İçeriğe Yönlendir

İlk Arazim.

Doğan Arşiray

Recommended Posts

Doğan Arşiray
Mehmet Ozyurek yazdı:

Kuyu temizleme hiç duymamıştım ben. 

Sondajın standart prosedürüdür bence 

Tamam, zaten yapilmamis burada. Sorun o. Leş gibi curuf, cakil vs cikti.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Konakoğlu nakliyat. İlk aracı. Motoru da modifiye edildi.. 2002 yılında benim de emeğim var o araçta
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Doğan Arşiray yazdı:

su boruları var heryede, suyun kaynağı köy olmalı. köy  yakındaki arazileri bu şekilde suluyorlar. soğan vs ekmişler bu sene başka hiçbirşey yok.

toprağın 50 60cm altında olacağı için buharlaşma az olacak. amaç o zaten. halka halinde olacak taç yapraklar kadar geniş bir çap ile.  ( genç ağaçtan bahsediyorum)

terleyen boru denen şey çok ilginç, üreticisinden örnek istedim gelince paylaşırım. maksimum 1 bar basınç ile çalışıyor ve toprak altında, borunun tüm çeperinden dışarı doğru terleme yapıyor. bu şekilde su asla toprak yüzeyine varmıyor hep kök hizasında kalıyor ve köklerin yana değil aşağıya doğru büyümesini sağlıyor.

miktarı, kiraz yetiştiriciliği ile ilgili bir kitapçıktan kabaca hesapladım. hatalı da olabilir.

toprak altı damlama sistemi yanlış bir iştir. Deliklerin tıkandığını ağaç kuruduğu zaman anlarsınız çok geç olur. ağaç dibi sistem yapın ağacın dibine de saman vs örtün.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

terleyen boruda delik yokki tıkansın? zaten en büyük avantajı kemirgenlerin kemirmemesi ve delikleri olmayınca tıkanmaması.

açıktan sulama yapmayacağım. tüm modern sistemler bundan kaçınıyor çünkü özellikle mantar hastalıklarının oluşmasına neden olabiliyor ve yabani ot gelişimine neden oluyormuş. ayrıca su kapandığında oluşan vakum etkisi bu borularda olmadığı için içine materyal kaçamıyormuş. buharlaşma da cabası. yeterli derinlikte olan sulama sistemi ile kökler daha deirnde ve doğal olarak neme yakın olurmuş.

https://www.waterrightinc.com/products/soaker-hose-polyurethane-1-2

şöyle birşey. 1 atmosfer basınç ile çalışıyor, 1 metresi saatte 12 litre tüketiyormuş. şu anda metretül fiyatı 10 ile 14 tl arası.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

Toprak nemini ölçen sistemleri kurmayı ihmal etmeyin yine de hocam. Hem de çok noktadan ölçüm yaptırmanızda fayda var

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Doğan Arşiray yazdı:

terleyen boruda delik yokki tıkansın? zaten en büyük avantajı kemirgenlerin kemirmemesi ve delikleri olmayınca tıkanmaması.

açıktan sulama yapmayacağım. tüm modern sistemler bundan kaçınıyor çünkü özellikle mantar hastalıklarının oluşmasına neden olabiliyor ve yabani ot gelişimine neden oluyormuş. ayrıca su kapandığında oluşan vakum etkisi bu borularda olmadığı için içine materyal kaçamıyormuş. buharlaşma da cabası. yeterli derinlikte olan sulama sistemi ile kökler daha deirnde ve doğal olarak neme yakın olurmuş.

https://www.waterrightinc.com/products/soaker-hose-polyurethane-1-2

şöyle birşey. 1 atmosfer basınç ile çalışıyor, 1 metresi saatte 12 litre tüketiyormuş. şu anda metretül fiyatı 10 ile 14 tl arası.

Her sistemin hem avantaj hem dezavantajı var. Yer üstü sistem fiyat/performans ve bakım konusunda bence rakipsiz. Bizim bahçenin 5. yılı. halen aynı boruları kullanıyorum.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Murat Sürmeli yazdı:

Toprak nemini ölçen sistemleri kurmayı ihmal etmeyin yine de hocam. Hem de çok noktadan ölçüm yaptırmanızda fayda var

nokta atışı bir öneri alabilirmiyim? sürekli birşeyler araştırıyorum. ürün detayı öğrenmek vakit alıyor.

Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli
Doğan Arşiray yazdı:

nokta atışı bir öneri alabilirmiyim? sürekli birşeyler araştırıyorum. ürün detayı öğrenmek vakit alıyor.

Kendimiz tasarlayalım yapalım desen yardımcı olurum ama hazır ürün deneyimim yok hocam. Akıllı sera uygulaması geliştirmiştik yıllar önce, toprak nemi ölçmek görece basit bir iş. Ama ben otomasyona girişecek olsam genişleyebilir sensör yapısı olsun isterdim, uzaktan bilgi alma da önemli tabi, hiç olmazsa sms sistemi olmalı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Murat Sürmeli yazdı:

Kendimiz tasarlayalım yapalım desen yardımcı olurum ama hazır ürün deneyimim yok hocam. Akıllı sera uygulaması geliştirmiştik yıllar önce, toprak nemi ölçmek görece basit bir iş. Ama ben otomasyona girişecek olsam genişleyebilir sensör yapısı olsun isterdim, uzaktan bilgi alma da önemli tabi, hiç olmazsa sms sistemi olmalı.

hemen başlayalım.  şu anda öğrenmeye aç vasiyette her yere saldırıyorum. anten meafesi kurtarsa 800mhz bandında sistem kurardık sms ye bile gerek olmazdı. ama elektroniği sahada bırakmak istemem. anten çok pahalı. neyseki bahçenin olduğu yerde 4g bile var.

temel verileri tutup sonra iletebilecek bir iot sistem nihai ürüne bile dönüşebilir.

temel otomasyon öğelerinin olmasını istiyorum, özellikle belli derinliklerdeki nemi bilmek önemli. çünkü her gidiş benim için 200 tl ye mal oluyor. mümkün olduğunda kendi kendine yetebilir olması lazım. yani suyu aç kapa için gidip beklemek mantıklı değil. oradan birine yevmiye hesabı iş verip vanayı açıp kapattırmak aynı paraya gelir. hatta, 3 ton suyu 150 200 tl ye getiriyorlar mesela. Ahmet amaca traktörü ile 5km öteden 3 ton su getirir, depoya boşaltır düğmeye basar 1 saat sonrada gelip tekrar basıp kapatır vs.

Yani amaçlanan ne ise, girdi çıktı maliyet hesabını ortaya dökmem lazım. İlk sabit maliyetleri yavaştan bulmaya başladığım için, ağaç dikim planının oluşturup öncesinde sulama sistemini, ağaçların bu tip sulamada ne kadar suya ihtiyacı olduğunu hesaplayıp sonra herşeyi şekillendirmem lazım.

Şu anda pprc boru ve her nasıl sulayacaksam onun ara borularını alıp kenara koymayı düşünüyorum. Aynı şekilde solar pompa gerekeceği için solar hidrofor ve solar paneller de alıp kenara koymayı planlıyorum. Seneye, gelecek sezonda damlama sulama başladığında buları yapmak çok daha pahalı olur. Kaldı ki boş geçen önümüzdeki yaz ve sonbaharda gübreleme ve ekim işini yapmam gerekecek. Öncesinde sulam sistemini kurarken iyi bir iş planı şart.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli
Doğan Arşiray yazdı:

hemen başlayalım.  şu anda öğrenmeye aç vasiyette her yere saldırıyorum. anten meafesi kurtarsa 800mhz bandında sistem kurardık sms ye bile gerek olmazdı. ama elektroniği sahada bırakmak istemem. anten çok pahalı. neyseki bahçenin olduğu yerde 4g bile var.

temel verileri tutup sonra iletebilecek bir iot sistem nihai ürüne bile dönüşebilir.

temel otomasyon öğelerinin olmasını istiyorum, özellikle belli derinliklerdeki nemi bilmek önemli. çünkü her gidiş benim için 200 tl ye mal oluyor. mümkün olduğunda kendi kendine yetebilir olması lazım. yani suyu aç kapa için gidip beklemek mantıklı değil. oradan birine yevmiye hesabı iş verip vanayı açıp kapattırmak aynı paraya gelir. hatta, 3 ton suyu 150 200 tl ye getiriyorlar mesela. Ahmet amaca traktörü ile 5km öteden 3 ton su getirir, depoya boşaltır düğmeye basar 1 saat sonrada gelip tekrar basıp kapatır vs.

Yani amaçlanan ne ise, girdi çıktı maliyet hesabını ortaya dökmem lazım. İlk sabit maliyetleri yavaştan bulmaya başladığım için, ağaç dikim planının oluşturup öncesinde sulama sistemini, ağaçların bu tip sulamada ne kadar suya ihtiyacı olduğunu hesaplayıp sonra herşeyi şekillendirmem lazım.

Şu anda pprc boru ve her nasıl sulayacaksam onun ara borularını alıp kenara koymayı düşünüyorum. Aynı şekilde solar pompa gerekeceği için solar hidrofor ve solar paneller de alıp kenara koymayı planlıyorum. Seneye, gelecek sezonda damlama sulama başladığında buları yapmak çok daha pahalı olur. Kaldı ki boş geçen önümüzdeki yaz ve sonbaharda gübreleme ve ekim işini yapmam gerekecek. Öncesinde sulam sistemini kurarken iyi bir iş planı şart.

Bu konulara ne kadar yatkınsınız, ne kadar vakit harcayabilirsiniz?

ESP32 ile sensör ağı kurup gsm üzerinden bir otomasyon kurulabilir, vakit ayırabilirseniz.

Ben de destek olurum. Open Hardware pek çok çözüm mevcut. Bazılarını satın almak daha mantıklı. Bazılarını da geliştirebiliriz. Bir bakalım hazır donanım neler var piyasada, ESP32 yeterli gibi kontrolcü olarak, yetmezse başka kartlara da bakarız.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Murat Sürmeli yazdı:

Bu konulara ne kadar yatkınsınız, ne kadar vakit harcayabilirsiniz?

ESP32 ile sensör ağı kurup gsm üzerinden bir otomasyon kurulabilir, vakit ayırabilirseniz.

Ben de destek olurum. Open Hardware pek çok çözüm mevcut. Bazılarını satın almak daha mantıklı. Bazılarını da geliştirebiliriz. Bir bakalım hazır donanım neler var piyasada, ESP32 yeterli gibi kontrolcü olarak, yetmezse başka kartlara da bakarız.

arduino ile temel düzeyede C++ kodlama biliyorum. kendi yaptığım ve 3 sendir aralıksız çalışan esp32 nodemcu havadurumu istasyonum var. deneyimim bununla sınırlı.

vakit ayrılır, hobi değil, doğrudan biriş ile ilgili sonuçta.

Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli
Doğan Arşiray yazdı:

arduino ile temel düzeyede C++ kodlama biliyorum. kendi yaptığım ve 3 sendir aralıksız çalışan esp32 nodemcu havadurumu istasyonum var. deneyimim bununla sınırlı.

vakit ayrılır, hobi değil, doğrudan biriş ile ilgili sonuçta.

O zaman rahatlıkla otomasyon işine girebilirsin. Hava durumu istasyonuna benzer bir iş olacak. Kapasitif toprak nemi ölçen sensörlerden alıp esp32 ile denemelere başlaman lazım. Haberleşme veya projede takıldığın yerlerde bana danışabilirsin. Tabi foruma da. Ama bilgi düzeyin bu işi kendin yapabilmek için yeterli görüyorum. Benim asıl işim mikrodenetleyici üzerine ar-ge mühendisliğiydi yıllar önce, arada hobi olarak devam eden tecrübelerim var. Seve seve yardımcı olurum

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

Bugun araziyi derin sürduk. Tilki yuvasina test icin mama koymustum gece, hepsini yemis. Cukuru kapayamadim haliyle. Artik yaza kaldi cukur doldurma isi. 1-2 ay sonra zemini tesviye edecegiz. 

Kuyunun kullanim izni icin beton kutu icinde ve kapakli olmasi lazimmis. Kalip ile beton doktum.

Bahceye gidince iceride 40 kadar koyun buldum. Otlasinlar diye koymus sahibi. Emniyetli tabi. Surunce, otlar gitti tabi cok uzuldu adam. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

ev işi rüzgar türbini kullanan varsa nelere dikkat etmek lazım bilen varmı?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Doğan Arşiray yazdı:

Surunce, otlar gitti tabi cok uzuldu adam. 

ökolojiye zarar sürülmesi,

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Doğan Arşiray yazdı:

ökoliptus mu eksek?

Koala çiftliği kuralım. 

• Mutlu 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Doğan Arşiray yazdı:

ev işi rüzgar türbini kullanan varsa nelere dikkat etmek lazım bilen varmı?

En çok dikkat etmen gereken güvenliği. ıssız yerdeyse kolay yer değiştiriyor bu tip ekipmanlar.

Öncelikle neleri çalıştıracağını liste yap, güçlerini çıkar,  sonra  panel mi türbin mi ona karar ver. Mesela bizim bahçede sadece aydınlatmada güneş kullanıyorum. 80w lık panel 1 adet efb araç aküsü , birde charge controller ile 5 yıldır sistem çalışıyor.

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Ersen Tapan yazdı:

Koala çiftliği kuralım. 

koğala hoş geliyor

ikinci su testimde de beklemiş kuyudaki ile tertemiz olmuş akan suyun verileri fantastik derecede yakın çıkınca labaratuvar acaba benim ilk suyu yeniden mi test etti diye düşünmeye başladım. hehrald başka bir labaratuvara daha örnek yollasam iyi olacak.

yine de araştırmalarıma devam derken DSI den tanıdığım bir dostumdan yardım istedim, içme suyunu iyileştirmek için aktif karbon filtreleri kullanılıyormuş ve bazı mineraller ile

zararlı kimyasalları elimine etme imkanı varmı. benim suyumda klor iyonları fazla mesela ve karbon filtre bunların yüzde 76 sını tutabilirmiş araştırmaları okuyunca gördüm.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Doğan Arşiray yazdı:

ikinci su testimde de beklemiş kuyudaki ile tertemiz olmuş akan suyun verileri fantastik derecede yakın çıkınca

gözle görülenle , kimya ayrı demek ki, tuz da mı aynı?

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

mineral tuzlşarından bahsediliyor. yinedebir tür kalibrasyon sorunu olduğunu düşünüyorum. kendi EC metremi satın aldırdılar bana. gelince deneyeceğim.

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Doğan Arşiray yazdı:

koğala hoş geliyor

ikinci su testimde de beklemiş kuyudaki ile tertemiz olmuş akan suyun verileri fantastik derecede yakın çıkınca labaratuvar acaba benim ilk suyu yeniden mi test etti diye düşünmeye başladım. hehrald başka bir labaratuvara daha örnek yollasam iyi olacak.

yine de araştırmalarıma devam derken DSI den tanıdığım bir dostumdan yardım istedim, içme suyunu iyileştirmek için aktif karbon filtreleri kullanılıyormuş ve bazı mineraller ile

zararlı kimyasalları elimine etme imkanı varmı. benim suyumda klor iyonları fazla mesela ve karbon filtre bunların yüzde 76 sını tutabilirmiş araştırmaları okuyunca gördüm.

Kaba filtre ve Aktif karbon ile büyük oranda arıtabilirsin. Su test sonucunu bana mail atabilir misin. Erhan.doruk@hach.com

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Dökme suyla değirmen dönmezdi eskiden. 
Arıtmayla da olmaz.  

Kabak ek.  Su istemez. 

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Ali Tuğberk Avar

Bende 18 tane var parsel parsel alıyorum memleketi, araplar kadar olamasam da. Arazi iyidir. İlgilenebiliyorsan ya da ilgilenecek adamın varsa sağlam bi kaç tane para da kazandırır. Mantıklı yatırım diyebilirim. Mantıklı olması tabi o araziye olan ilgine bağlı daha çok

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...