İçeriğe Yönlendir

Ne Olacak Bu Zamların Hali?

Erol Güven

Recommended Posts

Muhammet Ali Deli
(düzenlendi)
Erkut Uysal yazdı:

çocuğum için BG vatandaşlığını cebine koymuş sayılırım 1 yıldan az bir süre kaldı... Peşinden Romanya vatandaşlığı peşinden Makedonya

Makedonya vatandaşlığı için ben de sıradayım da en az 1 yıllık süreç daha var. 1 buçuk yıldır uğraşıyorum. 

Pasaportu da çok güçlü 130 dan fazla ülkeye vizesiz.. ABD Kanada filan vize istiyormuş. İngiltere hariç tüm Avrupa'da kafa rahat takılabiliyorsun :)

Makedonya'dan çok bizim açgözlü yiyiciler zorluyor insanı. 1 yıllık süreci kısaltabilme adına size dm den geliyorum :) birkaç sorum olacak. 6 ayda da alınabiliyor ama yüklü bir para gerekiyor ben o parayı minimuma indirgeme düşüncesiyle sürecin uzamasına razı oldum. Ama bizim ülkedeki iş bilmezlerden bir belge istiyorsun nüfusta adam anlamıyor ben tarif ediyorum galiba şuradan şu işlemle çıkaracaksınız diye.. 

Neyse üstat yazıyorum sana fırsatın olduğunda dönersen sevinirim. :)

Erkut Uysal yazdı:

Kalmak için bahanelerim bittiğinden dolayı kaçış hocam... 

Bozuk giden bir şey düzelmesine imkan yok...

+99999.....

Ek olarak kaçış demeyelim de şartların getireceği durumları iyi gözlemleyerek hazırlık. 

Zira cahiller devletine dönüştük gibi bir şey, eğitimli ufku açık kimler kimler gitti, gidiyor, gidecek.. 

tarihinde Muhammet Ali Deli tarafından düzenlendi
Ek
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
ibrahim Tiryaki
Mehmet Göktürk yazdı:

Türkiyenin durumu hiçbir zaman iyi olmadı.  Sadece herkes daha fakir ve eşit olduğu için daha mutluyduk. Herkes devlet okuluna gider önlük giyerdi. 

Sosyal olarak din eksenli tartışma yoktu. Sadece bu fetöcü vs eskiler ufaktan ufaktan atatürk düşmanlığı pompalardı. 1950 lerden beri. Ama sayıları azdı ve önemli yerlere gelemiyorlar zarar veremiyorlardı.

Ülkenin varlıkları kendine aitti. Olmayan sanayisi kendine aitti. Kıbrıs savaşını yapabildik. Şimdi olsa yapamayız. Suriyeliler yok, çevre daha temiz nüfus 40 milyondu.

O dönemde kore bizden gerideydi. Birçok avrupa ülkesi de bizden çok gerilerdeydi. Katar bir köy, dubai ise balıkçı barınağı idi.

Biz sorunlu büyüdük. Evet 1980 öncesi insanlar birbirini kesiyordu ama bu tabana inmemişti. Şimdi indi. Çözümü için sağlam bi aydınlanma dönemi geçirmek gerek. Nerden baksan 20 sene sürer.

1987 e amerikaya staja vize için başvurmuştum bana süresiz (sonsuza dek) turist vizesi vermişlerdi. SOnra öğrenci olarak gidince tabi o iptal edildi. Şimdi hiçbir 19 yaşında gence süresiz vize verilecek ülke değiliz.

hocam sizce çözüm ne olmalı daha somut anlamda? 

örn: yüksek faiz, düşük kur politikası yanlıştı. TL arz-talebe göre değil, yapay olarak değerli tutuldu yüksek faize gelen sıcak para sayesinde diyen ekonomistler var. 

Hayır faizleri yükseltin döviz düşsün diyenler de var. 

Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan
Muhammet Ali Deli yazdı:

Makedonya vatandaşlığı için ben de sıradayım da en az 1 yıllık süreç daha var. 1 buçuk yıldır uğraşıyorum. 

Pasaportu da çok güçlü 130 dan fazla ülkeye vizesiz.. ABD Kanada filan vize istiyormuş. İngiltere hariç tüm Avrupa'da kafa rahat takılabiliyorsun :)

Makedonya'dan çok bizim açgözlü yiyiciler zorluyor insanı. 1 yıllık süreci kısaltabilme adına size dm den geliyorum :) birkaç sorum olacak. 6 ayda da alınabiliyor ama yüklü bir para gerekiyor ben o parayı minimuma indirgeme düşüncesiyle sürecin uzamasına razı oldum. Ama bizim ülkedeki iş bilmezlerden bir belge istiyorsun nüfusta adam anlamıyor ben tarif ediyorum galiba şuradan şu işlemle çıkaracaksınız diye.. 

Süreci bana da DM den yazabilir misiniz? Annem 1958 üsküp göçmenidir.

Benden gecti de belki çocuklara faydası olur.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
İbrahim Arslan yazdı:

Süreci bana da DM den yazabilir misiniz? Annem 1958 üsküp göçmenidir.

Benden gecti de belki çocuklara faydası olur.

karadağ da firma ortaklığı işe yarayaiblir mesela, göçmenlikten pek bir şey çıkmıyor

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
ibrahim Tiryaki yazdı:

hocam sizce çözüm ne olmalı daha somut anlamda? 

örn: yüksek faiz, düşük kur politikası yanlıştı. TL arz-talebe göre değil, yapay olarak değerli tutuldu yüksek faize gelen sıcak para sayesinde diyen ekonomistler var. 

Hayır faizleri yükseltin döviz düşsün diyenler de var. 

Şu an mecburen acı reçete tercih edildi. Bu doğru karar. Şu an yapılan doğru. Ama mecburiyetten oldu. Önceden bu yapılacak ve hiç ellenmeyecekti. Çıbanı kurcaladıkça azdı.

Ülkenin en önemli ihtiyacı öngörülebilirlik, demokrasi, hukuk, siyasi risklerin ortadan kalkması. Bu yapılırsa ülke riski düşüyor. Faiz otomatikman düşüyor, üretim yatırım artıyor.

Bir günü bir gününe uymayınca sıkıntı. Yarın bankadaki dövizine el koyup koymayacakları belli değil, yeni vergi koyup koymayacakları belli değil. 

Rüzgar biraz yön değiştiriyor bu olumlu etki yapmaya başladı. Seçimlerden önce bile seçimlerin etkisi piyasalara ve dış dünyaya sinyaller göndermeye başladı. 

Ancak tahribat az değil. Akbaba sofrası oldu. Hatta sofra bitti. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

Şu an mecburen acı reçete tercih edildi.

emin miyiz? 2022 bütçe planında  23 milyarlık vergiden vazgeçme mevcut.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
emin miyiz? 2022 bütçe planında  23 milyarlık vergiden vazgeçme mevcut.

Senin benim vergimden vazgeçen yok
  • Beğen 2
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Forum olarak parti kuramiyoz mu ya ?

Şansımızı denesek diyorum ? 

Belki tutar ? Hiç mi destek alamayız ? 

Şener Şen gibi " benim 1 oy nereye gitti o zaman " diye aramayız herhalde :D

• Beğen 4
  • Teşekkür 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Mehmet Göktürk

Haydaaaa:   Hani faizi indirmiştin? Yarın şenlik.

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranı da 200 baz puan artırılarak yüzde 25’e çıkarıldı.

TCMB’nin zorunlu karşılık oranlarına ilişkin yaptığı değişiklikler, 9 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek."

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

Haydaaaa:   Hani faizi indirmiştin? Yarın şenlik.

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranı da 200 baz puan artırılarak yüzde 25’e çıkarıldı.

TCMB’nin zorunlu karşılık oranlarına ilişkin yaptığı değişiklikler, 9 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek."

lakin altın kaşılıklarını düşürdü, balans ayarı

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

- 2019 eylül  

dolar yaklaşık 5,5 tl

mazot 6,30 tl

- 2021 kasım

dolar 9,5 tl

mazot 8 tl

keza elektrik doğalgaz asgari ücret zamları iki katı geçmedi. 

fakat tüm ürünlerin fiyatı en az 2 kat artmış durumda. Bazı ürünler ise 3-4 kat zamlandı. Üreticiler 2019’a göre daha zengin oldu. Devlet üreticiyi desteklemeli ama bu durum tüketiciyi fena etkiledi. Önlem buraya alınmalı

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

2019 eylül  

dolar yaklaşık 5,5 tl

mazot 6,30 tl

- 2021 kasım

dolar 9,5 tl

mazot 8 tl

yanıltıcı karşılaştırma, zira yakıttaki subvansiyon şu an %100 seviyesinde, bu yanıltır, subvansiyonun kalkmış hali ile yakıtın 30 TL civarında olmalı idi 2016 dan bu yana çekince fiyatları.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

yanıltıcı karşılaştırma, zira yakıttaki subvansiyon şu an %100 seviyesinde, bu yanıltır, subvansiyonun kalkmış hali ile yakıtın 30 TL civarında olmalı idi 2016 dan bu yana çekince fiyatları.

Abi senin çığlıklarını duyacaklar buna emin ol :) ama mevcut sanayilerin giderlerinde yakıt, elektrik, doğalgaz ve hammadde olarak şu üstte yazdığım şeyler direkt etkili. Birkaç tanıdığım var üretici. Gerçekten zenginleri arttı. Allah daha çok versin de üretici şu an eskisinden daha çok kazanıyor. Kurun dalgalı olması sürekli zam algısı oluşturuyor. Mesela kur 6 tl iken 9 tl yaptık deselerdi bugün ürünlerin fiyatı daha ucuz olurdu. Çünkü sürekli ufak ufak kur artması peş peşe zamları getiriyor ve ipin ucu kaçıyor

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

Ne olacak bu zamların hali?    Daha başlamadı bile, fragman bitti gibi sadece.... esas film döngü kırılınca başlayacak, şuan kazanan pis kazanıyor ama bu iş böyle gitmeyecek....

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Abd de enflasyon %6 diye Biden ilk işim bununla ilgilenmek olacak diyor. Ne acayip liderler var yahu film gibi

• Beğen 2
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Hacı Şenyurt
Abd de enflasyon %6 diye Biden ilk işim bununla ilgilenmek olacak diyor. Ne acayip liderler var yahu film gibi
Ne gerek varsa halbuki. Şanlı başka işi yok[emoji23]
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Haluk Şentürk

Yılbaşından sonrası survivora bağlarız iyice. Arada ödül oyunları falan yapılıp migros tan erzak paketi v. s dağıtılır. [emoji2956]

Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel

İnşaat sektöründeki zamları düşününce bu TÜİK in açıkladığı enflasyon oranları aklıma gelip gülüyorum. Yıllık enflasyon TÜİK e göre yüzde 19 larda. İnşaatlarda gelen zamlar en az yüzde elli. Örnekler vermek gerekirse.

1. Demir Mayıs ayında kg su 6 TL idi şu anda 9 civarı
2. Beton 220 TL idi şu anda 340 TL
3. İnşaatın doğalgaz peteklerinin 1m sini 370 TL aldım şu anda 700 TL civarı.
4. Dış cephe boya ( filli boya) 15 lt sini 480 aldım şu anda 800 TL civarı.
5. İnşaatın Asansörünü 180 bine bağladım şu anda alsam 260 bin TL diyorlar.
6. Cam pimapen pis su ve temiz su malzemelerine 2 ayda yüzde 60 civarında zam geldi.

Daha saymak bile istemiyorum. Gerçekten herşey çok pahalı. Allah evi olmayana yardım etsin. Bu saatten sonra ev almak çok zor. Avrupa ile yarışır olacağız ev fiyatları ile.

İnşaat benim sektörüm olduğum için paylaşmak istedim.

Diğer sektörlerde hemen hemen aynıdır diye düşünüyorum.

Bizleri zor bir kış bekliyor gibi. Allah hepimizin yardımcısı olsun…

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Birkaç tanıdığım var üretici. Gerçekten zenginleri arttı. Allah daha çok versin de üretici şu an eskisinden daha çok kazanıyor.

sektörlerini bilemem de, bilanço sistemlerini değiştiriler ise, şu an kazandığını sanıyor ise, geleceklerinden yiyorlardır büyük ihtimal ile

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erkut Uysal

Adam 2 kere markete gitti maaşına zam yaptı...

Market rafları agzina kadar dolu sizde neyi beyenmiyosaniz artik yani... Avrupada raflar boş... Gerçi bizim raflarin dolu olmasinin sebebi milletin alamamasi ama neyse...

• Beğen 5
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Çağrı Alaf yazdı:

Var mı çözüm ?

çok güçlü bir çözüm var o da harcamamak :D

• Beğen 3
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Erkut Uysal yazdı:

Adam 2 kere markete gitti maaşına zam yaptı...

Market rafları agzina kadar dolu sizde neyi beyenmiyosaniz artik yani... Avrupada raflar boş... Gerçi bizim raflarin dolu olmasinin sebebi milletin alamamasi ama neyse...

Gerçekten doğru.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
(düzenlendi)
Doğan Arşiray yazdı:

çok güçlü bir çözüm var o da harcamamak :D

40 günlük çözüm olur, acı acına daha fazla duramıyor insan. Ben şahsen bu sene öğrencilik hayatı çekiyorum eğitimlerim vs var gelir kaynağım yok ebeveyn ittirmesi ve boğazımdan kısmaya başladım. Ciddi ciddi temel ihtiyaçlarımı karşılarken ocağın altını kısıyorum. Dışarıdan söylüyorum olmuyor marketten alıyorum keşke dışarıdan yeseydim diyorum. 

tarihinde Çağrı Alaf tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...