Alican Erdaş 5 Aralık 2022 Paylaş 5 Aralık 2022 Herkese iyi günler dilerim. Forumda fiesta ile ilgili haberleri uzun zamandır okumakla birlikte üye olmak yeni nasip oldu. Yaklaşık 1,5 yıl önce 1997 model 1.25 fiesta lpg'li bir araç aldım. Yaşına göre genel olarak çok sağlam fakat yağ eksiltme sorunu var. Petrol ofisi fm 5w30 yağ aldım tabiri caizse su gibi içti. 1000 km'de 1 lt gibi eksiltiyor. 20 yıl ford yetkili serviste çalışıp kendi özel servislerini açan 4 arkadaşın olduğu bir dükkana gittim. Ustalardan biri 10.000 km 10 lt yağ mı kullanacak bu araç olmaz öyle iş motor yapılacak dedi. Diğer usta yaşa bağlı eksiltme olabilir motora gerek yok FMY 10w30 kullanalım dedi. Diğer usta bu araçlar ilk çıktığında zaten 10w30 kullanıyorduk sıkıntı olmaz 10w30 kullan dedi. Velhasıl bir bakım 10w30 fmy kullandım ve eksiltme çok azaldı. Sonraki bakımda başka marka 10w30 aldım yine eksiltti, 10.000 km'de 8 lt gibi yağ tüketti. Bazı arkadaşlar araç zaten ısındıktan sonra buharlaşma oluyor mantığıyla vizkositenin 2.kısmını kalınlaştırmak lazım o yüzden yarı sentetik 10w30 yerine tam sentetik 5w40 kullan diyorlar bu daha mı iyi olur ya da kitapçıktan şaşmadan 5w30'un (snc-oil +300.000 km gibi) dolgu görevi görev onarıcı ve katkı içeren yağlarından alıp kullanmak mı iyi olur? Duman atma, çekiş ya da performans düşüklüğü vs. gibi sorunlar yokken motora 20-30 bin lira vermek de istemiyorum, neticede belli bir yaşa gelmiş eksiltebilir. Ben almadan önce muhtemelen hep 10w40 kullanıldı o yüzden de eksiltiyor olabilir fakat değerli görüşlerinizi almak istedim. 1 Yorum bağlantısı
Erkan Işık 5 Aralık 2022 Paylaş 5 Aralık 2022 alican hocam yagı kalınlaştırma veya dolgu yapan katkı sonrası motorun içinde yaglama yetersiz gelecek dir bırak yakıyorsa yaksın Yorum bağlantısı
Mehmet Dagdeviren 5 Aralık 2022 Paylaş 5 Aralık 2022 Alican Erdaş yazdı: Petrol ofisi fm 5w30 yağ aldım tabiri caizse su gibi içti. 1000 km'de 1 lt gibi eksiltiyor. Bu çok normal değil,aracın yağ yakmadığına eminmisiniz? yada kaçak olabilirmi ? Bu durumda her bakımda 2 tanede yedek yağ almanız gerekir ki bu akla mantığa sığmaz. Araçta sorun var,baktırın derim. Yorum bağlantısı
Alican Erdaş 5 Aralık 2022 Yazar Paylaş 5 Aralık 2022 Mehmet Dagdeviren yazdı: Bu çok normal değil,aracın yağ yakmadığına eminmisiniz? yada kaçak olabilirmi ? Bu durumda her bakımda 2 tanede yedek yağ almanız gerekir ki bu akla mantığa sığmaz. Araçta sorun var,baktırın derim. hocam yakıyor zaten büyük ihtimalle. Fmy 10w30'dan sonra 8500 km'de yarım litre gibi eksiltti onu da lpg'den dolayı normal dediler. Her 2 yağda da çalışmasında bir problem ya da mavi duman vs. bir sıkıntı hissetmedim. 5w30 artık belli bir km'den sonra aşınmaya bağlı olmayacak demek ki. Ama fmy 10w30 işe yaradı. Sonraki bakımda lubex 10w30 almıştım onda da bayağı eksiltti. Belki vizkositeden ziyade castrol, motul gibi nispeten kaliteli yağların 5w30'unda da eksiltme yapmayabilir denemedim. Yorum bağlantısı
Recommended Posts