İçeriğe Yönlendir

Ölüm Allahın Emri, Şu Kiracılık Olmasaydı

Bekir Çelik

Recommended Posts

Mahmut Yıldız

Allah kolaylık versin. Ben evlendikten sonra 2,5 sene kirada oturdum. Öncesinde babam 13 yaşındayken ev almıştı. Kendi evimize çıkmadan önce hatırladığım babamın ev sahibini keserle kovalaması var ancak çok detay hatırlamıyorum.

Her iki taraf için de zor. Anlaşmaya çalışmak lazım. Kaynanamın kirası 2 katından fazlası oldu. Aynı binada aynı katta baldız da oturuyor, bu sebeple ev değiştirmeyelim diye kabul ettiler. Ama yine de binada yeni oturanlardan ucuza oturuyor. Sizin de benzer durumunuz var. Ev sahibi daha fazla kira almak için yalan söylüyor da olabilir, doğru da söyleyebilir. Aynı semtte başka ev için vereceğiniz kiraya yakın tutarı ev sahibinize teklif edin. Kabul ederse yalancıdır.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Serkan Toker yazdı:

Daha yeni bir arkadaşımı ev sahibi kızlarımız okuldan mezun oluyorlar, onlara ofis yapacağız diye evden çıkardı. Haftası dolmadan ilana verdi. 1700 lira kira ödeniyordu, ilanda 7000 yazıldı sonra 6500 oldu ve ilan kalktı. Muhtemelen kiraya verdiler, üç kuruş için tek ayak üstünde yalan söyleyen adi insanlarla dolu etrafımız. Görseniz kültürlü vicdanlı modern insanlar. Arkadaşıma o kadar söyledim, tahliye ihbarı göndersinler diye. Eve gelip yalandan ofis mobilyası ölçüsü bile aldılar.. :D İyi insanlar, gerek yok bende zor durumda bırakmayım dedi evi taşıdı. Şimdi kimseye güveni kalmadı. Ne yapın edin noterden ihtar çekmesini sağlayın derim. Acımamak lazım, dürüstlük değerli olsun bu memlekette..

denk evler, 6500 ken 1700 e oturmayı beklemek te ne bileyim bir tür haksızlık değilmi? bu şunun gibi bence, geçen sene aidat 250 tl idi bu sene 750 olamaz demek gibi birşey aslında. evim filan yok yanlış anlaşılmak istemem. ben de ev sahibi olsam faydamı maksimize etmek isterim günün koşullarında çünkü peynirin 400 gramı 84 tl markette. her ev sahibi ultra zengin filan da değil yani sonuçta.

• Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Serkan Toker
(düzenlendi)
Doğan Arşiray yazdı:

denk evler, 6500 ken 1700 e oturmayı beklemek te ne bileyim bir tür haksızlık değilmi? bu şunun gibi bence, geçen sene aidat 250 tl idi bu sene 750 olamaz demek gibi birşey aslında. evim filan yok yanlış anlaşılmak istemem. ben de ev sahibi olsam faydamı maksimize etmek isterim günün koşullarında çünkü peynirin 400 gramı 84 tl markette. her ev sahibi ultra zengin filan da değil yani sonuçta.

Ev tutulduğunda galiba 1250 liraydı, kiralar o seviyedeydi. İkinci kontrat döneminde 1750 lira oldu, hemen arkasından aynı katta aynı kişinin iki evi satılığa çıkarıldı ve bu ev satıldı. Alan kişiye kontratın yeni yenilendiği, bir yıla yakın süresi olduğu söylendi. Sonra bahanesi üretildi ve ev tahliye ettirildi. Burada bence şerefsizlik kartını oynamadan önce yeni ev sahibi böyle bir niyeti varsa öncelikle içinde kiracı olan ev almayacaktı. İkincisi ülke ekonomisinin geldiği nokta ne kiracının ne ev sahibinin suçu, sonucu imkan dahilinde paylaşmak doğrusu olmalı. Ben kiradan memnun değilim, artışı piyasa şartlarına göre yap demek en düzgünü, ben öyle bilirim. Ha yapmazsa kendim geleceğim desin ve gelsin ya da satsın başka yerden boş daire alsın. Ben ev değiştirirken emlakçılara girdiğimde bana içinde insan oturan daire gösterme dedim her seferinde. Bu aldığım evde kiracı vardı, özür dileyerek antreden içeri baktım. Tüm eşyalar kolilenmişti gidiyordu yani. 10 gün sonra bomboş teslim aldım..

Benimde kirada bir evim var, içindeki kiracı 7 yıl falan oldu oturuyor. Son kira artışını %80 civarı yaptık çünkü civara göre çok düşük kaldı hala da düşük. Tek şart koydum bir yıllık bir anlaşma bu dedim, bu süre zarfında ya tahliye edin ya da kira tespiti yapalım. Kabul ettiler rahatlarını bozmadım, isteyene dekontları yollarım klavye delikanlılığı yapmıyorum burada.. :D

tarihinde Serkan Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 5
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi

Açıkcası benden size bir tavsiye.Ben yerinizde olsam o civardaki ortalama kiralar kadar ev sahibine teklifte bulunurum.

Sonuçta çıktığınız evde çok düşük olmayacak ve birde taşınma masrafı v.s olacak.

Bu iş tek taraflı düşünülemez .Geçen sene 300-400 bin tl olan ev 1.5 -2 milyon tl oldu.Adam evi satıp vadeli hesaba koysa ayda 50 bin tl kazanır.Siz kalkıp ona komik paralar öderseniz oda kendince mantıklı olanı yapacaktır.

Tabiki kiracılık zor ama kusura bakmayın kimse kimseye hayrına ev alıp vermez. 

Ülkedeki sorun gelir artışı gider artışını karşılayamıyor ve insanlar başkalarından onları düşünmesini bekliyor.Malesef şu zamanda kimse kimseyi düşünmüyor.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Rüzgar Atay

kaç yıllık kiracısınız  yazmamışsınız yada ben kaçırdım yazı uzun olunca . tahliye taahhütü hikaye hocam . onlar işleme koyunca gidip itiraz ediyorsunuz 7 gün süresi var kaçırmayın. ben buna ititraz ediyorum dediğinizde mahkeme açmaları lazım.  %99 yüksekten kiraya verecekler . bi ağız yoklayın cav cuv ederse annenin hesabına %50 zamlı yollayın kirayı geçin. her 2 senede ev taşınacaksa işi var milletin .öyle olmaz yani . ihtiyacı olan evini kiraya vermesin . ayrıca, çok zorda kalmadan tahliye taahhütü isteyen adamdan ev kiralamayın. daha eve girmeden sizi evden atmaya çalışan adam %99,99 aç gözlü yamyamdır. ben yıllarca mersinde oturdum kira sözleşmemiz bile yoktu . doğalgaz gelince mecbur yaptık . doğalgaz olmasa öyler otururduk yani. ev sahibim kaymakamlıkta memurdu . ben onu üzmedim o da bizi üzmedi. sonra oradan ayrıldık ama inşallah o da yamyamlar kervanına katılmamıştır.insanoğlu çiğ süt emmiş çünkü.

Doğan Arşiray yazdı:

%30 a çıkan konut faizi varken 0.90 dan 0.60 dan kredi ödemek bir tür haksızlık olmuyorsa bu da olmuyor .  zamanında vatandaş sözleşmesini yapmış söz kesilmiş . banka sana gelip ee kardeş faizler %30 a çıktı sen bedavadan kredi kullanıyon dese üstünü verir misin ? biz milletçene alma ağacının altında büyüdüğümüz için hep alma ,hiç verme yok.

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Ahmet Türedi yazdı:

Ülkedeki sorun gelir artışı gider artışını karşılayamıyor ve insanlar başkalarından onları düşünmesini bekliyor.Malesef şu zamanda kimse kimseyi düşünmüyor.

Gelir adaleti yok. Adaletten sonraki en büyük sorun bu bence.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Adem Kazıl

ev sahiblerinin ucuz bilindik yalanları,  2 ay önce ev sahibi kuzene oğlum evleniyor başka evimiz yok burda oturacak demiş onlarda tamam yapacak bişey yok çıkarız demişler, 40 ı çıkmamış çocukla ev taşıttılar, taşınır taşınmaz yeni kiracı girdi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Rüzgar Atay yazdı:

%30 a çıkan konut faizi varken 0.90 dan 0.60 dan kredi ödemek bir tür haksızlık olmuyorsa bu da olmuyor .  zamanında vatandaş sözleşmesini yapmış söz kesilmiş . banka sana gelip ee kardeş faizler %30 a çıktı sen bedavadan kredi kullanıyon dese üstünü verir misin ? biz milletçene alma ağacının altında büyüdüğümüz için hep alma ,hiç verme yok.

toki vs gibi şeylerde oluyor bu. nereden tutsan elinde kalıyor yani sözün özü.

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Mert Gülkokan yazdı:

Sakaryadan ev bakarken bir emlakçı aradım eve gel bak müsaid ama tutarsan da 2 yıl oturman lazım 2 yıldan sonra çıkacaksın dedi

öyle şey olmaz 2 yıllığına ev tutulmaz dedim

3 aylığına ev kiralayan gördüm. Üstelik eşyalı vs değil. 

Çok değişik yapıda insanlar var. Ailemin oturduğu evde de yaşadık, tutarken bak iki gün sonra havadan sudan bahane sunma dedik. Yok zaten yurtdışındayım gelmem dedi. 2 sene sonra işler değişti. Normalde en azından taşınma masrafını karşıla, mağdur etmişsin o kadar değil mi? Tabiki öyle bir şey olmadı

Yorum bağlantısı
Fırat Önal

Allah kolaylık versin Bekir hocam.

Bence 2 tarafta haklı. Arkadaşlar gereken tavsiyeleri vermişler. Benim size vereceğim tek tavsiye ( imkanlarınızı bilmiyorum tabi) elinizde para edecek ne varsa satıp size uygun bir ev almanız. Ne kadar geç kalınsa da hala az da olsa tünelin sonunda ışık görünüyor gibi.  Gerekirse aracınızı satın. Daha ucuz bir araç alın. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat

Şimdi size bir örnek vereyim. Ufak bir dairem var istanbulda, gümüşhaneye tayin olduğum için kiracıya verdik. Samimiyetle söylüyorum piyasanın altında kiraya verdim tek maksadım gümüşhanedeki kiramı karşılamak. Her neyse burdaki ev sahibi ne kadar zam yaparsa o kadar yapacağımı söyledim meslektaşım olduğu için bu şekilde devam ediyoruz. Burada bir sıkıntı yok. Gümüşhanede kiralarda uygun :)

Şimdi ben 2 sene sonra buradan tayin olacağım ve istanbula gitmeyi düşünmüyorum. Şu an nereye gitsek en kötü dairenin 5 bin kirası var batıda. O zamana ne olur bilinmez ama düşmeyeceği kesin. Kendi evim misal veriyorum 2 sene sonra 3-4 liraya kirada iken ben belki 7-8 kira vermek zorunda kalacağım bu bana biraz garip geliyor. Benim oturmak için kendi evime ihtiyacım yok belki ama oradan alacağım kiraya ihtiyacım var nasıl olacak bu iş :)

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Cihat yazdı:

ama oradan alacağım kiraya ihtiyacım var nasıl olacak bu iş

2023 temmuzda, %25 lik ksııtlama kalkınca, sade yıllık  artış mı yoksa 2022 den gelen kayıp la birlikte artış mı olacağı açıklanınca belli olacak , kiracı ev sahibi ikinci meydan muharebesi

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Çağlar Bayur yazdı:

2023 temmuzda, %25 lik ksııtlama kalkınca, sade yıllık  artış mı yoksa 2022 den gelen kayıp la birlikte artış mı olacağı açıklanınca belli olacak , kiracı ev sahibi ikinci meydan muharebesi

Shrödingerin kedi vardı. Kiralık kutuya koyuyordu. Sonra bişeyler oldu sızmışım ben o arada :crazy:

• Mutlu 2
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay

Kimi ev sahibinden, kimi de kiracıdan çekiyor. Allah iyilerle karşılaştırsın.

Peki 10 seneden fazla kirada oturan, kafasına göre kirayı yatıran veya yatırmayan, kirayı yatırmadığını fark edip aradığında "ben eve masraf yaptım" diyen ama bunu ev sahibine bildirmeyen, telefonları açmayan, 70 küsür yaşında babama atar yapan, rayiç bedelin beşte biri fiyata oturan kiracıyı evden çıkarmak caiz midir?

• Beğen 6
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Yiğit Özdemir

1. Davacının artış şartı uygulanmadan ödenen kira paralarını ihtirazi kayıt koymadan alması, kira parasının davalının ödediği miktarda belirlendiği konusunda bir anlaşmanın varlığını göstermez ve davacının artış şartı uyarınca fark kira alacağını istemesine engel teşkil etmez. Yüksek mahkemenin bu konuda yerleşik içtihatları mevcuttur.  Yine Türk Borçlar Kanunu gereği de TÜFE'den fazla artış yapılmasını kabul etmez. Sözleşmenizde artış oranı TÜFE'den fazla ise geçersizdir. Ancak sizin yaptığınız artış miktarı TÜFE'den az ise bu durumda eksik bakiye için icra takibine maruz kalabilirsiniz. Kaldı ki kira ödemesi bankadan yapıldığı için banka hesabına gelen paraya da ihtirazi kayıt konulması pek de mümkün değil. Burada 5 yıllık zaman aşımı vardır. 5 yılı dolan alacak istenemez.

2. Tahliye taahhüdündeki imza size aitse boş olarak verseniz de geçerlidir. Tahliye taahhüdündeki tarihlerin iradenize aykırı doldurulduğunu yazılı belge ile kanıtlamanız gerekir. Gene de imzaya ve tahliye taahhüdünün içeriğine itiraz edebilirsiniz. Süreci uzatmış olursunuz. İlinizdeki Sulh Hukuk Mahkemelerinin iş yüküne göre 1-1,5 yıl gibi bir zaman kazanabilirsiniz. Dosya imza incelemesine falan gider. Sonuçta imza size ait olduğu için mahkeme kanalıyla tahliyenize karar verilir. Birde vekalet ücreti ödersiniz + masraflar. 

3. Ev sahibi, evini ihtiyaç sebebiyle mahkeme kararı gereği icra kanalıyla tahliye etmesi durumunda ihtiyacı için kullanmayıp başkasına kiraya verirse bu durumda tazminat istenebilir. Ev sahibi size gelip benim şu şu sebeplerle ihtiyacım var dedi. Sizde eyvallah diyip ceketinizi alıp çıktınız sonra dediniz ki bana böyle dedi ama başkasına kiraya vermiş, o durumda tazminat olmaz. Sizin ihtiyaç sebebiyle mahkeme kararı gereği icra kanalıyla evinizden tahliye edilmeniz gerekir. 

Çağlar Bayur yazdı:

%25 artış geçici madde ile konuldu. Maddenin ruhu gereği bu ev sahiplerine yüklenilen bir zarar katlanılması gereken bir külfet değil geçici bir sınır idi. Bu sınır kalktıktan sonra yine kanundaki TÜFE sınırına göre artış olacak. Yani geçmişte %25 dediniz şimdi o bitti hadi kiracılar ev sahiplerinin bu zararını ödeyin diye birşey olmaz. Ne olur 5 yılı dolduran kiracılar için yine kanunda olan kira bedelinin tespiti talep edilebilir.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ersen şahin
Yurdaer Elay yazdı:

Peki 10 seneden fazla kirada oturan, kafasına göre kirayı yatıran veya yatırmayan, kirayı yatırmadığını fark edip aradığında "ben eve masraf yaptım" diyen ama bunu ev sahibine bildirmeyen, telefonları açmayan, 70 küsür yaşında babama atar yapan, rayiç bedelin beşte biri fiyata oturan kiracıyı evden çıkarmak caiz midir

Caizmidir bilmem ama bi kiracım vardı aylarca kira vermeyip ortadan kayboldu evi tekrar kiraya verebilmek için bir dünya masraf ettim sonraki ondan beter çıktı 4 aylık kira alacağım var hala eve yaptığım masraf cabası insanın başı belaya girer böyleleri yüzünden öyle bir ağzım yandıki bu iki kiracı yüzünden şimdiki kiracıma evime verebileceği zarar ve kirayı ödememe ihtimaline karşı senet aldım

Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan
Serkan Toker yazdı:

üç kuruş için tek ayak üstünde yalan söyleyen adi insanlarla dolu etrafımız.

Son zamanlarda duyduklarım ve eskiden yaşadıklarım neticesinde buna sonuna kadar katılıyorum 

Doğan Arşiray yazdı:

her ev sahibi ultra zengin filan da değil yani sonuçta.

Bu fırsatçılığı ultra zengin, 10-20-50 dairesi olan ev sahipleri de yapıyo ama abi.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Alptuğ Özcan yazdı:

Bu fırsatçılığı ultra zengin, 10-20-50 dairesi olan ev sahipleri de yapıyo ama abi.

haklısın. o nedenle dedim ya nereden tutsan elinde kalıyor diye.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Rüzgar Atay
(düzenlendi)
Yiğit Özdemir yazdı:

1. Davacının artış şartı uygulanmadan ödenen kira paralarını ihtirazi kayıt koymadan alması, kira parasının davalının ödediği miktarda belirlendiği konusunda bir anlaşmanın varlığını göstermez ve davacının artış şartı uyarınca fark kira alacağını istemesine engel teşkil etmez. Yüksek mahkemenin bu konuda yerleşik içtihatları mevcuttur.  Yine Türk Borçlar Kanunu gereği de TÜFE'den fazla artış yapılmasını kabul etmez. Sözleşmenizde artış oranı TÜFE'den fazla ise geçersizdir. Ancak sizin yaptığınız artış miktarı TÜFE'den az ise bu durumda eksik bakiye için icra takibine maruz kalabilirsiniz. Kaldı ki kira ödemesi bankadan yapıldığı için banka hesabına gelen paraya da ihtirazi kayıt konulması pek de mümkün değil. Burada 5 yıllık zaman aşımı vardır. 5 yılı dolan alacak istenemez.

2. Tahliye taahhüdündeki imza size aitse boş olarak verseniz de geçerlidir. Tahliye taahhüdündeki tarihlerin iradenize aykırı doldurulduğunu yazılı belge ile kanıtlamanız gerekir. Gene de imzaya ve tahliye taahhüdünün içeriğine itiraz edebilirsiniz. Süreci uzatmış olursunuz. İlinizdeki Sulh Hukuk Mahkemelerinin iş yüküne göre 1-1,5 yıl gibi bir zaman kazanabilirsiniz. Dosya imza incelemesine falan gider. Sonuçta imza size ait olduğu için mahkeme kanalıyla tahliyenize karar verilir. Birde vekalet ücreti ödersiniz + masraflar. 

3. Ev sahibi, evini ihtiyaç sebebiyle mahkeme kararı gereği icra kanalıyla tahliye etmesi durumunda ihtiyacı için kullanmayıp başkasına kiraya verirse bu durumda tazminat istenebilir. Ev sahibi size gelip benim şu şu sebeplerle ihtiyacım var dedi. Sizde eyvallah diyip ceketinizi alıp çıktınız sonra dediniz ki bana böyle dedi ama başkasına kiraya vermiş, o durumda tazminat olmaz. Sizin ihtiyaç sebebiyle mahkeme kararı gereği icra kanalıyla evinizden tahliye edilmeniz gerekir. 

%25 artış geçici madde ile konuldu. Maddenin ruhu gereği bu ev sahiplerine yüklenilen bir zarar katlanılması gereken bir külfet değil geçici bir sınır idi. Bu sınır kalktıktan sonra yine kanundaki TÜFE sınırına göre artış olacak. Yani geçmişte %25 dediniz şimdi o bitti hadi kiracılar ev sahiplerinin bu zararını ödeyin diye birşey olmaz. Ne olur 5 yılı dolduran kiracılar için yine kanunda olan kira bedelinin tespiti talep edilebilir.

imza sizinse imzaya itiraz edilmeyecek içeriğe edilecek. ben bunu rızam dışı imzaladım ,aynı gün imzaladım,baskı altındaydım derseniz kiralayan tarafın aksini ispat yükümlülüğü doğar . denemesi bedava .ayrıca, davayı kaybetse bile uzatmanın yolu var.  ayrıca , istediği kadar vekalet ödesin yine karda olur . insaflı bir oranda anlaşmak bence iki tarafında faydasına . sağda solda gaz verenlere kanmamak lazım.

bir ik itiyo daha vereyim . baktınız ev sahibi atar gider yapıyor . gidiyorsunuz sözleşme ile savcılığa . durum böyle böyle şu tarihte nberidir sözleşme ile .... adresli evde oturuyorum .  ben yasal zamın üstünü de teklif ettim fakat ev sahibim %300 zam istiyor bunu kabul etmedim . ev sahibim bir gece gelir camını kırarım kapını sökerim sen yokken çilingir ile kapıyı açar eşyanı dışarı atarım diye tehdit ediyor . gelir mahallede seni rezil ederim kavga çıkarırım ,arabanı çizerim,lastiğini keserim diye huzurumu kaçırıyor şeklinde ifade veriyorsunuz . evimde düğünümden kalma 1 kg altın 20bin liralık laptop 30bin tl lik cep telefonum bulunmaktadır bana veya malıma gelecekzarardan dolayı .... isimli ev sahibim sorumludur diyorsunuz. kobrayı salıp %25  zam ile oturuyorsunuz. çirkefe çirkef buyurun .

tamam ekonomi kötü şöyle böyle ama barınma en temel insan hakkıdır. gerektiğinde et süt yemezsin ama barınmadan olmaz. maçası yiyen garibana değil ekonomiyi bu hale getirene şarlasın. bak bakalım sabahın 5inde nasıl alıyorlar evinden yakapaça. sözleşme yapılıp imza atıldıysa oyunun ortasında kural değişmez. adam evden çıkınca istersen 100 bin yaz kiraya .

tarihinde Rüzgar Atay tarafından düzenlendi
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Yurdaer Elay yazdı:

Kimi ev sahibinden, kimi de kiracıdan çekiyor. Allah iyilerle karşılaştırsın.

Peki 10 seneden fazla kirada oturan, kafasına göre kirayı yatıran veya yatırmayan, kirayı yatırmadığını fark edip aradığında "ben eve masraf yaptım" diyen ama bunu ev sahibine bildirmeyen, telefonları açmayan, 70 küsür yaşında babama atar yapan, rayiç bedelin beşte biri fiyata oturan kiracıyı evden çıkarmak caiz midir?

Dayak bile caiz o insana. Gözünün yasina bakmayin. Ses cikarmayinca tepesine biniyor insanin böyleleri..

Yorum bağlantısı
Yiğit Özdemir
Rüzgar Atay yazdı:

imza sizinse imzaya itiraz edilmeyecek içeriğe edilecek. ben bunu rızam dışı imzaladım ,aynı gün imzaladım,baskı altındaydım derseniz kiralayan tarafın aksini ispat yükümlülüğü doğar . denemesi bedava .ayrıca, davayı kaybetse bile uzatmanın yolu var.  ayrıca , istediği kadar vekalet ödesin yine karda olur . insaflı bir oranda anlaşmak bence iki tarafında faydasına . sağda solda gaz verenlere kanmamak lazım.

bir ik itiyo daha vereyim . baktınız ev sahibi atar gider yapıyor . gidiyorsunuz sözleşme ile savcılığa . durum böyle böyle şu tarihte nberidir sözleşme ile .... adresli evde oturuyorum .  ben yasal zamın üstünü de teklif ettim fakat ev sahibim %300 zam istiyor bunu kabul etmedim . ev sahibim bir gece gelir camını kırarım kapını sökerim sen yokken çilingir ile kapıyı açar eşyanı dışarı atarım diye tehdit ediyor . gelir mahallede seni rezil ederim kavga çıkarırım ,arabanı çizerim,lastiğini keserim diye huzurumu kaçırıyor şeklinde ifade veriyorsunuz . evimde düğünümden kalma 1 kg altın 20bin liralık laptop 30bin tl lik cep telefonum bulunmaktadır bana veya malıma gelecekzarardan dolayı .... isimli ev sahibim sorumludur diyorsunuz. kobrayı salıp %25  zam ile oturuyorsunuz. çirkefe çirkef buyurun .

tamam ekonomi kötü şöyle böyle ama barınma en temel insan hakkıdır. gerektiğinde et süt yemezsin ama barınmadan olmaz. maçası yiyen garibana değil ekonomiyi bu hale getirene şarlasın. bak bakalım sabahın 5inde nasıl alıyorlar evinden yakapaça. sözleşme yapılıp imza atıldıysa oyunun ortasında kural değişmez. adam evden çıkınca istersen 100 bin yaz kiraya .

"imza sizinse imzaya itiraz edilmeyecek içeriğe edilecek. ben bunu rızam dışı imzaladım ,aynı gün imzaladım, baskı altındaydım derseniz kiralayan tarafın aksini ispat yükümlülüğü doğar . "

Baskı altında imzalatmadığını ev sahibini ispat külfeti yok. Beyaza tılan imza gibi yorumlar Yargıtay. aksini kanıtlamak kiracıya aittir. Baskı altında attığını kanıtlaması gerekir. Bunu da yazılı belge ile yapmalıdır. Aksi durumda ben bunu baskı altında attım der itiraz eder. Ancak bunu yazılı belge ile ya da whatsapp yazışması gibi şeylerle kanıtlayamaz ise o durumda mahkeme dinlemez ilk cesede karar verir geçer. İmzaya itiraz ederse süreci uzatmış olur. Tahliye taahüdü varsa ve imza kişiye aitse ancak süreç uzatılır o kadar. 

Taraflar arasında kira alacağı ve tahliye sürecinde husumet olacağı belli . Aralarında husumet olduğu için kişinin tek başına beni aradı böyle böyle dedi beyanına itibar etmezler. Kaldı ki bir şekilde savcı gitti iddianame hazırladı diyelim bu yine tahliyeyi etkilemez. Üzerine ev sahibi de kinlenir eksik ödenen bira bedelleri diye birden çok kanaldan kiracıyı sıkıştırmaya başlar. Gün sonunda ipler iyice gerilmiş olur.

Dediğim gibi kira sözleşmeniz bitip de çıkmanızı istedikleri tarihte kira bedelini yatırıp oturmaya devam edersiniz. onlar da sizin tahliye tahhüdünüzü işleme koyarlar. Sonrasında siz icra takibinde herşeye itiraz edersiniz davası açıldı açılıyor derken 1-1,5 yıl kazanmış olursunuz.  imza incelemesi derken bir iki celse de o oynar. taş çatlasın 2 yıl karınız olur. Ondan sonrası allah kerim. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Bekir Çelik
Cem Işık yazdı:

Kiraya sözleşme doğrultusunda zam yapmadınız ama ev sahibi “eksik yatırdın” şeklinde itiraz etmedi ize, zımni kabul sayılır. 
tahliye taahhüdü de kural olarak kira sözleşmesi ile aynı tarihte yapılmamalıdır, en az 1 hafta 10 gün sonra yapılmış olması beklenir, geçerlilik şartıdır. 
mal sahibiniz muhtemelen ihtarname göndererek harekete geçecek. Sonra da tahliye davası açabilir. Dava 1 seneyi geçer, bu aşamada kirayı almakta zorluk çıkartabilir( kirayı yatırmıyor diyebilmek için) öyle

bir durumla karşılaşırsanız ptt ile isme havale gönderin. Elden kira ödemeyin asla. 

Cem Işık yazdı:

Aranızdaki her şey yazılı olsun mümkün oldukça. Ben/annem/ almanyadaki kardeşim oturacağız gerekçesi ile sizi çıkartırsa en az 2 sene o kişinin oturması zorunludur. Siz çıktıktan sonra eğer cama kiralık tabelası yapıştırırsa yada başkasını kiracı alırsa, size 1

yıllık kira bedeliniz kadar tazminat ödeme külfetine girer(mahkeme kararı ile) 

muhtemelen dişe dokunur bir zam teklif edilirse bir anda vazgeçecektir annem oturacak mevzusundan, çok yaşıyoruz şu sıralar. Nerdeyse 20 senedir avukatım, ilk defa bu sene kira tespiti davası açmak zorunda kaldım. 10 ayda 5-6 ayrı kira tespiti davası geldi elime. 

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim Cem hocam. Ödemeleri mobil bankacılık üzerinden açıklamalarıyla yollarım hep. Elden alış verişim olmadı hiç. İş o raddeye gelirse, noterden bana ihtarname göndermesini beklemem gerekecek sanırım değil mi? Ve bunu da 22 Şubat 2023'te kontratım bittikten sonra 1 ay içinde mi yapması gerekiyor? Onsan önce veya sonra gönderemez değil mi?

Rüzgar Atay yazdı:

kaç yıllık kiracısınız  yazmamışsınız yada ben kaçırdım yazı uzun olunca . tahliye taahhütü hikaye hocam . onlar işleme koyunca gidip itiraz ediyorsunuz 7 gün süresi var kaçırmayın. ben buna ititraz ediyorum dediğinizde mahkeme açmaları lazım.  %99 yüksekten kiraya verecekler . bi ağız yoklayın cav cuv ederse annenin hesabına %50 zamlı yollayın kirayı geçin. her 2 senede ev taşınacaksa işi var milletin .öyle olmaz yani . ihtiyacı olan evini kiraya vermesin . ayrıca, çok zorda kalmadan tahliye taahhütü isteyen adamdan ev kiralamayın. daha eve girmeden sizi evden atmaya çalışan adam %99,99 aç gözlü yamyamdır. ben yıllarca mersinde oturdum kira sözleşmemiz bile yoktu . doğalgaz gelince mecbur yaptık . doğalgaz olmasa öyler otururduk yani. ev sahibim kaymakamlıkta memurdu . ben onu üzmedim o da bizi üzmedi. sonra oradan ayrıldık ama inşallah o da yamyamlar kervanına katılmamıştır.insanoğlu çiğ süt emmiş çünkü.

Yazdım aslında. 21 Şubat 2021'de kontrat yaptık. Daha 2 yıl bile dolmadı.

İlk iletide özel durumum vardı, uzatmak istemiyorum mevzuyu demiştim. İş kazası geçirdi abim, Konya'da sattım savdım evi barkı, Adana'ya yerleştim. O ara sağlık mazereti tayini ile plansız geldiğim için Şubat ayında ev aradık, bulamadık nerdeyse. Kafamıza yatan eve de girdik apar topar. O sırada taahhütname imzalamam falan diyemedim açıkçası. 10.000 TL'lik depozito senedi bile imzaladık.

Nisan ayında da abim vefat etti bu arada.

Fırat Önal yazdı:

Allah kolaylık versin Bekir hocam.

Bence 2 tarafta haklı. Arkadaşlar gereken tavsiyeleri vermişler. Benim size vereceğim tek tavsiye ( imkanlarınızı bilmiyorum tabi) elinizde para edecek ne varsa satıp size uygun bir ev almanız. Ne kadar geç kalınsa da hala az da olsa tünelin sonunda ışık görünüyor gibi.  Gerekirse aracınızı satın. Daha ucuz bir araç alın. 

Teşekkür ederim Fırat hocam. Araç engelli abimin üzerine alındı, daha senesi dolmadı. Satamıyorum o sebeple. Yoksa ayranı yok içmeye misali kirada oturup da bu arabaya binmezdim inanın.

Yiğit Özdemir yazdı:

Detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

1. Sözleşmede şu şekilde ifade var: Yıllık artış oranı TÜFE oranında olacak. TÜFE %10'un altında kalırsa %10 uygulanacak. Bu minvalde bir madde var. İhtirazi kayıt mevzusunu anlamadım. Bu benim aleyhime bir durum mu? Yanlış anlamadıysam Cem hocam, yatırılan pataya itiraz olmadıysa zımnen kabul edilmiş sayılır manasında bir cümle sarfetti.

2. İmza benimdir ama dediğim gibi kira kontratıyla aynı anda ve şart koşularak imzalatıldı. İspatı da mümkün değildir muhtemelen, ofiste emlakçı, ev sahibinin oğlu, eşim ve ben vardık.

3. Mahkeme kanalıyla icra nasıl oluyor? Çok uzağız bu mevzulara. Sadece tebligat yoluyla süre mi veriliyor yoksa Gülen Adam filmindeki gibi zabıta polis kapıya mı dayanıyor? :)

Yiğit Özdemir yazdı:

Dediğim gibi kira sözleşmeniz bitip de çıkmanızı istedikleri tarihte kira bedelini yatırıp oturmaya devam edersiniz. onlar da sizin tahliye tahhüdünüzü işleme koyarlar. Sonrasında siz icra takibinde herşeye itiraz edersiniz davası açıldı açılıyor derken 1-1,5 yıl kazanmış olursunuz.  imza incelemesi derken bir iki celse de o oynar. taş çatlasın 2 yıl karınız olur. Ondan sonrası allah kerim.

İş o raddeye gelirse, yani sulh yolunu bulamazsak şu andaki kira ( 25.000 TL ) + %25 ( 6.250 TL ) = 31.250 TL ücreti ev sahibesi hanımın adına PTT'ye yatırmam yasal olarak kâfi değil mi? Yani iyi niyet göstermeyen arkadaşa neden ben fazladan para ödeyeyim ki? Bir sakınca var mı bunda?

* * *

Cevap veren, vakit ayıran, iyi dileklerini sunan herkese teşekkür ederim arkadaşlar. Tek tek dikkatle okudum, okuyorum. Sağ olunuz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Bizleri bu hâle getiren sebep olan yolunu yapan kim varsa topunun Allah.....

• Beğen 9
Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

Cok karisti bu is malesef. Bence bu isin oluru şöyle:

Ev sahibi ve kiracinin önceden birbirinden memnun oldugunu dusunursek, piyasaya gore cok dusuk kalan kira yine piyasanin altinda kalacak sekilde anlasilmasi lazim. Örnek: kira 1000 tl, piyasa 5000tl. Yeni kira 3-4bin arasi belirlenirse problem olmaz

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Yiğit Özdemir
Bekir Çelik yazdı:

1. Sözleşmede şu şekilde ifade var: Yıllık artış oranı TÜFE oranında olacak. TÜFE %10'un altında kalırsa %10 uygulanacak. Bu minvalde bir madde var. İhtirazi kayıt mevzusunu anlamadım. Bu benim aleyhime bir durum mu? Yanlış anlamadıysam Cem hocam, yatırılan pataya itiraz olmadıysa zımnen kabul edilmiş sayılır manasında bir cümle sarfetti.

İhtirazi kayıt kabaca şudur; Sizin ödeyeceğiniz kira bedeli normalde 2000 TL. Siz ev sahibine 1000 TL ödediniz nakit. Ev sahibi de sizin bu ödemenize karşılık dekont verecek size. Bu dekonta 2000 TL'lik kiranın 1000 TL'si ödenmiş olup kalan 1000 TL'lik kira bedelini talep hakkım saklı kalmak kaydıyla ödenen 1000 TL kira bedeli için iş bu dekont verilmiştir yazması ihtirazi kayıt teşkil eder. Yani benim bu vatandaştan hala 1000 TL alacağım var. Bana eksik ödedi, eksik ödediğim kısmı talep etme hakkım saklıdır demek. Günümüzde ise bankada kanalıyla yapılan ödemelerde parayı gönderen açıklama kısmına istediğini yazabilirken parayı alacak kişinin böyle bir şansı yok yani siz şartlı kabul yapamıyorsunuz hesabınıza gelen parayı. Bu yüzden banka kanalıyla gönderilen kira alacaklarında sessiz kalma, zımnen ikrar gibi algılanmıyor. Ev sahibinin eksik bakiyeyi talep hakkı vardır deniyor. Bu alacak da 5 yıl(alacağın doğum tarihinden itibaren) istenmezse zamanaşımına uğrar devletin icra memuru ve mahkemesi kanalıyla sizden talep edemez. 

Bekir Çelik yazdı:

3. Mahkeme kanalıyla icra nasıl oluyor? Çok uzağız bu mevzulara. Sadece tebligat yoluyla süre mi veriliyor yoksa Gülen Adam filmindeki gibi zabıta polis kapıya mı dayanıyor? :)

Tahliye taahhüdünü işleme koydukları senaryodan bahsedeyim.

1. İlk olarak İcra Müdürlüğünden size tebligat gelecek. Ekinde tahliye taahhüdünüz gereği evden çıkmanız, bu tahliye taahhüdüne itirazınız varsa bunu 7 gün içinde yapmanızı ister. Yok itirazınız yoksa da 15 gün içinde çıkmanızı. Burada 7+15 gibi bir durum olmaz. Her süre kendi başına hesaplanır. Siz itiraz edecekseniz 7 günlük süreye dikkat edin. İcra Müdürlüğünden gelen icra emrine 7 günlük yasal sürede gidip ilgili icra müdürlüğüne dilekçe vermek suretiyle itiraz ettiniz ve takip durdu. İcra Müdürlüğü burada sizin itirazınızın haklı olup olmadığı incelemez. Sadece süresinde bir itiraz var mı yok mu onu inceler. Süresinde itiraz varsa takibi durdurur. 

2. İcra Müdürlüğü itirazın haklılığını incelemez sadece süresinde itiraz olup olmadığı inceler ona göre de takibi durdurur demiştik. Peki bu itirazın haklılığına kim karar verir ? Mahkeme. Bu tip davalarda Sulh Hukuk Mahkemesinde görülür. İcra dosyasında alacaklı taraf gidip Sulh Hukuk Mahkemesinden sizin yapmış olduğunuz itirazın iptali için dava açar. Mahkeme yargılama yapar. İcra takibi yapan alacaklıyı haklı bulursa davayı kabul eder. Alacaklı da bu kararı alıp icra müdürlüğüne sunar ve der ki bak mahkeme itirazın haklı olmadığına karar verdi. Şu benim tahliye işini bi halledelim mi ? der. 

3. İcra müdürlüğü de tahliye için icra memuru ile evinize gelir. Genel de ilk defa geliyorlarsa size süre verirler. Bak kardeşim sana 1 hafta 1 ay neyse mühlet. Bu sürenin sonunda çıktın çıktın, çıkmadın ben buraya bi daha hamal kamyon ile gelir evi ben boşaltırım der. Kişi bu süre sonunda çıkmazsa hamal ve kamyon ile gelip evi boşaltırlar. Sıkıntı olursa eve polis eşliğinde de gelebilirler. 

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...