İçeriğe Yönlendir

Başka Bir Ülkeye Taşınma Fikri Sizin de Aklınızdan Geçiyor mu?

Fatih Evcin

Recommended Posts

Yurdaer Elay
Doğan Arşiray yazdı:

yazık o çocuklara.

Elbette yazık.. Hepsi ana-babalarının günahlarıyla dünyaya geliyorlar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hamit inan
Doğan Arşiray yazdı:

yazık o çocuklara.

Yazık bizim çocuklara

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mert Gülkokan yazdı:

4 ay kadar kalacak

4 ay boyunca dilediği güzel bir otelde aylık maaşı ile yemek içecek oda temzilik ısınma soğunma dahil yaşabilir, gelsin tabii yahu ne işi var gurbette :crazy:

wifi internet dahil

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Benim aklıma geliyor gitmek, sebebi de çoğumuzun dile getirdiği paradan önce yaşam şartları ama hâlâ direnme payım var, anne babamı da bırakıp gidemem sanırım. Umarım gidenlerin tekrar hevesle dönmek isteyeceği günleri görebiliriz. Mevcut yönetim değişse de sihirli değnek yok kimsenin elinde bir günde düzelmez ancak bir yerden de başlamalı. Bir açıdan da gidenler genelde eğitimli kadro, ülkenin vasıf ortalaması düşüyor, bu da kötü. 

• Beğen 8
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal
Doğan Arşiray yazdı:

eğitimli donanımlı dil konuşabilen bir birey yabancı ülkede o şekilde muamele görmez. gündem olan suriyeli afgan vs dediğimiz cehaletin dibindeki tipler. suriyede okumuş medeni adam yokmudur? onlar çoktan medeni ülkelere gittiler bile.

dün hastaneye gittik çocuk için. gördüğümüz muamele suriyelinin gördüğü ile aynı derecede yerlerdeydi. başka diyecek birşeyim yok.

2 veya 3 yıl önce eşim, Suriyeli çocukları sınıflara yerlestirme komisyonundaydi... Bu arada eşim ingilizce öğretmeni...

Gelen aile ve cocuklarla zaten anlasamiyoruz cocugun boyuna, kilosuna göre bu 6. Sınıf olsun bu 7. Sınıf olsun, diye siniflara yerlestiriyolarmis...

Bir aile gelmiş, baba diş hekimi, anne doktor süper akıcı bir ingilizce... 

Tabi eşimde başlamiş konuşmaya...

Ne yapıcaksınız burada, nasıl yaşıcaksınız diye sormuş adamda biz burda zaten kalıcı değiliz, bir kaç aya kadar avrupaya gidicez zaten bizi alıcaklar demiş...

Suriyelinin doktorunu, muhendisini, sporcusunu zaten avrupa aldı, kabul etti... Bizede burada sadece çar çöpleri kaldı işte... 

• Beğen 8
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
Erkut Uysal yazdı:

2 veya 3 yıl önce eşim, Suriyeli çocukları sınıflara yerlestirme komisyonundaydi... Bu arada eşim ingilizce öğretmeni...

Gelen aile ve cocuklarla zaten anlasamiyoruz cocugun boyuna, kilosuna göre bu 6. Sınıf olsun bu 7. Sınıf olsun, diye siniflara yerlestiriyolarmis...

Bir aile gelmiş, baba diş hekimi, anne doktor süper akıcı bir ingilizce... 

Tabi eşimde başlamiş konuşmaya...

Ne yapıcaksınız burada, nasıl yaşıcaksınız diye sormuş adamda biz burda zaten kalıcı değiliz, bir kaç aya kadar avrupaya gidicez zaten bizi alıcaklar demiş...

Suriyelinin doktorunu, muhendisini, sporcusunu zaten avrupa aldı, kabul etti... Bizede burada sadece çar çöpleri kaldı işte... 

Evet biz ne olursan ol gel dedik, Avrupa doktorsan gel dedi. Bizdekiler şu an vasıfsızların çocukları onlardakiler de varlıklı ve güçlülerin çocukları.

Keşke bizim eğitim sistemi iyi olsaydı da şu dezavantajlı durumu bir kaç sene içinde aksine çevirebilseydi. Kendi bebelerimizi doğru düzgün eğitemiyorken bir de başkalarının çocukları ortak oldu bu saçmalığa..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Toker

81 milyonluk ülkeyiz, 7 milyarlık dünyaya adalet dağıtmaya adil olmaya çalışıyoruz. Kafasına vur ekmeğini al durumundayız, hep derim elinin bazen ayarı olmayacak. :D Her konuda haklı olup hiç bir konuda haklılığımızı kabul ettiremiyoruz. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Öner Kurukuz yazdı:

Bana sorarsanız ülkenin yarısı gitsin baska ülkede yaşasın.

Neyseki kimse size sormuyor...

Sorunumuz tamda bu aslında. Ülkece herkes kendinde başkasının hayatına karışma, başkasının kararlarını sorgulama haddi buluyor. Yahu adamın hayatı, canı nerede isterse gider orada yaşar, kime ne? Vatandaşlıktan atılacakmış ta bilmem neymiş. Siz mi karar veriyorsunuz buna? Sizden izin mi alınacak bir karar alınırken? Memlekete bazı kaynaklara göre 8 milyon, bazı kaynaklara göre 12 milyon mülteciyi soktuklarında ne oldu milli gelir oranınız? Sesiniz çıktı mı? Savaştan kaçmışta bombadan kaçmışta bilmem ne, savaş mı kaldı bomba mı kaldı? Niye dönmüyorlar? Esad çağrı yapıyor dönün diye. Bizim gencecik evlatlarımız oralarda şehit düşerken bunlar Antalya sahilinde bizim kızlarımıza sarkıntılık ediyor, bu mu savaştan kaçmak? Bu mu sığınmak? Adam caddenin ortasına sandalye atıp bağırarak, salyalar saçarak küfür ediyor, sorsak savaştan kaçtı, gitsin suriyede yapsın delikanlılığını... Hastaneye gidiyoruz, sana bana ücretsiz ilaç vermeyen devlet, hayatımda sadece bir kez 3 aylığına işsiz yaşadığım dönemin GSS primini benden söke söke alan devlet bunlara ücretsiz sağlık hizmeti ücretsiz ilaç veriyor. Bu mu kendimizi layık gördüğümüz muamele? Bir yıl önce randevu alarak ortopedi servisine gittim. Aldığım randevuya göre sıra takip ediyorum, benden önde 2 hasta var, sürekli araya anlamadığım isimler giriyor, elin Afganlısı Suriyelisi benden önce muayene oluyor. Sesimi yükseltince gelip konuştu bir doktur, adamlar öncelikli hastaydı. Bu mu kendimizi layık gördüğümüz muamele?

Havalimanındayım, her gün hava ambulanslarla sınır ötesinde uzvunu kaybetmiş gazilerimiz geliyor, gencecik fidanlar. Sordum görevliye, şehitleri biz taşımıyoruz, onlar askeri uçakla taşınıyor, biz ağır yaralıları taşıyoruz dedi. Bu uçaklar ambulans uçak, her gün havadalar. İçindeki sağlık görevlisi ile çay içtik geçen, sordum, anlattı. Vallahi pişman oldum, için kaldırmadı anlattığı hastaları. Bizim gençlerimiz bunları yaşarken elin suriyelisi bu çocukların kardeşlerini, nişanlılarını falan taciz ediyor burada. Kendinizi layık gördüğümüz şey işte bu...

• Beğen 16
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Kiriş

Yayla evimin önünde İnşaat yükseliyor, istinat duvarımın seviyesine geldi, halen bitmedi 1 kat daha çıkacağım dedi, uyardım yasal değilse İnşaat belediyeye şikayet edeceğim bilgin olsun dedim. Elinden geleni ardına koyma dedi, doğuda bir ili memleketi olarak belirtti, düşman mı olmak istiyorsun dedi vs vs. 

Dilekçe verdim 27.05.22, akibet sormaya gittim 14.06.2022.

sonuç; hiçbir işlem yapılmamış, gerekçe sordum yoğunuz, İnşaat zannımca illegal olarak devam ediyor, İnşaat bitince mi geleceksiniz? 3 gün sonra imar affı deyip 3 kuruş paraya iskan vereceksiniz, benim evim çöp olacak dedim çıkıştım.

Aldığım cevap; inşaatı mühürlesek yine yapar evi, savcılık dosya açar yargılanır, 3 kuruş ceza alır öder dedi. Bu beyanın sahibi ilçe imar müdürü, 

Kanunun eşitçe uygulanmadığı yerdeyiz. Belediye imar müdürünün projeye aykırı ise derhal encümenden karar çıkarır yapıyı yıkarız demesi gerektiği yerde ve yasal mevzuat bu olmasına rağmen.

Yolsuzluk, rüşvet, hırsızlık, haksızlık, hak yeme, görevi kötüye kullanma, laçkalık vs vs, ne ararsan var.

Yurtdışına gitmek ciddi ciddi planlarım arasında, son paragraftaki mevcut durumlardan midem bulanıyor, sokakta herkes mutsuz, yüzlere bakınca hemen anlaşılıyor, bireylerin birbirine ve kişisel alanlarına ve haklarına saygısı kalmamış niye kalayım? Param pul olmuş niye kalayım? Emeklerim çöp olmuş niye kalayım? Ödediğim vergilerin millet faydasına kullanıldığına inanmıyorum niye kalayım?

Gidenlerin milliyetçiliği mi sorgulanıyor? İşte buna sesli güler, kahkaha atarım. 

• Beğen 8
  • Mutlu 2
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Ali Tuğberk Avar
Ahmet Kiriş yazdı:

Gidenlerin milliyetçiliği mi sorgulanıyor? İşte buna sesli güler, kahkaha atarım. 

Gidenlerin milliyetçiliğini sorgulayanları boşverin hocam. 

Her şey görünüşte bizim ülkede, bu tip milliyetçilik sorgulama cesaretini kendinde bulan insanlar, Aziz Sancar olsun bu biontech aşıyı üreten karı koca proflar olsun veya ABD vatandaşı olup nasa'da çalışan Türk kökenli bilim insanları olsun vb. vb. bu kişilerle yarın gurur duymaya devam ederler..

Ama hiçbiri sormaz neden bu insanlar Türkiye'de değil de Avrupa'da Amerika'da çalışıyor orada buluş yapıyor diye.. 

---

Kendine ben hak savunucusuyum, ben her görüşe saygılıyım diyenleri de görüyoruz ülkede, onun mesela beyaz dediğine sen bu bence siyah demeyiver, en açık görüşlüyüm fikirlere saygılıyım diyen tipler bile saygısızlık yapıp görüşünü dayatma peşine düşüyor. Kimsenin bir diğerinin görüşüne saygısı olmadığı gibi elinde ufacık bir güç, imkan varsa farklı görüşü susturmaya çalışıyor. 

Bu ülkede zihniyet bozukluğu var. Bu da ancak düzgün bir eğitimle düzelir. Düzgün eğitim için de düzgün eğitimli kişiler gerekir. Ben gördüğüm yaşadığım şeylerden dolayı tamamen ümidi kestim. Ortadoğulu, her alanda medeniyetsiz bir ülke olma yolunda bayrak taşıyor şu an bu ülke. 

Biraz uzattım ama kısaca söylemek gerekirse bende sizinle benzer düşünceleri paylaşıyorum.

Yurtdışına tamamen yerleşme planımı uzun süredir aktifleştirdim şirketin Avrupa ofisini açmak için izinler şartlar vs. birçok meseleyi hallettik birkaç somut işlem daha kaldı bunlarla uğraşıyorum şu an işlemleri bitirince ailemi alıp gideceğim. 

He söylemeden geçmeyelim, şu an ülkedeki ekonomik ahlaki vb. birçok alandaki serbest düşüşün daha başlarındayız. 

10-15 sene boyu her şey satıldı yenildi içildi yalancı bir refah dönemi oldu evini arabasını aldı millet keyifliydi her şey. Üretim yapmadan sata sata para sokuldu ülkeye yendi içildi. Şu an ve sonrasındaki yıllarca bunun acısı misliyle çıkacak. 

Şu an Z diye nitelendirilen kuşak büyüdü ve sorgulamaya başladı birçoğu hatta anne babasıyla büyükleriyle kavga ediyorlar geleceğimizi yok ettiniz diye. Bir sonraki kuşak daha zor şartlarda doğup büyüyecekler..

İnsanlara şu an dayatıldı, zannediliyor ki 2023te her şey bitecek her şey düzelecek bütün sıkıntılar bıçak gibi kesilecek. Ülkedeki görüşü farketmeksizin tüm kesimler 2023ü bekliyor. Şahsen hiç sanmıyorum gidişatın değişeceğini.

Görünen köy kılavuz istemez. Bugünün geleceği dünden belliydi zaten anlayana.. 

Şahsıma gelirsem burada da kalsam rahat rahat yiyip içip gezip tozmaya devam ederim Allah'a şükür halimiz vaktimiz işimiz gücümüz yerinde. Ama mesele benle bitmiyor işte.. Yiyip içmeyle de, can güvenliği yok burada en başta. Yahu biri manyaklık edip gelip durduk yere sıkar bıçakla koşar üstümüze filan diye arabada, yanımda sürekli ruhsatlı silah taşıyorum ben. Haberlerde filan görüyoruz hiçbir suçu günahı yokken yolda yürürken öldürülen insanlar oluyor.. 

Asıl gitme sebebim çocuklarım, onların geleceği yok burada. İyi eğitim aldırıp iyi yetiştirmek istiyorum yarının dünyasında bir yerlere gelip söz hakları olsun. 

Bir sınavda ilk beşe giripte torpili olmayınca mülakat denen saçmalıkta elenmesinler. Hakettikleri bir başarıları olduğunda karşılığını alsınlar. Adil, güvenli, her türlü fikre saygı duyulan bir ülkede yaşasınlar. 

"Allah herkesin gönlüne göre versin."

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ahmet Kiriş yazdı:

benim evim çöp olacak dedim çıkıştım.

sen de 2 kat çık

Yorum bağlantısı
Murat Ekinci

Bence ülke değişmek yerine var olan sistemi değiştirmek için mücadele edilse çok daha iyi olur her köşesi cennet olan ülkemizde verimli bereketli topraklarıyla yazı ayrı kışı ayrı turizmiyle dolu dolu bir ülkemiz var. Sadece insanların haklarını, yaşam standartlarının bu olmadığını herhangi bir haksızlığın, yolsuzluğun karşısında olması gerektiğinin bilincinde olması gerekir.Bir ülkenin lideri makamına bisiklet ile gidebiliyorsa bizde neden olmasın denmeli "koskaca ülkenin lideri bisiklete mi biner" diyenler önce kendi zihniyetini değiştirmesi gerek. Bilinçli, hakkını bilen gerektiğinde hakkını savunan sessiz kalmayan toplum da kimse kimsenin önüne geçemez kimse kimseden üstün olamaz .Bu şekilde refah seviyesi kaliteli yaşam imrenilen ülke olabilir.Kaçış en kolay çözüm olur.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Hepimiz sefiliz demekki. Çünkü sadece sefiller adalet ararmış :D

Yorum bağlantısı
Hamit inan
Murat Ekinci yazdı:

Kaçış en kolay çözüm olur.

Yanılıyorsun. Gideceğim diyen insanlar genellikle herkesten duyarlı farkındalığı çok daha yüksek ve gördükleri olumsuzluklara karşı mücadele eden etmeden duramayan insanlar.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan
Hamit inan yazdı:

Yanılıyorsun. Gideceğim diyen insanlar genellikle herkesten duyarlı farkındalığı çok daha yüksek ve gördükleri olumsuzluklara karşı mücadele eden etmeden duramayan insanlar.

Katılıyorum,

Olanları sorgulayan insanlar gideceğim diyor.

Sorgulamadan koyun gibi yaşayanlar tepki de veremiyor

Vesile ile mazot 30 lira oldu tepki veren var mı?

Kontak kapatan?

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Alptuğ Özcan yazdı:

Katılıyorum,

Olanları sorgulayan insanlar gideceğim diyor.

Sorgulamadan koyun gibi yaşayanlar tepki de veremiyor

Vesile ile mazot 30 lira oldu tepki veren var mı?

Kontak kapatan?

kapatabilen varmı? soru böyle sorulmalı. sarmal gibi valla. böyle kucaklayıp sarıyor yakaladığını.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

kapatan kapattığını yayınlarsa sabaha karşı temiz iççamaşırı ile gider :rofl:

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
Murat Sahın yazdı:

Neyseki kimse size sormuyor...

Sorunumuz tamda bu aslında. Ülkece herkes kendinde başkasının hayatına karışma, başkasının kararlarını sorgulama haddi buluyor. Yahu adamın hayatı, canı nerede isterse gider orada yaşar, kime ne? Vatandaşlıktan atılacakmış ta bilmem neymiş. Siz mi karar veriyorsunuz buna? Sizden izin mi alınacak bir karar alınırken? Memlekete bazı kaynaklara göre 8 milyon, bazı kaynaklara göre 12 milyon mülteciyi soktuklarında ne oldu milli gelir oranınız? Sesiniz çıktı mı? Savaştan kaçmışta bombadan kaçmışta bilmem ne, savaş mı kaldı bomba mı kaldı? Niye dönmüyorlar? Esad çağrı yapıyor dönün diye. Bizim gencecik evlatlarımız oralarda şehit düşerken bunlar Antalya sahilinde bizim kızlarımıza sarkıntılık ediyor, bu mu savaştan kaçmak? Bu mu sığınmak? Adam caddenin ortasına sandalye atıp bağırarak, salyalar saçarak küfür ediyor, sorsak savaştan kaçtı, gitsin suriyede yapsın delikanlılığını... Hastaneye gidiyoruz, sana bana ücretsiz ilaç vermeyen devlet, hayatımda sadece bir kez 3 aylığına işsiz yaşadığım dönemin GSS primini benden söke söke alan devlet bunlara ücretsiz sağlık hizmeti ücretsiz ilaç veriyor. Bu mu kendimizi layık gördüğümüz muamele? Bir yıl önce randevu alarak ortopedi servisine gittim. Aldığım randevuya göre sıra takip ediyorum, benden önde 2 hasta var, sürekli araya anlamadığım isimler giriyor, elin Afganlısı Suriyelisi benden önce muayene oluyor. Sesimi yükseltince gelip konuştu bir doktur, adamlar öncelikli hastaydı. Bu mu kendimizi layık gördüğümüz muamele?

Havalimanındayım, her gün hava ambulanslarla sınır ötesinde uzvunu kaybetmiş gazilerimiz geliyor, gencecik fidanlar. Sordum görevliye, şehitleri biz taşımıyoruz, onlar askeri uçakla taşınıyor, biz ağır yaralıları taşıyoruz dedi. Bu uçaklar ambulans uçak, her gün havadalar. İçindeki sağlık görevlisi ile çay içtik geçen, sordum, anlattı. Vallahi pişman oldum, için kaldırmadı anlattığı hastaları. Bizim gençlerimiz bunları yaşarken elin suriyelisi bu çocukların kardeşlerini, nişanlılarını falan taciz ediyor burada. Kendinizi layık gördüğümüz şey işte bu...

Tüh.

Keşke tüm yazdıklarımı okuyup öyle alıntı yapsaydınız. Sadece cımbızla tek bir cümle üzerinden yürüdüğünüzde ancak bu kadar oluyor.

Dediğim gibi herkesin kendi görüşüdür, benim fikrime katılır ya da katılmaz o kendi bileceği iştir.

Ben gerekçelerini de yazdim, sebeplerini de. İsinize gelir veya gelmez ben ona birşey diyemem.

Tekrar yazayım. Belli ki okumadınız.

Hükümetin mülteci olayını hiçbir zaman desteklemedim. Benim anlatmak istediğim sey tamamen farklı idi ama siz onu anlamadınız.

Sizden ricam konu başından beri yazdıklarımı tekrar okuyun. Ön yargısız....

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
Remzi Karaca yazdı:

Gitmeyi hiç bir zaman düşünmedim
(Şikayetçi olduğum onlarca duruma rağmen)

Bende başka bir şeyi merak ediyorum.
Gidenler dönmeyi düşünerek mi gidiyorlar? Yoksa Türkiye'yi unutup temelli kalma düşüncesiyle mi gidiyorlar.

Dönmeyi düşünmüyorlarsa sorun yok kendi tercihleri de
Dönmeyi düşünenler için;
Şikayetçi olanların gittiğini düşünürsek, kalanlar içinde şikayetçi oldukları durumların müsebbibi olanların oranı doğal olarak artacak. Nasıl olacak ta şikayetçi oldukları durumlar kalanlar vasıtasıyla düzelecek...

Diş hekimi karı koca arkadaşlarımız var. Maddi durumları iyi. Amerika'dan ev aldılar. Vatandaşlık aldılar. Gittiler yerleştiler. İki sene geçmedi. Çocuklar uyum sağlayamadı, mutsuz oldular diyerek geri döndüler.

Bir tanıdığımız Edinburg'da Ankara Anlaşması kapsamında oturma izni alıp otel açtı. İşleri de yürüyor. ama senenin en az 8 ayını Türkiye'de geçiriyor. Kolay değil başka ülkede yaşamak.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Öner Kurukuz yazdı:

Tüh.

Keşke tüm yazdıklarımı okuyup öyle alıntı yapsaydınız. Sadece cımbızla tek bir cümle üzerinden yürüdüğünüzde ancak bu kadar oluyor.

Dediğim gibi herkesin kendi görüşüdür, benim fikrime katılır ya da katılmaz o kendi bileceği iştir.

Ben gerekçelerini de yazdim, sebeplerini de. İsinize gelir veya gelmez ben ona birşey diyemem.

Tekrar yazayım. Belli ki okumadınız.

Hükümetin mülteci olayını hiçbir zaman desteklemedim. Benim anlatmak istediğim sey tamamen farklı idi ama siz onu anlamadınız.

Sizden ricam konu başından beri yazdıklarımı tekrar okuyun. Ön yargısız....

Okudum okudum. Alıntıladığım kısım gayet net şekilde tüm fikrinizi anlatıyor.

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Rıdvan Ergün yazdı:

Diş hekimi karı koca arkadaşlarımız var. Maddi durumları iyi. Amerika'dan ev aldılar. Vatandaşlık aldılar. Gittiler yerleştiler. İki sene geçmedi. Çocuklar uyum sağlayamadı, mutsuz oldular diyerek geri döndüler.

Bir tanıdığımız Edinburg'da Ankara Anlaşması kapsamında oturma izni alıp otel açtı. İşleri de yürüyor. ama senenin en az 8 ayını Türkiye'de geçiriyor. Kolay değil başka ülkede yaşamak.

Kuşaklar arası biraz fark var bu konuda. Genellikle 80'lerden önce doğumlular ata toprağına daha bir bağlılar. Akıllarından bile geçiremiyorlar. Yurtdışı göreve gidiyorum dediğimde Kastamonulu 40 yaş üstü arkadaşlarım anlam bile veremediler. Nasıl yani şimdi sen her şeyi bırakıp yurtdışına mı gidiyorsun dediler 😊 Onlar için değil yurtdışı Kastamonu dışında yaşamak bile akıl almaz bir durum. 

Özellikle 80'lerden sonraki doğumlular (benim gibi) aidiyet duyguları zayıf. Bu milliyetçi olmadığımız için değil, bir kişi ya da mekana bağlılığımız daha göreceli. Beni İsviçre ya da Almanya'ya bırakın, geçinebileceğim de iş olsun ömür boyu yaşarım. Hem de acayip mutlu yaşarım 😂 Bizim için kolay, 40 yaş üstü için zor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hamit inan
Öner Kurukuz yazdı:

iki zorluk gören

Bu ülkede evine alacağı ekmeği hesap edenlere boğaz manzaralı yerde et tikinirken ahkam kesen vatan sevdalıları bitmez... 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...