İçeriğe Yönlendir

Başka Bir Ülkeye Taşınma Fikri Sizin de Aklınızdan Geçiyor mu?

Fatih Evcin

Recommended Posts

Fatih Evcin
Öner Kurukuz yazdı:

Tabii ki düştü. Düşmedi demedim hic bir zaman.

O insanlar keyfinden ulke degistirmedi, ama sen keyfinden degistirmek istiyorsun.

Onlara yaptığınız yakistirmadan fazlasını haketmiyor musunuz?

Keyfinden ülke değiştirmedi ama onun bunun bacısının fotoğrafını çekti. Sahilde nargile içerken kendi karısının üzerini örttü başkasının karısına baktı. 6 liralık işte 4 liraya çalıştı benim kardeşim işsiz kaldı yada 4 liraya razı oldu.Devlet okullarınd ayer kalmadığı için ''mecburen'' insanlar özel okullara gönderdi çocuklarını . Sonra yakıştırma mı yaptım ben? :D 

Kelimelerinize dikkat etmezseniz bende aynı seviyeye inerim.!

Şahsileşirse bende kırıcı olabilirim şimdiden söyliyeyim.

• Beğen 9
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal
Öner Kurukuz yazdı:

Bir çoğumuz ülkedeki mültecilere kötü gozle bakıyoruz.

Adamlar her gün saldırıya uğrama tehlikesi altında, her an evlerine bi bomba düşme tedirginliğini yaşıyor. O insanlar böyle bir durumda ülkelerini terkederken

benim ülkemdeki insanlar ise böyle bir durumda değil. Sadece daha rahat yaşamak için ülkesini terkediyor.

O multecilere yapılan yakıştırmalardan çok daha kötüsünü demek geliyor içimden.

Bir vatan bu kadar kolay terkedilmemeli bence.

Ama gidene de güle güle derim. Ben Hükümet olsam gidenin vatandaşlığının iptal ederdim. Tercihini başka ulkeden yana kullananlar orda kalsın, gelmesin. Kişi sayısı azaldıkça kişi başı düşen milli gelir artar.

Bu benim görüşüm. Katılırsınız katilmazsiniz birşey demem.

Mayıs başında Bulgaristan da Varnadaydım... Ukraynalı mültecilerle dolu orası da... Her yerdeler resmen fakat içlerinde bir tane bile erkek yok... Sadece kadınlar ve çocuklar, otellere yerleştirilmişler ve ne olacaklarını düşünüyorlar... Kadınların hepsi, üzgün, hepsi düşünceli... Başlarında hayat arkadaşları yok... 

Bide bize bakalım isterseniz ? 

Suriyeden gelen sapa sağlam sizi, beni bir yumrukta devirecek adamlar, orada burada geziyorlar... Şimdi yazda geldi nargileleri ile sahilde keyifte yaparlar... Devlette bakıyor tabi çalışmaya gerek yok, çalışsa bile hiç bir kayda ihtiyaç duymuyor... Hiç biri yetmezmiş gibi bu sapa sağlam adamlar bizim kadınlarımızın fotoğraflarını çekmeyede utanmıyorlar... Savaştan kaçanlar üremekten de vazgeçmiyorlar... 

Kaç yıl sonra bu topraklarda biz mülteci olarak kalıcaz bunu da hesab ettiniz mi ? 

Devlet gidenlerin vatandaşlarını iptal edeceğine, önce kendi vatandaşına sahip çıksın, adil olsun sonrasını düşünsün... 

Yine Bulgaristandan örnek vereyim... Eğer Bulgaristanda şirket kurmak ve orada yaşamak, vatandaşı olmak istiyorsanız 10 tane Bulgar vatandaşını sigortalı olarak çalıştırma, şartı istiyor... Peki biz ne istiyoruz, talep ediyoruz, hiç bir şey... 

• Beğen 13
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Ben sen o giderse bu topraklar sahipsiz kalırsa, 100 yıl sonra dönecek vatan bulamayız. Çocuklarımın sadede eğitim için bir süre yurt dışında bulunması ama daimi burada yaşamasını isterim. 

Gidince vatan değiştirmiş oluyorsun zaten. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Tuna
Öner Kurukuz yazdı:

Tabii ki düştü. Düşmedi demedim hic bir zaman.

O insanlar keyfinden ulke degistirmedi, ama sen keyfinden degistirmek istiyorsun.

Onlara yaptığınız yakistirmadan fazlasını haketmiyor musunuz?

Bu arada beni mülteci seven biri olarak algılamayın sakın. En başından beri gelmelerine karşıyım. En azından sinira yakin yerde bir multeci kampı yapılıp orda bekleyilirdi, ülke içine yayılmasına izin verilmezdi. Adam Hatay'da mülteci görünüyor ama istanbulda yaşıyor.

Ben onlara kızıp da kendisi daha kötüsünü yapanlar icin konuşuyorum.

Bana sorarsanız ülkenin yarısı gitsin baska ülkede yaşasın. Hayır demem.85 milyon nufus yerine 40 milyon kalsak keşke.

Sadece bu sartlar altında ülkesini terk edenin vatandaşlığını iptal etmelerini isterim ki tekrar donmesinler ulkeye.

Çünkü sizler de o ülkede artık birer mülteci olacaksınız.

Kimse keyfinden degistirmek istemiyor diye dusunuyorum Oner Bey, keyfinden degistirmek istese de keyif onun keyfi, bize hayirli olsun demek duser zannimca. Multeciler konusunda size katiliyorum, keske kamplarda toplanip, iceriye bu sekilde yayilmalarina engel olunsaydi. Cok gec ama hala toparlanabilecegini dusunuyorum; ancak bu hususta ciddi bir adim atilmamasini da endiseyle karsiliyorum.

Cocuklarimin iyi bir egitimi makul bir ucrete/hatta bedavaya almasini istiyorum. Zorbalik gormelerini, birilerinin izin almadan fotograflarini cekmelerini, bunlari futursuzca sagda solda paylasmalarini istemiyorum, insanca, adaletli bir ulkede, tercihen tabii ki Turkiye'de, ulkemde/vatanimda yasamak ve olmek istiyorum ve bunun icin hala buradayim ve bunun icin cabaliyorum yillardir. Gidenlerin cok onemli bir kismi bu yuzden gidiyorlar diye dusunuyorum. Giden tanidigim doktorlar, meslektasim muhendisler ve pek cok arkadasim bu hususlar yuzunden mucadele etmeyi birakip (sonuc alamadiklari icin) gittiler, gidiyorlar, gidecekler. 

Meslegim geregi istedigim anda yurtdisina gidebilecegim halde gitmiyorum; cunku ulkemi seviyorum, sevdiklerim burada. Ama ulkemiz maasli calisanlar icin ekonomik olarak cokmus durumda, adaletin tesis edildigi konusunda ciddi endise ve suphelerim var. Siyasete girmemek icin cabaliyorum, daha fazla yazmak istemiyorum.

Cocuklarimin ve memleketimin gelecegi icin endise ediyorum. Bu sartlar iyilesmeye baslamazsa cocuklarim icin bagrima tas basip yurtdisina gidecegim, umarim derdimi, endisemi anlatabilmisimdir.

Dilerim vatanimiz; herkesin kardesce yasayip gecinebildigi, adaletli, ekonomik olarak istikrarli, egitim/tarim/hayvancilik/sanayi ve teknoloji konularinda (ve su anda aklima gelmeyen pek cok hususta) ilerlemis bir yer olma hedefine tekrar doner, bunu hayal ediyorum ve elimden geleni yapiyorum.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Cem Işık yazdı:

Yurt dışına gittiğimde dikkatimi çeken bir husus var, insanların yüzü gülüyor, günaydın-merhaba vs diyen insanlar görüyorsunuz. Suratı 1 karış asık insan oranı az. Medeniyeti hissediyor insan. En son isviçre’de yolda yürürken kafamı sağa çevirdim caddenin diğer tarafına bakmak için. Tramvay durdu ve yol verdi bize. Anlayamadım önce durumu. Baktım koca tramvay durmuş yol veriyor , hemen geçtik karşıya. Belki turist olarak gittimden bana öyle geliyor olabilir ama çok daha medeni hissettirdiği tartışmasız. 

Batının medeniliği Dünyayı sömürdüğü gün, para musluklarının kesildiği gün biter. İsviçrenin 80 li yıllarda yaşadıklarına bakmamız yeterli.

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Ben sen o giderse bu topraklar sahipsiz kalırsa, 100 yıl sonra dönecek vatan bulamayız. Çocuklarımın sadede eğitim için bir süre yurt dışında bulunması ama daimi burada yaşamasını isterim. 

Önemli olan vatanımızı, gitme imkanı olmayan, gitmeyi düşünmeyen insanlar için medeni düzeylere getirmemiz. Çanakkale de savaşanlar atalarımız batıya gitmeyi düşünseydi zaten bu topraklarda yoktuk. 

Emin Önal yazdı:

Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar..

Haklısınız, haklıyız.. Yorgunuz, bitmek bilmeyen ve her geçen gün ağırlaşan hayat kavgasından yılgınız, bitap düştük belki,

ışık göremiyoruz, daha da beter olabilir miyiz diye düşünüyoruz, bu düşüncelerde böyle fikirler getiriyor akla ister istemez.

Cehalet, eğitim/eğitimsizlik, liyakat, hiyerarşi..

Böyle durumlarda 1927 tarihli Atatürk'in Gençliğe Hitabesini tekrar okuyun, bana iyi geliyor.

Norveçte 2011 yılında yapılan katliam ne kadar medeni olduklarını gösteriyor.

Öner Kurukuz yazdı:

Bir çoğumuz ülkedeki mültecilere kötü gozle bakıyoruz.

Adamlar her gün saldırıya uğrama tehlikesi altında, her an evlerine bi bomba düşme tedirginliğini yaşıyor. O insanlar böyle bir durumda ülkelerini terkederken

benim ülkemdeki insanlar ise böyle bir durumda değil. Sadece daha rahat yaşamak için ülkesini terkediyor.

O multecilere yapılan yakıştırmalardan çok daha kötüsünü demek geliyor içimden.

Bir vatan bu kadar kolay terkedilmemeli bence.

Ama gidene de güle güle derim. Ben Hükümet olsam gidenin vatandaşlığının iptal ederdim. Tercihini başka ulkeden yana kullananlar orda kalsın, gelmesin. Kişi sayısı azaldıkça kişi başı düşen milli gelir artar.

Bu benim görüşüm. Katılırsınız katilmazsiniz birşey demem.

Ülkemdeki mültecilerin büyük bir çoğunluğunun bu durumda olduğunu düşünmüyorum. Öğrenci popülasyonundan gözlemlediğim durum budur.

Mehmet Ozyurek yazdı:

Başka ülkede gözüm yok.. 

Adil bir ülkede yaşamak isterim. 

Aynen bu güzel vatanımızı adaletli daha müreffeh yaşanabilir bir duruma getirmek hepimizin ortak hedefi olmalıdır ama bu siyasi sistem ve siyasilerle çok zor.

• Beğen 8
Yorum bağlantısı
Mustafa Erkan

Hepimiz yaşadıklarımız, tecrübelerimiz, sevinçlerimiz ve acılarımız üzerinden bir yorum yapıyoruz ve kendi çapımızda haklıyız.

Gitmek istenen ülkeler detaylı olarak incelenirse, hiç bir ülke vatandaşlık verdiği bir kişiye sen dilini , dinini geldiğin yerde olduğu gibi koru, Bangladeşi Fransaya taşı, Irağı Almanya ya taşı demez, bunu istemez. Derki ben seni bu topluma entegre edeceğim, sen de yavaş yavaş Fransız olacaksın, Alman olacaksın. Elli sene sonra ben seni bir Fransız olarak görmek istiyorum. Hatta senin dinininde benim ki ile aynı olmasını istiyorum der.

Bir zamanlar Kanada veya Avustralya ya gitme hayalim vardı. Nasip değilmiş olmadı. Ancak Almanya, Avusturya Fransa v.b.  ülkelere giden, uzun yıllar kalan insanlarda şunu gözlüyorum. İlk kuşak dillerini, milli benliklerini koruyor, ancak orada doğup büyüyen çocukları o ülkeye ait olmaya başlıyorlar. Almanla evleniyorlar, çocukları oluyor. Çocuklar arafta. Ne Alman ne Türk. Eğer bu süreçte aile çocuğu Türkiyeye getirebilirse çocuk Türkleşiyor, yok getiremezlerse Hasan Hansa dönüşüyor. 

Eşimin akrabaları içerisinde, yakın çevremde ve tanıştığım bir çok gurbetçi ailede bu sorunu yakınen gördüm. Aslında doğal bir sürecin sonucu bu.

( Bknz İlgili atasözleri: Kır atın yanında duran, ya huyundan ya suyundan, falan filan )

Diğer bir sorun, gitmiş olduğunuz ülkelerde bir yabancı ve uzak durulması gereken kişiler olarak görülmeniz. Düşünün mahallenize Afgan gençler gelmiş, bodrum katı kiralamışlar. Siz evde dolmalar börekler yapıp her gün kapılarınamı gidiyorsunuz?. Sokakta görünce dertlerini dinleyip onların sorunlarına çözüm mü oluyorsunuz. Aynısı sizin gittiğiniz ülkede başınıza gelecek. Belki bodrum katta pencereleri gazete ile kapatılmış bir evde kalmayacaksınız ama kirası ucuz olduğu için giriş katını tutacağınıza bahse varım. Kirası düşük mahallelerde yaşayacağınız gün gibi aşikar. Bu nedenle ( mesela Almanya Avusturya ) gibi yabancılara karşı kuvvetli bir ön yargıya sahip ülkelerde işiniz zor. Ancak Kanada ve Amerika da iş biraz daha kolay.

Ezcümle : Başka bir ülkede yaşamak, bir çok zorluğu en baştan bilip kabul etmek demek.

Yapılacak olan hızla o ülkeye entegre olup kendi kültürünüzden uzaklaşıp o ülkenin kültürüne adapte olmak. Evde belki türkçe konuşmamak.

Kabul edenler için kolay, edemeyenler için zor bir iş.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Cem Dilmen

Sanırım daha önce de yazdım madem yeri geldi yine yazayım. Son 1-1.5 yıla kadar benim için ülkem tekti dünyada. Yansa da yıkılsa da burada duracağım diyordum. Gidenlerle tartışıyordum. Malum bir sürü doktor arkadaşım yurt dışına yerleşti. Ben maddi olarak bakmıyorum diyordum ki benim 10 katımı kazanan var farklı ülkeye yerleşip. Olsun diyordum ancak son yıllarda sadece maddi değil inanın insana verilen değerin ciddi azaldığını görmeye başladım. Hele ki doktorlara. Menfaat, yalan, para, siyaset ve insanların basitleştiğini. Yurt dışında bunlar ne kadar var ne kadar yok bilemem belki daha beterdir ancak şu an diyorum ki eğer bunlara maruz kalacaksam orada kalayım en azından rahat yaşarım maddi olarak. O noktaya geldim. E orda çalışıyoruz diye vatandaşlıktan çıkacak halimiz de yok. Memlekete gitme yasağı da yok. Her yerden uçak var. 

• Beğen 15
Yorum bağlantısı
Hamit inan
Ümit Türk yazdı:

Bu kadar kolay olmamalı vatanı bırakıp gitmek. Ekonomi olayını anlıyorum ama yana yana memleket özlemi çekiyor insanlar. 

Ofisten 2 kişi kanadaya yerleşti. Daha önce gidip geri dönmüşler şimdi temelli gittiler.  Komşum benimle aynı yaşıt doğma büyüme Almanya'da yaşadı. 3 sene önce bırakıp geldi yerleşti. Almancayı anadili gibi konuşur. Özel bir alman firmasının call center da müşteri temsilcisi olarak çalışıyor. Pişman değilim diyor. Tercih meselesi. 

Melese ekonomi falan değil. İçerdeki yerli mahluklardan tiksinti geldi... yetmedi birde ithal edildi...

Yakın arkadaşım orman bakanlığında mühendisti. Green kartı aldı bastı gitti yerleşti amerikaya. Aile şartlarım uygun olsa bende giderim.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül

Kimse maddi olarak daha müreffeh bir hayat yaşamak için yurdunu toprağını bırakmaz. Şu an Almanya'dayım ama biliyorsunuz görev icabı. Burdaki zorlukları da köküne kadar yaşadım, ülkemde zaten hep Harran'lıyız 😊 Umudun tükendiği yerde arayış başlar. Malesef artık umut yavaş yavaş tükeniyor. Gemileri yaksam burda kalabilir miyim? Belki. Ama henüz o aşamaya gelmedim. Pesimist miyim? Muhtemelen. Ama artık bir ışık göremiyorum. Cehalet her yanı sarmış. Annem babama bile laf geçiremiyorum. Yolda kedi yavrusu görse ağlayacak hassaslıkta olan canım annem babam, bütün bu olanlara seyirci kalabiliyor. Herkesin hakkında hayırlısı olsun. Ne diyelim. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Hamit inan
Öner Kurukuz yazdı:

Kişi sayısı azaldıkça kişi başı düşen milli gelir artar.

Kahkaha atılır buna. ülekeye giren bilmem kaç milyon ile gelişir arttırırlar milli geliri

• Beğen 1
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
(düzenlendi)

Arkadaşım geçen hafta aynı şirketin İspanya ofisine geçti. Türkiye"de 13K TL alıyordu orada 2400 eur maaş+ taşınma masrafları olarak anlaşmış. Bu maaş aslında ülke değiştirmek için düşük ama bir iki yıl çalışıp başka bir pozisyon kovalayacak. Herkes gibi benim de aklımdan gitmek geçiyor ama 40 yaşından sonra onca değişiklik yapmak çor geliyor insana. Keşke 30 larsa aksiyon alsaydım.

Artık hedef çocukları donanımlı yetiştirip hayatlarını rahat idame ettirecekler iş bulmaları için desteklemek.

tarihinde Erhan Doruk tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Harun Özden

Mesleğiminde etkisiyle çok geçiyor ancak aile durumlarından vazgeçiyorum.

Millet olarak yıllarca tersine beyin göçü olsun ülke kalkınsın diye çırpındık ancak gelinen bu nokta çok acı verici.

Gitmek isteyen gidebilir kimseyi kısıtlayamayız ancak giderlerse gitsinler demek, önemsememek bence yanlış.
Ülke ve millet olarak yetiştirdiğimiz (yıllar ve milyonlar harcayarak)  kalifiye insanımızı hazır tepside başka ülkelere sunuyoruz.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Gidebilecek olsam 1 dakika durmam giderim. Konu para değil.

Çevre kirliliği, gürültü, işgalcilik, sahtekarlık, dolandırıcılık, aptal insanlar... liste çok uzun. Bunların olmadığı bir ülkeye gitmeyi isterim.

Sabah embesilin biri mail göndermiş. Adresi yazmış, ilçe ve il yok. Firma adını yazmamış komşu fabrikanın adını yazmış, onun yanındayız diye.

Telefon yok, ilgili kişi ismi yok. Şunu yazmış ayrıca, x kişiyle görüşün size konum atsın.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Gidince vatan değiştirmiş oluyorsun zaten. 

kutsallık nerede?

Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
(düzenlendi)
Hamit inan yazdı:

Kahkaha atılır buna. ülekeye giren bilmem kaç milyon ile gelişir arttırırlar milli geliri

Bu sizin düşünceniz. Tabii ki kahkaha atabilirsiniz. Hatta göbek de atabilirsiniz.

Ancak Türkiye'nin bütçesi belli.

Bu butce ile 85 milyona bakmakla 45 milyona bakmak arasinda fark olmaz diyorsaniz buna da ben kahkaha atarim.

Ben gidenlere neden gidiyorsunuz demiyorum, yolu açık olsun. Hukumet olsam gidene dur demem, sadece vatandasliktan çıkarırım.

Almanyaya mi gitmek istiyorsun, git. Ama oranın vatandasi ol.

Zor zamanda ülkeyi terkeden rahata erince geri gelmesin.

İsvicrenin bugunku rahati ayni gelirle ulke nufusu ikiye katlandiginda ayni kalacak saniyorsunuz.

Dedigim gibi, gitmek isteyenler insallah en kisa zamanda bir yolunu bulup giderler.

tarihinde Öner Kurukuz tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

kutsallık nerede?

Öyle bişey yok zaten.

Öner Kurukuz yazdı:

Bu sizin düşünceniz. Tabii ki kahkaha atabilirsiniz. Hatta göbek de atabilirsiniz.

Bu butce ile 85 milyona bakmakla 45 milyona bakmak arasinda fark olmaz diyorsaniz buna da ben kahkaha atarim.

Ben gidenlere neden gidiyorsunuz demiyorum, yolu açık olsun. Hukumet olsam gidene dur demem, sadece vatandasliktan çıkarırım.

İsvicrenin bugunku rahati ayni gelirle ulke nufusu ikiye katlandiginda ayni kalacak saniyorsunuz.

Dedigim gibi, gitmek isteyenler insallah en kisa zamanda bir yolunu bulup giderler.

Gidenler hep kalite adam yalnız öyle bi sıkıntı var. Evrim teorisine göre 50 sene sonra moloz bi nüfus kalır. 

• Beğen 7
  • Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
(düzenlendi)

2019 yilinda buna karar vermis ve gerceklestirmis olarak söyle diyebilirim.

Dünyaya bir kez geliyoruz. Türkiye'de daha cok kazanarak, daha iyi bir araba veya daha iyi bir ev alabilirsiniz. Belki daha iyi bir is ile hayatinizi biraz daha güzellestirebilirsiniz. Ama ne kadar kazanirsaniz kazanin. huzur, güvenlik ve adalet satin alamazsiniz. Bunlari size saglamasi gereken devlettir.

Bu durumda, eger bunlara kendi ülkenizde ulasabileceginize inanciniz kalmadiysa, neden imkanimiz varsa refah ve huzuru farkli bir ülkede aramayalim? Ben bu degisikligi 38 yasimda yaptim, pisman degilim. Inanin, o yasa kadar esimle yurtdisina gitmemek icin ciddi tartismalar yasadim, "asla" dedim, ülkemde kalacagim, burada yasayacagim, kendi dilimi konusacagim. Ancak yurtdisina gitme sansi olanlar icin er gec bir gün o noktaya geliniyor. Türkiye'de artik olmuyor diyorsun, ekonomik de degil sadece problem, ülke hicbir konuda adil degil, daha ne kadar ömrüm kaldi diyorsun ve maalesef ülkeyi geride birakiyorsun.

Tabii ki burada kimse sizi kutlamalarla karsilamiyor, hatta bir cok noktada sorun yasadiginiz da oluyor. Belki 2. sinifsiniz burada, keza ben hic oyle hissetmiyorum. Ama Türkiye'de kacinci siniftim? Hic 1. sinif hissedemedim kendimi. Calisip, vergi verip, karsiligini alamadigimi düsündügüm, aksine sahillerde yatan mültecileri besledigim bir ülkeden, karsiligini aldigim bir ülkeye gectim. Türkiye'de 9 saat calisirken, burada günde 7 saat calisiyorum. Uzerimde hicbir baski hissetmiyorum. Mesai sonrasi is telefonum asla calmaz. Insanin is hayati iyi olduktan sonra, geri kalan kismi zaten iyilesmeye basliyor. Kendinize vakit ayirabiliyorsunuz en basta. Dedigim gibi dünyaya bir kez geliyoruz.

Buralarda tabii ki mülteci degiliz. Wikipedia'dan alinti yaparsak, BM'nin tanımı ile mülteci, "ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönmeyen veya dönmek istemeyen kişi"dir. Bizler burada göcmeniz. Buranin vatandaslari kadar calisiyor, bunun her sekilde karsiligini aliyoruz.

Evet, özellikle Türklere karsi hissedilir bir önyargi var. Ama bunu dillerini konusarak, kurallarina ve kültürlerine saygi duyarak, yani o önyargilari olusturan gruba dahil olmadiginizi ispatlayarak asabilirsiniz. Tabii ki, sadece milliyetinizden dolayi size karsi önyargisi kirilmayacak insanlar olacaktir, ama ne farkeder? Sabit fikirli insanlara zaten ihtiyacimiz yok.

tarihinde Mustafa Yenigün tarafından düzenlendi
  • Beğen 16
  • Teşekkür 3
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Öner Kurukuz yazdı:

Emeğinin karşılığını kendi ülkesinde alabildikten sonra niye gelmesin ki? Herkesin zor zaman algısı farklı ayrıca. Savaşta değiliz, ülkemiz işgal altında da değil. İçinde bulunduğumuz durum bir tercih meselesi. Ve kıt kanaat geçinen bir çok insan bu durumdan memnun.

Yıllarca emek vermiş okumuş, eğitim almış bir insan terfi için beklerken, liyakatın L'si olmayana ezik biri atamayla tepene amir olarak gelince yapacak pek bir şey de kalmıyor hocam. Hele evli ve çocuklu isen daha fazla sorguluyorsun. Gitmek kolay değil. Kimse de güle oynaya gitmiyor eminim.

• Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Öner Kurukuz
Yurdaer Elay yazdı:

Emeğinin karşılığını kendi ülkesinde alabildikten sonra niye gelmesin ki? Herkesin zor zaman algısı farklı ayrıca. Savaşta değiliz, ülkemiz işgal altında da değil. İçinde bulunduğumuz durum bir tercih meselesi. Ve kıt kanaat geçinen bir çok insan bu durumdan memnun.

Yıllarca emek vermiş okumuş, eğitim almış bir insan terfi için beklerken, liyakatın L'si olmayana ezik biri atamayla tepene amir olarak gelince yapacak pek bir şey de kalmıyor hocam. Hele evli ve çocuklu isen daha fazla sorguluyorsun. Gitmek kolay değil. Kimse de güle oynaya gitmiyor eminim.

Gule oynaya gidiyor hocam. Bu konudan da bu çok belli zaten.

Şöyle düşün:

Maddi durumun iyi, sevdigin insanla aran iyi. Maddi sıkıntıya dusunce seni bırakıp başkasına gidiyor. Onla rahat bi hayat suruyor, sen iki üç sene çalışıp durumunu düzeltince eski sevgilin tekrar sana geliyor.

Ben şahsen kabul etmem. Zor durumdayken bırakan kişinin rahattayken yanıma gelmesine ihtiyacım yok.

Ben gurbetçilerin de vatandaşlığının yaşadığı yere verilmesi taraftarıyım.

Adama gel diyorsun, burda kurulu duzenim var, gelemem diyor. o halde oranin vatandaşı ol, buraya yük olma diyorum onu da yapmıyor.

Benim düşüncem burdakilere çok ters gelmiş ama hem ayranım dökülmesin hem yoğurdum ekşimesin istiyorlar.

Yok oyle bir dünya. Birini seçin dedim. Bunu hazmedemediler sanırım.

Acaba bi savaşta olsak, şöyle Rusya Ukrayna gibi. Ne olurdu? Ya da dedelerimiz, atalarımız vatan icin canlarını verirken buradaki kişiler gibi dusunseydi hangi savaşı kazananilirdik diye meraklaniyorum.

Dedigim gibi bu benim düşüncem, kimseyi bağlamıyor. Bana hangi noktada hatali düşündüğümü açıklarsanız da üstüne konusabiliriz? Soylediklerimde neresi yanlış?

• Beğen 1
  • Beğenme 1
Yorum bağlantısı
Hamit inan
Öner Kurukuz yazdı:

Giden mühendis, doktor, yazılımcı v.s. Banknot gibi adamlar...
Bu adamları kaybedince geride kalan pay artacak milli gelir yüksek olacak öyle mi ?
Giden gider zor zaman lafına gelince amiga ateriler geliyor aklıma. Amiga atarisinden farksız cümleler. 1Kb bellek yükle konuşsun....
Vatandaş dediğin vatansever dediğin yolda duran çöp kutusundan faydalı olmalı memlekete çöp kutusu olmamalı...

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Öner Kurukuz yazdı:

Şöyle düşün:

Maddi durumun iyi, sevdigin insanla aran iyi. Maddi sıkıntıya dusunce seni bırakıp başkasına gidiyor. Onla rahat bi hayat suruyor, sen iki üç sene çalışıp durumunu düzeltince eski sevgilin tekrar sana geliyor.

Ben şahsen kabul etmem. Zor durumdayken bırakan kişinin rahattayken yanıma gelmesine ihtiyacım yok.

Ben gurbetçilerin de vatandaşlığının yaşadığı yere verilmesi taraftarıyım.

Adama gel diyorsun, burda kurulu duzenim var, gelemem diyor. o halde oranin vatandaşı ol, buraya yük olma diyorum onu da yapmıyor.

Benim düşüncem burdakilere çok ters gelmiş ama hem ayranım dökülmesin hem yoğurdum ekşimesin istiyorlar.

Yok oyle bir dünya. Birini seçin dedim. Bunu hazmedemediler sanırım.

Acaba bi savaşta olsak, şöyle Rusya Ukrayna gibi. Ne olurdu? Ya da dedelerimiz, atalarımız vatan icin canlarını verirken buradaki kişiler gibi dusunseydi hangi savaşı kazananilirdik diye meraklaniyorum.

Dedigim gibi bu benim düşüncem, kimseyi bağlamıyor. Bana hangi noktada hatali düşündüğümü açıklarsanız da üstüne konusabiliriz? Soylediklerimde neresi yanlış?

Gurbetçinin vatandaş olmasının sana ne zararı var? (yahut bana). tam tersi faydası var.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Öner Kurukuz yazdı:

Hukumet olsam gidene dur demem,

Hükümet olsam, her gidene neden gittiğini sorarım sadece.. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Öner Kurukuz yazdı:

Güle oynaya giden de vardır muhtemelen ama yine de bu insanları daha refah bir yaşam istedikleri için suçlayamayız. Arkadaşlarımdan da giden oldu. Kimi daha refah yaşamak için gitti, kimi ötekileştirildiği için gitti, kimsi de olanca liyakatine rağmen mobbinge maruz kaldığı için.. Kalıp şartları olgunlaştırmak, refah seviyesini artırmak elbette mümkün olabilir. Ama bunun için belki adamın ömrü yetmeyecek. Ne bileyim, işte öyle :) 

Yorum bağlantısı
Tevfik Işık
(düzenlendi)

Son 20yilda ulkeyi terk etmek isteyenlerin %100u hakli.

Onlari elestirenler de %200 haksiz..

3 kuruşluk ahiret inancim vardi,vson 20yilda o da gitti.

tarihinde Tevfik Işık tarafından düzenlendi
  • Beğen 5
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...