Tansu Kalafatoğlu 27 Ocak 2022 Yazar Paylaş 27 Ocak 2022 Bu akşam da böyle yaptım. Bu daha güzel oldu. Önce espresso tadı baskın geliyor. Bardak bittikçe kahve yumuşuyor sütle. 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 27 Ocak 2022 Paylaş 27 Ocak 2022 şair demiş ki: bize kave yapmayı öğretme, ısmarla 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 27 Ocak 2022 Yazar Paylaş 27 Ocak 2022 Çağlar Bayur yazdı: şair demiş ki: bize kave yapmayı öğretme, ısmarla Turgenyev başlığı yanda. B8 ile başlıyor. Burası dostoyevski fakirhanesi 😁 1 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 27 Ocak 2022 Paylaş 27 Ocak 2022 şuna ne kadar baskı uyguladığımı da ölçecek bir cihaz yapacağım. Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 27 Ocak 2022 Yazar Paylaş 27 Ocak 2022 Muhittin Kaplan yazdı: şuna ne kadar baskı uyguladığımı da ölçecek bir cihaz yapacağım. Mokapot için kahveyi baskılamayın diyor. Sallayarak yerleştirin diyor. Sıkışan kahve için su yeteri kadar geçemiyormuş. ama suyun basıncı artarsa baskılanmış kahveden nasıl geçer bilmiyorum. Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 27 Ocak 2022 Paylaş 27 Ocak 2022 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Mokapot için kahveyi baskılamayın diyor. Sallayarak yerleştirin diyor. Sıkışan kahve için su yeteri kadar geçemiyormuş. ama suyun basıncı artarsa baskılanmış kahveden nasıl geçer bilmiyorum. Baskı uygulanmalı, uygulanmadığında "filtre kahve gibi" oluyor. Biraz zorlanmalı geçerken.(basınç ta bunun için değil mi zaten) Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 27 Ocak 2022 Yazar Paylaş 27 Ocak 2022 Muhittin Kaplan yazdı: Baskı uygulanmalı, uygulanmadığında "filtre kahve gibi" oluyor. Biraz zorlanmalı geçerken.(basınç ta bunun için değil mi zaten) Valla italyanlar baskılamadan koyuyor kahveyi. Sallayarak haznenin tamamına yerleştiriyor. Baskı özellikle yok deniyor. Demliği temizlerken kahve koyulan haznede kahve çok sertleşmiş, basınç yemiş olduğunu görüyorum. 1 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 27 Ocak 2022 Paylaş 27 Ocak 2022 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Valla italyanlar baskılamadan koyuyor kahveyi. Sallayarak haznenin tamamına yerleştiriyor. Baskı özellikle yok deniyor. Demliği temizlerken kahve koyulan haznede kahve çok sertleşmiş, basınç yemiş olduğunu görüyorum. pot u makinaya takerken zaten iyice baskılıyor. El ile yapılandan daha sıkı bir hal alıyor.videoda zaten fazla uygulamıyorum.iki ölçek alsın diye uğraş. Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 27 Ocak 2022 Yazar Paylaş 27 Ocak 2022 Muhittin Kaplan yazdı: pot u makinaya takerken zaten iyice baskılıyor. El ile yapılandan daha sıkı bir hal alıyor.videoda zaten fazla uygulamıyorum.iki ölçek alsın diye uğraş. Tamam zaten üstte yazdım hocam. Basınç artarsa iş değişir. O makine 9 bar basınçla suyu kahveden geçiriyor. Sıkıştırmak mantıklı. Moka pot 1-2 bar. Brikka demlik 3-4 bar. Ben o yüzden kahveyi sıkıştırmıyorum. 1 Yorum bağlantısı
Arif Aykın 27 Ocak 2022 Paylaş 27 Ocak 2022 Muhittin Kaplan yazdı: pot u makinaya takerken zaten iyice baskılıyor. El ile yapılandan daha sıkı bir hal alıyor.videoda zaten fazla uygulamıyorum.iki ölçek alsın diye uğraş. Ocakta kaynayan suyun basıncı ile makine basıncı aynı olamaz. Bu sebepten baskılama yapılmıyor moka pot ürünlerinde. Direkt kahve koyulup silme dolu vaziyette takılıyor. @Tansu Kalafatoğludediği gibi kahve yapma işlemi bittikten sonra hazne temizlenmek istendiğinde kalıp şekilde çıkıyor kahve yani preslenmiş şekilde. 1 Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan 27 Ocak 2022 Paylaş 27 Ocak 2022 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Mokapot demişsiniz ben burayı kaçırmışım. 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 27 Ocak 2022 Yazar Paylaş 27 Ocak 2022 Muhittin Kaplan yazdı: demişsiniz ben burayı kaçırmışım. Sizde makine varsa tabi. Artık pahalı. Döviz düşünce alırız ancak 1 Yorum bağlantısı
Arif Aykın 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Güne dinç başlamak için her sabah içiyorum 😁 kokusu bile insanı kendinden geçiriyor😆 2 Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Valla ben mokapotu sadece keyif kahvesi içmek istediğim zaman kullanıyorum. Onun dışında sürekli metal filtreli "huni" ile kahvemi yaparım. Daha pratik geliyor. Bu arada latte yaparken, sütü köpürtmek için french press kullanabilirsiniz. Süt tam yağlı, ısınma derecesi 65-70 arasında olmalıdır. Derecem yok nasıl ölçeceğim derseniz, kısık ateşte ısınırken cezvenin kenarlarında köpüklenme başladığında 60 derecelere gelmişsiniz demektir. Bütün kenarı köpük sardığında yaklaşık 70-72 dereceler civarında oluyor. İçeceğiniz bardağa önce sütü ve köpüğü dökün, daha sonra kahveyi ekleyin. 2 Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Demlik geldi. Minnacık birşey. Koy cebine götür Şimdi bunun yanında bir pim var. Düdüklü tencerenin tepesindeki gibi. Bu alet nasıl kullanılıyor bir tarif etseniz. Youtubeda video izleyerek öğrenmek istemiyorum. Tiryakilerden öğrenmek istiyorum. Filitre kullanmasam olurmu? İlk defa kullanılacak. Nasıl yıkamalı. Birde bu aliminyummuş. Sağlığa zararı varmı? 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 28 Ocak 2022 Yazar Paylaş 28 Ocak 2022 Fatih Sarıkaya yazdı: Demlik geldi. Minnacık birşey. Koy cebine götür Şimdi bunun yanında bir pim var. Düdüklü tencerenin tepesindeki gibi. Bu alet nasıl kullanılıyor bir tarif etseniz. Youtubeda video izleyerek öğrenmek istemiyorum. Tiryakilerden öğrenmek istiyorum. Filitre kullanmasam olurmu? İlk defa kullanılacak. Nasıl yıkamalı. Birde bu aliminyummuş. Sağlığa zararı varmı? Abi 4 cup’luk aldın değil mi öncelikle çekirdek çekmeniz lazım. Kahve kalınlığı Filtre ile makine espresso arası olabilir. demliği ikiye ayırınca içinde bir süzgeç tas var. Oraya kahve koyuyoruz. Sallayarak iyice yerleştiriyoruz. Ama baskı uygulamıyoruz. Tam silme dolması gerekiyor. alttaki hazneyi içindeki çizgiye kadar su dolduruyoruz. Az veya çok olmamalı sonra kapatın ateşte pişiriyoruz. Bu kadar hocam. Kahve gelmeye başlıyor. Kahve kesilince olay bitmiş oluyor. İster su ile amerikano ister sütlü çeşitleriyle servis ediyoruz. Direk espresso içmek isterseniz kafaya dikiyoruz ben temizlemek için demlik su kaynatıyorum. Her parçaya kaynat su dökerek temizliyorum. Temizlerken üst kısmın altındaki contayı çıkarıyorum temizliyorum. Süzgeç kahve haznesini de kaynar su ile temizliyorum. Çok kahve kalırsa parmağımla temizliyorum. En sın muslukta durulayıp kurumaya bırakıyorum. Deterjan, sünger vs kullanmıyoruz. Ömrü çok kısa olur yoksa alüminyumu çizmezseniz hiçbir zararı yok. Deneyleri yapılmıştı avrupa’da 1 Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Tansu Kalafatoğlu yazdı: 4 cup’luk Bunu aldım. Teşekür ederim Tansu bey. Akşam nasip olursa evde deneyeceğim 2 Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Evde espresso makinesi var ama uzun süredir kullanamıyorum. Temizliği, yer kaplaması vs. İş yerine v60 fltre kahve zamazingosu aldım. sıcak suyla filtreye devam. Aluminyuma karşıyım, ne deseler boş. İnanmam Çelik olanları da varmış ama sanıyorum evdeki makineden daha iyi bir tat veremezler. Yanılıyor muyum? (Evdeki bundan) Bir ara espresso için kahve çektirmem gerekecek. Evde el değirmenim de olacaktı gerçi. Canımı çektirdiniz Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 28 Ocak 2022 Yazar Paylaş 28 Ocak 2022 Murat Sürmeli yazdı: Evde espresso makinesi var ama uzun süredir kullanamıyorum. Temizliği, yer kaplaması vs. İş yerine v60 fltre kahve zamazingosu aldım. sıcak suyla filtreye devam. Aluminyuma karşıyım, ne deseler boş. İnanmam Çelik olanları da varmış ama sanıyorum evdeki makineden daha iyi bir tat veremezler. Yanılıyor muyum? (Evdeki bundan) Bir ara espresso için kahve çektirmem gerekecek. Evde el değirmenim de olacaktı gerçi. Canımı çektirdiniz Çelik alanlar kahvenin tadından kokusundan şikayetçi. Moka pot’ta alüminyumdan kahveye geçen metal miktarı vücudun günlük alması gereken sınırın çok altında. 2 saat alüminyum tencerede pişmiş domateste 0,0024 mg alüminyum oluşmuş. 1 hapta bunun 200 katı alüminyum olabiliyormuş. Ayrıca amerikan ilaç gıda dairesinin alüminyum potlarla ilgili raporu. Sakınca yoktur diyor https://wwwn.cdc.gov/TSP/PHS/PHSLanding.aspx?id=1076&tid=34 Makine iyiyde moka pottan daha güzel yapar elbet. Basınç fazla bir kere Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Tansu Kalafatoğlu yazdı: Çelik alanlar kahvenin tadından kokusundan şikayetçi. Moka pot’ta alüminyumdan kahveye geçen metal miktarı vücudun günlük alması gereken sınırın çok altında. 2 saat alüminyum tencerede pişmiş domateste 0,0024 mg alüminyum oluşmuş. 1 hapta bunun 200 katı alüminyum olabiliyormuş. Ayrıca amerikan ilaç gıda dairesinin alüminyum potlarla ilgili raporu. Sakınca yoktur diyor https://wwwn.cdc.gov/TSP/PHS/PHSLanding.aspx?id=1076&tid=34 Bu konularda tıpın bugün dediklerine az çok vakıfım ancak sıcak aluminyumdan vücuda geçen kalıntılarla ve Alzheimer ile ilişikilendiren yayınlar okumuştum. Ailede de olduğu için olabildiğince uzak kalmaya çalışıyorum Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 (düzenlendi) Tansu Kalafatoğlu yazdı: Abi 4 cup’luk aldın değil mi öncelikle çekirdek çekmeniz lazım. Kahve kalınlığı Filtre ile makine espresso arası olabilir. demliği ikiye ayırınca içinde bir süzgeç tas var. Oraya kahve koyuyoruz. Sallayarak iyice yerleştiriyoruz. Ama baskı uygulamıyoruz. Tam silme dolması gerekiyor. alttaki hazneyi içindeki çizgiye kadar su dolduruyoruz. Az veya çok olmamalı sonra kapatın ateşte pişiriyoruz. Bu kadar hocam. Kahve gelmeye başlıyor. Kahve kesilince olay bitmiş oluyor. İster su ile amerikano ister sütlü çeşitleriyle servis ediyoruz. Direk espresso içmek isterseniz kafaya dikiyoruz ben temizlemek için demlik su kaynatıyorum. Her parçaya kaynat su dökerek temizliyorum. Temizlerken üst kısmın altındaki contayı çıkarıyorum temizliyorum. Süzgeç kahve haznesini de kaynar su ile temizliyorum. Çok kahve kalırsa parmağımla temizliyorum. En sın muslukta durulayıp kurumaya bırakıyorum. Deterjan, sünger vs kullanmıyoruz. Ömrü çok kısa olur yoksa alüminyumu çizmezseniz hiçbir zararı yok. Deneyleri yapılmıştı avrupa’da Bu bilgiye eklenti yapayım. Mokapot ile pişirme mutlaka kısık ateşte yapılır. Suyu soğuk koyup kısık ateşte yaparsanız, kahveniz normale göre biraz daha acı olur. Suyu sıcak koyarsanız biraz daha içimi yumuşak bir kahve elde edersiniz. Ben kahveyi koyarken tam silme değil, tepe oluşturacak şekilde biraz daha fazla koyuyorum. Mokapotu elektrikli ocak üzerine direkt olarak koymayın. Bir tava vb. bir şey koyup onun üstüne mokapot koyun. Yoksa tehlikeli sonuçlar çıkabiliyor. Ek bilgi, latte veya capuccino yapacaksanız kahveyi koymadan önce sütü ısıtmaya başlayın. Yoksa siz kahveyi yapana kadar süt soğur ve yaptığınız bir şeye benzemez. 😎 28 Ocak 2022 tarihinde Cihat Küçükay tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Ben küçükken yazları dedemgile giderdik. Dedem o yaz birine kuyu kazdırıyordu. Adam 5 dakka kazıp 30 dakka mola veriyordu. Ev ahlisi boyuna adama hizmet eder olmuştu. Birde çok konuşurdu. Allah rahmet eylesin iyi adamdı. Birgün yine kuyu kazmadan mola verdiği bir vakitti. Elinde bir bardak çay. Bana yiyen en güzel çay hangi demlikte olur bilirmisin sen dedi. Yo bilmem dedim. Demliği alacan, yere atacan sonra tekmeleyip duracan. Yamuk yumuk olacak. İşte o demlikde içilen çaya doyum olmaz derdi. Bu kahve demliğini kutusundan çıkarınca aklıma ilk gelen o oldu. Tipsiz birşeyede benzemiyor. Demek böyle olması lazım. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Americano dedim starbucks da makineden bişey yaptı sonra çay makinesinden su ekledi. bu ne komik şeydir. böyle mi yapılıyor bu? Filtre kahve değil mi bu işin aslı? 1 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Mehmet Göktürk yazdı: çay makinesinden su ekledi. buhar mı bastı? kettle dan su mu ekledi? Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 28 Ocak 2022 Paylaş 28 Ocak 2022 Americano = Espresso üzerine sıcak su. Amerikalılar espresso sert gelip içemeyince üstüne su çekmişler. Temelde üç tip klasik kahve demleme yöntemi var zaten. 1- Cezve 2- Filtre (makine, French press vs.) 3- Basınçla (espresso, moka pot) Starbucks'ın çekirdek kalitesi çok düşük, ve çok yüksek bir arzı var, standardı tutturmak için aşırı kavuruyor çekirdekleri. Onun için espressosu da filtre kahvesi de zift gibi. Diğer yandan çoğunluk vayt çaklıt maklıt karamelo içtiği için farketmiyor zaten içinde kahve var mı yok mu. Bunların dışında bir sürü 3. dalga demleme yöntemi var (v60, sifon vs.) onlar ayrı bir dünya zaten. Ama iyi bir kahve için temel bileşenler kaliteli taze çekirdek, taze öğütme ve doğru demleme. Kahveniz taze değilse ne yaparsanız yapın düzgün kahve çıkmaz. Ama taze öğütülüp french press ile bile demlense lezzetli bir kahve içersiniz. Türk kahvesi hem yöntem hem de çekirdek olarak iyi bir kahve değil. Onun için bizim toplumda acı kahve = iyi kahve inanışı var. Ama doğru kavrulmuş iyi bir çekirdekten kahve içip alt notaları almaya başlayınca insan ben şimdiye kadar ne içmişim diyor. Dezavantajı ise dışarıda ikram edilen kahveleri sırf ayıp olmasın diye mecburiyetten içiyorsunuz. Çağlar Bayur yazdı: buhar mı bastı? kettle dan su mu ekledi? Filtre kahve makinesinin yanında sıcak su musluğu oluyor sbxlarda, oradan ekliyorlar. O tarz kahve içilecekse filtre kahve daha makbul bence, en azından sonradan sulandırılmış bir şey değil. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts