Ahmet Çalışkan 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 (düzenlendi) Merhaba, Herkesin bayramı mübarek olsun. Babam bayram sonrası aracını teslim alacak kısmetse (Egea Cross Benzinli 1.4) Bu ayın sonunda da yaklaşık 3.000 km uzun yol yapacağım. Fakat birader yoluma taş koyuyor "rodaj da rodaj" diye. Sizce şart mıdır? Yapılmasa zararı ne olur? 1000-1500 km rodaj mesafesinden bahsediliyor. Biz bayramdan sonra hemen teslim alsak, ay sonuna kadar 12 gün var. 12 günde o kadar km yi yapmak zor. Yapsan benzine verdiğin para da cabası. Şöyle 500 km falan yapsak yeter mi? Sizce ne yapmalıyız? Rodaj falan şart mı? Bu haliyle yola çıksam sıkıntı olur mu? 9 Temmuz 2022 tarihinde Ahmet Çalışkan tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Koray Demir 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 Çoğu yeni nesli araçlarda fabrikasyon rodaj olmadığı söyleniyor. Kitapçıkta ise şöyle geçiyor: DİKKAT Sadece ilk 3000 kilometrelik sürüşten sonra yakıt tüketiminde düzenli bir iyileşme görülecektir. Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 Merhabalar, iyi bayramlar. Otomobil üreticilerinin hali hazırda artık rodaja gerek yoktur dediğini görmedim. Aracı aldığınızda, araç kitapçığında dahi göreceksiniz rodaj vardır, motor ve hareketli aksamın sağlığı açısından gereklidir. Olağanüstü durumlar hariç, yüksek devirlerde kullanmayın. Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 rodaj için ayrı bir yol yapmanıza gerek yok, zaten 3bin km yol yapacakmışsınız sakin sakin kullanın bu kadar 2 Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 9 Temmuz 2022 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2022 Mehmet Cihat yazdı: rodaj için ayrı bir yol yapmanıza gerek yok, zaten 3bin km yol yapacakmışsınız sakin sakin kullanın bu kadar Uzun yolda yapabilir miyim bu işi? Koray Demir yazdı: Çoğu yeni nesli araçlarda fabrikasyon rodaj olmadığı söyleniyor. Kitapçıkta ise şöyle geçiyor: DİKKAT Sadece ilk 3000 kilometrelik sürüşten sonra yakıt tüketiminde düzenli bir iyileşme görülecektir. Eyvah eyvah bir de normalinden fazla mı yakacak şimdi? Benim bütçe şaşar o zaman. Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 Lüzum olanlar kitapçıkta yazıyor. Benimkinde ilk 1500 km fazla devirli kullanmayın diye yazıyordu o kadar. Yorum bağlantısı
Koray Demir 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 Bazı firmalar motoru frenleri mekanik aksamı çalıştırıyor rodajını yapıp öyle fabrikadan sıfır km olarak çıkarıyorlar. Bir kaç basit önlemi takip ederek aracınızın performansı, ekonomisi ve motor ömrünü uzatabilirsiniz. Renault’un kitapçığında mesela rodaj için bir başlık konulmuş ve ilk 1000km boyunca 3000 deviri ve 120km/s hızı geçmekten kaçınmak gerektiğini; motorun asıl gücünü 3000km'den sonra göstereceğini belirtmişler. Pistonlar ve motor bloğu ne kadar hassas cihazlarda ölçülüp yapılsa da bu parçaların birbirine alışıp iz yapması gerekir ki zamanla sürtünme en aza insin. Buradaki alıştırmadan kasıt eğer yer yapmadan yüksek devir çevrilirse pistonlar aşırı ısınır, motor yağı görevini yerine getiremez ve sürtünme kuvveti artıp hatalı bir iz yapabilir. Bu da kısa vadede değil ancak km arttıkça yağ eksiltmelere ve kompresyon kaybından dolayı performans kaybına da sebep olabilir. Özetle; - Motoru zorlamayın. - Sürüş sırasında motor devrini 2000 d/dak ile 4000 d/dak arasında tutmaya çalışın. - Uzun süre aynı hızda gitmeyin. Ya hızlanın ya yavaşlayın motorun, debriyaj ve şanzımanın alışması için değişken motor devrine ihtiyacı vardır. - Frenlerin düzgün oturması için acil durumlar dışında ani duruşlardan kaçının. - Bu süreçte römork vs çekmeyin. 2 Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 9 Temmuz 2022 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2022 Koray Demir yazdı: Bazı firmalar motoru frenleri mekanik aksamı çalıştırıyor rodajını yapıp öyle fabrikadan sıfır km olarak çıkarıyorlar. Bir kaç basit önlemi takip ederek aracınızın performansı, ekonomisi ve motor ömrünü uzatabilirsiniz. Renault’un kitapçığında mesela rodaj için bir başlık konulmuş ve ilk 1000km boyunca 3000 deviri ve 120km/s hızı geçmekten kaçınmak gerektiğini; motorun asıl gücünü 3000km'den sonra göstereceğini belirtmişler. Pistonlar ve motor bloğu ne kadar hassas cihazlarda ölçülüp yapılsa da bu parçaların birbirine alışıp iz yapması gerekir ki zamanla sürtünme en aza insin. Buradaki alıştırmadan kasıt eğer yer yapmadan yüksek devir çevrilirse pistonlar aşırı ısınır, motor yağı görevini yerine getiremez ve sürtünme kuvveti artıp hatalı bir iz yapabilir. Bu da kısa vadede değil ancak km arttıkça yağ eksiltmelere ve kompresyon kaybından dolayı performans kaybına da sebep olabilir. Özetle; - Motoru zorlamayın. - Sürüş sırasında motor devrini 2000 d/dak ile 4000 d/dak arasında tutmaya çalışın. - Uzun süre aynı hızda gitmeyin. Ya hızlanın ya yavaşlayın motorun, debriyaj ve şanzımanın alışması için değişken motor devrine ihtiyacı vardır. - Frenlerin düzgün oturması için acil durumlar dışında ani duruşlardan kaçının. - Bu süreçte römork vs çekmeyin. Anladığım kadarıyla motoru zorlamadan, düşük devirde olmak şartıyla değişken hızlarda bu yolculuğumu gerçekleştirebilirim sanırım. Ama hız sabitleyiciyi kullanmam sakıncalı olacak galiba dimi? Çağatay Kılınç yazdı: Lüzum olanlar kitapçıkta yazıyor. Benimkinde ilk 1500 km fazla devirli kullanmayın diye yazıyordu o kadar. Heyecanım yüksek. Babamda o kadar yok kitapçığı bekleyemedim 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 Ani hızlanma ve frenleme yapmayın. 90-100km hız üstüne çıkmayın. Motor devrini 2-3 bin üstüne çıkarmayın. Rodaj budur zaten. Yola çıkmama gibi bir durum yok 2 Yorum bağlantısı
Koray Demir 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 Ahmet Çalışkan yazdı: Anladığım kadarıyla motoru zorlamadan, düşük devirde olmak şartıyla değişken hızlarda bu yolculuğumu gerçekleştirebilirim sanırım. Ama hız sabitleyiciyi kullanmam sakıncalı olacak galiba dimi? 👍 1 Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 9 Temmuz 2022 Yazar Paylaş 9 Temmuz 2022 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Ani hızlanma ve frenleme yapmayın. 90-100km hız üstüne çıkmayın. Motor devrini 2-3 bin üstüne çıkarmayın. Rodaj budur zaten. Yola çıkmama gibi bir durum yok Sanki bi yerde "uzun süre kullanılmaması, kısa kısa kullanılması" gibi okumuştum da ondan sordum belki uzun yol problem olur mu diye. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 Yüksek devire çıkmayın hızlı gitmeyin zorlamayın. O kadar. 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 Ahmet Çalışkan yazdı: Sanki bi yerde "uzun süre kullanılmaması, kısa kısa kullanılması" gibi okumuştum da ondan sordum belki uzun yol problem olur mu diye. Doğru. Kitapçıkların bazılarında yazıyor Rodajı şehir içinde yapın diye. Ama yapacak bir şeyiniz yok. Sakin kullanarak bu aşamayı geçseniz de sorun olmaz. Nice arabalar bayiden çıkar çıkmaz redline gidiyor da bir şey olmuyor 1 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 9 Temmuz 2022 Paylaş 9 Temmuz 2022 Yanlış viteste yanlış hızda gitmeyin. Saatlerce aynı devirde de gitmeyin. Bence yeterli. Yokuş çıkışlarında son vites düşük devirde motoru iyice stres altına sokmayın. İnişlerde düşük vitesle yğksek devir çevirtmeyin. Bunu zaten hep yapmalı. 1 Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş 10 Temmuz 2022 Paylaş 10 Temmuz 2022 Hayırlı olsun güle güle kullanın. Bütün motorlu araçlarda rodaj vardır ve yapılmalıdır. Rodaj aynı zamanda sürücünün aracına alışması açısından da faydalıdır. Egea kitapçığı : 32) İlk dönem sırasında veya ilk 1600 km sırasında aracı tam performansla sürmemenizi öneririz (örneğin, aşırı hızlanma, yüksek hızda uzun yolculuklar, sert frenleme, vb..) 2 Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 10 Temmuz 2022 Yazar Paylaş 10 Temmuz 2022 İlkay Başaran yazdı: Yanlış viteste yanlış hızda gitmeyin. Bunu ayrıca soracaktım ama denk gelmişken sorayım: daha önce 6 vites kullanmadım. Şimdi ilk defa kullanacağım. Hangi hızlarda 6 ya çıkmam gerekir? Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç 10 Temmuz 2022 Paylaş 10 Temmuz 2022 Bence hızdan ziyade devir saatine göre vitesi ayarlayın. Eğer rodaj denilen km leri yapacaksanız 2 ile 2.5 arası bir devirde farklı hızlarda kullanabilirsiniz. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 10 Temmuz 2022 Paylaş 10 Temmuz 2022 Ahmet Çalışkan yazdı: Fakat birader yoluma taş koyuyor bence birader araba yeni olduğu için olaya kalitatif açıdan yaklaşıyor Ahmet Çalışkan yazdı: Eyvah eyvah bir de normalinden fazla mı yakacak şimdi? Benim bütçe şaşar o zaman. ve zaten kantitatfi olarak 1.4 atmosferik motor ile böyle bir kasadan ekonomi beklemeyin, baştan kabullenin Mehmet Göktürk yazdı: Yüksek devire çıkmayın hızlı gitmeyin zorlamayın. O kadar. filodan çıkan arabalar oldukça iyi satıyor? onlarda buna dikkat edildiğini hiç sanmam mesela 1 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 10 Temmuz 2022 Paylaş 10 Temmuz 2022 Ahmet Çalışkan yazdı: Bunu ayrıca soracaktım ama denk gelmişken sorayım: daha önce 6 vites kullanmadım. Şimdi ilk defa kullanacağım. Hangi hızlarda 6 ya çıkmam gerekir? Çok değişkenli o konu. 10 derece eğimde aşağı inerken 50 km hızda atılabilir. Tam tersinde 100 de atılamaz gibi. Motorun davranışından çözersiniz zaten uygun olup olmadığını mevcut vitesin. 1 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 11 Temmuz 2022 Paylaş 11 Temmuz 2022 Hep 0km araç aldım. Hiçbirinde rodaj olayına bakmadım. Depoyu doldurup yerine göre gaza bastım veya normal sürdüm. Bugün yarın satılıp yenisini alacağım son ticari aracım 4xx.k civarında. Hiçbir aracımda motor problemi yaşamadım. Hiçbir kullanıcı 0 km aracı alıp son devirde aracı kullanacak yola çıkamaz. İllaki bir şekilde devir düşecek yükselecek. 0km aracı alıp zengin otoyoluna girip 500km dip gaz gidecek zengin varsa zaten o da motoru kırmayı düşünmez 4 Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 11 Temmuz 2022 Paylaş 11 Temmuz 2022 Servet Aydın yazdı: 0km aracı alıp zengin otoyoluna girip 500km dip gaz gidecek zengin varsa zaten o da motoru kırmayı düşünmez 2003 Kasım 0 km fusion 1.6 almıştım 500 km sıkıştırmadan kullan dedi Ankara Başer ford bayi. Çıktım 5 km sonra otoyol Allah ne verdiyse hızıyla geldim Düzceye. Aracımı kullanan diğer fusion sahibi iki kişi senin aracın motor kodu yazılımı farklı derdi. 1 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 11 Temmuz 2022 Paylaş 11 Temmuz 2022 Hocam dönüş yolunuz tatlı eğimler ile dolu olunca istesenizde motor keyifli devirleniyor orada. Mis gibi 250km test yolu olmuş araca 1 Yorum bağlantısı
Tayfun Aydın 13 Temmuz 2022 Paylaş 13 Temmuz 2022 Rodaj olması aracın uzun yolda kullanılmayacağı anlamına gelmez ki hocam. Siz aracı normal normlarda sürün. Hiç bir şey olmaz... 1 Yorum bağlantısı
Celal Aydın 22 Temmuz 2022 Paylaş 22 Temmuz 2022 Pratikte rodaj, bebeğe yürümeyi öğretmek gibi bence. Her türlü şartları gösterip tanıtmak gerek araca. Çıkabileceği maksimum hızı göstermek, sakin sakin gezmek gibi. Motorun sağır olmaması için arada gazlamak, piston-silindir mekanizmasını birden aşındırmamak için sakin sürmek gerekli. Üzerinde çok düşünülecek bir konu değil. 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 22 Temmuz 2022 Paylaş 22 Temmuz 2022 Bugün rodaj dediğimiz şey, yeni araca alışma dönemi gibi bir şey. Bir de her ne kadar her şey kontrol edilmiş olsa bile sorun çıkma ihtimaline karşı temkinli sürmek içindir. Yoksa ilk bilmem kaç km kullanıp sonra yağı değişip yeni yağ ile sürmeye devam etmedikçe yapılan şeye gerçek anlamda rodaj denmez. Yorum bağlantısı
Recommended Posts