İçeriğe Yönlendir

Neden Hala Arabaları Kullanıyoruz?

Murat Öngür
Çözüme git Erdem Bozkurt tarafından,

Recommended Posts

Ali Tuğberk Avar
Murat Öngür yazdı:

Merhaba dün akaryakıt istasyonuna gittim saat 21:30 da , yollar kapatılacak şekilde kuyruk vardı ! her hafta 2 kere en az toplamda 3 3,5  TL Gibi zam geliyor , Nereye kadar gidecek bu zamlar böyle 

artık arabada kullanmayacağız demekki. Tepki sıfır . 

Ruslar savaşıyor :

Enlasyonu % 18

Ukrayna savaşıyor :

Enlasyonu % 15

Bizde % Malum

Neden çünkü Cehalet ve yobazlıkla savaşıyoruz en başta. 

afrikadaki kabile lideri hastalansa yatağa düşse bizim ekonomi hemen etkileniyor akaryakıt dolar hooop yukarı.

Dıj güjler!

Şaka bir yana bizde biraz fazla enflasyon var ama bu araç yakıt konusunda laf edilmesini yanlış buluyorum. Yahu İstanbul'da trafik hala aynı hatta daha fazla. Herkeste para var herkes gayet rahat biniyor arabaya. Kimse kusura bakmasın. Ciddi bir sorun olsa yarı yarıya azalırdı şu trafik. Hatta araba alan da ev alan da gayet standart sayıda devam ediyor. Mesele neden onlar alıyor değil neden ben alamıyorum olmalı.. 

Tamam 3-4 ayda 3 katına çıkmamalıydı böyle yakıt fiyatları ama çözümü bulunacak elbet. Ben inanıyorum cumhur reisimiz bunu da çözecek. 

Erkut Uysal yazdı:

Ahlaksızlık

Evet öyle bi ahlaksızlık ki bu her yerde. Enflasyon %70-80ken ev kirasını 4 katına çıkarmak %300 filan zam yapmak mesela... 

İnsanlara şu şöyle olacak derseniz yanlış, olunca böyle oldu demek doğru kimilerine göre mesela. Bu ülkede en büyük sorun şu şöyle olur görebiliyorum demek. Çünkü bizim millet şunu demeyi çok sever: "Sen anlamazsın, Sen yapamazsın, Sen kimsin hatta yeni yeni şunlar türedi, Sen ne bilirsinciler" 

Cumhur-u reis her şeyi düzeltir bugünler de geçer. Küresel bir darboğaz var. Savaşta cabası oldu. Bunca insan şu ülkede doyuyoruz gezip tozuyoruz. Şükretmek gerek. İlla sıkıntılar olacak. Sıkıntıyı veren de Allah! Ki dediğim gibi en başta hala insanlar rahat rahat yiyor içiyor gezip tozuyor. Siz zorluk nedir bunu bilmek için 80-90ları araştırın bi. Biz büyüklerimizden dinledik biliyoruz o dönemleri. 

Yorum bağlantısı
Fatih Mehmet Uslu

İnsanlar gezip dolaşıyor, avmler şöyle dolu, trafik böyle dolu denmesine çok sinirleniyorum. Parası olan geziyor, olmayan sıkabildiği kadar sıkmaya çalışıyor. 40 yaşındayım, hayatımda ilk defa son 1 yıldır peynir, yumurta gibi temel ihtiyaçlardan bile kısmaya çalışıyorum. Bunu normal gibi göstermenin bi anlamı yok. Hoş bu konuyu tartışmanın da pek anlamı yok. Kime ne anlatıyorum.

• Beğen 10
Yorum bağlantısı
Ahmet Kiriş
Çağlar Bayur yazdı:

yanlış ata oynamışsın? zararın %25 yapmazdın öyle şeyler?

Abi aralıkta 400 e verdiğim Wildtrak daha geçen hafta 420 ye zorla satıldı. 😁

% 100 girecekken 25 e razı olduk. 😂

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal
Ali Tuğberk Avar yazdı:

Dıj güjler!

Şaka bir yana bizde biraz fazla enflasyon var ama bu araç yakıt konusunda laf edilmesini yanlış buluyorum. Yahu İstanbul'da trafik hala aynı hatta daha fazla. Herkeste para var herkes gayet rahat biniyor arabaya. Kimse kusura bakmasın. Ciddi bir sorun olsa yarı yarıya azalırdı şu trafik. Hatta araba alan da ev alan da gayet standart sayıda devam ediyor. Mesele neden onlar alıyor değil neden ben alamıyorum olmalı.. 

Tamam 3-4 ayda 3 katına çıkmamalıydı böyle yakıt fiyatları ama çözümü bulunacak elbet. Ben inanıyorum cumhur reisimiz bunu da çözecek. 

Evet öyle bi ahlaksızlık ki bu her yerde. Enflasyon %70-80ken ev kirasını 4 katına çıkarmak %300 filan zam yapmak mesela... 

İnsanlara şu şöyle olacak derseniz yanlış, olunca böyle oldu demek doğru kimilerine göre mesela. Bu ülkede en büyük sorun şu şöyle olur görebiliyorum demek. Çünkü bizim millet şunu demeyi çok sever: "Sen anlamazsın, Sen yapamazsın, Sen kimsin hatta yeni yeni şunlar türedi, Sen ne bilirsinciler" 

Cumhur-u reis her şeyi düzeltir bugünler de geçer. Küresel bir darboğaz var. Savaşta cabası oldu. Bunca insan şu ülkede doyuyoruz gezip tozuyoruz. Şükretmek gerek. İlla sıkıntılar olacak. Sıkıntıyı veren de Allah! Ki dediğim gibi en başta hala insanlar rahat rahat yiyor içiyor gezip tozuyor. Siz zorluk nedir bunu bilmek için 80-90ları araştırın bi. Biz büyüklerimizden dinledik biliyoruz o dönemleri. 

Dinleyin tabi o dönemleri, dinlememezlik etmeyin... 

Ben bi ahlaksizlik örenği vereyim o zamam sizlere... 

Adı Halk bankası olan Halkın bankası olması gereken bankanın bazı imtiyazlı kişilere para dağıtıyorsa bu finansal ahlaksizliktir... 

Mesela çiftçiye destek olması gereken bir bankanın yine bazı imtiyazlı kişilere geri alamadığı kredileri dağatması finansal ahlaksızlıktır... 

Trafikte emniyet şeridini kullanmak bir ahlaksızlıktır...

Ben örnekleri çoğaltırım...

Sene 1996 babam o yıl 1 tane daire 0 km araba 15 günlük 5 yıldızlı otele tatile götürdü bizi ve hepsi nakit para... Şimdi bu 3 ünü 1 yıl içinde helal para ile yapanı ben alnından öperim... 

90 lardan bir örnek... Şimdi siz bana örnek verin can kulağı ile dinliyorum sizi...

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Murat Sürmeli yazdı:

Toplu taşıma kullanın, olabildiğince

Çubukta oturuyorum, havalimanında çalışıyorum. Toplu taşıma maliyetini panzer kullansam yakmaz :D

Şirkette iki çalışanım var;

A- Kız 50'den 12 çık?

B- E 48 iiiizzzz

A- Kız valla çok zekisin, takdir ediyorum seni

Ben: Körler sağırlar yine birbirinizi mi ağırlıyonuz siz?

A-B- Anlamadık şef? 

:D 

Ülkenin durumun çok güzel anlatıyor aslında. Enflasyon açıklanıyor, zam geliyor, şu oluyor bu oluyor. Netice ne? Yüzde şu kadar zam. 50'den 12 çıkartıp 48 buluyorlar, hemde iki kişi. Yüzde ile ekonomi anlatıyoruz...

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Selim Bilgin yazdı:

Trafikte çok araba olmasını geçtim bi de hayvan gibi kullanmaya devam ediyor herkes.

Sabah 4-5 farklı yerde üstüme çıkıyorlardı, kornayla filan kurtardım.

Onlar yakiti cepten odemeyenlerdir bence. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Ali Tuğberk Avar yazdı:

Bende aynı fikirdeyim, Cumhur-u reis herşeyi düzeltecek.

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Onur Bulut
Çağlar Bayur yazdı:

ayçiçek yağı almadım ben ona pişmanım

Fazla dikkat çekiyorsun abi yapma :crazy:

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Murat Öngür
Ali Tuğberk Avar yazdı:

Dıj güjler!

İnş dediğiniz gibi olur

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Tuğberk Avar yazdı:

80 leri yaşadım biraz da 70 leri. Şimdiki ile kıyaslanamaz… düzgün bi ülke vardı o zaman…ekonomik büyüklükte daha ilerdeydik mesela korenin önündeydik vize problemi yoktu 1987 de amerikaya sonsuz giriş çıkış haklı vize almıştım. Halk arasında dağılım sorunlu değildi.

• Beğen 7
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Kime şükredeceğiz? O sıkıntıyı neden Türkiyeye veriyor da Bulgaristana vermiyor? İlla ortodoks mu olmamız gerek?.

• Beğen 5
  • Beğenme 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Her dar gelirli Türk vatandaşı bozuk ekonomi tokatını ömründe defalarca yiyecek fakat akıllanmayacaktır. Her defasında zengin ülkelerin sadece maddi zenginliklerine bakıp iç geçirecek, bizde niye yok diyecektir. Durumu düzeltmek için hiçbir şey yapmayacak ve başkalarını suçlayacaktır. Bir kurtarıcının gelip durumu düzelteceğine inanmaya devam edecektir.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ahmet Kiriş
Ali Tuğberk Avar yazdı:

Dıj güjler!

Dediğiniz üzere dünyada global bir kriz var, brent petrol fiyatları çok yükseldi, brent petrol fiyat yükselmesinden kaynaklı akaryakıt fiyat artışını kabullenebilirim ama döviz kurlarının neden yükseldiğinin izahını da merak ederim.

Tapu istatistiklerini hiç incelediniz mi? Gayrimenkul alanların yabancı/yerli ortalaması geçen yıla göre ne durumda?

Ayrıca insanlar yastıkaltı birikimleri erimesin diye mecburen bir yatırım aracı olarak gayrimenkule yöneliyor, para pul oluyor diye.

Açıklanan enflasyon oranlarına saygı duymakla birlikte, ben birey olarak yaşam standartlarımdan bişey değiştirmeden yaptığım harcamalarımın maliyeti geçen yıla göre 3 katına çıktı. Bu demektir ki maruz kaldığım bireysel enflasyonum % 300. (Bireysel harcama kalemlerimde şahsım adına 70-80 göremedim üzgünüm)

Geçen yıl aynı tatil maliyeti 3000 iken bu yıl 9000, geçen yıl aynı market arabası 1000 lirayken bu yıl 3000, geçen sene dışarıda 2 kişi yediğim akşam yemeği 200, bu yıl 600.

Emekli olmuş fazladan bir evi olan vatandaş, emekli maaşına ilave kira geliriyle ortalama bir yaşam sürmeye çalışırken, bireysel enflasyon yüksekliği nedeniyle aradaki farkı ek gelir kaynağından telafi etmek istemesi hayatın olağan akışında gayet normal.

Yaşam maliyetim bireysel olarak % 300 arttıysa, gelirlerimin de aynı oranda artmasını istemek ahlaksızlık değil, yaşam standartlarını koruma içgüdüsüdür.

2009 da aldığım eve 65.000 usd bozdurup ödeme yapıp aldım. Bugünkü fahiş arttı denilen fiyattan bugünkü kur ile dövize çevirdim sonuç 65.000 usd. 

300.000 e aldığımız araçlar 500.000 oldu, para mı kazandık hayır, paramızın değeri eridiği için dövize endeksli tüm malların fiyatı yükseliyor sadece. (Üretmemenin doğal seleksiyonu) Ama toplum olarak içten içe seviniyoruz mal para etti diye.

İnsanlar halen araçlara biniyor evet, kim mevcut yaşam standartlarından vazgeçmek ister? Cevap: Hiç kimse.

Artık bir kenara 3-5 bişey koyamıyor insanlar, borçlanıyor, kredi çekiyor ama yaşam standartlarından vazgeçmek istemiyor.

Yazım sadece bireysel olarak kendi yaşanmışlıklarımı içerir, bireysel fikrimdir, kimseyi etkilemek veya düşüncesini değiştirmek gibi bir gaye gütmemektedir. Forumu sıkıntıya koyacak bir kelamım varsa lütfen düzenleyin veya tamamen silin. 

Biraz uzun oldu affola, normalde sıkılırım yazmam ama bu defa yazasım geldi demekki.

Mutlu, sağlıklı akşamlar dilerim.

• Beğen 9
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Sıkıntıyı veren Allah denmiş de bikere de norveçe isveçe finlandiyaya falan vereydi de bi keyifleneydik ya. 

Hep bilimden, ilimden uzaktakilere veriyor gibi sanki ama bilemedim. :D

Bizim sorunumuz bu. Sorunu başka yere yıkmak. Buna Allaha yıkmak bile dahil.

• Beğen 3
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
İlkay Başaran yazdı:

Sıkıntıyı veren Allah denmiş de bikere de norveçe isveçe finlandiyaya falan vereydi de bi keyifleneydik ya. 

Onlar da söğüt gölgesinde tesbih çeksin verir.

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Onur Bulut
İlkay Başaran yazdı:

Sıkıntı sadece kadrolarda oluşan Liyakatsizlik. Motor ustası adam boyasız göçük yapmaya çalışıyor. Kaportacı adamda motor rektifiye etmeye çalışıyor. Özet bu bence.  :fiuw:

• Teşekkür 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Onur Bulut yazdı:

Dolar hocam ?

dolar evet.

Onur Bulut yazdı:

Sıkıntı sadece kadrolarda oluşan Liyakatsizlik. Motor ustası adam boyasız göçük yapmaya çalışıyor. Kaportacı adamda motor rektifiye etmeye çalışıyor. Özet bu bence.  :fiuw:

ikisi de usta değil ama ustayım diyorlar. düzgün kaportacı motor işine baksa hadi o bari biraz yapar en azından yapana telefonla sorar sormayı bilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Mankal
Ali Tuğberk Avar yazdı:

Siz zorluk nedir bunu bilmek için 80-90ları araştırın bi. Biz büyüklerimizden dinledik biliyoruz o dönemleri. 

Araştırmaya gerek yok yaşadım.Büyüklerden dinleyerek bilmek nasıl oluyor anlamadım doğrusu..Alıntıladığım cümleyi yazan birisine o günleri anlatmanın faydası olacağına inanmıyorum..Ayrıca Allah ekonomik kriz yaratmaz güzel kardeşim.Sen mevzuyu çok yanlış anlamışsın..

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Metin Mankal yazdı:

Araştırmaya gerek yok yaşadım.Büyüklerden dinleyerek bilmek nasıl oluyor anlamadım doğrusu..Alıntıladığım cümleyi yazan birisine o günleri anlatmanın faydası olacağına inanmıyorum..Ayrıca Allah ekonomik kriz yaratmaz güzel kardeşim.Sen mevzuyu çok yanlış anlamışsın..

Tekrar okudum arkadaşı. Sanırım kara mizah yapıyordu.

yani umarım. 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ali Tuğberk Avar yazdı:

2021 ağustosta italyadan  geldim diyelim, 2022 yaz sezonu için haziran da teslim 10bin adet kot pantalon için anlaşma yapacağım, peşin ödeme, kaç tl fiyat verirlerdi? teslimde kaç tl öderdim?

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

90 öncesi:

1- Devlet parasız yatılı okulları vardı, özel okul yoktu (minimal yabancı okullar vardı bursla girilirdi, manav oğlu arkadaşım roberj koleji bitirdi...yerse şimdi bitirsin)

2- Öğretmenlik saygın meslekti, öğretmenler çabalardı

3- Herkesin orta halli bir durumu vardı camı karartılmış mersedes yoktu, çoook zengin bir akrabamızın arabası da renoydu bizimki de. Çiftçi dayının da.

4- Özel üniversite yoktu. Herkes kazanır gider dişine göre bir yerden mezun olurdu

5- Yerli sanayi vardı. Her ne kadar gümrük duvarı arkasında olsa da birşeyler üretiliyordu

6- KİT ler evet sömürülüyordu ancak buna rağmen üretim yapıyorlardı

7- 90 öncesi dünya farklıydı. Alman otomobillerinde klima yoktu. Camlar elle açılıyordu. Cep telefonu yoktu. İnternet akademi ile sınırlıydı. 

8- Şimdi öğrencilerin bilgisayar bölümünde kafasına vurarak öğretemediğimiz şeyleri liseli gençler commodore 64 ile kendi kendilerine öğreniyordu

9- Bakkaldan tabakla gider yoğurt alırdık

10- Okula servisle değil yürüyerek yahut bisikletle giderdik. İstanbulda okula ilkokul 1 de uzun bir yoldan yürüyerek gitttiğimi bilirim.

11- Gaz sobası ile ısınacak kadar ekonomi iyiydi

12- Kıbrıs savaşını küçümsemeyin

13- Dünya petrol krizini küçümsemeyin

14- Ronald Reagan Zamanı önemlidir, sert ekonomik sorunlar vardır. Bon Jovi nin Living On a Prayer şarkısı bunu anlatır:

--

Once upon a time
(Not so long ago)
Tommy used to work on the docks
Union's been on strike
He's down on his luck
It's tough, so tough
Gina works the diner all day
Working for her man
She brings home her pay for love
Mmm, for love
She says, we've gotta hold on to what we've got
It doesn't make a difference if we make it or not
We got each other and that's a lot for love
We'll give it a shot
Whoa
We're half vay there
Whoa-oh
Livin' on a prayer
Take my hand, we'll make it, I swear
Whoa-oh
Livin' on a prayer
Tommy got his six string in hock
Now he's holding in what he used to make it talk
So tough, ooh it's tough
Gina dreams of running away
When she cries in the night
Tommy whispers, baby it's okay
Someday
We've gotta hold on to what we've got
It doesn't make a difference if we make it or not
We got each other and that's a lot for love
We'll give it a shot
Whoa
We're half vay there
Whoa-oh
Livin' on a prayer
Take my hand, we'll make it I swear
Whoa-oh
Livin' on a prayer
Livin' on a prayer
Ooh, we gotta hold on, ready or not
You live for the fight when that's all that you've got
Whoa
We're half vay there
Whoa-oh
Livin' on a prayer
Take my hand and we'll make it, I swear
Whoa-oh
Livin' on a prayer
Whoa
We're half vay there
Whoa-oh
Livin' on a prayer
Whoa-oh
Livin' on a prayer
Whoa
We're half vay there
Whoa-oh
Livin' on a prayer

---
Mevzulu klibi var mı bilmem. Ama sözlerini okuyunca duygulamamak elde değil.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Misafir
Bu konu kapalıdır.
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...