İçeriğe Yönlendir

Ev Kirasına En Fazla %25 Yapılabilmesi

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Çağlar Bayur
Ahmet Gül yazdı:

İkna oldum gibi, çay? 

kave daha iyi hem daha az lpg harcıyor

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Az önce karşı apartmanda, ev sahibi kiracısına baskın yaptı. Ana avrat küfür, ölüm tehditleri havalara uçtu. Ev sahibi kirayı alamamış. Bu nedenle litresi 28 liradan satılan mazotu yakan clio sembolü ile bilmediğim yerden geldi. Hem kmde 2 lirası yandı hemde sinirden köpürerek arabasına eliboş dönerek gitti. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

2.el araba satışında da 365 günde azami toplam %25 artış kuralı gelsin, noter satışındaki rakamın üstüne. 6 ay sonra satarsa max %12.5 olarak hesaplanabilir

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Çağlar Bayur yazdı:

kave daha iyi hem daha az lpg harcıyor

Cannes'dayım şu an gel, Fransız kahven hazır abi 😊

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ahmet Gül yazdı:

Almanya’da kiralara zam yok mu

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Almanya’da kiralara zam yok mu

Olmaz mı hem de ne zam. 3 yıl öncesinde 750-800 kira duyduğumuzda vay be falan diyorduk (3 oda küçük evler için), şimdi 750'ye ev bulan göbek atıyor. Sanıyorum 5 yıllık artış %20 üzerinde. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

Bişey oluyor şu an

image.png.861c9f3823440782e7bc9d5380e9a262.png

geçen cuma gece yarısından bugüne bakınca daha net görülüyordu zaten bir gün öncesinde :crazy:

vesile ile fibo bu zamanda yaşasa kokoreç dükkanı açardı

Ahmet Gül yazdı:

davette nirvana denen şey bu olmalı :friends:

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Muhittin Kaplan yazdı:

Uzun yillarca kiraci olarak oturmus, hala kiraciyim, ayni zamanda ev sahibi olan uzaktan yada yakindan ekonomiyi takip eden Asik Muhittin son sözünü  soyler ve sahneyi terk eder.

Bu kural kira fiyatlarını arttırır.

https://t.co/RoqF3icZSR

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Muhittin Kaplan

Ev Kiralarına en fazla  %25 diyen karar alıcılar KYK yurtlarına %100 zam yaptı.

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Mehmet Göktürk yazdı:

Yer yok ki yurtta

Asıl mesele orda

O zaten berbat bir durum hocam.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Muhittin Kaplan yazdı:

Ev Kiralarına en fazla  %25 diyen karar alıcılar KYK yurtlarına %100 zam yaptı.

%25 uygulanabilir bir kural değil zaten. Enflasyonun suçunu ev sahiplerine yüklemek anlamsız. Birisi çıkıp bu yasaya dava açsa kazanılır. 

daha önceden 2001 krizinde böyle şeyler yaşandı. Devlet %10 artış yapılabilir dedi. AYM bu yasayı anayasa’nın 2-5-13-35. maddelerine aykırı diye bozdu. Çünkü %10 mevcut enflasyonun çok altındaydı

bugün de aynısı yaşanıyor 

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

%25 uygulanabilir bir kural değil zaten. Enflasyonun suçunu ev sahiplerine yüklemek anlamsız. Birisi çıkıp bu yasaya dava açsa kazanılır. 

daha önceden 2001 krizinde böyle şeyler yaşandı. Devlet %10 artış yapılabilir dedi. AYM bu yasayı anayasa’nın 2-5-13-35. maddelerine aykırı diye bozdu. Çünkü %10 mevcut enflasyonun çok altındaydı

bugün de aynısı yaşanıyor 

LPG li araçlardan fazla vergi aldıkları, sonradan ödemek zorunda kaldıkları bir dönem.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Göktürk yazdı:

Yer yok ki yurtta

Asıl mesele orda

Geçen gün TV'de boş olduğunu söylüyordu, biz yurtlara öğrenci arıyoruz yahu dedi.. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mehmet Ozyurek yazdı:

Geçen gün TV'de boş olduğunu söylüyordu, biz yurtlara öğrenci arıyoruz yahu dedi.. 

alakası yok… zonguldaktaki üniversite için yandaş arsasına karabüğe yurt yaparsan sıkıntı çıkabilir tabi.

Yorum bağlantısı
Murat Gedik

Dün ev sahibim çağırdı, gittim konuştuk. 1700 TL olan kiramı 2750 TL olarak güncelledik. Zam oranı yaklaşık %60.

Ben bu %25 mevzunu açtım ama bunun çok mantıksız olduğunu söyledim. %50 artık yapalım abi 2500 TL benim için uygun dedim. O da Nevşehir'de zaten kiralık daire olmadığın, beni çok sevdiğini, evini herkese kiraya veremeyeceğini, Sahibinden kiralıkların 4 bin TL altı olmadığını vb. bir sürü şey dedikten sonra ben 3 Bin TL düşünüyorum dedi. En iyisi bunun ortası olsun hiç sesini çıkarma dedi. 

Ben de evden memnun olduğum için, ev sahibi ile kavga etmek istemediğim için yada mahkemelik olmak istemediğim için, yeni evlerin 1,5 Milyon TL olduğu için ve maaşlarımızın da yeni ev almaya yetmediği için tamam dedim. 

Burada ev sahibinin aslında suçu yok.  Adam kendini enflasyona karşı korumak için bunu yapıyor. Asıl suç bu enflasyona neden olan, TL'nin değerinin düşmesine neden olan yönetimde. 

Belki de yüz yıllardır yapılan ve sonuçları belli olan hareketleri tekrar yaparak farklı sonuç çıkmayacağını onlar da biliyorlardır. Belki de bilerek bu sefalete maruz kalıyoruzdur. 

Asıl suçluyu iyi ayırmak gerekiyor. 

İki gündür canım sıkkın içimi dökmek istedim...

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

ev sahibinin de kiracının da işi çok zor. Mantıksız olan şu ki, artan inşaat maliyetleri yeni evlere artış olarak yansıken eski evlere de yansıyor. Kira rakamları da çok mantıksız aslında.

Geçen yıl 500 eden ev şimdi 1,5-2m ediyor. 1,5m nun yıllık faiz getirisi 250bin tl civarında , aylık 20bin civarı ediyor. Böyle bir evi kiraya vermek istediğinde yerine göre maksimumj 5-7 bin tl kira alabiliyorsun.

Kirada evim yok ve oturduğum ev kendimin, iyiki de zamanında almışız.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan
(düzenlendi)

Bugün acıklanan tüfe oranlarına göre tüfe 12 ay ortalaması %44 küsür oldu.

Zaten yasal olarak bunu üzerinde artış yapmak yasaktı.

Bunun üzerinde asla zam yapamazsınız denseydi uygulanması çok daha kolay ve hakkaniyetli olacaktı.

Biz kiracımla kısa bir yazışma sonucu sözleşmemizde olduğu gibi tüfe ortalaması %44 e anlaştık.

Kiracım iyi niyet testinden başarı ile geçti.

Eylülde gelecek site aidat zammını ben karşılamaya ve seneye yaşar da zam zamanına yetişirsek o anki tüfe ortalamasından da 1/5 oranında indirim yapmaya karar verdim. 

Bu arada unutmadan şu anki zamlı kira semtin yeni kiralama ortalamasının yarısından bile az.

Bu konuda çok daha bilimsel bir çalışma, hesaplama yöntemi şart.

tarihinde İbrahim Arslan tarafından düzenlendi
imla
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Ersev Kaya

Kirada evim var, kredisi devam ediyor.

Kiracı 1600 liraya oturuyor. Ağustos için 3000 lira dedim kiraya (elbette ki adil değil).

Cevap bekliyorum.

Yorum bağlantısı
Bekir Çelik

Ben de kiracıyım.

2021 Şubat'ta 21.000 liraya girdim. Aidat 250 idi. (O yıl için kira piyasanın üzerindeydi ama el mahkum tuttuk kış ortası diye.)

2022 Şubat'ta 25.000 lira oldu. Aidat 350 oldu.

2023 Şubat'ta 30.000  olur mu bilmem, aidat 450 oldu.

Semtteki evler 60.000 - 70.000.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Erhan Doruk yazdı:

..

Geçen yıl 500 eden ev şimdi 1,5-2m ediyor. 1,5m nun yıllık faiz getirisi 250bin tl civarında , aylık 20bin civarı ediyor. Böyle bir evi kiraya vermek istediğinde yerine göre maksimumj 5-7 bin tl kira alabiliyorsun.

..

Para o kadar hızlı değer kaybediyor ve faiz negatif ki o faiz getirisini anaparaya eklediğinde evin değer artışının gerisinde kalıyor. Yani iki rakamın ilgisi yok. PAranın reel getirisi yok.  Evin de aslında pek yok sadece bu aralar fiyatlar yükseliyor diye var. Normalde ev fiyatları hafif hafif reelde geri gider. Eskime nedeniyle. Özellikle daireler. Dükkanlarda pek bişey olmaz ve müstakillerde.

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Mehmet Göktürk yazdı:

Para o kadar hızlı değer kaybediyor ve faiz negatif ki o faiz getirisini anaparaya eklediğinde evin değer artışının gerisinde kalıyor. Yani iki rakamın ilgisi yok. Paranın reel getirisi yok.  Evin de aslında pek yok sadece bu aralar fiyatlar yükseliyor diye var. Normalde ev fiyatları hafif hafif reelde geri gider. Eskime nedeniyle. Özellikle daireler. Dükkanlarda pek bişey olmaz ve müstakillerde.

Evin değerinin artmasının sebebi inşaat maliyetlerinin astronomik artması. A semtinde yeni yapılan daireye istenen 3 milyon fiyat , eski ve 800 bin olan dairenin fiyatının 1-1.5 milyona çıkmasına sebep oluyor.n İnşaat maliyetlerinin artış oranı resmi rakamlarda %105 gibi açıklanmıştı ama sadece çimento , demir e bakınca bile en az 4 kat fiyat yükseldi geçen yıla göre.

Bu konudan bağımsız olarak ekonomistlerin eylül ayında olma ihtimali olan kötü şeyler için siz herhangi bir önlem aldınız mı?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

mal maldır, mülk mülktür, negatif getiri piyasalarında mal/mülk fiyatları duble duble artar. fizik kanunu gibi birşey

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...