İçeriğe Yönlendir

Tüplü Arabalar Patlar mı? Hala Tehlikeli mi?

Hamza Bayram

Recommended Posts

Hamza Bayram

Merhaba, 1.6 Mondeo alacağım ama ailemin LPG den yana korkuları var, benzin fiyatları ise ortada. Hesap yaptığımda aynı yolu neredeyse yarı fiyatına gidiyor LPG. Doğru hesapladım mı emin değilim ama arada hatrı sayılır fark olduğunu biliyorum.

Ailemin korkusu ise geçenlerde bizim köyden birinin LPG patlaması nedeniyle yanlış hatırlamıyorsam hayatını kaybetmesi ya da yaralanması. Şuanda ki LPG'ler de korkulacak bir durum var mı? İçeri de bir sigara falan yakınca ya da kaza anında patlama, yanma ihitimali LPGsiz bir araca göre çok mu yüksek?

Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp

Bakımları yapılan LPG den hiç bir şey olmaz yıllarca kullandım .

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Ümit Türk

Bir şirkette çalışırken eski itfaiye memuru olan birisi vardı. Her isg eğitiminde sık dile getirdiği tüplü araçlar gaz kaçağından değil basınçtan dolayı patlar derdi. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Binlerce lpg’li taksi yıllardır sorunsuz çalışıyor. 

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
Ümit Türk yazdı:

Bir şirkette çalışırken eski itfaiye memuru olan birisi vardı. Her isg eğitiminde sık dile getirdiği tüplü araçlar gaz kaçağından değil basınçtan dolayı patlar derdi. 

Bu nedenle 40lt tank takılır ama en fazla 32-33 lt lpg alabiliyor. bakımını yaptıktan sonra güvenle binilir.

Yorum bağlantısı
Hamza Bayram

Bir gaz kaçağı durumunda bizi uyaran bir parça var mı LPG kitlerinde?

Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Hamza Bayram yazdı:

Bir gaz kaçağı durumunda bizi uyaran bir parça var mı LPG kitlerinde?

Yok sanırım. Kokudan anlaşılır zaten kaçak. Bariz duyulur. Genelde bakıma götürdüğümde bakım sırasında kendi cihazları var büyük yada küçük kaçak var ise ötüyordu. 

Yorum bağlantısı
Hamit inan

Tüp benzinden çok çok güvenlidir. Sanılanın aksine araç yangınlarının çoğu benzin borularının delinmesinden yırtılmasından çıkar.
Patlama olayına gelince tankın 1/3 kısmı boş olur. Sıkışma yada ezilme durumu için. Şamandra bozuktur gırtlağa kadar dolar o anda da darbe alırsa evet olabilir... Ama çok çok nadir normal durumda söz konusu değil. Zaten o kadar şanssız isen benzin deponda havaya uçar :)

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Hamza Bayram
Ümit Türk yazdı:

Yok sanırım. Kokudan anlaşılır zaten kaçak. Bariz duyulur. Genelde bakıma götürdüğümde bakım sırasında kendi cihazları var büyük yada küçük kaçak var ise ötüyordu. 

Hocam bu kadar basit bir parça gerçekten yok mu? Hissedemedik bir sigara yaktık diyelim havaya mı uçacağız o zaman?

Yorum bağlantısı
Ali Tuğberk Avar

Peder yıllarca bindi LPGli araca hem de Türkiye'nin en sıcak şehrinde. Sonradan dizel Corolla aldı en son da hibrit aldı benzine döndü. Konuya dönersek lpgli araca kendi aracım olarak hiç binmedim ama babamın aracında çok bindim tek sorun yaşamadık. 

Üstte bir arkadaşın dediği gibi bakımı düzenli yapılan araçta sorun olmaz bence de. On binlerce araç var lpgli çok nadiren sorun çıkıyor o da bakımsız araçlarda. 

Ölüm Allah'ın emri Hamza hocam, vade yettiyse lpgli araçta da bulur dizelde de benzinde de sizi. Lpgli aracın benzinliden çokta farkı yok. Adana'da geçen sene 4 araç yandı 2si lpgli 2si benzinliydi.. 

Almak istiyorsanız alın ama bakımlar konusunda titiz olun Allah'ın izniyle sorunsuz binersiniz diye düşünüyorum. Sevgiler..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Hamza Bayram yazdı:

Ailemin korkusu ise geçenlerde bizim köyden birinin LPG patlaması nedeniyle

mikserli mi?, korkuya sebep aranırsa araba da kullanmayalım yollarda?

Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Benzin deposu plastik. Delinme, yanma vs daha müsait sanki lpg tankına göre. Araç içinde görülmediği ve orjinaldan o şekilde olduğu için daha güvenli geliyor sanki insanlara. Orjinal lpg ile gelse arabalar sonradan  benzine çevicez plastik bidonu bagaja koycaz deseler kimse kabul etmez gibi geliyor. 

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Recep Demirci

Yıllardır kullanıyoruz şükürler olsun birşey olmadı inşaallah olmaz.

Yorum bağlantısı
Serkan Toker
(düzenlendi)
Tahir İlter yazdı:

Benzin deposu plastik. Delinme, yanma vs daha müsait sanki lpg tankına göre. Araç içinde görülmediği ve orjinaldan o şekilde olduğu için daha güvenli geliyor sanki insanlara. Orjinal lpg ile gelse arabalar sonradan  benzine çevicez plastik bidonu bagaja koycaz deseler kimse kabul etmez gibi geliyor. 

Benzin deposunda basınç yok. Lpg de en tehlikeli şey basınçtır. Mesela mazotta içine yanan kibriti atsan söndürür ama silindir içinde basınçla yanıyor gayet güzel. Lpg patlamaı şu şekilde oluyor ama adam arabadan çıkıyor canlı olarak. Gerçi burada patlayan mutfak tüpünden sızan gaz.. Aracın içine gaz sızıntısı olmuş adam da üstüne sigara yakıyor galiba..

tarihinde Serkan Toker tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Serkan Toker yazdı:

Benzin deposunda basınç yok. Lpg de en tehlikeli şey basınçtır. Mesela mazotta içine yanan kibriti atsan söndürür ama silindir içinde basınçla yanıyor gayet güzel. Lpg patlamaı şu şekilde oluyor ama adam arabadan çıkıyor canlı olarak. Gerçi burada patlayan mutfak tüpünden sızan gaz.. Aracın içine gaz sızıntısı olmuş adam da üstüne sigara yakıyor galiba..

*dıştan darbesiz. dosta gider.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hamza Bayram
(düzenlendi)

Abiler LPG'ye dair aklımda tek bir soru kaldı. LPG kitinde gaz kaçağını anlayıp uyarı veren bir sistem var mı yok mu? Eğer kokudan anlayamazsak ne olur? Arabada sigara içen birisi olarak aklımda tek bu soru kaldı. Allah hepimizi korusun kötü bir durumla karşılaşmak istemeyiz.

tarihinde Hamza Bayram tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Serkan Toker
Hamza Bayram yazdı:

Abiler LPG'ye dair aklımda tek bir soru kaldı. LPG kitinde gaz kaçağını anlayıp uyarı veren bir sistem var mı yok mu? Eğer kokudan anlayamazsak ne olur? Arabada sigara içen birisi olarak aklımda tek bu soru kaldı. Allah hepimizi korusun kötü bir durumla karşılaşmak istemeyiz.

Aracın kabinine seyir halindeyken sızan gaz gelemez. Beklediği yerde sızarsa belki birikebilir onda da zaten araca binince fark edilir. Montajı düzgün yapılmış bir sistem güvenli olur, hadi şu pistona gaz verelim diye boru çekmiyorlar depodan motora..

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
Hamza Bayram yazdı:

Bu pek mümkün değil. Ama lpg dedektörü alıp kendiniz tüm sistemi arada bir kontrol edebilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Hamza Bayram
(düzenlendi)
Serkan Toker yazdı:

Aracın kabinine seyir halindeyken sızan gaz gelemez. Beklediği yerde sızarsa belki birikebilir onda da zaten araca binince fark edilir. Montajı düzgün yapılmış bir sistem güvenli olur, hadi şu pistona gaz verelim diye boru çekmiyorlar depodan motora..

Nihat Palolu yazdı:

Bu pek mümkün değil. Ama lpg dedektörü alıp kendiniz tüm sistemi arada bir kontrol edebilirsiniz.

Abiler, ben korona dan dolayı koku duyumu yarı yarıya kaybettim endişem o. Sağlıklı bir insanlar için bile böyle bir güvenlik önlemi olmalıydı. Bu kadar elzem bir parçanın neden LPG kitlerine koyulmadığına anlam veremedim. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Hamza Bayram yazdı:

Abiler, ben korona dan dolayı koku duyumu yarı yarıya kaybettim endişem o. Sağlıklı bir insanlar için bile böyle bir güvenlik önlemi olmalıydı. Bu kadar elzem bir parçanın neden LPG kitlerine koyulmadığına anlam veremedim. 

arabanın neresine ne konacak? ondan dolayı anlamsız, zaten sızmışsa sızıp gider, tanktan püsküren gördüm 2 dak da falan bitiyor

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Hamza Bayram yazdı:

depo üstünde multivalf var. Fazla gaz çıkışında gazı tamamen kesiyor. 

lpg tankı 3mm. Her türlü kazada ezilse bile patlamaz. 

Yorum bağlantısı
Hamza Bayram
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

lpg tankı 3mm. Her türlü kazada ezilse bile patlamaz. 

Yani hocam anladığım kadarı ile sızıntı olsa bile valf gaz akışını durduruyor, doğrumudur? Bunun cevabını bekliyorum hocam sizden yardımcı olursanız sevinirim. Tankın ne kadar dayanıklı oldugunu anladım hocam zaten. Dediğim gibi aklıma takılan tek şey sızıntı durumunda çakmak çakınca tankın patlaması. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

teoride... 50 cm buz sarkıt oluşuyor yine de durmuyor, ama kısa sürüyor seyretmesi zevkli

Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Yanan eski araçlar LPG'den değil elektrik sistemlerinden dolayı yanar. Şase vs.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...