İçeriğe Yönlendir

Sık Sık Araba Yenilemek Mi, Uzun Kullanmak Mı?

Tansu Kalafatoğlu

Sık Sık Araba Yenilemek Mi, Uzun Kullanmak Mı?  

92 oy

Bu ankete oy verme veya sonucunu görme izniniz yok Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)

Sorum sadece sıfır araçlar için arkadaşlar. Bir arabayı sıfır alıp iki sene kullanıp satarak tekrar sıfır almak mı yoksa 10-15 sene kullanıp sıfır almak mı daha mantıklı. 

birinde az az fark vererek sürekli yeni modele biniyoruz. Diğerinde uzun kullanım sonunda ciddi meblağ fark vererek yeni arabaya binebiliyoruz.

Ama model yenileyerek sürekli yeni, arıza riski olmadan, sürekli garanti dahilinde kalmış yeni arabaya binmek daha mı doğrudur? Ve hangisi daha az masraflıdır

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç

Yeni her zaman iyidir. 1.5 sene önce ecosport aldım şimdi ilana koyup Corolla ya da focus a geçmeyi planlıyorum. Sıfır olmayacak ama en az 2020 model olacak. Garantisi olması vs avantaj. Tabi bütçe denkleşirse.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Benim mantığım beş senede sıfırlamak. Şu durumda imkansız hale geldi.

Şu da olabilir 10 sene kullanmak vergi kasko mtv vs avantajı model eskidikce artıyor diyeceğim de bakım vs bunu dengeler mi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

pratikte mi teoride mi

Önce teoride sonra pratikte

Metin Akbal yazdı:

Benim mantığım beş senede sıfırlamak. Şu durumda imkansız hale geldi.

Şu da olabilir 10 sene kullanmak vergi kasko mtv vs avantajı model eskidikce artıyor diyeceğim de bakım vs bunu dengeler mi.

5 senede bakım çok değişmiyor bence. Hep aynı. Diğer markaları bilmiyorum ama toyota 5 sene garantili. Diğer markalar da öyleyse 5 sene iyi gibi. Ama 2 yaşında satmakla 5 yaşında satmanın farkı var işte. Her sene fark açılıyor

Yorum bağlantısı
Serkan Maden

Sıfır alıp 5-6 sene binmek benim mantığım. Masraf açmaya başlamadan değişmek gerekli ama mevcut şatlarda zor tabiki

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan

Sıfır alıp uzun süre kullanmak. Eskinin derdi bitmiyor. Yeni de sürekli pahalanıyor. 5-6 sene kadar yeni çıkan kasa alıp kullanmak daha mantıklı sanki. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağatay Kılınç

Her sene vergilere binen yük 3. Seneden sonra başlayan ve gitgide artan  muayene ücretleri Garanti sonrası oluşan arızalar masraflar... Tr de arabalar şarap gibi yıllandıkça cepten daha fazla çıkarıyor parayı.

Yorum bağlantısı
Murat Atagenç

Araçların ekonomik kullanım ömrü 10 yıl.

İmkan varsa 10 yıl binmek.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Emre Demir

2 seneye oy verdim ama 5 yıl ya da 100bin km mantığında düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Metin Mankal

Namusumdur deyip nikahına almak..Anadolu çocuğuyuz nihayetinde..

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Murat Gedik

Ben arabayı ilk aldığım zaman 5 yaşında idi. Amacım 5 yıl kullanıp 10 yaşında masraf çıkarmadan satmaktı. Ama aracımı 6. yılda da kullanıyorum mecburen. Şimdi 11 yaşına geldi ve ufak tefek bazı arızalar çıkarmaya başladı. Ama 5 yıl boyunca neredeyse sorunsuz şekilde kullandım. 

Bence amaç tasarruf etmek ise alınan araç 5 yaşından büyük olmamalı ve en az 5 yıl binilmeli. Sıfır alındı ise en az 10 yıl kullanılmalı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Tamamen para konuşur :)

İmkanım olsa 5-6 senede değişim yaparım. Ortalama bir araçta 50-60000 km yapmış olsak lastikti, sıvı bakımlarıydı, trigeriydi vs derken sanıyorum 10000 liraya yaklaşırız. Önceden 5-6 yaşındaki bir araçta 30-40000 gibi rakamlar eklenince benzer segmentte sıfırlama şansı oluyordu. Bugün bu rakam en az 100000-150000 aralığında olacaktır. Elbette genelini yansıtmaz fakat (kendi aracımı 250000 liraya satsam en az 350-375000 bandına çıkmam lazımki 0 km olarak alabileyim)

Eğer 5 sene yani 60 ayda 100000 lira biriktirebilecek gelirim varsa sıkıntı yok. Ama yoksa, ki yok, o zaman eldekini kullanmak daha avantajlı. Eğer 0 km aldıysanız bakımları iyi yapılan bir araç birazda kullanıcının dikkatli/bilinçli kullanımı ile kolay kolay üzmez.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran

yaptığımız kmye, aracın piyasasına, gelir durumumuza, araçtan ne beklediğimize göre değişir de değişir. adam sene de 100 bin yapıyodur, 2 yılda bir değişsin elbet, diğer adam volvo-mazda gibi sıfır ve ikinci el arasında fark olan markayı tercih ediyodur 5 yıl binsin elbet, diğer adamın yılda 3 araç alacak geliri vardır her sene değişsin. örnekler uzar gider. kendi adıma sıkılmadan binebileceğim bir aracı sıfır alıp en az 5 yıl binmek isterim. çünkü 2 yılda bir sıfır araç alacak durumum yok 😊 benim için değişmek zaten mantıksız. bi kışlık bi yazlık lastik takımı, jantı, paspası, havuzu şuyu buyu derken ihtiyacım olan herşeyini de tamamlar 5 yıl binerim. sıfır araçlara bağlanan paraları düşününce ağır bakımları ya da arızalarına verilen paralar bana çok gelmiyo.

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Tek elden binilen, kitapçığı okunarak sürülen ve servise giden bir araba neden yaş ile beraber masraf yapsın ki ? Ben benimle yaşlanan arkasında servisi güçlü kaliteli bir araba isterdim. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Bir kere alırsın, 10 15 yıl binersin. Kolay kolay bozulcaklarını sanmıyorum. Alacağın arabanın modeline bakar. 

Meslea 13 yaşında lpg takılmamış arabanın halen motoru açılmadı. Debriyaj değişimi ve termostat değişimi dışında bir masrafda yaptığımı hatırlamıyorum. 

Param varsa eskiyi satmak yerine , yenisini yanına almayı tercih ederim. Bu şekilde her 3 arabaya kadar çıkmak ekonomik durumuma göre çıkabilirdim. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen

1. seçtim seçeneklerde 5 yıl olsa onu seçerdim. İmkan varsa 15 yıl beklemem mutlaka problemler başlıyor araca o kadar bağlanmamak lazım sanayiye alışık değiliz uğraşmak istemeyiz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Koray Demir yazdı:

Sıfır alıp 5. senesinde satmak en doğru mantıktır.

İmkan dahilinde evet 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan

Biz az üreten fakir, tembel ve verimsiz bir ülkeyiz.

Tükettiğimizden daha fazla üretmeye başlayıncaya kadar cevabım en az 10 yıl binmektir.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Süleyman Can

Para varsa hiç düşünmeden yeniler, garanti bitince satar yenisini alırım. En ufak arızada servise bırakıp yerine geçici arabaya binmek çok iyi bir olay.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çiğdem Kaya Bilgiç yazdı:

1. seçtim seçeneklerde 5 yıl olsa onu seçerdim. İmkan varsa 15 yıl beklemem mutlaka problemler başlıyor araca o kadar bağlanmamak lazım sanayiye alışık değiliz uğraşmak istemeyiz.

ekledim. 5 sene cevabı çok geldi. 5 sene güzel rakam ama 2.senedeki gibi daha az parayla araba yenilenmiyor. 5.senesinde daha fazla para koymak gerekiyor. 

Arabayı yeni modelle değişmek için 2 senelik aracı satıp para koymak, 5 senelik aracı satıp para koymak. Hangisi daha ucuz? 

mesela 2022 golf 8 alacağız. Elimizde 2016 ve 2019 golf var. 

2016-oto-1.4 tsi -60.000km comfortline- 380.000tl

2019-oto-1.5 tsi - 25.000km com. - 490.000tl

2021-2022 sıfır 1.5 etsi 637.000 tl

5 yaşındaki arabayı satıp 257.000 lira eklememiz lazım veya 2 yaşındaki arabayı satıp 147.000 lira eklememiz lazım. 

bu hesaba göre 5 yaşında satıp sıfır almak daha hesaplı 😁çünkü 2 senelik satınca seneliği 75.000 liraya geldi. Pahalı oldu. 

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Hamit inan

Masraf açmayan, ihtiyacıma cevap verebilen en ucuz araç derdim. 3-5 senede binilse 10 senede binilse diğer birimler ile karşılaştırınca çok ciddi değer kaybediyor. Diğer türlü araç almak için yaşamak yada çok zengin olmak lazım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

2011 model benzinli otomatik 125.000km golf 280.000 lira. Sıfırıyla farkını 10 seneye bölünce 35.000 lira yapıyor. 2 veya 5 yıllık modellere göre daha ucuz kaldı 

Çok da şey değilmiş. 10 seneye kadar binilir yani. Bizim memlekette araba değerleniyor. 5-10 sene arası değişim daha makul. Araba bozulmadan, artan güvenlik önlemi ve donanımlarından faydalanmak bakımından bakıyorum. 

Acaba hybrid’i satıp duster mı alsam dediydim ama onun da 4x4’de otomatiği yok

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cem Işık

2018 ocak ayında 140 bine aldığım araba 1 milyona merdiven dayadı. Enflasyon böyle yüksek olmasa 5 senede bir yenilemek mantıklı muhakkak ama banka soygunu yapmadan sıfır arabaya yaklaşmak zor artık

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...