İçeriğe Yönlendir

Ev Yapımı CafeLatte - Cappuccino


Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Çağlar Bayur
Selim Bilgin yazdı:

en azından sonradan sulandırılmış bir şey değil.

çayamerikano yu keşfetmişer

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Valla italyanlar baskılamadan koyuyor kahveyi. Sallayarak haznenin tamamına yerleştiriyor. Baskı özellikle yok deniyor. Demliği temizlerken kahve koyulan haznede kahve çok sertleşmiş, basınç yemiş olduğunu görüyorum.  

 

Muhittin Kaplan yazdı:

pot u makinaya takerken zaten iyice baskılıyor. El ile yapılandan daha sıkı bir hal alıyor.videoda zaten fazla uygulamıyorum.iki ölçek alsın diye uğraş.

 

Makineye takılan saplı şeyin adı portafiltre. :) Kahveyi uygun ölçüde (7-10 gr.) koyduktan sonra tamper adı verilen aletle baskılıyorlar. Makinenin basıncı çok yüksek çünkü, sıkıştırılmazsa hem kahve düzgün olmuyor hem de bu sıkışıklık + basınç espressonun o rengi ve köpüğünü sağlıyor.

Moka pot konusunda çok bilgim yok ama sıkıştırılmıyor bildiğim kadarıyla.

 

Örnek tamper: 

9884191785010.jpg

Muhittin Kaplan yazdı:

Ne yaparsanız yapın yetmiyor.

Granür kahve ile başladım.

Sonra çekilmiş kahve aldım ve  filtre kahve, frenchPress

Sonra ocak üstü espresso demliği.

Sonra delonghi espresso makinası. Buraya kadar hep çekilmiş kahve.

Sonra belirli bir kahve çekirdeğini çektirdim.

Sonra öğütücü aldım, kahveyi çekmeye başladım.

Yakında ben kavuracağım.

Sonra kahve için bir bahçe ve misk kedisi tertipleyip dışkısından kahveyi ayıklayacağım sanırım.

Sonu yok. Biraz manyaklık, hep daha fazlasını arıyorsunuz.

 

Kesinlikle olay bu. :) 

Ayrıca espresso'nun iyisi ucuz ekipmanla olmuyor maalesef. Sıcaklık ve basıncı stabil olarak sağlayabilen makineler ciddi para. Öğütücüler de pahalı. Hem de ucu yok. Kahve zaten çok pahalı artık. İyi kahvenin 200 gramı 70-80 TL oldu.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Mert Gülkokan yazdı:

eskişehirde bir kahvecide kendi aparatını yapmış araya da yay koymuş yay sayesinde sürekli olarak aynı basınç ile sıkıştırıyorlar kahveyi

 

 

Zincir kahvecilerde de öyle, sbx zaten tam otomatik de Nero'da filan öğütücünün yanında otomatik tamper var. Barista'ya bıraksa standardı tutturmak çok zor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
(düzenlendi)
Cihat Küçükay yazdı:

Bu bilgiye eklenti yapayım. Mokapot ile pişirme mutlaka kısık ateşte yapılır. Suyu soğuk koyup kısık ateşte yaparsanız, kahveniz normale göre biraz daha acı olur. Suyu sıcak koyarsanız biraz daha içimi yumuşak bir kahve elde edersiniz. Ben kahveyi koyarken tam silme değil, tepe oluşturacak şekilde biraz daha fazla koyuyorum. Mokapotu elektrikli ocak üzerine direkt olarak koymayın. Bir tava vb. bir şey koyup onun üstüne mokapot koyun. Yoksa tehlikeli sonuçlar çıkabiliyor.

Ek bilgi, latte veya capuccino yapacaksanız kahveyi koymadan önce sütü ısıtmaya başlayın. Yoksa siz kahveyi yapana kadar süt soğur ve yaptığınız bir şeye benzemez. 😎

Kesinlikle katılıyorum  su sıcak değil ılık olduğunda daha lezzetli oluyor

tarihinde Arif Aykın tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Arif Aykın yazdı:

Kesinlikle katılıyorum  su sıcak değil ılık olduğunda daha lezzetli oluyor

Çok farkı olacağını sanmıyorum. Moka pot sıcaklık çok artınca ve basınç çok artınca çalışmaya başlıyor ve basınçlı su kahveden geçiyor. Ilık koyulursa sadece boşa geçen 1dk’lık kısmı yok ederiz. Yani su direkt kahve ile tamas etmediği için, ancak kaynama noktası ve yüksek basınçta temas ettiği için soğuk veya ılık su koymanın farklı olacağını düşünmüyorum açıkçası

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay
Çok farkı olacağını sanmıyorum. Moka pot sıcaklık çok artınca ve basınç çok artınca çalışmaya başlıyor ve basınçlı su kahveden geçiyor. Ilık koyulursa sadece boşa geçen 1dk’lık kısmı yok ederiz. Yani su direkt kahve ile tamas etmediği için, ancak kaynama noktası ve yüksek basınçta temas ettiği için soğuk veya ılık su koymanın farklı olacağını düşünmüyorum açıkçası
Dene ve farkı gör hocam [emoji6]
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Çok farkı olacağını sanmıyorum. Moka pot sıcaklık çok artınca ve basınç çok artınca çalışmaya başlıyor ve basınçlı su kahveden geçiyor. Ilık koyulursa sadece boşa geçen 1dk’lık kısmı yok ederiz. Yani su direkt kahve ile tamas etmediği için, ancak kaynama noktası ve yüksek basınçta temas ettiği için soğuk veya ılık su koymanın farklı olacağını düşünmüyorum açıkçası

Farkediyor. Mesela su 15 dereceyken bile ufaktan buhar veriyor doğal olarak sen 30-35 derece civarı bi su koyduğunda kahveye temas eden buharı direkt veriyorsun veya kahveyi nemlendirmeden direkt özünü alıyorsun gibi oluyor. İçersiniz bilemiyoruz ki neler dönüyor içeride😂 bana kahve çekirdeği işi yapan arkadaşım tavsiye etti bir çok kez denedim gerçekten farkettiğini görünce sürekli öyle yapıyorum 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Arif Aykın yazdı:

Farkediyor. Mesela su 15 dereceyken bile ufaktan buhar veriyor doğal olarak sen 30-35 derece civarı bi su koyduğunda kahveye temas eden buharı direkt veriyorsun veya kahveyi nemlendirmeden direkt özünü alıyorsun gibi oluyor. İçersiniz bilemiyoruz ki neler dönüyor içeride😂 bana kahve çekirdeği işi yapan arkadaşım tavsiye etti bir çok kez denedim gerçekten farkettiğini görünce sürekli öyle yapıyorum 

Animasyon var. Denerim tabi ama kahve forumlarında da hep soğuk suyla yapılmalı diyor. İtalyanların videolarında da sıcak su koyulmalı teması görmedim. Neyse taş atıp kolum ağrımaz deneriz :) 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

İtalyanların videolarında

italyan bir arkadaş vardı, ılık ılık derdi hep, ondanmış

  • Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Animasyon var. Denerim tabi ama kahve forumlarında da hep soğuk suyla yapılmalı diyor. İtalyanların videolarında da sıcak su koyulmalı teması görmedim. Neyse taş atıp kolum ağrımaz deneriz :) 

Ben çalıştığım iş yerlerinde montaj zamanında İtalyanlarla çalıştım hatta son çalıştığım yerde ki İtalyan getirdi bana kahve makinesini. Onlarda mesela suyu doldurup kahve altına ısıtıyordu o esnada kahve yuvasına kahveyi dolduruyordu ve sonra üst cezveyi oturtuyordu. Doğal olarak ılık olmuş oluyordu su.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Arif Aykın yazdı:

Ben çalıştığım iş yerlerinde montaj zamanında İtalyanlarla çalıştım hatta son çalıştığım yerde ki İtalyan getirdi bana kahve makinesini. Onlarda mesela suyu doldurup kahve altına ısıtıyordu o esnada kahve yuvasına kahveyi dolduruyordu ve sonra üst cezveyi oturtuyordu. Doğal olarak ılık olmuş oluyordu su.


İtalyanlar bitmiş. Zaten beğenmiyorum arabalarını :) 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
(düzenlendi)
Tansu Kalafatoğlu yazdı:


İtalyanlar bitmiş. Zaten beğenmiyorum arabalarını :) 

 

İtalyanların aynen arabasını bende beğenmiyorum :) 

 

Biz kahve muhabbetinden ne ara arabaya geldik :) 

tarihinde Arif Aykın tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Arif Aykın yazdı:

Biz kahve muhabbetinden ne ara arabaya geldik

maseratti yüzünden, zengin birisi konu açtı az ötede

Tansu Kalafatoğlu yazdı:


İtalyanlar bitmiş. Zaten beğenmiyorum arabalarını :) 

peki

131-Abarth-14.jpg

 

olduu

fiat-131-mirafiori-2000-tc-1977-COVER.jp

 

  • Beğen 1
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Çağlar Bayur yazdı:

maseratti yüzünden, zengin birisi konu açtı az ötede

Hiç dikkat etmemişim abi valla konuya baktım hiç iç açıcı gelmedi hemen çıktım 😂😂😂

  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)

 

Çağlar Bayur yazdı:

maseratti yüzünden, zengin birisi konu açtı az ötede

peki

131-Abarth-14.jpg

 

olduu

fiat-131-mirafiori-2000-tc-1977-COVER.jp

 

Abi istemsiz bi lpg kokusu geldi burnuma. Çek şunları yav 😂
 

 

 

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Çağlar Bayur yazdı:

buhar mı bastı? kettle dan su mu ekledi?

su ekledi.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Selim Bilgin yazdı:

..ahve makinesinin yanında sıcak su musluğu oluyor sbxlarda, oradan ekliyorlar.

O tarz kahve içilecekse filtre kahve daha makbul bence, en azından sonradan sulandırılmış bir şey değil.

hep filtre kahve derim 3 dakka 5 dakka derler illa arıza çıkar bu sefer diğer şeherli bebeler gibi amerikano dedim şak verdi.. ama sevmedim.

 

 

Bu arada tchibo kapsül kullanıyoruz 4 yıldızlı cafe crema oldukça iyi oluyor. iki sene önce 13 lira idi (makineyi aldığımızda 6.99 idi) şimdi 50 lira oldu on tanesi.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Havaalanındayım 40 TL verdim bir kahveye yazamıyorum şu an. 😢

  • Beğen 1
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Selim Bilgin yazdı:

Havaalanındayım 40 TL verdim bir kahveye yazamıyorum şu an. 😢

Yav başlığı boşuna mı açtık. Evde yapıp gidecen daa :) 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Dün akşam eve vardım. Önce kahveleri thermomixde max devirde 18 saniye çektik. Baktım iyi olmuş. Ne un gibi nede irice. Ortası olmuş. Bir heyecan çaydanlığı kutusundan çıkardım. Güzelce yıkadım. Birkere sadece su ile çalıştırıp döktüm. Sonra kahve koyup yaptım. Demleme bitince fincana doldurdum. Tadı çok acı geldi. Hanım dedi bunu latte yapalım. Thermoda sütün yağını çıkardık, sonra üstüne kahveyi döktük. Bu seferde çok güzel oldu.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Selim Bilgin yazdı:

Havaalanındayım 40 TL verdim bir kahveye yazamıyorum şu an. 😢

Yapılır mı bu. Valla ben evde kahvemi yapıyorum 2-3 pot olarak Kahveyi thermosa koyuyorum sütü de kaynatıp dolduruyorum yolculuk esnasında onu kullanıyorum valla dışarıda çok fena fiyatlar.

Fatih Sarıkaya yazdı:

Dün akşam eve vardım. Önce kahveleri thermomixde max devirde 18 saniye çektik. Baktım iyi olmuş. Ne un gibi nede irice. Ortası olmuş. Bir heyecan çaydanlığı kutusundan çıkardım. Güzelce yıkadım. Birkere sadece su ile çalıştırıp döktüm. Sonra kahve koyup yaptım. Demleme bitince fincana doldurdum. Tadı çok acı geldi. Hanım dedi bunu latte yapalım. Thermoda sütün yağını çıkardık, sonra üstüne kahveyi döktük. Bu seferde çok güzel oldu.

İçtiğin kahveden haz almışsındır. Çok iyi olmuştur. Afiyet olsun. Bende sizin iiin fotoğraflar çekmiştim sabah hizli resim de sorun var yükleme yapamadım.

Benim hanımda ilk yaptığımda bu ne ben içmem bunu demişti halbuki kahve içmeyi aşırı sever fakat zehir gibi içmem dedi. Ben sade içerim hanım latte olarak içer kaç senedir bilmiyorum ama eve Türk kahvesi, granül kahve ve filtre kahve harici kahve girmiyor 😂 granül de misafir geldiğinde hemen yapıyor ben onu da içmiyorum.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Fatih Sarıkaya yazdı:

Dün akşam eve vardım. Önce kahveleri thermomixde max devirde 18 saniye çektik. Baktım iyi olmuş. Ne un gibi nede irice. Ortası olmuş. Bir heyecan çaydanlığı kutusundan çıkardım. Güzelce yıkadım. Birkere sadece su ile çalıştırıp döktüm. Sonra kahve koyup yaptım. Demleme bitince fincana doldurdum. Tadı çok acı geldi. Hanım dedi bunu latte yapalım. Thermoda sütün yağını çıkardık, sonra üstüne kahveyi döktük. Bu seferde çok güzel oldu.

Geçen bi kenya kahvesi aldım. Espresso şeklinde ben de içemedim. Kahvesine göre çok değişiyor bu tat olayı. Kahvede meyve tatlarını hiç sevmiyorum ben. 
 

Ülkede taze kahve bulmak da zor. Bulsan da çok pahalı. Zaten uçmuş fiyatlar. Bir de taze mi değil mi bilinmiyor. Paket kahvelerden şu tazedir şeklinde öneri varsa deneyelim. Yoksa zincir mağazalardan en çok tüketilen çekirdekten alıyorum mecbur

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Geçen bi kenya kahvesi aldım. Espresso şeklinde ben de içemedim. Kahvesine göre çok değişiyor bu tat olayı. Kahvede meyve tatlarını hiç sevmiyorum ben. 
 

Ülkede taze kahve bulmak da zor. Bulsan da çok pahalı. Zaten uçmuş fiyatlar. Bir de taze mi değil mi bilinmiyor. Paket kahvelerden şu tazedir şeklinde öneri varsa deneyelim. Yoksa zincir mağazalardan en çok tüketilen çekirdekten alıyorum mecbur

Orayı düşünemedim. Çekirdekdende olabilir. Yalnız makina güzel demliyor. Nasıl bir basınç varsa artık, kahvenin heryerini kullanıyor gibi geldi. Filitre kahve ile kıyaslayınca arada çok fazla tat aroma farkı var. Birbirleri ile alakaları yok. Kızım filitre kahveyi çok seviyor, gerçi bütün kahveri çok sever. Makina eline düşmeyi versin :) 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Fatih Sarıkaya yazdı:

Orayı düşünemedim. Çekirdekdende olabilir. Yalnız makina güzel demliyor. Nasıl bir basınç varsa artık, kahvenin heryerini kullanıyor gibi geldi. Filitre kahve ile kıyaslayınca arada çok fazla tat aroma farkı var. Birbirleri ile alakaları yok. Kızım filitre kahveyi çok seviyor, gerçi bütün kahveri çok sever. Makina eline düşmeyi versin :) 

Brikka modeli demlikler arasında en basınçlı olanı. Daha üstü makine zaten. O yüzden çok güzel tatlar alabilirsiniz. Biraz ucuzlarsa ben de alacağım. Bendeki brikka’dan daha az basınçlı

 

peki kahvede köpük oldu mu? Bardağa döktükten sonra köpük kalıcı kaldı mı yani? Bende pişerken köpük oluyor ama bardağa dökünce kayboluyor

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Brikka modeli demlikler arasında en basınçlı olanı. Daha üstü makine zaten. O yüzden çok güzel tatlar alabilirsiniz. Biraz ucuzlarsa ben de alacağım. Bendeki brikka’dan daha az basınçlı

 

peki kahvede köpük oldu mu? Bardağa döktükten sonra köpük kalıcı kaldı mı yani? Bende pişerken köpük oluyor ama bardağa dökünce kayboluyor

Yotubeda videolarda bol köpük vardı. Bende öyle hayal ettim :) hanıma dedim, bunun yağına ne oldu dedim? Ne yağı dedi? hani köpük felan onlar yok dedim :D  Heralde çekirdeği iyi çekemedik. Gelecek sefere 25 saniye çekelim dedim. Çekerkende kahveyi thermoda ısıtıp öyle çekelim belki farklı birşeyler olur dedim. Yada el değirmenimi alsam bilemedim. Makinalar bu çekme işini hızlı yaptığı için çekirdeğe zararmı veriyor acep? Yada düşük devirdemi çeksem? Yalnız o güzel müthiş köpük olmadı Tansu bey. Bende öyle birşeyler hayal etmiştim. 

 

Şimdi aklıma geldi. Aynı kahveyi ofisde makinada kullanıyoruz. Makinadan çıkan kahvede köpüğü oluyor. O zaman öğütmeyle ilgili bir sorun vargibi?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...