Tansu Kalafatoğlu 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Bir ilkokul veya diğer öğretim okulları devletten ne kadar destek alıyor? Yani elektrik doğalgaz ve su parası, telefon interner parası kim tarafından ödeniyor? Sınıfların, tuvaletlerin veya diğer tüm giderler devlet tarafından karşılanıyor mu veya ne kadarı devlet tarafından karşılanıyor? Okulda çıkan masraflar var mesela, demirbaş veya bakım giderleri vb masraflar nasıl oluyor? 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Mevzu sanırım okul sınıf aidatı ilgili doğru mudur? Yorum bağlantısı
Ali Ünal 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 okullara bir hizmetli kadrosu verildiğini biliyorum. sene 99 falan hatırladığım kadarıyla 2. hizmetli maaşını okul ödüyordu. okul bahçeleri otopark olarak kullanılıyordu. kantin ve diğer işletme tarzı yerlerden kira alınıyordu ama bizden de aidat isteniyordu. bunları üst üste koyduğumuzda hiç destek verilmiyor diye düşünüyorduk ki o zaman internet gibi bir masraf kalemi de yoktu. elektrik, su bide temizlik. bu durum sadece okullar içinde geçerli değil camilerde de mesela sürekli bağış toplanmaya çalışılıyor. devlet politikası nasıl işliyor bilmiyorum ama bana sorarsanız destek verilmiyor yada bazı kalemler için minimum destek veriliyordur. Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 23 Şubat 2022 Yazar Paylaş 23 Şubat 2022 Metin Akbal yazdı: Mevzu sanırım okul sınıf aidatı ilgili doğru mudur? Aynen. Ciddi paralar toplanıyor ama işin mutfağında neler oluyor merak ediyorum. Direkt atar gider yapmak istemiyorum. Belki gerçekten ihtiyaç var @Ali Ünal bey güncel durumlar nedir acaba. 20 sene geçmiş 99’dan Yorum bağlantısı
Fırat Önal 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 İdareci arkadaşlar daha doğru cevap verirler . Benim bildiğim kadarıyla bakanlık okula al bu parayı ihtiyaçlara harca diye para vermiyor. Elektrik vb. faturaları devlet ödüyor. Okulda diyelim ki kalorifer bozuldu müdürlüğe bildiriyoruz. Eğer göz önünde bir okulsa hızlı bir şekilde yapılıyor. Ama kenarda bir okulsa ya kendi imkanlarınızla halledin deniyor ya da tamir süresi uzuyor. Daha ufak masraflar için okul velilerden toplanan parayı kullanıyor. Mesela cam kırılması, ampul patlaması , musluk bozulması gibi. Okullara her yıl bir miktar A4 kağıdı ve temizlik malzemeleri verilir. Bizim okulun bitçesi 3-5 bin arası. Aynı ilçede başka okulun bütçesi 40-50 bin arası. Daha fazla olan da vardır. Sözün özü okulların devlet tarafından karşılanmayan ihtiyaçları oluyor. Elinizden geldiği kadar bağış yapmak iyidir. Sene başlarında okul aile birliği toplantılarına katılın. Gelir gider neymiş inceleyin. Hatta normal bir zamanda gitseniz okul müdürü bu tabloyu önünüze koyar diye düşünüyorum. Şimdiye kadar kolay kolay hiçbir velinin okul müdürüne gidip de "Müdür bey okulun bir ihtiyacı var mı? " dediğini sanmıyorum. Durum böyle olunca okul müdürü de kayıt parası vs. şeklinde para toplamak zorunda kalıyor. 4 ay müdürlük yaptım. kalorifer bozuldu. Milli eğitim yaptıramıyorsan soba kur dedi. Sobam yok dedim. O zaman yeni yıl ödeneğini bekle dedi. Tam da kış ayında. Cuma namazında sağ olsun köyün ileri geleni köylülerden topladı parayı. 11 2 Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Bildiğim kadarıyla öyle şu kadar aylık-yıllık diye bir ödenek yok. Belirli kalemlerin faturaların vs o da belirli bir limite kadar karşılanıyor. Okul aile birliği aidatları kantin kiraları gelir kaynağı. Bahçe otopark kullanımı salonların düğün salonu vs gibi kullanımı artık yasak diye biliyorum. Yeni kayıt zamanı alınan top kağıtlar vs bir yıl boyunca kullanılır. Her şey kayıt altındadır ciddi paraların mutfağında kimse keyfine göre hareket edemez. Yani giren para bellidir nereye harcandığı bellidir. Ama neyin nereye ne kadar harcandığı okul idaresine göre değişiklik gösterebilir. Aidat kısmına gelince verilmelidir sonuçta çocuğunuz için harcanacaktır. 1 Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Bir de merak ettim yıllık ne kadar lira aidat toplanıyor acaba Yorum bağlantısı
Tolgahan Doğru 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 İlkokullarin 5 TL dahi ödeneği yok. Tüm gelir kantin ve bagislardan yani aidatlardan gelir. Ortaokul ve liselerin ise ödeneği var. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 bizim fakültenin (mühendislik fakültesi) yıllık 15 bin lira gibi bir ödeneği var. Hadi buyrun. 2 4 2 Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 https://www.dogrulukpayi.com/bulten/meb-istatistikleri-aciklandi?gclid=EAIaIQobChMI2LzilqCW9gIVPwwGAB0VrATDEAAYASAAEgIo-PD_BwE Güzel bilgiler var ama özet olarak ne zaman bu ülkede özel okul çılgınlığı biter,zengin fakir ayrımı olmadan herkes aynı eğitim hakkına sahip olur,eğitime destek heryönden yapılır işte ozaman sırtımızı yere getirecek kimse olmaz... (Bodrumda 50bin tl altı özel okul yok ancak sağlam bursu olması lazım) Finlandiya'da Eğitime Gayri Safi Yurtiçi Hasılada ayrılan oran yüzde 12, Türkiye'de yüzde 4.3. Finlandiya'da toplam 550 bin civarındaki öğrenci için ayrılan bütçe 20 Milyar Euro, Türkiye'de 18 milyonu aşkın öğrenci için 76 Milyar Lira Yorum bağlantısı
Ramazan Turan 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Müdür yardımcısı olarak ve okulun mali işleriyle uğraşan biri olarak cevap veriyim; İlköğretim okulları için; öncelikle, yakıt, elektrik, telefon, internet gibi temel giderleri İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kendi öder. Çoğunlukla okul aile birliğinden diğer giderler veliler veya hayırseverler tarafından yapılan yardımlardan karşılanır. Mili Eğitim Müdürlüğü (MEM) eğer fazladan demirbaş gelirse (Bilgisayar, masa, sıra, tahta, akıllı tahta, laptop ve buna benzer şeyler) ihtiyaç durumuna göre okullara dağıtır, bu çok olan bir durum değildir. Genellikle ilköğretim okullarının MYS (Mali Yönetim Sistemi) olmadığı için ödenekleri yoktur, son zamanlarda sisteme dahil olunacak denildi, detayını bilmiyorum. Çok acil bir ödenekte İl/İlçe MEM ihale, alım, donatım, temin işini yapar. Kısaca İlköğretim okulları (1-8. sınıflar) parasal konuda çok sıkıntılıdır. Meslek Liselerinin bütçesi vardır, faturalarını kendi MYS sisteminden ödeyebilir, 2. bir kuruma ihtiyaçları yoktur. pansiyon giderleri, yiyecek alımları gibi ihaleleri kendileri yaparlar, ödenek bakanlıktan ihtiyaca göre gelir ama zaman alır. Benim okulum Özel Eğitim (Zihin Engelliler) Okulu; Özel Eğitim okullarının da MYS sistemi vardır. Faturalarımızı kendimiz İlden (MEM) bağımsız öderiz, bilgi de vermeyiz. Olası ihtiyaçlar için (kırtasiye, temizlik, atölye sınıfları için malzeme) bir proforma (alınacak malzeme için satıcıdan geçici, resmi olmayan ) fatura düzenleriz, bunu kendi sistemimize yükleriz bakanlık uygun gördüğü haliyle onaylar, çoğunlukla onaylanır, biraz sürer o kadar, para MYS hesabımıza geçer ve oradan ihale süreci başlar. Rakama göre doğrudan temin veya E-İhale usulü ile ihale yapılır. Bakanlık özel eğitim okullarının ödenek ihtiyaçlarını çoğunlukla karşılar, yemek, taşıma, giyecek, kırtasiye yardımları düzenli yapılır. Sonuç olarak, İlköğretim okullarını desteklemek lazım, okul aile birliği, harici sınıf destekleri öğrenci için bu unutulmamalıdır, okullar yapılan her işi kayıt altına almaktadır. Okul Aile Birliği çok ciddi sorumluluğu olan bir iştir, idareciyi ipe götürür tipi yaptırımı vardır. Her harcama fiş numarası, ihtiyaç sebebi, kimin harcadığı gibi tutanaklarla kayıt edilir. Komisyonu ile hareket edilir. 4 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Aynen. Ciddi paralar toplanıyor ama işin mutfağında neler oluyor merak ediyorum. Direkt atar gider yapmak istemiyorum. Belki gerçekten ihtiyaç var [mention=81958]Ali Ünal[/mention] bey güncel durumlar nedir acaba. 20 sene geçmiş 99’dan [emoji4] Ciddi dediğin miktar ne kadar mesela? Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Erdem Bozkurt yazdı: https://www.dogrulukpayi.com/bulten/meb-istatistikleri-aciklandi?gclid=EAIaIQobChMI2LzilqCW9gIVPwwGAB0VrATDEAAYASAAEgIo-PD_BwE Güzel bilgiler var ama özet olarak ne zaman bu ülkede özel okul çılgınlığı biter,zengin fakir ayrımı olmadan herkes aynı eğitim hakkına sahip olur,eğitime destek heryönden yapılır işte ozaman sırtımızı yere getirecek kimse olmaz... (Bodrumda 50bin tl altı özel okul yok ancak sağlam bursu olması lazım) Finlandiya'da Eğitime Gayri Safi Yurtiçi Hasılada ayrılan oran yüzde 12, Türkiye'de yüzde 4.3. Finlandiya'da toplam 550 bin civarındaki öğrenci için ayrılan bütçe 20 Milyar Euro, Türkiye'de 18 milyonu aşkın öğrenci için 76 Milyar Lira hesaplayıp öğrenci başına euro olarak yazarsak daha mantıklı olur. Finlandiya: öğrenci başı 36000 euro Türkiye: öğrenci başı 270 euro Neyi konuşuyoruz biz? 4 1 1 Yorum bağlantısı
Ersev Kaya 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Bizimkisi 8 sınıflı bir köy okulu. Kantini, otoparkı... gelir getirecek hiç bir şeyi yok. Dönem başında velilerden ihtiyaçlar için para isteniyor. Ama daha sonra A4 kağıdı, el sabunu, peçete,..... bitti diye bir de bunları istiyorlar. Bizler ne yapıyoruz veli olarak? Alıp gönderiyoruz. 😊 1 Yorum bağlantısı
Serdar Göktaş 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 İdarecilik yapmış bir öğretmen olarak yazayım bende. Devlet tarafından elektirik şu, doğalgaz faturaları ödenir. Hizmetli sayısınin 1 ya da ikisi devlet tarafından karşılanır. Okul büyük ise ve hizmetli sayısı yetersiz ise ekstra hizmetli okul aile birliğinden karşılanır. Güvenlik de aynı şekilde. Onun dışında okulun bir geliri yoktur. Okul servis sayısı çok ise servisten gelir elde edilir. Ama çok ise tabi. Kantin geliri vardır. Ama bu gelirler de zaten ya hizmetli ücretine gider ya da temizlik malzemesi ya da sarf malzeme ücretine gider. Onun dışında büyük tamirat gerektiren durumlar için ilçe mebe yazılır. Minumum 6 ay sonra o da çıkarsa ödenek çıkar. O odenege göre sen ihaleye çıkarsın. Para senin kasana hiç girmez. Faturayı ilçe mebe gönderirsin onlar ödemeyi yaparlar. Yani kışın ortasında kalarifer sistemi bozuldu ise bu okulun bütçesinden yapılmak zorunda. Yoksa veli cimer başta olmak üzere her yere şikayetini yapar. Başına eksir. O yüzden bizde okul bağışlarından gelecek olan parayı bu günler için banka hesabında tutar ihtiyaçları oradan gideririz. Velhasil kelam daha yazacak o kadar çok şey var ki ... Çocuğunun daha iyi bir ortamda eğitim almasını isteyen bir veli okul bağışlarını yaparsa iyi olur. İşin mutfağında durum bu şekilde. 6 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 23 Şubat 2022 Yazar Paylaş 23 Şubat 2022 Metin Akbal yazdı: Tansu Kalafatoğlu yazdı: Aynen. Ciddi paralar toplanıyor ama işin mutfağında neler oluyor merak ediyorum. Direkt atar gider yapmak istemiyorum. Belki gerçekten ihtiyaç var [mention=81958]Ali Ünal[/mention] bey güncel durumlar nedir acaba. 20 sene geçmiş 99’dan Ciddi dediğin miktar ne kadar mesela? Kayıt yaparken 5 bin verdik. İlk dönem yine verdik. Şimdi yine bir miktar isteniyor. Vereceğiz çare yok. Umarım birilerinin cebine girmiyordur. Yoksa bizim çocuklarımız tabi Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Kayıt yaparken 5 bin verdik. İlk dönem yine verdik. Şimdi yine bir miktar isteniyor. Vereceğiz çare yok. Umarım birilerinin cebine girmiyordur. Yoksa bizim çocuklarımız tabi Özel okul mu o. 1 1 Yorum bağlantısı
Cavit Çırakoğlu 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Kayıt yaparken 5 bin verdik. İlk dönem yine verdik. Şimdi yine bir miktar isteniyor. Vereceğiz çare yok. Umarım birilerinin cebine girmiyordur. Yoksa bizim çocuklarımız tabi Şimdi yine verdik derken yine 5 bin mi? Yorum bağlantısı
Serdar Göktaş 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Kayıt yaparken 5 bin verdik. İlk dönem yine verdik. Şimdi yine bir miktar isteniyor. Vereceğiz çare yok. Umarım birilerinin cebine girmiyordur. Yoksa bizim çocuklarımız tabi O zaman bölgenin iyi okullarından biri. Bu miktarı verdiğinize göre gözde ogretmenler var. Öğretmen seçimi yapılmıştır muhakkak. 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 23 Şubat 2022 Yazar Paylaş 23 Şubat 2022 Cavit Çırakoğlu yazdı: Şimdi yine verdik derken yine 5 bin mi? Yok o kadar değil. 500-1000 daha istiyorlar bu dönem Serdar Göktaş yazdı: O zaman bölgenin iyi okullarından biri. Bu miktarı verdiğinize göre gözde ogretmenler var. Öğretmen seçimi yapılmıştır muhakkak. eh işte. İstanbul’un göbeğinde iyi denecek muhitte. Muhit iyi olunca tuvalet kağıdı da family değil, solo oluyor öğretmen seçtik. Bu paraya 2. iyi öğretmen oldu ancak 2 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Evren Erakçora yazdı: Özel okul mu o. 20bine özel okullar var buralarda , yemeği düş 10bin 1 Yorum bağlantısı
Erkut Uysal 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Eşimin okulunu devlet yıktı, 23 milyon harcayarak yeni okul yaptı... Modern harika bir okul oldu lakin içine sıra ve masa koymaya gelince ortada kimse yoktu... Öyle bilgisayar, labratuvar falan degil yani bildin masa sıra yani... Tırım tırım dolastik hayir severlerden yardim topladık ancak öyle bir şeyler yapabildik... İşin benimle alakası yok ama söz konusu çocuklar oldugunda dayanamiyorum mevzunun tam ortasindan giriyorum bende... Bazen pişmanda oluyorum ama neyse... Malesef sene başında çocuklara içi boş bedava kitap dagıtmakla olmuyor bu işler... Şuan okullarda A4 kağıt bile yok cocuklari sinav yapacak... Durum o kadar vahim... Hastanelerin sadece hastanede ücretsiz olduğu eczanede parayi odedigimiz gibi bir durum buda... Devlet okullarinin gerçekten çok destege ihtiyacı var... Bedel yuksek olabilir, ama elden geldigi kadar destek olmak lazim... 5 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Kayıt yaparken 5 bin verdik. İlk dönem yine verdik. Şimdi yine bir miktar isteniyor. Vereceğiz çare yok. Umarım birilerinin cebine girmiyordur. Yoksa bizim çocuklarımız tabiOkul aile birliği hesabına yatıyordur zaten elden almaz kimse. O riske girmez. Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 23 Şubat 2022 Paylaş 23 Şubat 2022 Ben beni bildim bileli Bakanlık okullarda tavşana "kaç" tazıya "tut" der. Okullara kuruş para vermez devlet. "Bakın başınızın çaresine" der okullara. Velilere de der ki "sizden bağış isteyen okul olursa bize şikayet edin" Hiç değişmedi bu veli-idare birbirine kırdırma politikası :) 9 Yorum bağlantısı
Recommended Posts