İçeriğe Yönlendir

Milli Eğitim Okullara Ne Kadar Para Gönderiyor?

Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu
Metin Akbal yazdı:
Tansu Kalafatoğlu yazdı:
Kayıt yaparken 5 bin verdik. İlk dönem yine verdik. Şimdi yine bir miktar isteniyor. Vereceğiz çare yok. Umarım birilerinin cebine girmiyordur. Yoksa bizim çocuklarımız tabi

Okul aile birliği hesabına yatıyordur zaten elden almaz kimse. O riske girmez.

aynı ürün bi toptancıda 1000 lira, diğerinde 5000 lira. Garip şeyler bunlar :) neyse, niyetimizi iyi tutalım :) 

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

aynı ürün bi toptancıda 1000 lira, diğerinde 5000 lira. Garip şeyler bunlar :) neyse, niyetimizi iyi tutalım :) 

Türkiye Cumhuriyetinde kamu kaynaklarını harcayanların vicdanına polis yerleştiremeyeceğimiz için bu karar verme süreçlerinde olmamız faydalı olur. Bu tür oluşumlar önlenir. Bir dönem çocukların okullarının Aile birliklerinde görev aldım hepsi iyi niyetle işini yapmaya çalışan kişilerdi halen görüşürüm.

tarihinde Metin Uzunoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

pro okul aile birliğinde biri olarak , telefonda veya yazı ile yazılmaz, yüz yüze görüşelim denir veliye....

Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Kayıt yaparken 5 bin verdik. İlk dönem yine verdik. Şimdi yine bir miktar isteniyor. Vereceğiz çare yok. Umarım birilerinin cebine girmiyordur. Yoksa bizim çocuklarımız tabi

Şehirlerde ortalamanın üstünde iyi olan (ya da isim yapmış diyelim) okullar; bu okullarda da tercih edilen öğretmenler vardır. Okul idaresi tercih edilen birkaç öğretmenin ismiyle, okulun ihtiyaçlarının karşılanması için para talep eder. Durum bu. Kayıt olan her öğrenci için 5 bin alınmadı. Pansiyonlu okullar ile meslek liseleri hariç okullarımızın gelmez- gider sıkıntısı vardır. Bir dönem özel okula giden öğrencilere belli miktarda ödeme yapılıyordu, devam ediyor mu bilmiyorum.  Veli çocuğunun öğretmenine şüpheyle bakmamalı... Okul idareleri ve öğretmenler bu duruma düşürülmemeli. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Göktürk yazdı:

Türkiye: öğrenci başı 270 euro

Buna kitaplar, binalar, öğretmen ve görevli maaşları, taşımalı eğitim giderleri dahil mi hocam ?

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen
Fırat Önal yazdı:

İdareci arkadaşlar daha doğru cevap verirler . Benim bildiğim kadarıyla bakanlık okula al bu parayı ihtiyaçlara harca diye para vermiyor.  Elektrik vb. faturaları devlet ödüyor.  Okulda diyelim ki kalorifer bozuldu müdürlüğe bildiriyoruz. Eğer göz önünde bir okulsa hızlı bir şekilde yapılıyor. Ama kenarda bir okulsa ya kendi imkanlarınızla halledin deniyor ya da tamir süresi uzuyor.  Daha ufak masraflar için okul velilerden toplanan parayı kullanıyor. Mesela cam kırılması, ampul patlaması , musluk bozulması gibi.  Okullara her yıl bir miktar A4 kağıdı ve temizlik malzemeleri verilir. Bizim okulun bitçesi 3-5 bin arası. Aynı ilçede başka okulun bütçesi 40-50 bin arası. Daha fazla olan da vardır.

Sözün özü okulların devlet tarafından karşılanmayan ihtiyaçları oluyor. Elinizden geldiği kadar bağış yapmak iyidir. Sene başlarında okul aile birliği toplantılarına katılın. Gelir gider neymiş inceleyin. Hatta normal bir zamanda gitseniz okul müdürü bu tabloyu önünüze koyar diye düşünüyorum. 

Şimdiye kadar kolay kolay hiçbir velinin okul müdürüne gidip de "Müdür bey okulun bir ihtiyacı var mı? " dediğini sanmıyorum. Durum böyle olunca okul müdürü de kayıt parası vs. şeklinde para toplamak zorunda kalıyor.  4 ay müdürlük yaptım. kalorifer bozuldu. Milli eğitim yaptıramıyorsan soba kur dedi. Sobam yok dedim. O zaman yeni yıl ödeneğini bekle dedi. Tam da kış ayında. Cuma namazında sağ olsun köyün ileri geleni köylülerden topladı parayı. 

3 sene idarecilik yapmış biri olarak hepsine imza atarım. Fatura gibi şeyler devlet tarafından ödeniyor. Sarf malzemesi okul tarafından yapılıyor çoğunlukla.

Meslek liseleri için temrinlik para gönderilir sene başında. Geçen teknik müdür yardımcımız söylemişti, öğrenci başına 0.4 m² MDF alınabiliyor o para ile...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serdar Göktaş
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Yok o kadar değil. 500-1000 daha istiyorlar bu dönem

eh işte. İstanbul’un göbeğinde iyi denecek muhitte. Muhit iyi olunca tuvalet kağıdı da family değil, solo oluyor :)  öğretmen seçtik. Bu paraya 2. iyi öğretmen oldu ancak

Rakam normal o zaman. Pendik Çamlık ilkokulunda 2 sene önce 10 bin lira civarında para alınıyor idi. Ama okul da okul idi. Çalıştığım kurum ise onun 2 km uzağında idi. Bizde iki top A4 kağıdını veliden zorla bin bir türlü hakeret ve tehtit ile aliyorduk

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran

Samimiyetle söylüyorum işin iç yüzünün böyle olduğunu yani devletin okulu yüz üstü bıraktığını bilmiyordum. Zaten bu ara ihtiyaç sahibi gördüğüm insanlara yardım konusunda şüpheciydim.  Neden diyeceksiniz, yardım ettiğimiz birinin kızında 3 yaşında vito olduğunu öğrenince kendimi armut gibi hissettim. 

Bundan sonra okulun dile getirmesini beklemem. 

• Beğen 2
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mehmet Ozyurek yazdı:

Buna kitaplar, binalar, öğretmen ve görevli maaşları, taşımalı eğitim giderleri dahil mi hocam ?

Evet

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

aynı ürün bi toptancıda 1000 lira, diğerinde 5000 lira. Garip şeyler bunlar [emoji4] neyse, niyetimizi iyi tutalım [emoji4] 

Hiçte iyi tutma. Özel kıyafet özel kitaplar vs birilerinin cebi doluyor. İyi okul kötü okul öğretmen maaşı belli okulun gideri kapasite aynı ise taksimde de aynı gebzede de. Rakam farkı nedeni de ceplerin büyüklüğüne göre farklı
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Servet Aydın yazdı:

Hiçte iyi tutma. Özel kıyafet özel kitaplar vs birilerinin cebi doluyor. İyi okul kötü okul öğretmen maaşı belli okulun gideri kapasite aynı ise taksimde de aynı gebzede de. Rakam farkı nedeni de ceplerin büyüklüğüne göre farklı

Okul kıyafetleri birçok noktadan sarıldığında rekabet olabiliyor hakeza kitaplar daha uyguna internetten alınabiliyor. Eskiden böyle değildi tek noktadan satılırken yoruma açık oluyordu.

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül

Arkadaşlar durumu açıklamışlar malumun tekrarına gerek yok. Okulların 5 lira bile bütçesi yok. Kişisel olarak baktığımızda dönen rakamlar çok gibi gözükür ancak 500 öğrenci tuvalete gidip bir fırt sıvı sabun sıksa o paranın nasıl uçtuğunu hayal edebilirsiniz. Türkiye'deki okullar devasa ve bir çoğu eski yapılar. Çatı akar, kanalizasyon patlar, elektrik şalteri arızalanır... Ufak tefek şeyleri isterse müdür, bunu da bizden isteyeceksen sen ne iş yaparsın denir. Büyük bir şey istenirse ödenek yok denir. Vesile ile sayın milli eğitim bakanımızın geçenlerde Şanlıurfa'da söyledikleri aklıma geldi. İyi niyetlidir şüphesiz ancak biraz kendileri teşkilata yabancı gibi. 

Tabi akla şu gelebilir, falanca okul almıyor bizimki alıyor acaba bir bit yeniği mi var. Yaşamsal konforlardan feragat ettikçe masraflar azaltılabilir şüphesiz. El sabunu olmayan okulda bile çalışmışlığım var, öğrenciden kuruş almadık. Maalesef verebildiğimiz hizmet de bu oldu. Biraz para çokomel eğrisi 😊

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Metin Çilo
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Aynen. Ciddi paralar toplanıyor ama işin mutfağında neler oluyor merak ediyorum. Direkt atar gider yapmak istemiyorum. Belki gerçekten ihtiyaç var

@Ali Ünal bey güncel durumlar nedir acaba. 20 sene geçmiş 99’dan :) 

Tansu Bey,

İlk okul ve orta okullarda son 15 yıldır hizmetli statüsünde personel alımı yapılmamaktadır. Genelde İŞKUR üzerinden çeşitli zamanlarda geçici elaman verilmektedir. 

İlk okul ve orta okulların elektrik su ve doğal gazları ilçe milli eğitim tarafından karşılanır. onun haricindeki tüm harcamalar okul bütçesinden karşılanır. Okullar da bütçeyi varsa kantin kiraları ve ya servis ödeneklerindeki payları ve velilerin bağışları ile. cam kırılması boya tamir aklına gelen her şey.

Geçen haberlere çıktı okulun kağıtlarını satan okul müdürü diye aslında bu durum bir çok ilk okul ve orta okulda olan bir durum müdürler ellerindeki kağıtları paraya çevirmeye çalışıyor.

İlk okullarda  ve ortaokullarda hizmetli personel yetersiz olduğu için okul idaresi okul aile birliği üzerinden personel çalıştırıyor. Bu personelin tüm resmi ödemeleri okul bütçesinden yapılıyor. Onun içi okullara para lazım. 

Servet Aydın yazdı:

Servet bey Bağcılar , Esenler de nüfusu 3-4  olan okullar var. Ve bu öğrenciler okul eşyalarını evlerindeki hassasiyet ölçüsünde kullanmıyor.

tarihinde Metin Çilo tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Servet Aydın yazdı:

Kitap olayı zaten felaket. Devletin verdiği kitapları ilk haftadan kaldırıp attık. Yazık gerçekten

Yorum bağlantısı
Mesut Eyibil

yani yazılanlardan anlaşılan, temel eğitimde öğrencilere ve okula verilen maddi destek olmadığı için devlet tarafından o yüzden iyi bir eğitim alınamıyor. ben bunu anlıyorum. Adamlar boşuna sürekli para istemiyormuş haklılar yani.

Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Koşulsuz ve şartsız, sadece ve sadece eğitime aktarılmak kaydıyla faturalara eğitim öğretim katkı payı konulsa mesela nasıl olur cüzi bir rakam bir ekmek parası kadar...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
İsa Acar
(düzenlendi)
Osman Yücel Çetin yazdı:

Koşulsuz ve şartsız, sadece ve sadece eğitime aktarılmak kaydıyla faturalara eğitim öğretim katkı payı konulsa mesela nasıl olur cüzi bir rakam bir ekmek parası kadar...

Kızım eylül ayında 1. sınıfa başlayacak, zaten okula düzenli yardım etmeyi planlıyordum ama yukarıda anlatılanlardan hiç birini de bilmiyordum.

Ve yardım ederim ama bu şekilde toplanacak paranın yerine gideceğine asla inanmam ve güvenmem.

tarihinde İsa Acar tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin
İsa Acar yazdı:

Kızım eylül ayında 1. sınıfa başlayacak, zaten okula düzenli yardım etmeyi planlıyordum ama yukarıda anlatılanlardan hiç birini de bilmiyordum.

Ve yardım ederim ama bu şekilde toplanacak paranın yerine gideceğine asla inanmam ve güvenmem.

Masum bir öneri sadece ama sizi çok anlıyorum. 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli

Çok hassas konular ve bulunduğum konum itibariyle yorum yapamıyorum ancak aynı zamanda da bir veliyim. Dolayısıyla bizim çocukluğumuzda da olan bu okul aile birliği sisteminin kapanması ve okul ihtiyaçlarının sosyal devlet tarafınca karşılanması gerektiğine %100 katılıyorum. Okul aile birlikleri belki sadece ihtiyaç sahibi çocuklar için yada sosyal etkinlikler vs için faal kalabilir ama bence onları da devlet vergilerden karşılamalı. Ama diğer taraftan da bakınca kamu kaynağı belli :(

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Osman Yücel Çetin yazdı:

Çok katılıyorum size. Hatta bir ara bu Fatih projesi finansmanı için yapıldı. Sonuç çok güzeldi, tüm okulların dijital dönüşümü bu sayede oldu. İktidar olsam ilk yapacağım iş TRT payını milli eğitime kaydırmak olur. TRT'yi de satar gelen parayla okul yapardım. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Okullardaki eksikliklere 1995-98 arası lise yıllarında şahit olmuştum. Okulun ikinci mezunlarıyız, bu sebeple okuldaki her eksiği de gördük, her şeyin gelişini de. 

Yatılı fen lisesi. Gittiğimizde yeterli yatak yoktu. Sıra, ranza gibi eşyalar bizim için vardı ama seneye gelecekler için yoktu. Velileri topladılar, yatak yok dediler. Herkesten para toplandı, eksik yataklar alındı. 

Sonrasında sıra, yatak, ranza aklınıza ne gelirse hepsi teker teker geldi ve görevlilerle birlikte hepsini taşıdık. Hepsi sırtımdan geçti diyebilirim. Arkadaşlar taşımamak için saklanırdı, ben ise en önde giderdim. Böyle olunca okul yönetimiyle samimi olduk. Okulda onların eli kolu gibiydik. Muhbir gibi değil de okulda israfın önüne geçmek için yardımcı olurduk. Gece yatmadan sınıfları gezip açık lamba, tuvaletlerde açık musluk vs var mı diye kontrol eder sonra yatardık. 

Mesela gönderilen kömür 1 aylık ihtiyacı ancak karşılardı, kömür için para toplanırdı, durumu arkadaşlara anlatırdık. 

Akşam izlemek için televizyon istedik, para yok dediler. Arkadaşlar kendi aramızda devlet yatılı ve bursluluk paramızı toplayıp müdür yardımcısına verdik, televizyonu o aldı. Yanında gelen 37 ekran televizyonu da müdür kendi odasına koydu. Cuma günü giderken açık unuturdu, hafta sonu boyunca açık kalırdı. Gittim müdüre bunu söyledim, bedava televizyon aldınız, onu da açık bırakıyorsunuz dedim. 

Haftalık yiyecek alış verişi yapılırdı. Diğerleri araç tutup getirirken bir müdür yardımcımız okulun parası gitmesin diye at arabasına yükler, üzerine de kendi biner getirirdi. (Aksaray'da o zamanlarda at arabası epey yaygındı.) Diğerlerine kimse yardıma gitmezken buna herkes koşarak giderdi. 

Cam kırılırdı, normalde kimse sahiplenmez, sonra okul yaptırmak zorunda kalırdı. Biz camı kıranı bulup yaptırmasını sağlardık. 

Herkesin sırayla yemekhanede nöbeti olurdu. 3'er kişi giderdik. Ekmek dağıtımı, yemek dağıtımı, tabldot toplanması gibi işleri yapardık. Kimse benim nöbetimi sevmezdi çünkü bayat ekmekleri bitirmeden kimseye taze ekmek vermezdim. Öğretmenler dahil. 

Durum pek de değişmemiş. Yardımcı olmak lazım ama insanların yardımcı olması için bazı şeyleri görmesi gerekiyor. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Mesut Eyibil yazdı:

yani yazılanlardan anlaşılan, temel eğitimde öğrencilere ve okula verilen maddi destek olmadığı için devlet tarafından o yüzden iyi bir eğitim alınamıyor. ben bunu anlıyorum. Adamlar boşuna sürekli para istemiyormuş haklılar yani.

Bu yorum çok doğru değil. Öğrencinin eğitim öğretimi için dersek yanlış olur. Az aidat verince az eğitim öğretim verildiği yanlış anlaşılmasını doğurur. Eğitim öğretimi öğretmen verir ve o sizin verdiğiniz aidatla falan ilgilenmez maaşını devletten alır işini yapar. Toplanan paralar tamamen yetersiz fiziksel imkanlar sarf malzemeleri tadilat vs gibi konular için kullanılır bu eksiklikler eğitim öğretimi direkt değil dolaylı etkileyebilecek unsurlardır.

Ayrıca öğrencinin sene boyunca kullandığı tüm malzemeleri hesapladığınızda günümüz şartlarında yıllık 500 lira 1000 lira çok da fazla rakamlar değil. Özel okulların imkanlarıyla ölçüşemeyebilir ama oralarda her şey için misliyle ek ücret talep edilir. Her yerin janjanlı aynalı olması fiziksel imkanların göz doldurması her zaman iyi eğitim öğretim verildiği anlamına gelmez.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mesut Eyibil
Çiğdem Kaya Bilgiç yazdı:

Bu yorum çok doğru değil. Öğrencinin eğitim öğretimi için dersek yanlış olur. Az aidat verince az eğitim öğretim verildiği yanlış anlaşılmasını doğurur. Eğitim öğretimi öğretmen verir ve o sizin verdiğiniz aidatla falan ilgilenmez maaşını devletten alır işini yapar. Toplanan paralar tamamen yetersiz fiziksel imkanlar sarf malzemeleri tadilat vs gibi konular için kullanılır bu eksiklikler eğitim öğretimi direkt değil dolaylı etkileyebilecek unsurlardır.

Çiğdem hanım aynı şeyden bahsediyoruz aslında bende öğretmenleri kast ederek söylemiyorum tabi - öğretmenlerin verdiği eğitimde tartışılır o ayrı konu- ama temel eğitimde okula öğrenciler için sadece yakıt, elektrik vb. karşılanıp öğrencilerin daha rahat ortamda yada kendilerine birşeyler katabileceği ortam sağlanamamasından bahsediyorum. böyle bir ortam olmazsa zaten öğrencilerin yanında öğretmenler bile zorluk çeker ki bizde öyle büyüdük diyebilirim. Okul giderlerin en iyi şekilde sağlanması lazımki temel eğitim iyi alınabilsin, sırf aidatını vermediği için merdiven temizlettirilen öğrenci biliyorum benim zamanımda.

ha bana göre okulun temizliğine,tadilatlarını vs. öğrenciler destek vererek yapmalı, nekadar çocukları erken hayata hazırlayabilir ve katarsak okadar iyi olacağını düşünüyorum, ama ceza olarak verilmesinin boyutu farklı. umarım anlatabilmişimdir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
(düzenlendi)
Mesut Eyibil yazdı:

sırf aidatını vermediği için merdiven temizlettirilen öğrenci biliyorum benim zamanımda.

Haklısınız o bizim zamanlardı eğitim öğretimde çok yanlışların yapıldığı kaş yaparken göz çıkarılan saçma sapan zamanlardı. Şimdi öyle değil tabi ki olmamalı da. Okul temizliğinde öğrencilerin mutlaka birebir sorumluluk alması ve bunu eğitim öğretim süreci içinde davranışa dönüştürmesi gerekiyor Ama şimdi de farklı açıdan kaş yaparken göz çıkartıyoruz herkesin çocuğu prens prenses. Öğrenciye sorumluluk kazandıracak hiçbir şey yaptıramıyorsunuz o atabilir dağıtabilir işinizin adı ne siz toplamalısınız mantığı hakim tıpkı sokakta çevrede komşularımızda gördüğümüz vurdumduymaz tutum okullarda da devam ediyor malesef

tarihinde Çiğdem Kaya Bilgiç tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...