Mesut Eyibil 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Valla Çoğunluk kiracı galiba, bende birkaç bişe eklemek istiyorum. O kiralar ile geçinen insanlar var, bugün bir çorba 30 tl olmuş, 13 tl olan çorbadan bahsediyoruz nerdeyse 2.5 kat, bir diğer herşey aynı şekilde bazıları %500 lere kadar gitti, ekmek 5 tl, ortalama bir evin aylık sadece ekmek masrafı 1000 tl ye geliyor. Ev sahiplerinin olduğu gibi kiracılarında büyük çoğunlu sıkıntılı, yani al birini vur ötekine. hükümet dediki kardeşim en fazla %25 zam yapabilirsin, tamam öyle yapayım sorun değil ama herşeye %200-500 arasında zam yapıldı ozaman bunu kiracılara da diyecektin onlarda o ölçüde zam yapacaklardı yani bugün bir çorba 30 dan değilde 16-17 den satılsaydı tüm kiracılara katılabilirdim ama kusura bakmayın bir ev sahibi olarak hiçbirine katılamıyorum. Bu dengeyi hükümet kurması lazımdı bişeyler yaptı ama yanlış yaptı. kiracıyı mağdur etmemek için ev sahiplerini mağdur etti. Biz mesela evimizi tam bu zam furyası olmadan önce sözleşme yapmıştık yeni, çokta komik rakama genelde de kirayı piyasa fiyatının altında belirleriz, yeterki zamanında kiramız ödensin evimize bakılsın die, şimdi ev istanbuldaki evimizin kirazı 2+1 900 tl ve kirayı anneme veriyoruz herhangi bir geliri yok diye. Ev biraz eski doğalgazı yok ama yinde ev fena değil, bugün çıksa en az 3000-3500 den aşşağı verilecek bir ev değil, direk 2500 e verin bize diyen birçok komşumuz bile var. yani evimiz şuanda bir evin 1 aylık ekmek fiyatından bile ucuz. Olması gereken şey her her kesime enflasyon oranında zam verilmesi gerekiyor, ha ev sahipleri altını ister orası ayrı. ben dünyanın hiçbir yerinde bizim ülkemizdeki gibi kiracılar lehine bir sistem görmedim. tabi her zaman olduğu gibi bizde sistem yine tersine. avurpa,abd,ingiltere vb. gidip bakın, 1 gün kirayı geciktireni polis 2.gün kapısında bitiyor. bizde ohoo bikere dava açmak için bile profesör olmak lazım. İşin özü, olay tamamen vicdani olması lazım, biz hep öyle yaptık ama nedense son 9-10 senedir hep kaybettik, gelen kiracılar çok çok beter, kirayı 1 sene alamadığımız kiracı oldu, üstüne yaptığımız mahkeme masrafları var, bir diğeri her ay mutlaka söylemeden kesinlikle kriasını vermedi, bir diğeri şuanda oturan, her ay kirasını geç yatırıyor. eve doğru düzgün bakmıyor, kim giriyor çıkıyor belli değil. Girerken yok öyle yapıcaz böyle yapıcaz girince herşey tam tersi. Allah herkesi vicdanlı ev sahipleri ve vicdanlı kiracılar ile karşılaştırsın. böyle olursa zaten ne kiracı üzülür nede ev sahibi ama mağlesef artık böyle bir türkiye yok. olacak gibi de görünmüyor. 1 Yorum bağlantısı
Rüzgar Atay 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Bekir Çelik yazdı: Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim Cem hocam. Ödemeleri mobil bankacılık üzerinden açıklamalarıyla yollarım hep. Elden alış verişim olmadı hiç. İş o raddeye gelirse, noterden bana ihtarname göndermesini beklemem gerekecek sanırım değil mi? Ve bunu da 22 Şubat 2023'te kontratım bittikten sonra 1 ay içinde mi yapması gerekiyor? Onsan önce veya sonra gönderemez değil mi? Yazdım aslında. 21 Şubat 2021'de kontrat yaptık. Daha 2 yıl bile dolmadı. İlk iletide özel durumum vardı, uzatmak istemiyorum mevzuyu demiştim. İş kazası geçirdi abim, Konya'da sattım savdım evi barkı, Adana'ya yerleştim. O ara sağlık mazereti tayini ile plansız geldiğim için Şubat ayında ev aradık, bulamadık nerdeyse. Kafamıza yatan eve de girdik apar topar. O sırada taahhütname imzalamam falan diyemedim açıkçası. 10.000 TL'lik depozito senedi bile imzaladık. Nisan ayında da abim vefat etti bu arada. Teşekkür ederim Fırat hocam. Araç engelli abimin üzerine alındı, daha senesi dolmadı. Satamıyorum o sebeple. Yoksa ayranı yok içmeye misali kirada oturup da bu arabaya binmezdim inanın. Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim. 1. Sözleşmede şu şekilde ifade var: Yıllık artış oranı TÜFE oranında olacak. TÜFE %10'un altında kalırsa %10 uygulanacak. Bu minvalde bir madde var. İhtirazi kayıt mevzusunu anlamadım. Bu benim aleyhime bir durum mu? Yanlış anlamadıysam Cem hocam, yatırılan pataya itiraz olmadıysa zımnen kabul edilmiş sayılır manasında bir cümle sarfetti. 2. İmza benimdir ama dediğim gibi kira kontratıyla aynı anda ve şart koşularak imzalatıldı. İspatı da mümkün değildir muhtemelen, ofiste emlakçı, ev sahibinin oğlu, eşim ve ben vardık. 3. Mahkeme kanalıyla icra nasıl oluyor? Çok uzağız bu mevzulara. Sadece tebligat yoluyla süre mi veriliyor yoksa Gülen Adam filmindeki gibi zabıta polis kapıya mı dayanıyor? İş o raddeye gelirse, yani sulh yolunu bulamazsak şu andaki kira ( 25.000 TL ) + %25 ( 6.250 TL ) = 31.250 TL ücreti ev sahibesi hanımın adına PTT'ye yatırmam yasal olarak kâfi değil mi? Yani iyi niyet göstermeyen arkadaşa neden ben fazladan para ödeyeyim ki? Bir sakınca var mı bunda? * * * Cevap veren, vakit ayıran, iyi dileklerini sunan herkese teşekkür ederim arkadaşlar. Tek tek dikkatle okudum, okuyorum. Sağ olunuz. bizim millet öyle ketenpereye getirirse acımaz saplar . banada biri senet demişti. senet menet yok kardeşim veriyorsan ver uğraştırma dedim . Yorum bağlantısı
Bekir Çelik 6 Ekim 2022 Yazar Paylaş 6 Ekim 2022 Eren Gökmen yazdı: Cok karisti bu is malesef. Bence bu isin oluru şöyle: Ev sahibi ve kiracinin önceden birbirinden memnun oldugunu dusunursek, piyasaya gore cok dusuk kalan kira yine piyasanin altinda kalacak sekilde anlasilmasi lazim. Örnek: kira 1000 tl, piyasa 5000tl. Yeni kira 3-4bin arasi belirlenirse problem olmaz Eren hocam, yukarda bahsettiğim gibi ben aslında %25'ten fazla kira artırımı yapmayı düşünüyordum ama, ev sahibi muhtemelen %300 - 350 zam yapmak istiyorum diyemeyince "Annem oturacak, çıkın evden." dedi. Yoksa ben de insaf sahibi bir insanımdır. Yiğit Özdemir yazdı: İhtirazi kayıt kabaca şudur; Sizin ödeyeceğiniz kira bedeli normalde 2000 TL. Siz ev sahibine 1000 TL ödediniz nakit. Ev sahibi de sizin bu ödemenize karşılık dekont verecek size. Bu dekonta 2000 TL'lik kiranın 1000 TL'si ödenmiş olup kalan 1000 TL'lik kira bedelini talep hakkım saklı kalmak kaydıyla ödenen 1000 TL kira bedeli için iş bu dekont verilmiştir yazması ihtirazi kayıt teşkil eder. Yani benim bu vatandaştan hala 1000 TL alacağım var. Bana eksik ödedi, eksik ödediğim kısmı talep etme hakkım saklıdır demek. Günümüzde ise bankada kanalıyla yapılan ödemelerde parayı gönderen açıklama kısmına istediğini yazabilirken parayı alacak kişinin böyle bir şansı yok yani siz şartlı kabul yapamıyorsunuz hesabınıza gelen parayı. Bu yüzden banka kanalıyla gönderilen kira alacaklarında sessiz kalma, zımnen ikrar gibi algılanmıyor. Ev sahibinin eksik bakiyeyi talep hakkı vardır deniyor. Bu alacak da 5 yıl(alacağın doğum tarihinden itibaren) istenmezse zamanaşımına uğrar devletin icra memuru ve mahkemesi kanalıyla sizden talep edemez. Tahliye taahhüdünü işleme koydukları senaryodan bahsedeyim. 1. İlk olarak İcra Müdürlüğünden size tebligat gelecek. Ekinde tahliye taahhüdünüz gereği evden çıkmanız, bu tahliye taahhüdüne itirazınız varsa bunu 7 gün içinde yapmanızı ister. Yok itirazınız yoksa da 15 gün içinde çıkmanızı. Burada 7+15 gibi bir durum olmaz. Her süre kendi başına hesaplanır. Siz itiraz edecekseniz 7 günlük süreye dikkat edin. İcra Müdürlüğünden gelen icra emrine 7 günlük yasal sürede gidip ilgili icra müdürlüğüne dilekçe vermek suretiyle itiraz ettiniz ve takip durdu. İcra Müdürlüğü burada sizin itirazınızın haklı olup olmadığı incelemez. Sadece süresinde bir itiraz var mı yok mu onu inceler. Süresinde itiraz varsa takibi durdurur. 2. İcra Müdürlüğü itirazın haklılığını incelemez sadece süresinde itiraz olup olmadığı inceler ona göre de takibi durdurur demiştik. Peki bu itirazın haklılığına kim karar verir ? Mahkeme. Bu tip davalarda Sulh Hukuk Mahkemesinde görülür. İcra dosyasında alacaklı taraf gidip Sulh Hukuk Mahkemesinden sizin yapmış olduğunuz itirazın iptali için dava açar. Mahkeme yargılama yapar. İcra takibi yapan alacaklıyı haklı bulursa davayı kabul eder. Alacaklı da bu kararı alıp icra müdürlüğüne sunar ve der ki bak mahkeme itirazın haklı olmadığına karar verdi. Şu benim tahliye işini bi halledelim mi ? der. 3. İcra müdürlüğü de tahliye için icra memuru ile evinize gelir. Genel de ilk defa geliyorlarsa size süre verirler. Bak kardeşim sana 1 hafta 1 ay neyse mühlet. Bu sürenin sonunda çıktın çıktın, çıkmadın ben buraya bi daha hamal kamyon ile gelir evi ben boşaltırım der. Kişi bu süre sonunda çıkmazsa hamal ve kamyon ile gelip evi boşaltırlar. Sıkıntı olursa eve polis eşliğinde de gelebilirler. Çok teşekkür ederim, mevzu anlaşıldı. Çok faydalı oldu benim için. İnşaAllah konu oraya kadar varmaz. Benim de yapıma çok ters şeyler bunlar. Sağ olun açıklamalar için. Yorum bağlantısı
Eren Gökmen 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Bekir Çelik yazdı: Eren hocam, yukarda bahsettiğim gibi ben aslında %25'ten fazla kira artırımı yapmayı düşünüyordum ama, ev sahibi muhtemelen %300 - 350 zam yapmak istiyorum diyemeyince "Annem oturacak, çıkın evden." dedi. Yoksa ben de insaf sahibi bir insanımdır. Çok teşekkür ederim, mevzu anlaşıldı. Çok faydalı oldu benim için. İnşaAllah konu oraya kadar varmaz. Benim de yapıma çok ters şeyler bunlar. Sağ olun açıklamalar için. Hocam ben genel olarak yazdim. Size boyle bir teklifle gelse kabul ederdiniz muhtemelen ama sizin durumda yalan dolan var isin icinde. Gucunuz sabriniz varsa olayin ustune gidebilirsiniz 1 Yorum bağlantısı
Rüzgar Atay 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Eren Gökmen yazdı: Hocam ben genel olarak yazdim. Size boyle bir teklifle gelse kabul ederdiniz muhtemelen ama sizin durumda yalan dolan var isin icinde. Gucunuz sabriniz varsa olayin ustune gidebilirsiniz çıkamam abicim durumum yok de geç hocam yaa . milletin derdi bitmez. %50 gibi de bi zam yapın bitsin gitsin. ben çevremde kaç kişi tanıyorum %25 35 zam ile oturan. ev sahipleri kendileri rızalığıyla yaptılar . herkes yamyam değil ama size yamyamı düşmüş. 1 Yorum bağlantısı
Serkan Toker 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Amerika'da eğer kiracı evde otururken emekli olursa ev sahibi ömür boyu zam yapamıyor. Ev alıp kiraya vermek tam bizim gibi toplumların işi. Ticari taksi ve konut kiralama işini belediyeler, Toki ve büyük kurumsal firmalar yapmalı. Bireysel evi olanlarda firmaya veya belediyeye teslim edecek aylık kirasını alacak, daire boş kalsa bile.. 1 Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Serkan Toker yazdı: Amerika'da eğer kiracı evde otururken emekli olursa ev sahibi ömür boyu zam yapamıyor. Ev alıp kiraya vermek tam bizim gibi toplumların işi. Ticari taksi ve konut kiralama işini belediyeler, Toki ve büyük kurumsal firmalar yapmalı. Bireysel evi olanlarda firmaya veya belediyeye teslim edecek aylık kirasını alacak, daire boş kalsa bile.. Enflasyon olmayan bir toplumda zam da olmaz. 2 Yorum bağlantısı
Serkan Toker 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Ersen Tapan yazdı: Enflasyon olmayan bir toplumda zam da olmaz. Enflasyon olmayan toplum ve ülke yok eczacım.. 1 Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Serkan Toker yazdı: Enflasyon olmayan toplum ve ülke yok eczacım.. Kiraya zam yapmayı gerektirecek kadar enflasyonu olmayan ülkeler var diyelim o zaman jelibonlu vitaminim. Yorum bağlantısı
Serkan Toker 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Ersen Tapan yazdı: Kiraya zam yapmayı gerektirecek kadar enflasyonu olmayan ülkeler var diyelim o zaman jelibonlu vitaminim. Valla gözü dönmüş ev sahibi eksi enflasyonla bile zam yapabilir pharmacyim farmakoloğum.. 1 Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Serkan Toker yazdı: Valla gözü dönmüş ev sahibi eksi enflasyonla bile zam yapabilir pharmacyim farmakoloğum.. 1 fotokopi ne kadar oldu sizin diyarda. 1 Yorum bağlantısı
Serkan Toker 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Ersen Tapan yazdı: 1 fotokopi ne kadar oldu sizin diyarda. 50 kuruş, 5.000 lik kirayı ödemek için kaç fotokopi çekmek lazım ? Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Serkan Toker yazdı: 50 kuruş, 5.000 lik kirayı ödemek için kaç fotokopi çekmek lazım ? Senin makinaların kapasitesi yüksektir. 1 saatte çıkartır kirayı. Toner niyetine tdci dan çıkan kurumları kullanıyorsun nasılsa maliyet düşük. 4 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Serkan Toker yazdı: Enflasyon olmayan toplum ve ülke yok eczacım.. var, Belarus, 6 ekim itibarı ile zam yapmak yasaklanmış... hiç aklına gelmedi tabii Serkan Toker yazdı: Amerika'da eğer kiracı lem mortgeyç var orda, kiracı nedir 1 1 Yorum bağlantısı
Serkan Toker 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Ersen Tapan yazdı: Senin makinaların kapasitesi yüksektir. 1 saatte çıkartır kirayı. Toner niyetine tdci dan çıkan kurumları kullanıyorsun nasılsa maliyet düşük. Dakikada 135 kopya.. Çağlar Bayur yazdı: var, Belarus, 6 ekim itibarı ile zam yapmak yasaklanmış... hiç aklına gelmedi tabii lem mortgeyç var orda, kiracı nedir Son gittiğimde zamlı tarife uyguladılar bir daha gidersem bu yazını kanıt olarak götüreceğim.. NY' de yüzyıllık binalarda kiracı kum gibi, mortgeyçde neymiş kuruvasanım.. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 6 Ekim 2022 Paylaş 6 Ekim 2022 Serkan Toker yazdı: NY' de yüzyıllık binalarda kiracı kum gibi, onlar meksikalı falandır, bina menecırına git selamımı ilet, mengenlee dir 1 Yorum bağlantısı
Cem Işık 12 Ekim 2022 Paylaş 12 Ekim 2022 Mert Gülkokan yazdı: eşimin ailesi marmaristee 3 oda 1 salon dubleks daire de oturuyorlar geçen sene girdiler 2400 den dün aramışlar 1 yıl doluyor kirayı 8900 tl yaptık diye ev sahibi tandık ve 30 a yakın dairesi var oturdukları apartman komple adama ait ve herkes kiracı ödeyemeyen çıksın demişler arada avukat var bakalım ne olacak Yasal hak %25, yeni kira bedeli 3000 tl olacak. Bırak uğraşsınlar. 2 Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan 12 Ekim 2022 Paylaş 12 Ekim 2022 Mert Gülkokan yazdı: geçen sene girdiler 2400 den dün aramışlar 1 yıl doluyor kirayı 8900 tl yaptık diye ev sahibi tandık ve 30 a yakın dairesi var oturdukları apartman komple adama ait ve herkes kiracı Konu açıldığından beri söylemek istediğim tam olarak da bu işte. 10'larca dairesi var ve yaptığı zam oranı akla zarar. Sonuçta geçimini bundan sağlamıyor yani tek gelir kaynağı sahip olduğu 1 tek dairesi değil. Üstelik tanıdık Fırsatçılıktan başka bir şey değil. Bu konumda olan birisini kimse benim gözümde haklı çıkaramaz Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 12 Ekim 2022 Paylaş 12 Ekim 2022 İyi ki 9000 yapmamış Avukatlık iş çıkar buradan. Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan 12 Ekim 2022 Paylaş 12 Ekim 2022 Mert Gülkokan yazdı: Adam zaten aşırı zengin marmaris otogarda dükkanları dolmuşları ve taksileri var arsaları ve apartmanları var evli ama çocuğu yok olmuyormuş bu kadar mal mülk kime kalacak belli değil Allah gözünü doyursun böyle insafsızların 1 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 12 Ekim 2022 Paylaş 12 Ekim 2022 (düzenlendi) Kiracılar kiracı tarafından, ev sahipleri kendi taraflarından bakıyorlar. Objektif yaklaşan nadir. Olması gerekeni kanun yapıcı değiştirmiştir. Onun yapılması lazım. Diğer taraftan piyasa döver, kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Piyasada paran varmış, yokmuş, zor günler geçiriyormuşuz yada çok zenginmişiz bakmaz. Herşeyin bir fiyatı vardır. Herşeyin bir fiyatı vardır ı açayım biraz. 1000tl ye oturuyorsunuz. Enfl. %35 olduğu yerde, %25 yapılabilir. İyilksever biri %50 enf olduğu yerde %25 yapabilir. Aynı iyilik sever %100 enf olduğu yerde yada %200 enf olduğu yerde ne yapar? Kişinin fiyatı buradadır. Bu örnek çerçevesinde aynaya bakıp, aracı aldığımda 10bin usd idi şimdi de 10bin usd e satayım diyor musunuz, yada aracı TUİK enflasyonu kadar arttırıp öyle satayım diyor musunuz ? Kaç paralık iyilik seversiniz ? 12 Ekim 2022 tarihinde Muhittin Kaplan tarafından düzenlendi 3 Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli 12 Ekim 2022 Paylaş 12 Ekim 2022 İki ucu şey bir konu bu. Şuan kendi evimdeyim, yakın zamanda Alanya tarafına gitme ihtimalim var. Evimi piyasa (sarı site) fiyatlarına vereceğim ve gittiğim yerde de piyasa şartlarına göre ev tutacağım. Ankarada evler Alanyadan ucuz olduğu için mecburen bir kazık daha geliyor Konuya dönersek de cidden bekara karı boşaması kolay mevzusu. Kendi evi olan neden piyasanın altında para kazansın diye bakıyor haklı olarak, içeride kalan da artışın makul olmasını bekliyor. İki taraf da haklı, iki taraf da haksız. Orta yolu bulmakta fayda var 1 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 En fazla 25 yapabilirsin diyen 122 yapacak. Eğer "bu çok resmî enflasyona göre yapalım" demezlerse. 2 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 Muhittin Kaplan yazdı: En fazla 25 yapabilirsin diyen 122 yapacak. Eğer "bu çok resmî enflasyona göre yapalım" demezlerse. Alalım Muhittin beyi 3 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Kasım 2022 Paylaş 4 Kasım 2022 İlkay Başaran yazdı: Alalım Muhittin beyi california da şortlu kolluk gücü varmış 2 Yorum bağlantısı
Recommended Posts