İçeriğe Yönlendir

Okullarda Disiplin Olayları Artıyor

Metin Akbal

Recommended Posts

Levent Güzelkalp

Konuyu dagitmak istemem ama bu cagda hala siddet uygulamasina başvuran egitimcilerin olmasi beni cok uzdu. Ayrica belirmek isterim karinca ezmez kolay sinirlenmez bir yapiya sahibip biri olarak soylemek isterimki oglumun ne yaptigina bagli olarak degismez tavrim her turlu disiplin yaptirimina raziyi lakin oglumun sacinin teline dokunsa o arkadasin vucur butunlugunu bozarim

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Ali Gök yazdı:

kim işyerinde birini dövüyor ?

Öğretmen :p

Şaka bir yana hammaddenin insan olduğu her meslek grubu (sağlık, emniyet, eğitim vs vs) çok ciddi sorunlar yaşar yaşıyor. Benim paramla maaş alıyorsunuz diyen vatandaştan çok ta birşey beklememek lazım. Şimdi polis gözaltına aldığı bir suçluyu hadi arkadaşım itiraf et sana çay ısmarlayacağım diye yaklaşsın ki yasal olmayan bir çok eylemlerde bile polis soğukkanlılığını koruyor da içinden kafasından kimbilir neler geçiyordur :)

Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

Neyse, yazdım yazdım sildim. Nesil farkı gerçekten varmış. Özet geçmek gerekirse ceza ve ödül olmadan eğitim mümkün değil arkadaşlar. Bilginiz olsun

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

Sümer tabletlerinde de yazıyormuş.

Nereye gidiyor bu gençlik?

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Şiddete karşıyım. 

Ancak disiplin olmadan eğitim olmaz.. 

Olmuyor görüyorum. 

Yorum bağlantısı
Serhat Işık

İlkokulda dayak yediğim zamanları ceza aldığım zamanları hatırlıyorum. bunlarda bir kaç soruyu yapamadığımdan geri kaldığımdan kaynaklanıyordu. ortaokulda dayak yediğimi hatırlamıyorum. lisede sacımın çekildiğini hatırlıyorum. bunlar iyi şeyler değil. fakat hiç bir zaman hocalarıma kin tutmadım tutmam. hatta çocuklarımın hocalarıyla görüştüğüm zaman hep kendi öğretmenim hocalarım aklıma gelir, gözlerim dolar. benim gözümde çok değerlidirler.  kutsal denecek görevleri vardır. 

ama dönüp dolaşıyor iş en başa geliyor. herkes bir zamanlar çocuktu gençti. sorunların temeli buralarda yatıyor.

Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Levent Güzelkalp yazdı:

Konuyu dagitmak istemem ama bu cagda hala siddet uygulamasina başvuran egitimcilerin olmasi beni cok uzdu. Ayrica belirmek isterim karinca ezmez kolay sinirlenmez bir yapiya sahibip biri olarak soylemek isterimki oglumun ne yaptigina bagli olarak degismez tavrim her turlu disiplin yaptirimina raziyi lakin oglumun sacinin teline dokunsa o arkadasin vucur butunlugunu bozarim

Levent Bey bu yazılanların bu çağda olması çok zor. Bütün bu sayfalarca yazılanlar özellikle öğrenciye şiddet kısmı sanki olaylar günümüzde yaşanıyor izlenimi veriyor. Dayak yiyen çocuk varsa istismar ediliyorsa ve bir şey olmuyorsa veli de bu konuda suçludur şikayet ettiği an öğretmen hakkında işlem başlatılır. Hatta sadece dövmek için değil sevmek için de öğrenciye dokunamazsınız. Başka bir konuda da yazmıştım ilk kural çocuğa temas yok bunu her öğretmen bilir müdür de dövenin arkasında durmam der çünkü duramaz eskisi gibi kapalı ortamlarda kalmıyor şikayetler. Burada yazılanlar bizim çağımızın kötü anıları malesef ben de birkaç kere tokat yemiştim öğretmenin dayağıyla merdivenlerden uçan arkadaşım oldu benim ama dediğim gibi bu çağda olması mümkün değil oluyorsa öğretmen psikolojik rahatsız veli de ilgisiz demektir.

Hatta eski zamanın aksine biz çocuklara psikolojik şiddetten fiziksel şiddete kadar her türlü şiddetin istismarın varlığıyla ilgili eğitim veririz. Özellikle küçük yaş çocuklar evde okulda, sokakta karşılaştıkları davranışların iyi ya da kötü olduğunu bazen anlayamazlar. Yani okulların da güzel yanları var bunlar için de bir konu açsak ve eğitim öğretim nasıl değişti neler yapılıyor insanlar görüşlerini yazsa bence bu da güzel olur

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül

Arkadaşlar ben yeterince anlaşılmadığım kanısına vardım. Sizler gerçekten çok iyi kalpli insanlarsınız. Hayal gücünüzü lütfen kötülük anlamında biraz geniş tutun 😊 Öğretmenin kafasına poşet geçirme cesaretini bulabilen, sizin saf temiz kalpli çocuğunuza ne yapmaz? Siz sanıyor musunuz bu öğrenciler sadece öğretmene sarıyor? Netflix içeriği tadında bir tecrübemiz olmasın diye birlikte hareket etmemiz lazım. Geçmişi geçmişte bırakalım. O zamanlar öğretmen yaptırımı öyleydi. Bu zamanlar öyle değil. Ancak yerine de koyduğumuz bir mekanizma yok.  Bir ocak başında olsaydık anlartır, hak verirdiniz. Daha fazlasını söyleyemiyorum. Başa bir şey gelince birilerinin vücut bütünlüğünü bozmanız bir işe yaramaz. Sorun öğretmenlerinmiş, yapamayan çeksin gitsin tadında konuşmalar var. Derdimiz sizin afacan yaramaz çocuğunuzun yaptıkları değil, akran zorbalığına maruz kalma ihtimali olan çocuklarımız. 

• Beğen 8
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Disiplin ve ceza deyince konu hemen dayağa geldi.

Bu anlayışı çözmek lazım önce.

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
(düzenlendi)

Yarın MEB olsam ne yaparım ?

Sınıfta kalmayı getiririm.  İlk Orta ve lise 4 yıl, 3 yıl kalanı (7 yılda bitiremeyeni) okuldan uzaklaştırırım, artık örgün eğitime yerleştirmem. Uzaktan eğitim vs yollarla eğitimine devam edebilir.

Kitapları bir yıl verir, verdiğim kişiye zimmetler, yıl sonu geri alırım. Eğitimin saatine göre kahvaltı, yada ara öğün veririm. Bu zaman diliminide "görgü kuralları" adında bir ders ile birleştiririm.

Okul ve yemekhane salonlarının temizliğini bir "çetele" ile sınıflardaki öğrencilere yaptırırım. Kim ne zaman nereyi temizleyeceğini bilir.

Eğitim ordusuna yatay ve dikey sicil verme sistemi uygularım (belkide var bilmiyorum). 2 yılda bir branşında sınav yaparım (var mı bilmiyorum). Aldığı nota göre ödeme ve sicilde katsayı ve tayinde puan uygularım. Fiziksel engeli olmayan öğretmenleri fiziksel yeterlilik sınavına tabi tutarım (komando olmasına gerek yok) aldığı nota göre sicil/tayin notu uygularım.

Her okula 1 güvenlik atarım (Muhtarın yanına atamaktan iyidir.)

Rehber Öğretmen, sınıf velileri WAPP guruplarını yasaklarım. Okul annesi okul babası sınıf annesi babası ouşumunu, okul aile birliği oluşumlarını tümden kaldırırım.

GPS olmayan servislerin çalışmasını yasaklar, takibi ve raporu için şart koşarım. Kılık kıyafetlerini bir şekle bağlarım. Sınavla alırım, Ramazan davulcusunun bile sınavı var bu ülkede.

Okul çevrelerinde ailelerin beklemesini yasaklarım, evden gönderdiysen evde bekle, servis nereden aldıysa oraya bıraksın. Zaruri bir durumun yoksa bekleme kapının önünde varsa da izin al.

182416.jpg

tarihinde Muhittin Kaplan tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen

Bundan sonraki süreç için aslında öğretmenden gelecek dayak vs unutun onlar öncedendi. Asıl öğrencinin öğrenciye neler yaptığına yapacağına çare düşünün. Haber değeri olmadıkları için pek az haberlere çıkarlar. Çocukların birbirine yaptıkları zorbalıkları bilseniz siz de diğer anne babalara yüklenirdiniz insan olun çocuğunuzu da insan gibi yetiştirin derdiniz. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Muhittin Kaplan yazdı:

Kitapları bir yıl verir, verdiğim kişiye zimmetler, yıl sonu geri alırım

hep çöpe gidiyor, içim acıyor

Muhittin Kaplan yazdı:

GPS olmayan servislerin çalışmasını yasaklar,

buraya kadar iyi idi, lakin meb görevin şu an bitti :rofl: aman aynı gün sürerler vallla

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
(düzenlendi)
Çiğdem Kaya Bilgiç yazdı:

Asıl öğrencinin öğrenciye neler yaptığına yapacağına çare düşünün

Bunu veli değil, okulun düşünmesi gerekmiyor mu ? Sonuçta teslim ediyoruz, ve diyoruz ki "eğitim verilsin". O sınıfın yegane sorumlusu öğretmen değil mi?

Bir çelişkili durum sözkonusu bence. Bir yandan o sınıftan ben sorumlu olayım, veliler zırtpırt karışmasın, biz bu eğitim işini biliyor ve okulunu okuduk derken, diğer taraftan "bu konuya siz çare düşünün" demek çelişkili değil mi ?

Yoksa "öğretim"den mi bahsediyoruz ?

Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Muhittin Kaplan yazdı:

Bunu veli değil, okulun düşünmesi gerekmiyor mu ? Sonuçta teslim ediyoruz, ve diyoruz ki "eğitim verilsin". O sınıfın yegane sorumlusu öğretmen değil mi?

Bir çelişkili durum sözkonusu bence. Bir yandan o sınıftan ben sorumlu olayım, veliler zırtpırt karışmasın, biz bu eğitim işini biliyor ve okulunu okuduk derken, diğer taraftan "bu konuya siz çare düşünün" demek çelişkili değil mi ?

Tabi ki okul içinde biz sorumluyuz ve sürekli mücadele içindeyiz çocukları korumak asıl görevimiz ama bazı konularda veliler bize yardımcı olmuyor. Mesela koridorda nöbetçisiniz bir bakıyorsunuz gözünüzün önünde koşan bir çocuğa çelme takıyor çocuk düşüyor gözlük kırılıyor kaş açılıyor ağız burun kan içinde. Veliler geliyor birisi mağdur haliyle sinirli, düşüren çocuğa diyoruz neden yaptın canım istedi diyor akıl alır gibi değil sanki bilgisayar oyununda oynuyor o kadar duyarsız.  Babası geliyor ergendir reflekslerine sahip olamıyor diyor gülerek. Bazen anne babalar çocuğuna toz kondurmuyor. Okul çıkışından sonra da biz müdehale edemiyoruz toplanıp kavga ediyorlar alkol sigara hırsızlık arttı ortaokul çocuklarında bile. Anne baba haberim var okul dışına karışamazsın diyor yani öğretmenler aslında çocuklar mağdur olmasın diye büyük mücadele içindeler.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Muhittin Kaplan yazdı:

Yakındığımız konu bu aslında değil mi? Kendini koruyamayan öğretmen, çocuğu nasıl koruyacak. Maalesef iş bu noktaya getirildi. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
(düzenlendi)

Sorumluluk duygusu, doğru insan olma, yalan söylememe, edepli olma ve benzerlerinin kazanılması için "soft power" a ihtiyaç vardır. Bu aile ile birlikte olmaz. Eğitimden ailelerin çıkartılması lazım.

Bunu neden yazdım, en başından bu yana "dayak yiyen bir nesilin yetiştirdikleri" diyorum. Bu nesil marazlı. Bu neslin, yeni neslin eğitiminden bir şekilde uzaklaştırılması için tedbirler alınmalı. Bunu yaparken "dayak yiyerek öğretmen olmuş" eğitimcierinde bir şekilde ya tespit edilmesi ve geri plandaki görevlere atanması gerekir. (psikoloji testleri vb)

Şu andan itibaren eğitimdeki gençler ve çoçuklar içinde "softpower" ve daha yukarıda yazdığım ve aslında genel çerçevesini "eğitimde arınma" diye adlandırdığım  kurallar uygulanmalıdır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen

Her şey kötü mü hayır bunların yanında bilimsel projeler, sosyal-spor etkinlikleri, matematik akıl oyunları olimpiyatları, yarışmalar, münazara ekipleri birçok konuda da yoğun çalışma içerisindeyiz. Çocukların geleceğinden hep umutluyuz hiç bu konudan vazgeçmedik.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tolgahan Doğru

4.sinifa gelmiş , okuma yazma ogrenememis, halen kitabını defterini ters tutup yazdığınin farkında olmayan ama akran zorbaliginda , sapiklikta , hırsızlıkta bir numara olan , babası tozdan içeride olan öğrencilere yumuşak güç uygulamamız , etme cicim dememiz lazım. 

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
(düzenlendi)
Tolgahan Doğru yazdı:

4.sinifa gelmiş , okuma yazma ogrenememis, halen kitabını defterini ters tutup yazdığınin farkında olmayan ama akran zorbaliginda , sapiklikta , hırsızlıkta bir numara olan , babası tozdan içeride olan öğrencilere yumuşak güç uygulamamız , etme cicim dememiz lazım. 

Dövmeniz mı lazım? Saçmalık. 4.sınıfa gelene kadar eğitimciler neredeymiş?

Sınıfta bırakın, tutanak tutun, ve cesaretle arkasında durun eğer siddet görme (mobbing, tayin, okul degisikligi) korkunuz yoksa.

Ekleme

Boşuna yazdigimi farkettim. Dayağa ve yakinmaya devam.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tolgahan Doğru
Muhittin Kaplan yazdı:

Dövmeniz mı lazım? Saçmalık. 4.sınıfa gelene kadar eğitimciler neredeymiş?

Sınıfta bırakın, tutanak tutun, ve cesaretle arkasında durun eğer siddet görme (mobbing, tayin, okul degisikligi) korkunuz yoksa.

Dovelim dedim mi 😃

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Tolgahan Doğru yazdı:

tozdan içeride olan öğrencilere yumuşak güç uygulamamız , etme cicim dememiz lazım. 

Lafın tamamı ahmaga söylenir.

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Muhittin Kaplan yazdı:

Sınıfta bırakın, tutanak tutun, ve cesaretle arkasında durun eğer siddet görme (mobbing, tayin, okul degisikligi) korkunuz yoksa

Sınıfta bırakamıyoruz, tutanak tutuyoruz (hırsızlık, cinsel taciz, adam yaralama gibi katalog suçlar dahil) kınım kınım kınıyorlar o da ne çocuğun ne de ailenin umurunda. Meslek hayatımda gördüğüm verilen en büyük ceza çocuğu alt mahalledeki okula göndermek oldu. Alt okuldaki de bize geldiği için aslında bir değiş tokuş yapmış olduk 😊 Hayır mobbing, tayin, okul değiştirme, hatta memurluktan bile atılma korkum yok... Kısacası katalog suçlar ile haşır neşir olan bir kitle ile sizin saf temiz afacan çocuğunuz arasındaki tek tampon öğretmen. Sistemin kimseyi korumaya gücü yok, tıpkı koca şiddetinden koruyamadığı gibi ...

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tolgahan Doğru
(düzenlendi)
Muhittin Kaplan yazdı:

Lafın tamamı ahmaga söylenir.

Kusura bakmayın geç yazdım tenefüste öğrenci dovuyordum

vaktim olmadı 😃👍f

Ah keşke tutanağın hükmü olsa, sınıfta bırakabilsek, ama biz cesaretli olmalı ve govdemizi siper etmeliyiz , pencereden sınıfa jilet atana biz gül atmalıyız 🤩

Ayrıca uslubunuzu beğendim 😃👍

tarihinde Tolgahan Doğru tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

Öğretmenlere sunu sorayim, bu olaylari duzeltmek icin kimi bekliyorsunuz ?

Ailelerin düzelmesini mi

Siyasilerin düzelmesini mi

Eğitim yöneticilerinin düzelmesini mi ?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ümit Türk
Muhittin Kaplan yazdı:

Öğretmenlere sunu sorayim, bu olaylari duzeltmek icin kimi bekliyorsunuz ?

Ailelerin düzelmesini mi

Siyasilerin düzelmesini mi

Eğitim yöneticilerinin düzelmesini mi ?

Hepsinin payı yokmu zaten. Eşit oranlara bile bölünebilir belkide. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...