İçeriğe Yönlendir

İş Arkadaşım..

Ali Darbaz

Recommended Posts

Ali Darbaz

Merhaba değerli dostlar. 

Yeni bir iş arkadaşı edindim. Türkiye'nin en çok tercih edilen otomobillerinden biri olan Fiat Egea . Aracım 2016 model 150000 km'de 1,6 litre multijet motorlu. Fiat Powertrain Technologies TCT marka, 6 ileri çift kavramalı şanzımana sahip.  

Arabada dijital klima var, Otomatik moda alınca kliması A/C ışığıda yanıyor. Henuz ne kadar etki ettiğini bilmediğim için ben kapatıyor. Ama otomatik modu aktif kalmaya devam edebiliyor. 

Araba Eco modu var. Şanzıman aynı benim istediğim gibi vites değiştiriyor. Sanki birisi Hipermilci Ali Darbaz'ın simülasyonunu şanzımanın içine koymuş. 

Fakat vites 6 da ikengaz pedalını azcık basıldığında doğrudan 5 nci vitese düşüyor. Bu durumu sevmedim. Bununda bir çözümü olduğunu fark ettim. Hız sabitleyiciyi açıyorsun , o zaman araba %100 motor yüküne ulaşana kadar vites düşürmüyor.  Motoru çok güzel 6 ncı vitesde kasabiliyorsunuz. Böylece BSFC yüksek düşük değerlere ulaşabiliyorsunuz. Hız sabitleyici sayesinde 4,2 olan ortalamayı 3,6 litre tüketime kadar düşürebildim. Hatta 90 km hızla bu değeri elde edebilidim. 

Kadranlardaki orta ekran benim aradığım tüm bilgileri veriyor. Akü durumu, yakıt tüketimleri, yağ sıcaklığı gibi kıymetli veriler ve yol istatistikleri verebiliyor. 

Motor 120 beygir , 320 newton tork. iş bu sebep ileki performans arayanlar sever. lakin beni hiç enterese etmedi. Çünkü ne zaman gaza bassam 1 veya 2 vites küçülterek hızlanıyor. Madem torkun var neden vites küçütesinki. O kadar vitesi ben Cruze üzerinde değiştirsem oda böyle performans sergiler. Maksimum tork devrinin nimetlerini kullanmaya mani oluyor desem yeridir. 

Ekonomik kullanmak istediğinde aynı benim gibi vitesleri değiştiriyor. Ama bira yük gördümü hemen vites küçültüyor.  

Gel gelelim ilk dijital klima deneyimi.. Bu dijital klimayı 22 derece ayarlıyorum bana soğuk hava üflüyor.. Donuyorum arabanın içinde. 25 derece ayarlıyorum, yine arabayı ısıtmıyor.  26 dereceyi aldığımda ancak eser miktarda sıcak havayı kafasına göre ayaktan, gövdeden yada ön cam buğu yerinden püskürtüyor. Sadece ayağa ver dediğimde otomatik iptal oluyor. Fan ve dereceyi elle ayarlamam gerekiyor. 

Arabamda Continental Wintercontach lastikler var. Kullanım esnasında pek kış lastiği olduğunu belirten bir şeye rastlamadım. 

Arabanın Stop Start kapalıydı, ilk onu açarak işe başladım. Çok güzel motor yağı sıcak iken kapanıyor ve uzun ışıklarda yakıtı tüketmiyor. Ayak frene basıldığında motor kapanıyor. Frenden kaldırınca motor tekrar çalışıyor.  İkinci yaptığım iş ise "City" direksiyon modunu kapatmak. City modu kapalıyken daha güvenilir hissettiriyor. Direksiyonun yağ gibi akması bana güvensizlik veriyor. 

Park sensörü gayet iyi ve mesafeyi ölçen dilimler halinde gösteriyor. Geri giderken birşeye çarpar mıyım derdine son  veriyor. 

İlk hipermilimde 3,6 litre yakıt tüketimi yakaladım. 105 km yolu  Çekmeköy Gebze git gel yaparak tamamladım.  Sonuç beni mutlu etti. İşte gerçek ortak budur dedim. 

Araba iyi hoş ve en az 8 hafta benimle beraber kalacak. Bol bol gezer yeni yeni şeyler öğrendikçe paylaşırım. :D

AL9nZEWl582N_09haIoh2GxpVG0DTWS4vgQ86W0NAL9nZEUz-BwwH1N_f4328PNIwDusz8Dr03fNZnQjAL9nZEUB1DwRZJWTD_EMfEYa9yEX5csj7pvQEaV3AL9nZEVYZqgekRnwW9sohSYawiPNfcUsgcJvwE8w

• Beğen 11
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Furkan Avcı

Hayırlı olsun, dizel araba hipermilci görsün :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Dpf dolmasında, bırak vites işini yapsın. Termostat değişecek büyük ihtimalle. Ha bu arada ptc var high yapınca motor soğukken 1 dk içinde ılık üfler.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Klimanın çalışma mantığı doğru... Öyle çalışır. 

Isıtmama sebebi bence sorun. Araç içi 22 derecenin altında iken, motor sıcakken 22 dereceye alınca sıcak üflemiyorsa bir şeyler bozuktur.

Gaz verince 5 e düşmesine izin vererek test et bir de.. Belki de o şekilde daha az yakacaktır.. Yüksek viteste gitmek her zaman az yaktırmıyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Dizel otomatikler(dsg giller)  böyle 2bin deviri görmeden üst vitese alıyor, bu yüzden çok az yakıyorlar. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Selçuk Bakış yazdı:

Dpf dolmasında, bırak vites işini yapsın. Termostat değişecek büyük ihtimalle. Ha bu arada ptc var high yapınca motor soğukken 1 dk içinde ılık üfler.

ruhsat sahibi olunmayınca rahattır

Mehmet Ozyurek yazdı:

motor sıcakken 22 dereceye alınca sıcak üflemiyorsa bir şeyler bozuktur.

hiç itlayan kullanmadın diye tahmin edeyim?

• Beğen 4
  • Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Bu tork olayını anlamadık biz. Herkes tork tork deyip duruyor. Yük çekmiyoruz ki arkadaş. Gemi değil bu. 

gaza basınca sen güç istiyorsun. Yani iş istiyorsun arabadan. Araba da sana güç vermek için devir yükseltiyor. Tork, sabit düşük devirde giderken işe yarar. Az yaktırır vs. Arabayı götüren güçtür, devirdir. 

bu arada istanbul’da 90 hız sabitleyici açarak nasıl yol alıyorsun aklım almadı o işi

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Selçuk Bakış yazdı:

Termostat değişecek büyük ihtimalle. Ha bu arada ptc var high yapınca motor soğukken 1 dk içinde ılık üfler.

Ptc olayını farkettim. Arabayı kurcalarken daha motor soğuk iken high yapınca sıcak hava geldiğini farkettim. 

Ama termostat olayına katılamayacağım. Motor çabuk ısınıyor, gayette çabuk yağ sıcaklığı yükseliyor. Her iki kadranda olması gereken yerdemi bilmiyorum. 

Yarımda duruyorlar. Cruze ve linea da yarımda duruyordu. 

saha expo 2022 de verdikleri anahtarlığıda buna takmak nasip oldu. 

AL9nZEXJF1CDJVq0I8P1Wjywvqk7JAH8H0Npc_Gv

Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

egea ağlıyordur,vercen ayarı ne gerek var bu kadar kurum bağlatmaya

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Bu tork olayını anlamadık biz. Herkes tork tork deyip duruyor. Yük çekmiyoruz ki arkadaş. Gemi değil bu. 

gaza basınca sen güç istiyorsun. Yani iş istiyorsun arabadan. Araba da sana güç vermek için devir yükseltiyor. Tork, sabit düşük devirde giderken işe yarar. Az yaktırır vs. Arabayı götüren güçtür, devirdir. 

bu arada istanbul’da 90 hız sabitleyici açarak nasıl yol alıyorsun aklım almadı o işi

Gebze - Küçükyalı.. Yani 50 km katıksız otoban :D

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

linea ile 4000 km yaptık , dpf uyarısı almadık. Egea ile bakalım 4 litre mazot yakarak nasıl DPF dolduracaz merakla göreceğim. Gerçi EGEA'da  dpf dolarsa iki dakika yüksek devirle sürünce arıza geçiyormuş. Ama hiç ihtiyacım olacağını sanmıyorum. 

Benim kullandığım hiç bir otomobilde katalitik veya dpf yada Egr sorunu yaşamadım. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Çağlar Bayur yazdı:

ruhsat sahibi olunmayınca rahattır

hiç itlayan kullanmadın diye tahmin edeyim?

Yok kullanmadım :)

Benim bildiklerimde 22 derece olsun diyince 3-5 dakikada olur.. 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Ali Darbaz yazdı:

Bu dijital klimayı 22 derece ayarlıyorum bana soğuk hava üflüyor.. Donuyorum arabanın içinde. 25 derece ayarlıyorum, yine arabayı ısıtmıyor.  26 dereceyi aldığımda ancak eser miktarda sıcak havayı kafasına göre ayaktan, gövdeden yada ön cam buğu yerinden püskürtüyor. Sadece ayağa ver dediğimde otomatik iptal oluyor. Fan ve dereceyi elle ayarlamam gerekiyor. 

24 dereceden itibaren araç sıcak üflemeye başlar. Bunun içinde motor ısınması gerekir. 

Aynı motor, şanzıman ve klimaya sahibim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Sani Gerşon yazdı:

24 dereceden itibaren araç sıcak üflemeye başlar. Bunun içinde motor ısınması gerekir. 

yarın sabah deneyeceğim. Daha 105 km oldu. 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Yok ben hibrid arabayla kapışamam. Egea fabrika verisi 3,6 litre. Ben 3,7 zar zor yakaladım. 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Gel tüketim kapışalım :) 

• Mutlu 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

1.6mjet özellikle şehir içinde çok yakıyor. Uzun yolda 6-6.5 ile gidebildim 130'la.

• Beğen 1
  • Şaşkın 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Bu tork olayını anlamadık biz.

la shangri de yemek sonrası maçkada kave içmeyye giderken izah edilebilir

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

la shangri de yemek sonrası maçkada kave içmeyye giderken izah edilebilir

giderken ama. Kahve içerken değil :) 

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
(düzenlendi)

Kızım sürekli hasta oluyor. Bi türlü düzelemedi. Bu yuzden haftasonu yolculuklarım yalan oldu. 

tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

giderken ama. Kahve içerken değil :) 

fotosu var giderken kipritle 9,4 garanti kasmadan, kassan da fark etmiyore zaten yürümüyor

Yorum bağlantısı
Önder Özcan
Ali Darbaz yazdı:

Kızım sürekli hasta oluyor. Bi türlü düzelemedi. Bu yuzden haftasonu yolculuklarım yalan oldu. 

Yattığı yeri değiştirip bi gözlemleyin Ali. Yattığı yerde hava akımı olabilir (cereyan)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Koray Demir
Ali Darbaz yazdı:

Kızım sürekli hasta oluyor. Bi türlü düzelemedi.

Bağışıklık sistemi ile ilgili bir durum olabilir alerjik semptomlar gösteriyor mu?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Sani Gerşon yazdı:

Nası yani. 
içerisi 12 derece iken 20 derece yap diyemiyor musunuz siz 😳

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Mehmet Ozyurek yazdı:

Nası yani. 
içerisi 12 derece iken 20 derece yap diyemiyor musunuz siz 😳

Şu ana kadar 2 tane otomatik klimalı araç kullandım, 2'si de bunu yapmıyordu.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...