Doğan Arşiray 29 Mart 2022 Yazar Paylaş 29 Mart 2022 Çağlar Bayur yazdı: yakındaki köyde ki kahveye de danışılabilir köyün kendine faydası yok, dümdüz arazi, su var ve düzgün ekim yapan kalmamış. Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 30 Mart 2022 Yazar Paylaş 30 Mart 2022 (düzenlendi) su kuysunun temziliğinin yapılması gerektiğine karar verdim. çok çabuk bitiyor ve çok yavaş doluyor. yeni dolan su da çok kötü kokuyor ve içinde tortu var. bu işleme inkişaf deniyormuş. basınçlı hava ile yapılıyor ve tortu su ile dışarı atılıyor. kuyular açıldıktan sonra ilk temizlik yapılmazsa böyle olurmuş. temizlenmeden de gerçek kapasitesi ölçülemezmiş. demekki eski sahibi temizliği yaptırtmadı, yada başında durmadı. temizlik şu nada 5000 tl civarına yapılıyor. kuyunun yenisi 30 bin tl gibi tutuyormuş. temizliği iş bitiminde yapsa bunlar olmayacak normalde. herkes sahtekar olmuş. 30 Mart 2022 tarihinde Doğan Arşiray tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 30 Mart 2022 Paylaş 30 Mart 2022 Doğan Arşiray yazdı: su kuysunun temziliğinin yapılması gerektiğine karar verdim. çok çabuk bitiyor ve çok yavaş doluyor. Aslında su bulunmamış orada.. Senin çektiğin su, sızma su.. Bunu kullanabilmen için, sondajı derin yaptırıp derinliği depo olarak kullanman gerekir.. ancak, derinde tuz olunca bunu da yapamıyorsun.. Bence, masraf etmeden önce, sondajı kim yapmış onu öğren ve sondajcıyla görüş.. 3 Yorum bağlantısı
Ali Gök 30 Mart 2022 Paylaş 30 Mart 2022 Doğan Arşiray yazdı: köyün kendine faydası yok, dümdüz arazi, su var ve düzgün ekim yapan kalmamış. herşeyin sebebi vardır mühendis kadar köylüde bilir kenarda bilgi olarak dursun dedim 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 30 Mart 2022 Yazar Paylaş 30 Mart 2022 (düzenlendi) Mehmet Ozyurek yazdı: Aslında su bulunmamış orada.. Senin çektiğin su, sızma su.. Bunu kullanabilmen için, sondajı derin yaptırıp derinliği depo olarak kullanman gerekir.. ancak, derinde tuz olunca bunu da yapamıyorsun.. Bence, masraf etmeden önce, sondajı kim yapmış onu öğren ve sondajcıyla görüş.. adamı bulamıyorum. bu nedenle, elde bu kuyu mevcut olduğundan ötürü mevsiminde sızan suyu, otomatize bir sistem ile depolamakatan başka çare yok gibi geliyor bana. kabaca yaptığım bir hesap ile bana, 200 ağaç için mevsiminde 45 50 ton kadar su gerekecek. bir ara depo kurarsam, bu depo ve solar bir küçük pompa yaz gelmeden ve su çekilmeden yavaşça sızan suları toplama şansı verbilir. yoksa yeni bi kuyu açmak büyük masraf ve zaman kaybı olur. kaldı ki dediğiniz gibi tuzlu suya denk gelip hiçbirşey yapamamak da var. Ali Gök yazdı: herşeyin sebebi vardır mühendis kadar köylüde bilir kenarda bilgi olarak dursun dedim köylüye sorduğun teknik soruların cevabı yok kendilerinde. dededen ne gördülerse yapılıyor. 70 80 sene önce neys o bilgi olarak. toprağı soruyorsun "buralar verimli değil yiğenim" diyor. toprak analiz raporu öyle demiyor ama. meyve ağacı için ideal çıktı. 30 Mart 2022 tarihinde Doğan Arşiray tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Gök 30 Mart 2022 Paylaş 30 Mart 2022 Doğan Arşiray yazdı: 45 50 ton nasıl hesaplandı ? damlama hattı nasıl olacak bana şeklini uzunluğunu hat sayısını söyle sana sulama başı kaç ton su harcayacaksın söyliyim hemen ama 45 50 ton su 1 senede nane maydonoz sular anca onu diyim normal literatürde en verimli olan damlama hortumu 40 cm e bir delikli 2 mm lik boru saatte 2 litre her bir delikten su damlar ortalama 2 bar basınçta her agacın altına idealda 2 sıra hortum çekmen gerekli . standart yaz aylarında ankara dahi olsa 10 günde bir ortalama 6 8 saat su vermeni bekler Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 30 Mart 2022 Paylaş 30 Mart 2022 Doğan Arşiray yazdı: adamı bulamıyorum. bu nedenle, elde bu kuyu mevcut olduğundan ötürü mevsiminde sızan suyu, otomatize bir sistem ile depolamakatan başka çare yok gibi geliyor bana. kabaca yaptığım bir hesap ile bana, 200 ağaç için mevsiminde 45 50 ton kadar su gerekecek. bir ara depo kurarsam, bu depo ve solar bir küçük pompa yaz gelmeden ve su çekilmeden yavaşça sızan suları toplama şansı verbilir. yoksa yeni bi kuyu açmak büyük masraf ve zaman kaybı olur. kaldı ki dediğiniz gibi tuzlu suya denk gelip hiçbirşey yapamamak da var. köylüye sorduğun teknik soruların cevabı yok kendilerinde. dededen ne gördülerse yapılıyor. 70 80 sene önce neys o bilgi olarak. toprağı soruyorsun "buralar verimli değil yiğenim" diyor. toprak analiz raporu öyle demiyor ama. meyve ağacı için ideal çıktı. Köylüye teknik sorulmaz. Neden kimse kuyu açtırmamış. Dron görüntüsünde çevrede hiç kuyu görmedim. Ama tarlalar ekilmiş. 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 30 Mart 2022 Yazar Paylaş 30 Mart 2022 Mehmet Ozyurek yazdı: Köylüye teknik sorulmaz. Neden kimse kuyu açtırmamış. Dron görüntüsünde çevrede hiç kuyu görmedim. Ama tarlalar ekilmiş. su boruları var heryede, suyun kaynağı köy olmalı. köy yakındaki arazileri bu şekilde suluyorlar. soğan vs ekmişler bu sene başka hiçbirşey yok. Ali Gök yazdı: nasıl hesaplandı ? damlama hattı nasıl olacak bana şeklini uzunluğunu hat sayısını söyle sana sulama başı kaç ton su harcayacaksın söyliyim hemen ama 45 50 ton su 1 senede nane maydonoz sular anca onu diyim normal literatürde en verimli olan damlama hortumu 40 cm e bir delikli 2 mm lik boru saatte 2 litre her bir delikten su damlar ortalama 2 bar basınçta her agacın altına idealda 2 sıra hortum çekmen gerekli . standart yaz aylarında ankara dahi olsa 10 günde bir ortalama 6 8 saat su vermeni bekler toprağın 50 60cm altında olacağı için buharlaşma az olacak. amaç o zaten. halka halinde olacak taç yapraklar kadar geniş bir çap ile. ( genç ağaçtan bahsediyorum) terleyen boru denen şey çok ilginç, üreticisinden örnek istedim gelince paylaşırım. maksimum 1 bar basınç ile çalışıyor ve toprak altında, borunun tüm çeperinden dışarı doğru terleme yapıyor. bu şekilde su asla toprak yüzeyine varmıyor hep kök hizasında kalıyor ve köklerin yana değil aşağıya doğru büyümesini sağlıyor. miktarı, kiraz yetiştiriciliği ile ilgili bir kitapçıktan kabaca hesapladım. hatalı da olabilir. Yorum bağlantısı
Ali Gök 30 Mart 2022 Paylaş 30 Mart 2022 yer altı borusu ile sulama yeni bir teknik olmasada kullanımı %1 bile değil. bizim orda bir kaç kişi denedi çok büyük çifçiler yanında maaşla ziraat mühendisi çalıştıran adamlar 2 3 sene uğraşıp geri söküp attılar kullanımı çok detaylı iş kağıt üstünde anlatırken çok kolay ama sahada zorlaşıyor ben klasik damlama yönetimini tavsiye ederim . bide yuvarlak halka tipte dolama kökte yayılmama problemi yaratır düz uzatmakta fayda var herkes konuşur sen kendi aklına yatanı yap derler bu arada bakma dediklerime senin aklına ne yatarsa en doğrusu o 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 30 Mart 2022 Yazar Paylaş 30 Mart 2022 (düzenlendi) Ali Gök yazdı: yer altı borusu ile sulama yeni bir teknik olmasada kullanımı %1 bile değil. bizim orda bir kaç kişi denedi çok büyük çifçiler yanında maaşla ziraat mühendisi çalıştıran adamlar 2 3 sene uğraşıp geri söküp attılar kullanımı çok detaylı iş kağıt üstünde anlatırken çok kolay ama sahada zorlaşıyor ben klasik damlama yönetimini tavsiye ederim . bide yuvarlak halka tipte dolama kökte yayılmama problemi yaratır düz uzatmakta fayda var herkes konuşur sen kendi aklına yatanı yap derler bu arada bakma dediklerime senin aklına ne yatarsa en doğrusu o afrikada sınırlı su ile yapılan yetiştiriciliği izledim. adamları toprağı kazıyorlar, fidanı diktikleri yerin çevresini çakıl ile dolduruyorlar bir katman halinde, oraya bir boru yerleştiriyorlar, sonra tamamını örtüyorlar. borunun içinide çakıl ile dolduruyorlar, bu şekilde su toprağın 60 70 cm altından başlayarak kökleri suluyor. bu işlemi moden malzemelerle daha hiçbirşey yokken yaparsam bana su tasarrufu sağlşayacağını düşünüyorum. ilk 2 3 senede fazladan yada daha sık sulama gerektireceği doğru ama, benim evin yakınındaki sözde belediyeye ait ortak yeşil alanda büyüttüğüm 20 kadar ağaç sezonun en sıcak olduğu zamanda haftada bir her birini sadece iki kova kadar su döktüğüm bir düzende hayatta kalıyorlar.( yetişkin ağaç tabi bunlar) iki kova ayda 120 litre eder. 3 ay boyunc hiçbirşey bu bence. kaldı ki suyun belki yarısı buhar oluyor gün içinde. 90 litre ile yaşıyorla desek. sıfır yağmur. sıfır ek sulama. sadece bu dandik hesapla bile 225 fidan olsa 20 ton su gerekir demek oluyor. tabi bu fikir jimnastiği ilk elden derin damlama yapan birilerinden suyun akış hızını harcama miktarını filan öğrenmem lazım. kuyudan sıra gelmediki... https://www.cimeks.com.tr/urunler/cimekstbs-ter-pipe-terleyen-boru bu üretici firma 30 Mart 2022 tarihinde Doğan Arşiray tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Ali Gök 30 Mart 2022 Paylaş 30 Mart 2022 bu dediğin hayatta kalma senaryosu ama verimli üretim demek değil gözden kaçırma bunu bu arada hiç su vermesende agaç kolay kolay kurumaz 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 30 Mart 2022 Yazar Paylaş 30 Mart 2022 tabi ve hiç yağmur yağmaması ve kuyudan hiç su çıkmaması durumunda geçerli olabilecek durum. iyi planlamak lazım işte. hayal kurup rezil rüsva olmaya gerek yok. daha yapılmış birşey olmadığı için, cepten çıkan tek fazladan para, toprak ve su testi, bir adet pompa ve hırdavatı ve yaptıracağım kuyu temizliğinden ibaret. kuyuyu ben açtırsaydım da aynısı olacaktı sonuçta. kuyu temizlenince, bu mevsimdeki biriktirilebilecek su miktarı dolayısı ile artarsa, zaten depolanabildiği sürece sürdürülebilir bir tarım mümükün olur gibi geliyor. sızan su toplanıyorsa, bugünkü hesapla, solar panelin günde ortalama 6 saat ışık alabildiğini var sayarsak, pompanında kuyunun toplam hızına uyacağını, düşünürsek, saatte 15 litre çıkartabiliyor demektir. bu da günde 85 litre bir suyun birekeceği anlamına gelir. don olmayan aylarda borulardan suyun transferi mümkün olacaksa, eylül ekim kasım, mart nisan mayıs bu anlamda suyu toplayabileceğim periyodu göstermiş olur. eğer sürekli olarak yazın da birşeyler çıkabiliyorsa bu artı olarak eklenmeli. yada erken dönemde su miktarı daha yüksek ise ( ki bu böyleydi 1 ay önce, daha fazla su vardı borunun içinde, bu da artı olarak eklenmelidir. solar sistem hergün çalışabilirse, ( 6 ay x 30 gün x 6 saat (ortalama) x 15 litre den ) sezonluk su üretimi = 16,2 ton yapabilir. kuyunun iyileşmesi durumuna göre seçim yapmak gerektiği aşikar. belki de gereken minimum suyu, sezon dışındayken tanker ile takviye etmek gerekli olacaktır. etrafta bir sürü çeşme var. bu kadar sık çeşme olan biryerde susuz kalmak kadar dramatik olur. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 30 Mart 2022 Paylaş 30 Mart 2022 Bir günde 85 litre ne ? Doğru anladıysam Bu sonuçlara göre.. ne kuyu temizlettir, ne panel koy ne de pompa al. Yüksek bir yere, ya bir havuz yap, yada bir tanker koy, Su siparişi ver kamyonla getirsinler. Ben 1000 metre bahçeyi bir sulamada en az 200 ton su harcıyordum. @Hasan Karabekiroglu Geçen yaz sayaçla suladı bahçeyi.. Hasan kaç ton su harcadın ? 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 30 Mart 2022 Paylaş 30 Mart 2022 topraktan anlamam da, ankara ve çevresinde yer altı suyu mu var? 1 Yorum bağlantısı
Ali Gök 30 Mart 2022 Paylaş 30 Mart 2022 Çağlar Bayur yazdı: topraktan anlamam da, ankara ve çevresinde yer altı suyu mu var? Şu halinle tarım bakanı olarak atanma potansiyeline sahipsin bu ülkede 🤣 2 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 30 Mart 2022 Yazar Paylaş 30 Mart 2022 Mehmet Ozyurek yazdı: Bir günde 85 litre ne ? Doğru anladıysam Bu sonuçlara göre.. ne kuyu temizlettir, ne panel koy ne de pompa al. Yüksek bir yere, ya bir havuz yap, yada bir tanker koy, Su siparişi ver kamyonla getirsinler. Ben 1000 metre bahçeyi bir sulamada en az 200 ton su harcıyordum. @Hasan Karabekiroglu Geçen yaz sayaçla suladı bahçeyi.. Hasan kaç ton su harcadın ? Tasima su ile is olmazki? Konunun başlangicinda oldugum icin ne yapabilecegimi de yeni ogreniyorum. Elimden fazlasi gelmiyor şu anda. Kuyuyu ben acmadigim icin henuz bir maddi kayip yok. 40 bin lira verip bu durumda da olabilirdim. Ama temizlik sansini deneyecegim, çünkü işlem hic yapilmamiş ve bu kuyudan agustos ayinda su cikartmislar. Dsi ile görüştüm, tavsiye bu yönde, zaten yapilacak başka bir şey de yok performans anlaminda. Deneyip görecegim. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 31 Mart 2022 Paylaş 31 Mart 2022 İyi de hesap 85 litre ise, zaten bir günde o kadar su buharlaşır yazın orada. Hesabında hata vardır. Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 1 Nisan 2022 Yazar Paylaş 1 Nisan 2022 kuyudaki suyun tuzluluğuna takılmış durumdayım. tuzluluk sudaki iletkenlik ölçümüne göre hesaplanıyormuş. TDS metre diye bir alet 1 litre sudaki miligramı ölçüyor (ppm) ve mesela benim durumumda: Evdeki artılmış su 20 ppm arıtılmamış hali 220 ppm, işyerindeki arıtılmış su 20 ppm çıkıyor. paketli su 58ppm çıktı. Kuyu suyu 183 ppm çıktı. elektriksel iletkenliği evdeki musluk suyundan az. ama tadı farklı. bunun sebebi de içindeki eriyik haldeki diğer minerallermiş. yine de bunu tuzluluk oranı cinsine çevirmek için (Ec değeri elektriksel iletkenlik demek) 0.57 ile bölüyoruz. yani 20 ppm arıtılmış su EC 35 183 kuyu suyu EC 315 oluyor. endekse ögre T1 T2 T3 T4 ve üzeri diye sınıflandırılmış. 1 EC 0-250 T1 AZ TUZLU SU: Her çeşit bitki sulamasında kullanılabilir. Toprak çok düşük geçirgenliğe sahip olmadığı sürece toprakta tuzluluk yaratmaz. 2 250-750 T2 ORTA TUZLU SU: Tuzluluğa hassas bitkiler hariç bütün bitkilerin sulanmasında kullanılabilir. Toprak geçirgenliğinin iyi ve orta derecede olduğu yerlerde özel tuzluluk kontrol tedbirlerine ihtiyaç yoktur. 3 750-2250 T3 YÜKSEK TUZLU SU: Tuza dayanıklı bitkilerin sulamasında kullanılabilir. Yeterli geçirgenlik ve drenaj şartlarında dahi özel tuzluluk kontrol tedbirleri gerektirir. Drenajı tam olmayan topraklarda kullanılmamalıdır. 4 >2250 T4 ÇOK YÜKSEK TUZLU SU: Normal şartlarda sulamaya uygun değildir. Fakat tuzluluğa çok dayanıklı bitkilerin seçildiği, yıkama ihtiyacının da dikkate alındığı, drenaj ve geçirgenliği çok iyi olan topraklarda özel tuzluluk kontrol tedbirleri ile kullanılabilir. dendiğine göre benim tuzluluğum T2 nin ortasında biryerlere denk geliyor. tabi kuyu temizlenince yine örnek alıp labaratuvara götüreceğim. 4 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 1 Nisan 2022 Paylaş 1 Nisan 2022 tuz, zamanında petrol gibi stratejik bir ürün idi ,tuzu çok olan ülkelere sahip oluyordu şimdi kurtulmaya çalışıyoruz? Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 2 Nisan 2022 Yazar Paylaş 2 Nisan 2022 Yerine gore. Mesela balik uretecek olsaydik dogal olarak uygun olacakti. bugun sabahin köründe mekana gittim, sondaj ekibi geldi ve kompresorun sağladigi basinc ile, kuyuyu karistirip yikadi. 80 km gelip, 3 saat 3 kisi calisip 5000 tl mi alip gitti bu arada, su cekip getiren kazikci ahmet amca ile, iki arazi sahibi ile tanistim ve birtanesi ile ahbap olduk. Bu adamlarin 100 lerce donum yeri var. Adamla gezerken asvaltin artasinda bitkin bir Baykuş buldum biraz kosturmacadan sonra yakaladim. İs bittiginde hayvani eve getirdim ve Av ve Yabanhayvanlari ile ilgili yeri bulup cagirdim. Gelip kuşu aldilar. 6 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 2 Nisan 2022 Paylaş 2 Nisan 2022 Doğan Arşiray yazdı: Yerine gore. Mesela balik uretecek olsaydik dogal olarak uygun olacakti. bugun sabahin köründe mekana gittim, sondaj ekibi geldi ve kompresorun sağladigi basinc ile, kuyuyu karistirip yikadi. 80 km gelip, 3 saat 3 kisi calisip 5000 tl mi alip gitti bu arada, su cekip getiren kazikci ahmet amca ile, iki arazi sahibi ile tanistim ve birtanesi ile ahbap olduk. Bu adamlarin 100 lerce donum yeri var. Adamla gezerken asvaltin artasinda bitkin bir Baykuş buldum biraz kosturmacadan sonra yakaladim. İs bittiginde hayvani eve getirdim ve Av ve Yabanhayvanlari ile ilgili yeri bulup cagirdim. Gelip kuşu aldilar. kıssadan hisse, arazi alma, kuyu temizlik şirketi aç demiş konfiçyus 2 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 2 Nisan 2022 Yazar Paylaş 2 Nisan 2022 Birtane 4 ceker dodge pickup, bir tane antika buyuk kompresor. İki eleman. Hepsi bu. Gunde iki is yapiyorlar. Sezon ful dolu 1 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 2 Nisan 2022 Paylaş 2 Nisan 2022 Kuyu temizleme hiç duymamıştım ben. Sondajın standart prosedürüdür bence Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 2 Nisan 2022 Paylaş 2 Nisan 2022 Doğan Arşiray yazdı: Birtane 4 ceker dodge pickup, herkesin çöpe attığı ford 1210 nu adam almış bir süslemiş, nikelajlar aksesuarlar, çekici yaptı, exclusifff lambolar ferrolar rezervasyon ile arablarını taşıtıyor, selfie çektiriyor fırsatlar bitmez... Mehmet Ozyurek yazdı: Kuyu temizleme hiç duymamıştım ben. metropolde arazin oldu mu hiç? çitin bağlandığı beton direklere bir daha bak 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts