İçeriğe Yönlendir

Motorin ve Benzinde Fiyat Değişimleri

Murat Öngür

Recommended Posts

Mehmet Göktürk

Dizel maliyeti daha pahalı bir yakıt keza lpg.

Lpg ve benzinden dizele yakıt dönüşüm için 2 milyar dolar yatırım yaptı reaktör tüpraş. Isıtıp su buharı ile işleyip benzini dizele çeviriyor vs.

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Mehmet Göktürk yazdı:

Dizel maliyeti daha pahalı bir yakıt keza lpg.

Lpg ve benzinden dizele yakıt dönüşüm için 2 milyar dolar yatırım yaptı reaktör tüpraş. Isıtıp su buharı ile işleyip benzini dizele çeviriyor vs.

Bu prosesleri ogrenebilecegim bir yazi makale yada video biliyormusunuz?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

bu da anlatmış: https://www.mckinseyenergyinsights.com/resources/refinery-reference-desk/hydrocracker/

Doğan Arşiray yazdı:

Bu prosesleri ogrenebilecegim bir yazi makale yada video biliyormusunuz?

Burda sanırım benzine dönüşmeden normalde benzin olacak input maddesini dizele çeviriyorlar. 

doğalgazdan da:  https://www.digitalrefining.com/article/1000281/conversion-of-syngas-to-diesel#.Ysq7AS8Ro6w

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
Ali Darbaz yazdı:

9 saatlik yolu 15 saate gittim... Bravo... 

11 Saatte gittiğim 1000 km yolu yavaş gideyim diye 14 saatte gidip 16 saatte döndüm.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)
Ali Darbaz yazdı:

9 saatlik yolu 15 saate gittim... Bravo... 

ben de sana yazacaktım. Gittik fotosu gelmedi. Bir şey mi oldu acaba dedim. 

bayram trafiği hatasını bir kere yaptım. İstanbul Trabzon 18 saatte gitmiştim. Ondan beri kalabalıkla yola çıkmam. 

depoyu fulledim. Yine 1000 lira olmadı. Deposu kağıt üstünde 43 litre 

C5CA0167-1524-433B-96A5-FF13D2179DBE.jpeg

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Cumartesi gece yarısı dönüş yoluna giriyoruz. Yorumunuz nedir, perişan olurmuyuz. 

Yorum bağlantısı
Koray Demir
Ali Darbaz yazdı:

Cumartesi gece yarısı dönüş yoluna giriyoruz. Yorumunuz nedir, perişan olurmuyuz. 

Sabah saat 4 gibi çıkarsan büyük ölçüde atlatırsın.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Göktürk yazdı:

https://www.sciencedirect.com/topics/physics-and-astronomy/hydrocracking

benzini ısıtıp üstüne su buhari döküyorsunuz dedimdi rafinerideki arkadaşlara eh evet öyle ama hocam o kadar da yapmayın demişlerdi. 

hocam bazı (birçok) şeyi zamanından önce anlatmamalı, toplum hazır değil, hem de hiç değil

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Arife günü akşam 6 da çıktım. Gece 1 de Yozgat'ta yattim 4  saat. Saat 10 da Erzincandaydim. Hatta son 100 km de navigasyon beni dere yoluna soktu diye daglik patikadan indim :∆ 1050 km totalde 12 saat sürüş. Her yer eds olmuş ama hız tabelası yok. Sivas Tur peşinde gittim yozgat sonrası 90 100

4. Gunu dönüş yapicam sabahtan inşallah 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ali Darbaz yazdı:

gece 3-4’ü geçirmeden çıkmanız lazım. Bi de köyden ineceksiniz siz

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Brent bugün tabana koşuyor. Kısa zamanda birkaç lira indirim gelebilir

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Brent bugün tabana koşuyor. Kısa zamanda birkaç lira indirim gelebilir

Daha da yeni full'ledik iyi mi...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Köksal Yılmaz yazdı:

Yola gideceğim indirim gelecekse çabuk gelsin 

Söylüyorum şimdi çocuklara :nargile:

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Söylüyorum şimdi çocuklara :nargile:

Tamam artık içme sen.

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

abi ilk 4 sayfada benim sorumla ilgili sadece “depolara sığmayacak benzin satılabilir” kısmıydı. 

yani petrole gelen zam/indirim her ürüne aynı yapılmıyorsa o zaman depolama/arz/talep yüzünden mi diyoruz? 

Soruyu şöyle anladım,

Petrol varil fiyatı düşünce neden bu aynı oranda akaryakıta yansımıyor ? 

Arz / talep bunun neresinde ?

Buna binaen..

Varil fiyatının pompaya yansımamasının bir çok sebebi var.

Petrol adı üstünde "Ham Petrol" yani aslında bir ham madde ve bu hammaddenin işlenip yarı mamul ya da mamul e dönüşmesi gerekiyor. Sektörde bunun adı rafine etmek.

Şöyle düşünebiliriz.

Un fiyatı düştü ekmekte düşsün, ama öyle olmuyor bir fırıncının ekmek üretimindeki unun maliyet yüzdesi %25-30 dur, yani fırıncı unu bedava alsa ekmeğin fiyatı ancak %30 düşer.

Niye ?

Çünkü üretim aşamasında elektrik, dükkan kirası, personel, sevkiyat maliyetlerini de üzerine koyar.

Petrol de durum kısmen aynı, aldın diyelim 100.000 lt ham petrol o zamanki fiyat da 105 usd ürettin motorini maliyetlerini de koydun sana bir fiyat çıktı örnekle 20 tl 

Şaaak petrolün varil fiyatı 99 a düştü... Noldu senin maliyetin düştü mü ? hayır sende halen maliyet 20 tl. Neden çünkü stokların dolu. Haliyle 20 den motorini piyasaya verdin,

Arz talep de burada başlıyor, 20 tl ye göre satış rakamına baktın, talep az, bir sonraki alımında 90 bin litre ham petrol siparişi verirsin, 99 dan üretirsin maliyet 18 tl çıkar. 

Bu 20-18 arasında indirim farkı piyasaya anında yansımayabilir,

Talep de %10 düşüş olduğunu gören üretici arz ı da ona göre kısar,

Bu bir döngü şeklinde devam eder...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

@Hasan Karabekirogluyok bu değildi soru :) 

ham petrol fiyatı %5 düşünce neden aynı anda mazot, benzin ve lpg %5 düşmüyor. Yani benzin %5 düşüyor. Mazot bir hafta sonra düşüyor. Lpg hiç değişmiyor. 

Hepsi düşecekse beraber düşsün çıkacaksa beraber çıksın diyorum. Ama aralarında gün farkı oluyor. Hatta bazen ham petrode indirim az olunca mazota indirim geliyor. Ama benzine gelmiyor. Neden yani

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

@Hasan Karabekirogluyok bu değildi soru :) 

ham petrol fiyatı %5 düşünce neden aynı anda mazot, benzin ve lpg %5 düşmüyor. Yani benzin %5 düşüyor. Mazot bir hafta sonra düşüyor. Lpg hiç değişmiyor. 

Hepsi düşecekse beraber düşsün çıkacaksa beraber çıksın diyorum. Ama aralarında gün farkı oluyor. Hatta bazen ham petrode indirim az olunca mazota indirim geliyor. Ama benzine gelmiyor. Neden yani

Lpg petrolün varil fiyatından bağımsız bir iş onun hesaplamaları vs ayrı şeyler, motorin ve benzinle bir fiyatlaması yapılmaz.

Ürünlerin aynı oranda inmemesinin sebebi arz talep işte.

Şöyle, 

İki türlü arz talep var, bunu yurt içi ve yurt dışı şeklinde ayırabiliriz.

Ham üreticisi ve Tüpraş bunun yurt dışı kısmı

Tüpraş ile istasyon arası yurt içi kısmı olarak bakabiliriz.

Bizim fiyatlarımızın kaynağı Tüpraş. Böylelikle varil fiyatı bizden çok Tüpraşı ilgilendiriyor.

Yani varil fiyatı düştü hadi akşamdan sabaha düşsün gibi olmuyor maalesef çünkü maliyet var, hele hele şu enfaslyon ortamında maliyetlerin ne kadar yükseldiğini bilmek gerek. 

%5 düşüş de ürünlerin aynı oranda düşmesi gerekmiyor zaten, işte tam burada yurt içi arz talep devreye giriyor, stoklarında benzin dururken yeniden üretim yapmazsın, yapamazsın talep motorin ise motorin üretirsin satarsın.

Ham petrolü aldığın zaman, bunu rafine edince ürünler otomatik olarak ortaya çıkmıyor.

Yani ham petrolü birinci üretim kısmından geçirdin atıyorum 40 lt motorin aldın, aynı anda da benzin ortaya çıkmıyor, yada tam tersi olduğu zaman da aynı.

Adam alıyor ham petrolü. Babacım ne lazım piyasaya motorin mi tamam bundan şu kadar motorin üretelim, kalanından yağ ve asfalt yaparız şeklinde üretim oluyor.

Fırıncı misalini o yüzden verdim, fırıncı unu aldığı zaman illaki susamlı simit üretecek diye bir şartı yok.

• Teşekkür 3
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Hasan Karabekiroglu yazdı:

Şimdi yani mazotu beleşe alabiliyor muyuz, alamıyor muyuz :p 

• Beğen 1
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Sani Gerşon yazdı:

@Hasan Karabekiroglu abi çok kalabalık yazma, sonra böyleleri türüyor  😁😁

tamamdır teşekkürler. Hem yurt içi hem yurt dışı arz talep depo durumuna göre fiyat belli oluyor. 

• Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Tamer Topaç
Sani Gerşon yazdı:

Bedava mazot baldan tatlı :dance3:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...