İçeriğe Yönlendir

Ölüm Allahın Emri, Şu Kiracılık Olmasaydı

Bekir Çelik

Recommended Posts

Bekir Çelik

Merhaba arkadaşlar.

Forumda benzeri konular var ama her konu kendine özel durumlar içerdiği için ayrı bir başlık açmak istedim.

Beklenen oldu ve ben de bu kervana katıldım maalesef. Dün ev sahibimin oğlu aradı ve "Kontratı uzatmayacağız, şimdiden haber edeyim sorun yaşamayın." dedi. Ben de "Biz bir değerlendirelim kendi aramızda." deyip o şokla kapattım telefonu.

Ankara'da 1, İzmir'de 3, Konya'da 1 ve son olarak Adana'da olmak üzere 6 ev sahibim oldu. Örnek, aranan bir kiracıyımdır. Ayın 14'ü gece kirayı yollar öyle uyurum, eve kendi evim gibi bakarım vs.

Şubat 2021'de kontrat yaptık, 21.000 TL. (Adana'da kiralar yıllık ödeniyor.) Kontrata göre TEFE / TÜFE oranında zam yapılması belirtiliyor. Ancak şartların âfâki değişmesiyle orta yolu bulup Şubat 2022'de 25.000 TL yaptık. Bu yıl mâlumunuz %25 mevzusu var. 31.250 TL yapıyor. Semtte kiralar 60.000 - 70.000 TL arasına uçmuş vaziyette. Bu da ev sahiplerinin iştahını kabarttı açıkçası.

Zaten Ağustos'tan başlar benim karın ağrım, Şubat ayının kavgasını içimden yapmaya başlarım, onun stresiyle geçer 6 ay. Ben de 40.000 TL'de anlaşır mıyız acaba diye düşündüğüm günlerde dün iletişime geçip kötü haberi verdiler. Telefonda söylenen bahane şu, "Annem ameliyat oldu dizlerinden, artık kendi evinde oturması lazım." 3. kattayız, engelli rampası falan da yok binanın, düz ayak bir yer değil. Yorum yapmak istemiyorum.

Ev, iletişimde olduğumuz kişinin annesinin. Tapu anneye ait, kontrat da onunla yapıldı. Kira bedelini 2 kez oğlunun hesabına yatırdık, öyle istendi. Açıklamada kira bedeli olduğu vs yazıyor.

Tahliye Taahütnâmesi imzaladığımı hatırlıyorum ama tarih var mıydı yok muydu onu tam hatırlayamıyorum.

Çok özel durumlarım var aslında ama konuyu uzatmak istemiyorum. Çocukların okulu bu semtte, hanımın okulu bu semtte, vâsıtasız gidilip geliniyor. Özellikle bu semtte kiraya ev bulmak çok çok zor. Hele de kontrat Şubat ayında ki, bu daha da imkansız demek. Taşınma masrafları, gizli masraflar, ev arama mevzuları vs malumunuz.

Normalde halim selim, mülayim ve duygusal bir adamımdır. Lanet olsun deyip çıkar giderim ama şartlar hiç çıkılacak gibi değil. Zaten 2 yıl oturacaksın bu evde deselerdi asla girmezdim. 3 göç bir yangına bedel derler, bu benim 6. evim.

El hâsıl, yukarda bahsettiğim şu durumlar beni sıkıntıya sokar mı bilmek istiyorum:

- Kira bedelini ev sahibinin kendisine değil, oğluna yatırdık.

- Sözleşmede TEFE / TÜFE oranında zam yapılır dediği halde, biz aramızda anlaşıp daha düşük bir oranda zam yaptık. Her hangi bir ihtilaf durumunda "Kira bedelini tam ödemediler." deyip oradan yürüyebilirler mi?

- İmzaladığım Tahliye Taahütnâmesi'nin yasal geçerliliği nedir? Kira kontratı ile aynı anda imzaladım ama tarih yeri boş muydu dolu muydu, aynı günün tarihi mi vardı vs hatırlayamıyorum. Bir örneğini de bulamadım evraklar arasında. Bu taahütnâme beni ne kadar zora sokar?

Yani önümde nasıl günler beni bekliyor bilmek istiyorum. Buradaki cevaplarınıza göre ev sahibine geri dönüş yapacağım. Şimdiden teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Ersen şahin

Kirayı  bedelini kaç lira yatırdığınız yada ev sahibinin oğlunun adına yatırmanız sıkıntı olmaz 

İmzaladığımız taahhüt genellikle kontratla aynı tarihli olur 

Ev sahibiniz imzaladığınız taahhütle ve ev sahibinin Kendi oturacağı bahanesiyle yada gerçeğiyle sizi zora sokabilir 

Allah kolaylık versin

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Kiraya sözleşme doğrultusunda zam yapmadınız ama ev sahibi “eksik yatırdın” şeklinde itiraz etmedi ize, zımni kabul sayılır. 
tahliye taahhüdü de kural olarak kira sözleşmesi ile aynı tarihte yapılmamalıdır, en az 1 hafta 10 gün sonra yapılmış olması beklenir, geçerlilik şartıdır. 
mal sahibiniz muhtemelen ihtarname göndererek harekete geçecek. Sonra da tahliye davası açabilir. Dava 1 seneyi geçer, bu aşamada kirayı almakta zorluk çıkartabilir( kirayı yatırmıyor diyebilmek için) öyle

bir durumla karşılaşırsanız ptt ile isme havale gönderin. Elden kira ödemeyin asla. 

• Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Yüksek rakamlara kiraya verme düşüncesi var ise çıkacaksanız taahhütname isteyeceğinizi, evin sahibi ve 1. Derece yakını haricinde biri tarafından kullanımı durumunda dava açacağınızı bildirin. 

Malum klasik bir durum önce ben oturacağım deniyor, sonrasında ne hikmetse iş değişiyor. 

Eğer karşınızdaki makul ise bir ihtimal ona uygun bir ev bulun onun kirasına göre de sizin kiranızı belirleyin. 

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık

Aranızdaki her şey yazılı olsun mümkün oldukça. Ben/annem/ almanyadaki kardeşim oturacağız gerekçesi ile sizi çıkartırsa en az 2 sene o kişinin oturması zorunludur. Siz çıktıktan sonra eğer cama kiralık tabelası yapıştırırsa yada başkasını kiracı alırsa, size 1

yıllık kira bedeliniz kadar tazminat ödeme külfetine girer(mahkeme kararı ile) 

muhtemelen dişe dokunur bir zam teklif edilirse bir anda vazgeçecektir annem oturacak mevzusundan, çok yaşıyoruz şu sıralar. Nerdeyse 20 senedir avukatım, ilk defa bu sene kira tespiti davası açmak zorunda kaldım. 10 ayda 5-6 ayrı kira tespiti davası geldi elime. 

• Beğen 8
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Fatih Evcin

Çok geçmiş olsun.

Piyasa genel kiralar 60-70 ise sizin 31 liraya oturmanız ev sahibini rahatsız etmiş gibi duruyor.

Biraz daha dert yanıp evde kalmaya çaba gösterin derim. İnanın ulaşım vs. kirayı geçer.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Macit Aliyev

@Cem Işıkgerekenleri yazmış zaten. Teşekkürler değerli bilgiler için. Bence ev sahibine şu yukarıda yazılan bilgileri paylaşın özellikle 1 yıllık kira tazminatını.  Bundan sonra biraz zaman verin ev sahibi düşünsün ve araştırsın. Ondan sonra ortak bir yolu bulmaya çalışın. Sizin de masraflarınız olacak , ev sahibinin de. Bunları ve kiralık evlerin ortalama değerini de dikkate alaraktan umarım anlaşırsınız.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Murat Sahın

Hocam kiracı olduğum evi Aralık 2021'de boşaltıp satın aldığım eve taşındım. Ev sahibim ile çok iyiydik, gidiyorum diye hiç üzülmedi. Ben çıkınca %70 daha fazlasına aynı hafta kiraya vermişti evi. Ev sahipleri de haklı. Emsal var sonuçta. Bindiğimiz aracın selefleri 500 ediyorken hiç birimiz aracımızı ama ben aldığımda 200'dü deyip 300'e satmayız. Aynı şekilde, özellikle ev bulmanın zor olduğu bölgelerde, benzer konutların kiraları sizin kiranızı ikiye katlamışsa maalesef ev sahipleri de bu durumu kabullenmek istemez. Yeni evi çok daha pahalı kiralayacaksınız ki onu da bulmak zor diyorsunuz. Üzerine taşınması vs. vs, birde mahalle değişirse yenge hanımın ve çocuğun servisleri falan, bu iş pahalıya gelir size. Cem hocam gerekenleri anlatmış, oradan yola çıkıp güzel bir zam teklif etmenizi öneririm. Tabi uzaktan önermek kolay, bütçe nedir bilmiyoruz ama evi değiştirince daha ucuza malolmayacaktır. 

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt

kiracıyı evinde istemeyen ev sahibiyle hayat geçmez,size çık demiş ama size uygun ev buluncaya kadar zamana ihtiyacınız var,ev sahibinden zaman isteyin mecbur verecek vermezse dava açsa kafadan 1 sene onada gerek yok,açık açık konuşun orta yolu bulun,anlaşmaya bakın(zaman,masraflar vs)....her şerde bir hayır vardır,hayırlısı olsun sıkmayın tatlı canınızı..

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
İnan Çınar

Bekir, ulaşım kolaylığı ve bunun gibi faktörlerden ötürü  bu evden çıksan bile  yine bu muhitte başka bir ev tutacaksın  öyle görünüyor ve ayrıca taşınma masraflarının yanında   2 katı  kira ödeyerek olacak bu.

Ev sahibiyle  konuşmayı dene.

Tehdit eder tarzda değil ama yasalar konusunda  boş olmadığını araya sıkıştır. Şubatta çoluk çocuk çıkmam taşınmam çok zor olacak,  bir orta yol bulalım de. Hem ben çıkınca  eğer teyze oturmaktan vazgeçer de kiraya vermek isterseniz  1 yıl yasal olarak kiraya  veremiyorSUNUZ de.(muş sunuz değil dikkat 😀 yasalara hakim edasıyla) 

Çıkınca  60 bin başka bir eve  vereceksen  gerekirse 60 buraya ver ama düzenin bozulmasın  kardeşim.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Baha Kanberoğlu

Ev sahibiyle belki anlaşılır ama sizden bu parçayı koparan ev sahibi seneye rahat durur mu? Nasılsa okul vs bana mecbur moduna girer mi? Biliyoruz ki Türk insanının para ile imtihanı çok zayıf. Zordaymışsın, hakmış değilmiş umursamaz. Bir yol bulunacak ise bu belli şartlara bağlanmalı. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık

1 değil, 2 sene kiraya veremez başkasına:)

• Beğen 2
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Macit Aliyev
(düzenlendi)
Cem Işık yazdı:

1 değil, 2 sene kiraya veremez başkasına:)

Abi bu 3 yıl idi eskiden.  2 ye mi düşürüldü?

tarihinde Macit Aliyev tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Cem Işık
Macit Aliyev yazdı:

Abi bu 3 yıl idi eskiden.  2 ye mi düşürüldü?

Doğru tabi 3 sene, kafam dalgın yanlış bilgi vermişim istemeden.. :)

• Beğen 2
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal
(düzenlendi)

Nasreddin Hoca, kadılık yaparken bir gün bir ahbabı burnundan soluyarak gelmiş. Hasmı için söylemediğini bırakmamış. Sonra:           – Hocam, Allah aşkına söyle, demiş, haklı değil miyim?

Hoca ne yapsın?                                                   – Haklısın, demiş.

Ahbabı sinirleri yatışmış olarak gitmiş. Onun hemen arkasından hasmı gelmiş. Bu defa da o başlamış atıp tutmaya, yok bana şöyle, yok böyle yaptı demeye. O da Hoca’ya sormuş:     – Haklı değil miyim?

Hoca:                                                                       –    Vallahi çok haklısın, demiş.

Adam da sakinleşerek gitmiş. Tüm bunlara tanık olan Hoca’nın karısı bile bu işe şaşırmış kalmış.                                                   – Senin kadılığında bir garip Hoca Efendi. İkisine de sen haklısın dedin. Hiç öyle şey olur mu?

Nasreddin Hoca hanımının yüzüne bakıp:         – Hatun, demiş, sen de haklısın! 

Nasreddin hoca misali herkes haklı... Allah yardimciniz olsun...

tarihinde Erkut Uysal tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Teşekkür 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz

banada kızım oturacak demişti sonra cama kiralık yazılmıstı. sene 2020de tefe tüfeye göre zaam yapmadı diye avukata vermişti mecbur ödeyip 2 ay durup cıkmıstım kendi evimize gecmeseydik cıkmazdım tefe tüfe oranında ne yaparsa otururdum insanın kendi evi baska oluyormus 2 senede evler kiralar nasıl arttı asgari ücretle calısan insanlar bu istenilen kiraları nasıl veriyor anlamıs degilim yasırmu yasıyor gelde ona sor

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Gerekli tavsiyeler verilmiş zaten. Allah kolaylık versin, gerçekten zor bir durum inşallah kısa zamanda çözülür.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

basit iyidir, kiraya zamn yapalım ancak oturmaya devam edeyim diye bir giriş yapılabilir, kontrata göre de 2023 şubattan önce çıkartamaz? sisteme öyle bir takla attırdıklar ki bu zamanda kiracı da ev sahibi de bir şekilde haklı,ve karşı karşıya geliyorlar, yazık

çinde derler ki: kurt puslu hava severmiş

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Serkan Toker
(düzenlendi)

Daha yeni bir arkadaşımı ev sahibi kızlarımız okuldan mezun oluyorlar, onlara ofis yapacağız diye evden çıkardı. Haftası dolmadan ilana verdi. 1700 lira kira ödeniyordu, ilanda 7000 yazıldı sonra 6500 oldu ve ilan kalktı. Muhtemelen kiraya verdiler, üç kuruş için tek ayak üstünde yalan söyleyen adi insanlarla dolu etrafımız. Görseniz kültürlü vicdanlı modern insanlar. Arkadaşıma o kadar söyledim, tahliye ihbarı göndersinler diye. Eve gelip yalandan ofis mobilyası ölçüsü bile aldılar.. :D İyi insanlar, gerek yok bende zor durumda bırakmayım dedi evi taşıdı. Şimdi kimseye güveni kalmadı. Ne yapın edin noterden ihtar çekmesini sağlayın derim. Acımamak lazım, dürüstlük değerli olsun bu memlekette..

tarihinde Serkan Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık
Serkan Toker yazdı:

Daha yeni bir arkadaşımı ev sahibi kızlarımız okuldan mezun oluyorlar, onlara ofis yapacağız diye evden çıkardı. Haftası dolmadan ilana verdi. 1700 lira kira ödeniyordu, ilanda 7000 yazıldı sonra 6500 oldu ve ilan kalktı. Muhtemelen kiraya verdiler, üç kuruş için tek ayak üstünde yalan söyleyen adi insanlarla dolu etrafımız. Görseniz kültürlü vicdanlı modern insanlar. Arkadaşıma o kadar söyledim, tahliye ihbarı göndersinler diye. Eve gelip yalandan ofis mobilyası ölçüsü bile aldılar.. :D İyi insanlar, gerek yok bende zor durumda bırakmayım dedi evi taşıdı. Şimdi kimseye güveni kalmadı. Ne yapın edin noterden ihtar çekmesini sağlayın derim. Acımamak lazım, dürüstlük değerli olsun bu memlekette..

Dava açsın abi, pislikse pislik. 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat alır. 💰💰

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Serkan Toker yazdı:

üç kuruş için

aylık 5000 tl ye her gün yalan söylenebilir :crazy:

Cem Işık yazdı:

tazminat kısmında yeni kira kadar mı çıktığı kadar mı?

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık
Çağlar Bayur yazdı:

Çıktığı kira tutarı x12 ay abi. 20.400 TL iyi para. 

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Cem Işık yazdı:

Çıktığı kira tutarı x12 ay abi. 20.400 TL iyi para. 

işte onu diyordum sisteme öyle bir  takla attırdırlar ki , ben kiracıma sen çık,  ben sana  12 ay kira ödeyeyim desem hala kardayım.... taşınma kamyonu da benden o derece

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Serkan Toker
Cem Işık yazdı:

Resmi bir ihbar falan olsa olur da tamamen telefon görüşmeleri ile iyi niyet çerçevesinde bitti iş. Sadece yuvarlak kelimelerle vatsap konuşması var, hakim anlar mı bilmem.. :D

Çağlar Bayur yazdı:

Yalan kısmı şöyle abi, dese ki piyasa çok arttı. Bende evi sen içindeyken satın aldım. Kirayı normal seviyeye getirelim oturmaya devam et. Konuşulup anlaşılabilirdi. Direk kızlar ofis açacak demek ayıp, yalan sınırını 10 bin yapalım düz olsun.. :D

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...