Murat Gedik 11 Şubat 2022 Paylaş 11 Şubat 2022 Evet yanlış duymadınız. 2022 YKS sınavında önlisans ve lisans için uygulanan 150 ve 180 puanlık barajlar kaldırılıyor. Geçen senelerde bazı üniversitelerin bazı bölümlerinin %90'ı boş kalmıştı. Galiba bu boş kalan bölümleri doldurmak için atılmış bir adım. Bence zaten kötü durumda olan üniversiteleri bu karar tamamen bitirir. Çarpım tablosunu bilmeden üniversite kazanıp bitirenler olacak yakında. Çok yazık ediyorlar. Öğrencinin seviyesini yükseltmek yerine eğitimin seviyesini düşürüyorlar. 3 Yorum bağlantısı
Umut Taşlı 11 Şubat 2022 Paylaş 11 Şubat 2022 dört net yapan pırlanta gibi gençlerimiz ÜNİVERSİTELİ olurken, üç net yapabilen altın gibi gençlerimiz mağdur oluyorlardı. sayın cumhurbaşkanımız sağ olsun bu mağduriyeti de gidermiş. 1 2 Yorum bağlantısı
Murat Gedik 11 Şubat 2022 Yazar Paylaş 11 Şubat 2022 Umut Taşlı yazdı: üç net yapabilen altın gibi gençlerimiz Aslında doğru 150 almak için sınava girmek yeterli oluyordu. Okuma yazması var ise. Okuduğunu azıcık anlayabiliyor ise o puanı alıyordu. Değişen bir şey olmadı sanki. 1 Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan 11 Şubat 2022 Paylaş 11 Şubat 2022 Süper nesil diye pohpohlanan Z kuşağının seviyesi bu. Yapacak bir şey yok. Kimse okuyamayacaksa bi anlamı yok üniversitelerin. Ya kapatacaklar ya da üniversiteyi Z kuşağı seviyesine çekecekler. 1 Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç 11 Şubat 2022 Paylaş 11 Şubat 2022 Sıkıntı Z kuşağında değil. Z kuşağını bu hale getiren durumda. 1 Yorum bağlantısı
Murat Sahın 11 Şubat 2022 Paylaş 11 Şubat 2022 (düzenlendi) Ahmet Çalışkan yazdı: Süper nesil diye pohpohlanan Z kuşağının seviyesi bu. Yapacak bir şey yok. Kimse okuyamayacaksa bi anlamı yok üniversitelerin. Ya kapatacaklar ya da üniversiteyi Z kuşağı seviyesine çekecekler. Jübilesini yapmış eski bir öğretmen olarak, sistem böyle yaptı Z kuşağını. Çocuk üniversite eğitiminin ne kişisel gelişimine, ne gelecek kaygısına fayda sağlamayacağını biliyor. YouTubeR olunca akademisyenden daha çok para kazanıyor. Sanayideki lastikçim Mercedes aldı 700 bin liraya. İlkokul mezunu. Geçen sene de sıfır ev almıştı. Eşi ev hanımı. Doktor arkadaşım eşi doğumdan sonra ücretsiz izin kullanınca evini zor geçindirdi. Gelecek kaygısı çok büyük. Baskı çok fazla. Z kuşağı dediğin ömrünü bir ev bir araba sahibi olmak için vakfetmek istemiyor. Almanya'da çöpe atılan 10 yaşındaki arabayı burda 300 bin liraya satıyorlar abi, insan başkasının çöpe attığı şeyi almak için 80 asgari ücret ödemek zorunda kalmamalı diyor bir çoğu. Bindiğin Linea az daha beklerse 200 bin liraya ulaşacak değeri. 48 aylık asgari ücretin karşılığı o işte. 48 aylık emek hiç harcama yapmazsan en fazla Linea ediyor. Sonuç olarak kafası çalışan Z kuşağı ülkeden nasıl giderim konusunu araştırıyor ona yoğunlaşıyor. Bize de tavuğun ya derisi ya gerisi kalıyor. 11 Şubat 2022 tarihinde Murat Sahın tarafından düzenlendi 7 3 1 Yorum bağlantısı
Ahmet Gül 11 Şubat 2022 Paylaş 11 Şubat 2022 Nesiller bir önceki ya da bir sonrakinden daha zeki ve ya az zeki değil. Eskiden kalbur üstü okur; okuyamayan ya da tercih etmeyen ara eleman, çiftçi, tüccar, işçi, zanaatkat, sanatkar olurdu. Şimdi herkes okur gibi yapıyor, koca bir ülkenin ara eleman, işçi, zanaatkar, çiftçi vs. tedariği yerke yeksan oldu. Talep karşılanmak zorunda, çözüm: Suriyeli iş gücü. Ne sorulacak soru kaldı ne de alınacak cevap. Lisede tarih okurken kendi kendime derdim, ya bu işler nasıl olmuş da yapılmış diye. O karakterler bana böyle bir masal kahramanı gibi gelirdi, birilerinin o rolleri onlara yakıştırdığı. 100 yıl sonra tarih okuyacak gençlerle duygudaş olmak çok hüzünlü olacak. Forum o zaman kalır ve bu yazıyı okuyan olursa, bu da benim tarihe düştüğüm notum olsun 😆 2 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 12 Şubat 2022 Paylaş 12 Şubat 2022 Ahmet Çalışkan yazdı: Süper nesil diye pohpohlanan Z kuşağının seviyesi bu. Yapacak bir şey yok. Kimse okuyamayacaksa bi anlamı yok üniversitelerin. Ya kapatacaklar ya da üniversiteyi Z kuşağı seviyesine çekecekler. Z kuşağı uzaydan gelmedi. Hepsi bizim eserimiz. Yöneticilerimiz dahil. 3 1 Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt 12 Şubat 2022 Paylaş 12 Şubat 2022 yaygaraya,polemiklere gerek yok herşeyde olduğu gibi eğitimde de doğru yoldayız...hiç şaşırmadık... 4 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 12 Şubat 2022 Paylaş 12 Şubat 2022 Noolmuş, kervan yolda dizilememiş mi, bir de bu denensin bakalım. 1 Yorum bağlantısı
Murat Gedik 12 Şubat 2022 Yazar Paylaş 12 Şubat 2022 Aynı şey bilmem kaç yıl önce bütün liseler Anadolu lisesi olduğu zaman da olmuştu. Bir okulun iyi olması için isminin Fen ya da Anadolu olması gerekmiyor. Bir okulun iyi olması için seçilmiş iyi öğrencilerin olması lazım. Anadolu liselerinin hiç bir anlamı kalmadı. Şimdi de aynı şeyi Fen liselerine yapmaya çalışıyorlar. Anlamakta gerçekten zorlanıyorum. 1 Yorum bağlantısı
Furkan Bakırel 12 Şubat 2022 Paylaş 12 Şubat 2022 Bir devletin temel taşı nedir?Eğitim.Her alanda olduğu gibi eğitimde de dünya ülkeleri arasında sonu çekiyoruz . Berbat bir eğitim sistemimiz var.Tamamen ezber üzerine dayalı bir eğitim düşünme yok , sorgulama yok tamamen ezber. Benim gibi üniversite mezunu eğitimsiz bir nesil yetişiyor.Üniversite eğitimi de berbat ben Cumhuriyet Üniversitesinden mezun oldum sözde mühendislik eğitimi gördüm oysa ki fotokopiden formül ezberledim, kitaptan anlayarak öğrenerek çalışınca geçemezdim. Hiç birşey bilmiyorum[emoji1]. Kendi kendime öğrenmeye çalışıyorum şuan.Bana eğitim verdiğini iddia edenler de sadece fotokopiden okuyordu.Farklı birşey sorunca affallar kalırlardı.Hocalara da birşey diyemiyorum zor sorunca kimse geçemezdi çünkü kapasite yok öğrencilerde de . Şimdi sektördeyiz iş yok niye çok fazla mezun var çünkü.Kalıpçı yok , demirci yok , sıvacı yok aranan elemanlar bu şekilde.Üniversitelerin kapatılması gerekirken şu hâle bakın.Açık liseden öğrenci mezun edebilmek için habire kredi veriyorlar barajı kaldırıyorlar resmen eğitimsiz bir nesil yetiştirmek için uğraşıyorlar.Okuma yazma bilmeyen üniversite mezunu insan mı yetiştirmek amaçlanıyor nedir ? Eğitiminde içine ettiler , teşekkürler. 5 Yorum bağlantısı
Serhat Işık 12 Şubat 2022 Paylaş 12 Şubat 2022 45 yaşındayım 30 35 yıldır kendimi bilir bir şeylerin farkında olur kafa yorarım. Bize okuyun masa başı işiniz olsun işçi olmayın derlerdi. Şimdi bakıyorum onu olmayın bunu olmayın diyenler yada yönlendirenler şimdi teşvikler verilerek adam yerine konmayan işlere yönlendirme yapıyorlar. Hiç bir şeyin dengesini kuramadılar maalesef. Biz millet olarakta bir çok işi ve o işte çalışanları hor görüp adam yerine koymaz emeğinin karşılığınıda vermeyiz. Sonrada çalıştıracak insan bulamayız şikayet ederiz. Elin yabancısı da gelir açığı kapatır sonrada şikayet ederiz. 2 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 12 Şubat 2022 Paylaş 12 Şubat 2022 Arkadaşlar bu karar doğru bir karar. Bölümler eğer kaliteli öğrenci yetiştirmek istiyorsa kontenjanı azaltır. İnsanları sınava mahkum etmek doğru değil. Bu bir sıralama sınavıdır. Baraj da sanaldır. Asıl olan lise sene içi notlarının yavaş yavaş değerinin artmasıdır. saygılar sevgiler. Ben bu sene birinci sınıflara giriyorum 170 öğrencim var. Hadi bakalım. Furkan Bakırel yazdı: ... Şimdi sektördeyiz iş yok niye çok fazla mezun var çünkü.Kalıpçı yok , demirci yok , sıvacı yok aranan elemanlar bu şekilde.Üniversitelerin kapatılması gerekirken şu hâle bakın.Açık liseden öğrenci mezun edebilmek için habire kredi veriyorlar barajı kaldırıyorlar resmen eğitimsiz bir nesil yetiştirmek için uğraşıyorlar.Okuma yazma bilmeyen üniversite mezunu insan mı yetiştirmek amaçlanıyor nedir ? Eğitiminde içine ettiler , teşekkürler. Doğru hareket tüm halkın üniversite (2 yıl ya da 4 yıl ama) mezunu olmasıdır. Kalıpçı dedikleriniz iki yıl okumalıdır. "cahil mavi yakalı" dönemi bitmiştir bitecektir. İnsanlar insanca eğitim alacaklar sonra insanca ücret alacaklardır. Taksi şöförlüğü de yapabilir adam arkeoloji okuyup. Önemli olan hahat standardını sağlamasıdır. Adam akşam duşunu alıp sinemaya gidebiliyorsa işte o zaman eğitim sistemi başarılıdır. İdealde özürlü ve sorunlu olanlar hariç halkın "tamamı" üniversite (2 ya da 4 yıllık) mezunu olmalıdır. herkesi inşaat mühendisi yapacağız diğe bir kural da yoktur. Olabilen olur. Olamayan resim elişi kaynakçılık okur. 3 1 Yorum bağlantısı
Murat Gedik 12 Şubat 2022 Yazar Paylaş 12 Şubat 2022 Mehmet hocam keşke sizin dediğiniz gibi düşünülmüş olsa ama değil. Ben bir yıl müdür yardımcılığı yaptım. Bizden sadece sayı isterlerdi. Çoğu zaman kafadan sallamak zorunda kalırdık. Bizim eğitim anlayışımızda sadece sayılara bakılıyor. Bilmem kaç tane öğretmen eğitim almış ama iyi mi almış kötü mü almış diye soran yok. Bilmem kaç tane öğrenci mezun olmuş ama bunların niteliği nedir diye bakan yok. Baraj kaldırma hamlesinin de boş yere oraya buraya açılmış, boş kalan bölümleri doldurmak olduğunu düşünüyorum. Her sene duyuyoruz bilmem ne kadar üniversite kontenjanı boş kaldı diye. Bazı bölümleri 2 kişi filan tercih ediyor. Bunlar boş kalmasın diye. Yoksa kimse halkın niteliği artsın diye düşünmüyor. Halkımızın şu kadarı üniversite mezunu diye istatistik okuyacaklar. Her ilde üniversitemiz var ama ilk 500'de kaç üniversitemiz var. Bu kadar üniversite açılacağına toplam bütçeyi kaliteli üniversitelere verseler, daha başarılı olmaz mıyız? Milyonlarca üniversite öğrencisine harcanan para daha az ama nitelikli öğrencilere harcansa daha iyi olmaz mı? 2 Yorum bağlantısı
Ahmet Gül 12 Şubat 2022 Paylaş 12 Şubat 2022 Eğitimli mavi yakalı iş gücü tabi istendik olandır, tabi okulda o mavi yakalıyı eğitebiliyorsanız. Mavi yakalılar 0 ve 1'lerden oluşmuş istatistiki varlıklar olarak sistemin hafızasında kalıyorsa o zaten eğitim değildir. Yurtdışından yaz tatiline gelmiş Alamancı muhabbeti oluyor hep ama Alamanya'da böyle değil 😊 Burda sınav yok, isteyen istediği liseye gidebilir. İlk geldiğimde anlam veremedim. Nasıl yani sınav yoksa Gymnasium'un (siz Fen lisesi diye okuyun) kapısını kırarlar diye düşündüm. Cesareti olan herkese kapı açık dediler, marifet girişte değil çıkışta. Çünkü o Alman isterse tüm okul kalsın, gerekirse o okulun kapısına yarın kilit vurur hak etmeyeni bir üst sınıfa geçirmez. Bizde öyle mi? Okulun standartını sağlayıp hak edeni mezun edeceksek, baraja da gerek yok sınava da. Almanya'da sınav yok ama eleme okulda. Yüksek okula başlayanların yarısı iki ay içinde kendilerini eliyorlar zaten. 1 Yorum bağlantısı
Serhat Işık 13 Şubat 2022 Paylaş 13 Şubat 2022 Geçen TRT belgeselde ‘şehirden uzakta’ diye bir program seyrettim. Mardin’de bir köyde idiller. Orada bir ailede misafir oldular. Ev halkından biri ziraat mühendisi olmuş ve memleketine gelerek yaşadığı taşlı yeri nasıl bir verimli araziye getirmiş bir görün. Herşeyini kendi üretiyor tüketiyor ve satıyor. Yanında hayvancılıkta yapıyor. Okuyupta böbürlenmemiş masa başını ısrar etmemiş hırs bürümemiş. Yada kendini bunlar uğruna heba etmemiş. Herkes okumalı üniversiteli olmalı bu doğru bir adım. Ama bir sonraki aşaması olan masa başı sevdası önünde düğme iliklenen adam olma ısrarından ve anlayışından vaz geçilmeli. Bunun en büyük sebebi toplumsal baskı ve insanlara bakış açısı. 8 Yorum bağlantısı
Murat Gedik 13 Şubat 2022 Yazar Paylaş 13 Şubat 2022 2016'da konusu avrupa birliği ülkelerinin eğitim sistemlerini incelemek olan bir proje ile Çekya'nın başkenti Prag'a gitmiştik. Her ülkenin kendi toplum yapısına ve ihtiyacına uygun özgün bir eğitim sistemi olduğunu gördük. Türkiye'de olan eğitim probleminin yetersizlik olduğunu o zaman anladım. İhtiyaçlarını çok iyi analiz etmişler ve hiç bir siyasi, dini ya da ideolojik fikrin etkisinde kalmadan planlamışlar eğitim sistemlerini. Ve belki en son 50 yıl önce değişiklik olmuş. Üniversite sınavı Çekya'da da yoktu. Mesela tıp okumak doktor olmak istiyorsun. Önceki okulları belli bir puan ortalaması ile bitirmek kaydı ile gidip kayıt oluyorsun. Orada rehberlik yapan ve lise eğitimini ve sonrasını orada bitiren arkadaş anlatmıştı. Mesela ilk yıl 1. Sınıfa 900 kişi kayıt olur. 2. Sınıfa 500 kişi geçer. 3 sınıfa 300 kişi ve en son 150 tane gerçek doktor mezun olur. Belki de 1. Sınıfta bu işin kendisine uygun olmadığını anlayan öğrenciler tüm hayatları boyunca istemediği bir mesleği yapmak zorunda olmaktan da bu şekilde kuruldular. Acaba bizde böyle bir sistem olsa ne olur diye düşündüm. İşkur müdürü gibi çalışan il başkanları geldi aklıma. İlk sene 1000 kişi kayıt olur. 2000 kişi mezun olur dedim. Ne kalite kalır ne liyakat. Bizim toplum için acaba uygun mu böyle şeyler. Biz bu sistemi bir anda düzeltemeyiz. Şimdi doğru şeyleri yapmaya başlasak 20 yıl sürer. Mehmet hocam üniversitede çalıştığı için onun öngörüsüne güveniyorum. İnşallah ülkeye faydası olur. 2 Yorum bağlantısı
Furkan Bakırel 13 Şubat 2022 Paylaş 13 Şubat 2022 Arkadaşlar bu karar doğru bir karar. Bölümler eğer kaliteli öğrenci yetiştirmek istiyorsa kontenjanı azaltır. İdealde özürlü ve sorunlu olanlar hariç halkın "tamamı" üniversite (2 ya da 4 yıllık) mezunu olmalıdır.Herkesi inşaat mühendisi yapacağız diğe bir kural da yoktur. Olabilen olur. Olamayan resim elişi kaynakçılık okur.Sayın hocam çok haklısınız bende Türkiye'nin Kanada gibi bir ülke olmasını isterim tabi ki lakin bunun yolu barajı kaldırmakla olur mu ? Baraj dediğiniz kaç net ? Sadece kendi dilinde okuduğunu anlasa yine geçer barajı , okuduğunu anlamayan çocuğun kendine faydası yok ki memlekete faydası olsun .Lakin bu o çocuğun suçu değil lisede ki yada daha önce ki öğrenim gördüğü okullarda ki öğretmenlerin suçu. Siz şimdi diyorsunuz ki herkes Üniversite mezunu olsun lakin bende diyorum ki Üniversiteside de eğitim verenler bilgi sahibi değil ki eğitim verdiği öğrenciler işe yarar birşeyler öğrensin. Şuan ki öncelik eğitim kadrosunun eğitilmesidir bana göre doğru olan budur . Bunun yolu da çok zorlu sınavlardır.Bu sınavlarda başarılı olanlar kadroda kalmalı diğerleri bir şekilde kadro dışı bırakılmalıdır.Bu memleketin gelişmesi için ilk önce de torpil olayı biran evvel bitirilmelidir. Zamanında yalan yanlış birşeyler karalayıp devlet kadrolarına kapak atanlar hâlâ oraları işgal etmemelidir onlar da sınava tabi olmalı ve başarısızlar kadrodan çıkarılmalıdır.80 yaşında bilgisayar kullanmayı doğru düzgün bilmeyen adamın PTT de gişe memurluğu yapması adaletsizliktir ve nice bu tarz adamlar devletin bir çok noktasında görev alıyor.O yüzdendir ki devlet dairesinde işler yanlış ve yavaş şekilde yürüyor.Kamu dairelerinde birçok iş tek kişi üzerinden yürüyor bunun sebebi de zamanında kapak atıp şimdi yatanlar. Özel sektör ile kamu arasındaki mesai saatleri birbirine yakınlaştırılmalı ki millet masa başı iş kovalamasın.Biri evine saat 16:00 da gelir öteki evine saat 20:00 da gelirse ve 3/1 maaş alırsa herkes kamuya kapak atmaya çalışır.Ziraat mühendisi niye köyde kalsın ? Kabaca gelişmemiz için yapılması gereken benim düşünceme göre budur.Bu da hayal ürünü olduğuna göre bu memleket gelişmez.Bizden bi cacık olmaz .İster baraj kalksın ister herkes üniversite mezunu olsun el uzaya çıkarken biz habire geriye gideriz . 1 Yorum bağlantısı
Murat Gedik 13 Şubat 2022 Yazar Paylaş 13 Şubat 2022 Keşke üniversite sınavı giriş ücreti de kalksa. Para bulamadığı için sınava giremeyecek öğrenciler de girse sınava. 3 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 13 Şubat 2022 Paylaş 13 Şubat 2022 Murat Gedik yazdı: Keşke üniversite sınavı giriş ücreti de kalksa. Para bulamadığı için sınava giremeyecek öğrenciler de girse sınava. O kadar para bulamıyorsa onun çaresini bulmak lazım. Verenlerin parasını kaldırmak değil. Sonuçta bi masraf yapılıyor. Kullanan verecek. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts