İçeriğe Yönlendir

Yapı Kayıt Belgesinden Kat Mülkiyetine Geçiş

Osman Ünal2

Recommended Posts

Osman Ünal2

Merhaba değerli forum sizi bir konu hakkında tecrübelerinize ihtiyacım var.  Mersin Tarsus' da bulunan kendimize ait arsa tapulu 2 katlı müstakil evimiz için 2018 senesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çıkartmış olduğu "İmar Barışı"ndan faydalanıp Yapı Kayıt Belgesini almıştık.  Şimdi ise bu tapu için cins değişikliği yaptırmak istiyoruz bununla alakalı evin projesinin çizilip zemin etüdünün yapılması gerekiyormuş sanırım. Bu işlerle daha önce uğraşmış arkadaşlar tecrübelerini aktarırsa bana yol göstermiş olur. Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Osman Ünal2 yazdı:

zemin etüdünün yapılması gerekiyormuş

bitmiş binada zemin etüdü için binayı havaya kaldırmak lazım mıdır hep merak ederim, bir tanıdık bunu çözemedi o şekilde satmıştı

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mustafa YILDIRIM

2 sene önce yapı kayıt belgeli 2 katlı evimizin kat mülkiyet işlemini yaptırmıştık.
Emlakçının yönlendirdiği kişi ilk olarak kat projesini çizildi. İlgili belediye ye başvurup belediyeden alınan yazı ile ödeme yapıldı. Sonrasında tapuya gidip 2 kat için ayrı ayrı tapu alınmıştı. Atladığım işlem olabilir.

Normalde 1 ay içinde bitmesi gereken işlem 2 ay sürmüştü.
O zaman için 10 000 TL civarı para gitmişti.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Zemin etüdü değil. Yanlış anlaşılma var. Zemin tespit raporu isteniyor. Haritacılar hazırlıyor belediye onaylıyor. Yine aynı şekilde imar durum ve varsa ters alım vb şeyler için belediye encümenine dosya sunuluyor. 

bu ikisinin haricinde 

-belediyeden eğer bağımsız bölüm kapı noları maks’ta yoksa bağımsız bölüm açılması için talep ediliyor. 

- proje çizdiriliyor. 

- imar barışına ödenen miktar kadar (güncel rayiçle) tapuya ödeme yapılıyor. 

- tüm hissedarlardan muvafakat imza vb şeyler isteniyor

- dask isteniyor doğal olarak. Maks’ta bağımsız gözükmüyorsa açtırma sebebi bu zaten

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Söz meclisten dışarı ama bu uygulamalar ülkeyi mahvetti.. baştan iskan verilmeyen inşaata sonradan niye izin verilir? Sonradan verilecekse baştan niye verilmez?

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

Söz meclisten dışarı ama bu uygulamalar ülkeyi mahvetti.. baştan iskan verilmeyen inşaata sonradan niye izin verilir? Sonradan verilecekse baştan niye verilmez?

iskan verilemeyecek şeyler yapıldığı için. Kaçak yani. 

adam kaçak çatı yapıyor. Yakalıyoruz. Olacakları anlatıyoruz. Tutanak ceza vb şeyler yapılıyor. Ben 20 sene isviçre’de kaldım böyle bir şey görmedim, Burası nasıl bi yer diyor utanmadan. Kusura bakmayın, ülkede ceza gerektiren kelime yalancı sahtekar çok fazla. Bunu İsviçre’de yapsa arkasından kan alırlar. Kendini benden zeki sanıyor şark kurnazı. İq’su 70’i geçmez

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

En komik bulduğum da gecekonduları yıkmaya geliyorlar adam arabanın önüne yatıyor "ben 30 senedir burda oturuyorum" diye.. 30 senelik işgal cezası almak lazım o zaman....

Ben 30 senedir helalinden bi ev almak için çalışıyorum o ne olacak? Sen gel çök arazilere? Sonra kentsel dönüşüm ayağı ile sat mersedesle gez...iyi valla. 

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
Mehmet Göktürk yazdı:

Kural tanımazlara engel olunamıyor, sayıları artınca mecburen kayıt altına alınmak zorunda kalınıyor. Kanun dışı iş çevrilse veya bina yıkılıp altında kalınsa devleti suçluyorlar, niye ses çıkarmadı, niye yıkmadı. Bir de emlak vergisiz oturuyorlar, belediye vergi almak istiyor.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

hocam daha hal deki domatesini giriş çıkış fiyatını  çözemedik

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

2023 e kadar bir imar barışı bekliyorum.hazine için  İyi bir gelir kaynağı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Erhan Doruk yazdı:

2023 e kadar bir imar barışı bekliyorum.hazine için  İyi bir gelir kaynağı. 

+bedelli askerlik

+vergi barışı (lan daha taksitleri ödenecek)

Yorum bağlantısı
Osman Ünal2
Mustafa YILDIRIM yazdı:

2 sene önce yapı kayıt belgeli 2 katlı evimizin kat mülkiyet işlemini yaptırmıştık.
Emlakçının yönlendirdiği kişi ilk olarak kat projesini çizildi. İlgili belediye ye başvurup belediyeden alınan yazı ile ödeme yapıldı. Sonrasında tapuya gidip 2 kat için ayrı ayrı tapu alınmıştı. Atladığım işlem olabilir.

Normalde 1 ay içinde bitmesi gereken işlem 2 ay sürmüştü.
O zaman için 10 000 TL civarı para gitmişti.

Epey tutmuş bizim de benzer durum söz konusu umarım çok artmamıştır 😕

Mehmet Göktürk yazdı:

Valla Mehmet abi ev benle aynı model :D o dönemde bahsettiğim ilçenin çok büyük bir bölümü bu şekilde inşa edilmiş. Devlet o dönem ev olmasına rağmen gerekli vergiyi alamıyor diye muhtemelen düzenleme getirdi. Birçok yerde yapı olmamasına rağmen sanki varmış gibi yapılıp bu şekilde yapı kayıt belgesi alınmıştı. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Osman Ünal2 yazdı:

Valla Mehmet abi ev benle aynı model :D o dönemde bahsettiğim ilçenin çok büyük bir bölümü bu şekilde inşa edilmiş. Devlet o dönem ev olmasına rağmen gerekli vergiyi alamıyor diye muhtemelen düzenleme getirdi. Birçok yerde yapı olmamasına rağmen sanki varmış gibi yapılıp bu şekilde yapı kayıt belgesi alınmıştı. 

Kusurun birlikte işlenmesi kusuru yok etmez aksine büyütür.

Mevcutu kabul etmek yerine kurallara uymayan şeyleri yıktırması gerekirdi. Yapamadı.. yıllarca bedava haksız haram yiyerek (doğru kullandım çünkü kamu hakkı kul hakkıdır) oturanlar da böylece zengin oldu. Sizin durumunuz farklı olabilir tabi her durum ayrı. BAzen belediyede rüşvet vermedin diye iskan alamıyorsun. O da var. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Vatandaş vergi ödemiyor. İmar ile vergi kanunları ayrı çalışıyor. Komple kaçak yerden belediye vergisini alır. Çünkü vatandaş elektrik su bağlatmak isteyince beyan kağıdı ile bağlatıyorsunuz. Ama vergi vermiyorlar. Beyan var. Vergi yok. 

İmar arşivlerini karıştırdığımızda 84 yılındaki imar barışını görüyorum. O da imar barışı ama çok nizami. Adam kaçak inşaatı için barış yapıyor. Sonra proje çizdiriyor. Ruhsat iskan çıkarıyor. 

şimdiki barış dünyanın en kontrolsüz devlet işleyişi olabilecek nitelikle. Verilen yapı kayıt belgesinde neyin ne olduğu belli değil. Mülkiyet veya proje zorunluluğu yok falan. Karman çorman bişe. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

binaya bile gerek yok.

Balık baştan kokmuş... yarın havalimanı yıkılacak.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Mehmet Göktürk yazdı:

binaya bile gerek yok.

Balık baştan kokmuş... yarın havalimanı yıkılacak.

olan oldu. Kocaman bir istanbul havalimanı var artık. Atatürk havalimanının kalmasına gerek yok. 

Yıkım ihalesi ya da başka şeyleri konuşabiliriz. Ama atatürk havalimanına artık gerek yok. Bu bi gerçek. Umarım kocaman devasa bi park yapılır. İçinde bir çok eğitici öğretici alanlar yapılır

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu
Mehmet Göktürk yazdı:

yıllarca bedava haksız haram yiyerek (doğru kullandım çünkü kamu hakkı kul hakkıdır) oturanlar da böylece zengin oldu.

Sonra dükkanını kiralamak istediğinde, ne iş yapaacaan yeğenim? Alkol işi yapıyorum. Gusura bahma haram işlere kiralıh deel diyor.

• Teşekkür 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
(düzenlendi)

yeni araba alınca eskileri boğaza atmalı hem ne kadar çok ataarsak bedavaya yeni köprümüz de olur

tarihinde Çağlar Bayur tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Sevgin Yılmaz

Zannımca ülkemizde yıllardır süre gelen şöyle bir imar geleneği meşhurdur. Bölge göç alır buna bağlı civar tarlalar arsaya çevrilir. O arsaya konutlar yapılır. Konutlar zamanla farklı adlarla kayıt altına alınmaya çalışılır. Konutlaşan bölgelere yerindeki oldukları durumları ile imar planları çizilir. Yapılaşmanın olduğu yerlerde oluşan enerji ve pis su-temiz su gibi ihtiyaçlar halkın talebi ile kurumlarca bölgeye getirilmeye çalışılır.  Bu durum gecekondu mantığıyla oluşan imarlaşma örneğine ve kısmen düşük gelirliler içindi. Gelir düzeyi daha iyi olanlar coğrafyanın iyi bir mevkiinde iyi bir tarla alır. Oraya mevzii imar planı yaptırıp belediye meclisinden geçirir devam ederler. Son günlerde hazine arazilerinin imar planları ve yapılmış alt yapıları ile  ile arsaya dönüştürüleceğini okudum. Bence bu iyi bir şey.  İstisna olarak ara ara Toki'nin şehirlerde yaptığı konutlarda düzgün bir mühendislik çalışmasının yapıldığını görüyorum. Ülkemizde 99 Depreminden sonra imar alanında ciddi bir iyileşme olsa da genel olarak şehrimde sadece Toki'nin yaptığı konut alanlarının insani boyutta yapılmış olduğunu görüyorum. Yüksek yoğunluklu ve bir sürü dertleri olan bu tip imarlaşmadan gelecek nesillerimizin korunarak daha ferah bir imarlaşma ile  Anadolu coğrafyamıza yayılmalarını temenni ediyorum. Kişisel düşüncelerimdir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...