toplam 60 öğrenci var diye biliyorum benim yanımda 2 adet 15 yaşında lise-2 dengi, 1 adet 14 yaşında lise-1 dengi çıraklar var. Lise-1 e giden şu anda 2 gün örgün eğitim görüyor mesleki eğitim merkezinde 3 gün yanımda öğrenim (çıraklık) görüyor, lise-2 olanlar ise 3 gün örgün eğitim 2 gün yanımda öğrenim (çıraklık) görüyorlar. Bende bu sene aldım normalde önceden usta öğreticilik belgesine gerek yok deniyordu şimdi zorunlu tuttular bende aldım. Eba dan Online eğitim gördüm ve o hafta sınav oldu basitti sınav.

Doğan Arşiray yazdı:

Bende elektrik-otomasyon üzerine alacağımı düşündüm fakat dal verilmiyormuş usta öğreticilikte sanırım. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Doğan Arşiray yazdı:

O zaman araba yoktu.......

Vardı, Henry ile tanışırdık..  

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Arif Aykın yazdı:

Benim çalıştığım kurum da ikili meslek eğitimi adı altında çalışma başladı. Bu sene 2. Sene ve toplam 60 öğrenci var diye biliyorum benim yanımda 2 adet 15 yaşında lise-2 dengi, 1 adet 14 yaşında lise-1 dengi çıraklar var. Lise-1 e giden şu anda 2 gün örgün eğitim görüyor mesleki eğitim merkezinde 3 gün yanımda öğrenim (çıraklık) görüyor, lise-2 olanlar ise 3 gün örgün eğitim 2 gün yanımda öğrenim (çıraklık) görüyorlar. Bende bu sene aldım normalde önceden usta öğreticilik belgesine gerek yok deniyordu şimdi zorunlu tuttular bende aldım. Eba dan Online eğitim gördüm ve o hafta sınav oldu basitti sınav.

Bende elektrik-otomasyon üzerine alacağımı düşündüm fakat dal verilmiyormuş usta öğreticilikte sanırım. 

Ben o egitimi verrbiliyormusum kayitli oldugum meslek okulunun mudurune gore. Bu konunun yazili oldugu bir yonetmelik vardir mutlaka.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Doğan Arşiray yazdı:

Ben o egitimi verrbiliyormusum kayitli oldugum meslek okulunun mudurune gore. Bu konunun yazili oldugu bir yonetmelik vardir mutlaka.

Yanlış biliyor olabilirim fakat iş yerinde stajyer öğrenciler için mühendislerden usta öğreticilik belgesi istenmiyor 4 yıllık fakülte mezunu olduklarından dediğim gibi önceden 2 yıllık önlisans mezunlarından da istenmiyor diye biliyordum geçen sene istediler benden. Okulda mı ders verebiliyorsunuz çalıştığınız yerde mi? Ben zaten iş yerinde arkadaşlara öğretmenlik yapıyorum resmen müfredatlarının genel dökümü var okulda ne gördülerse o hafta veya bir hafta sonra o konular üzerinden çalışma yaparak uygulamaya çalışıyoruz. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Arif Aykın yazdı:

Yanlış biliyor olabilirim fakat iş yerinde stajyer öğrenciler için mühendislerden usta öğreticilik belgesi istenmiyor 4 yıllık fakülte mezunu olduklarından dediğim gibi önceden 2 yıllık önlisans mezunlarından da istenmiyor diye biliyordum geçen sene istediler benden. Okulda mı ders verebiliyorsunuz çalıştığınız yerde mi? Ben zaten iş yerinde arkadaşlara öğretmenlik yapıyorum resmen müfredatlarının genel dökümü var okulda ne gördülerse o hafta veya bir hafta sonra o konular üzerinden çalışma yaparak uygulamaya çalışıyoruz. 

çalıştığımız yerde verebiliyoruz. halk eğitimde dışarıya da ders verilebilirmiş. nasıl bilmiyorum. yargıtay kararı bile varmış eğitim sedikalarına üye olabilir diye.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Ben "İşyeri Hekimliği Ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitici Belgesi"ne sahibim. Sayılır mı?

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Ben "İşyeri Hekimliği Ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitici Belgesi"ne sahibim. Sayılır mı?

bence sayılmaz. bu farklı birşey. iş pedogojisi sınavına sokuyorlar. bu dersi alan öğretmenler sınava girmeden belge sahibi olabiliyormlarmış mesela.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...