Ali Darbaz 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Merhaba değerli dostlar. Bu fikir hanımla kabak sote yerken aklıma geldi. Kabak iyi bir besin zihin açıyor. Kahveye gerek yok . Şimdi, malum araba ayak gazdan çekildiğinde kelebek kapanıyor. Bu bende %14 açıklık anlamına geliyor. Maalesef manifold basıncı atmosfer basıncı altında kalarak negatif bir tork eğrisi oluşuyor. Yanma odasın vakum kaynaklı negatif 80 Newton'a kadar bir yük oluşuyor. Kavraması bırakılmamış bir arabada tekerde büyük bir fren etkisi yaratıyor. Almanlar bunu egale etmek için Freilauf benzeri sistemler geliştirmiş. Yada ecu kumandalı boşa vites atma durumları söz konusu. Gel gelelim benim negatif tork cihazıma. Tamamen bir fikirdir. Ayak gaz pedalı çekildiğinde manifold basıncım olması gereken 14,6 psi değerinden 3,3 psi değerine düşerek büyük bir vakum kaybı yaratıyor. Bu durum vitese göre katlanarak ciddi bir fren etkisi yaratıyor. Özelikle 3 2 1 viteslerde motorun kulaklarında ciddi esneme yaptırıyor. Peki fikir nedir. Hava filtre kutusu üzerinde filtreden sonra bir delik açılır. Temizlenmiş soğuk hava bu filtre kutusundaki delikten tanzim edilir. Arabanın evap sisteminde kullanılan metaryeller, evap borusu ve evap valfi temin edilir. Evap borusu 2 adet temin edilir. Evap valfi iki borunun birleşmesinde kullanılır. Elektrik şeması Fren şemasına bağlanır. Fren basılmadığı sürece full açık şekilde açık kalması sağlanır. Evap borusunun çıkışı, gaz kelebek gövdesinin çıkışındaki, plastik manifolda açılan deliğe bağlanır. Motor süzülürken ve seyir halinde iken bu tertibattan motora ek hava girişi yapılır. Evet değerli arkadaşlar, Fren basınca aradaki evap valfi kapanacağı için tekrar motor freni aktif olacaktır. Borunun çapının ince olması, fazla havanın sisteme dolmasını engel olur. Maksat pedal çekildiğinde motora hava girişinin devam etmesi. En azında 3,3 psi yerine 7 psi manifold basıncı elde etmek istiyorum. Tesisattan çekilen hava zaten map sensörü önünde olduğu için ecu ölçmeye devam edecektir. Lakin gaz kelebeği arkasında kaldığı içinde gaz pedalından bağımsız olacaktır. Gaz pedalından alınan veri ışığında yakıt hattına benzin püskürtüldüğü için arabanın yüksek rölantide çalışması gibi bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Frene basıldığında aradaki evap valfi kapanacağından dolayı frenlerdeki eskime oranını düşüreceğim. Böylece motor frenin etkisi azalacak ve araba uzun soluklu süzülüşler hatta daha seri vites değişimleri için daha yavaş devir kayıpları olacaktır. Bu fikir için sizin düşünceniz nedir. 1 Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Şurayı anlamadım. Gaza bastığında o valfin kapanması gerekiyor bence. Bu nasıl sağlanacak? 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 Eylül 2021 Yazar Paylaş 1 Eylül 2021 Oğuzkan Erışık yazdı: Şurayı anlamadım. Gaza bastığında o valfin kapanması gerekiyor bence. Bu nasıl sağlanacak? Kapanmasına gerek yok, map sensörü aktif ve çalışıyor. Ecu stokiyometrik oranı yakalamak için önlemini alıyor. Az gaza basınca daha fazla hava alacak o kadar. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Selim Bilgin yazdı: Bende artık bu kadar kafa yapmıyor nargile Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 Eylül 2021 Yazar Paylaş 1 Eylül 2021 (düzenlendi) Arabanın kendi orjinal parçalarından "vgt" yaptım dostlar. okadar kafa yoracak bişey yok. Şu malum cihaz VGT , aslında negatif tork absore etme cihazı. Hepimize yakıt tasaruf cihazı diye yutturulan zımbırtı yokmu. Aha onun daha modern versiyonu. Adınıda koyayım tam olsun. Darbaz siklon cihazı. 1 Eylül 2021 tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Erdem Doğan 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Mustafa Tüfekçi yazdı: Bende artık bu kadar kafa yapmıyor nargile Bünye alışmış demek, tütüne biraz rakı damlat.. Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 @Servet Aydının elektrikli turbosu vardı onun gibi bir motorla hava basıp daha fazla basınç elde edebilirsin. 1 Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 Eylül 2021 Yazar Paylaş 1 Eylül 2021 (düzenlendi) Metin Uzunoğlu yazdı: @Servet Aydının elektrikli turbosu vardı onun gibi bir motorla hava basıp daha fazla basınç elde edebilirsin. Ben bu fikri hayata gecirip, A16xer motorlu araç sahiplerine satcam. Tanesi 100 euro istiyorum. Arabanın performansı artacak ve yakıt tüketimi düşücek. Darbaz siklon cihazı ile yeni bir arabaya kavuşacaksınız. 1 Eylül 2021 tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Ali Darbaz yazdı: Ben bu fikri hayata gecirip, A16xer motorlu araç sahiplerine satcam. Tanesi 100 euro istiyorum. Arabanın performansı artacak ve yakıt tüketimi düşücek. Darbaz siklon cihazı ile yeni bir arabaya kavuşacaksınız. Önce bana cruze satman lazım 🤣 Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Ali Darbaz yazdı: Ben bu fikri hayata gecirip, A16xer motorlu araç sahiplerine satcam. Tanesi 100 euro istiyorum. Arabanın performansı artacak ve yakıt tüketimi düşücek. Darbaz siklon cihazı ile yeni bir arabaya kavuşacaksınız. Siklon ? 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Ali Darbaz yazdı: Motor süzülürken ve seyir halinde iken bu tertibattan motora ek hava girişi yapılır. süzülürken motora hava bile bassak ne olacak? Ali Darbaz yazdı: Şu malum cihaz VGT , aslında negatif tork absore etme cihazı. alakası yok,kim demiş onu? Yorum bağlantısı
Selim Bilgin 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Mustafa Tüfekçi yazdı: Bende artık bu kadar kafa yapmıyor nargile Torkunu absorbe etmezsen yapar. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Selim Bilgin yazdı: Torkunu absorbe etmezsen yapar. Çekişte sıkıntı yok aslında, marpuç da silklonlu Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 Eylül 2021 Yazar Paylaş 1 Eylül 2021 Negatif tork kelimesini kendim uydurdum. Epa testlerinde arabaların gazı bıraktığında motor freninin ektisini negatif tork değeri ile veriyorlar. Kamyonlarda ise Kw cinsinden veriyorlar. Mesela Malibu 2,3 litre motoru dynoda ayak gazdan çekildiğinde 90 km hız ile 4 ncü vitesde -80 newton teker direnç ölçüyolar. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Ali Darbaz yazdı: Negatif tork kelimesini kendim uydurdum. Epa testlerinde arabaların gazı bıraktığında motor freninin ektisini negatif tork değeri ile veriyorlar. Kamyonlarda ise Kw cinsinden veriyorlar. Mesela Malibu 2,3 litre motoru dynoda ayak gazdan çekildiğinde 90 km hız ile 4 ncü vitesde -80 newton teker direnç ölçüyolar. viteste bırakma boşa al aynı yerde araç süzülebiliyorsa rampa aşağı? Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 Eylül 2021 Yazar Paylaş 1 Eylül 2021 Çağlar Bayur yazdı: viteste bırakma boşa al aynı yerde araç süzülebiliyorsa rampa aşağı? Vitesi boşa alırsam, motor dönmez, bedave elektrik , klima ve soğutmayı kaçırırım. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Ali Darbaz yazdı: Vitesi boşa alırsam, motor dönmez, emin miyiz? Ali Darbaz yazdı: bedave elektrik , klima ve soğutmayı kaçırırım. einstein nın kemiklerini sızlattın, lakin o da kapalı evren kuramında hata yapmıştı zamanında https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1701/1701.07261.pdf Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 1 Eylül 2021 Yazar Paylaş 1 Eylül 2021 Çağlar Bayur yazdı: emin miyiz? Abi valla anlamadım. Araba rölantide kalmasını istemiyor GM. Servis manualinde yazıyor. Kendimde test ettim, gece yolculuğunda klima ve farlar açık şanzımanı motordan ayırsam alternatör %100 yüke biniyor. Rölantide motor ısınmaya meyilli. Kendi kendine 105dereceye çıkıp fan açıyor. Rölanti alma devrini çoktan terk ettim. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 1 Eylül 2021 Paylaş 1 Eylül 2021 Ali Darbaz yazdı: gece yolculuğunda klima ve farlar açık şanzımanı motordan ayırsam alternatör %100 yüke biniyor. Rölantide motor ısınmaya meyilli. Kendi kendine 105dereceye çıkıp fan açıyor. rampa aşağı boşta süzülürken bunları yapan motorun rektifiyesine az kalmış demektir. Ali Darbaz yazdı: Mesela Malibu 2,3 litre motoru dynoda ayak gazdan çekildiğinde 90 km hız ile 4 ncü vitesde -80 newton teker direnç ölçüyolar. ona kompresyonda frenleme gücü denir, dyno da boşa alınıp ölçülürse de,ona da kayıp güç denir. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Zincirkıran 2 Eylül 2021 Paylaş 2 Eylül 2021 hocam bmwnin vitesi boşa alan bir sistemi vardı, ismini hatırlamıyorum. araç süzülürken viteste mi kalacak boşa mı atacak, duruma göre karar veriyodu. viteste olup yakıtsız klimayı, şarj dinamosunu mu çalıştıracak aracı yavaşlatıp, yoksa rölantide olup aracın süzülmesini mi sağlayacak bir miktar yakıtla. gmler özellikle elektronik olarak hassas araçlar, o kadar vakıf değilim ama bana kalırsa illaki bi arıza lambası yakacak araç bu işlemlerden sonra Yorum bağlantısı
Ali Gök 2 Eylül 2021 Paylaş 2 Eylül 2021 ben daha evvel yaptım bu aletten çok basit bi ara yapayım crusa hemen Yorum bağlantısı
Ümit Türk 2 Eylül 2021 Paylaş 2 Eylül 2021 Mustafa Tüfekçi yazdı: Siklon ? Nasıl okuyacağımı şaşırdım Yorum bağlantısı
Ali Darbaz 2 Eylül 2021 Yazar Paylaş 2 Eylül 2021 (düzenlendi) Ümit Türk yazdı: Nasıl okuyacağımı şaşırdım Arabalar rampa aşaği süzülürler. Bir yelkenli gibi bedave giderler. Bundan ilham alarak devasa fırtınalar olan Siklon kavramını kullandım. Fırtınalı bir havada son sürat giden bir yelkenli olarak düşün. Diğer arabalar rampa aşaği süzülürken Darbaz Siklon cihazı takılı araclar fırtınalı havada sert rüzgarla yelkenleri dolan bir yelkenli gemi gibi. 2 Eylül 2021 tarihinde Ali Darbaz tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 2 Eylül 2021 Paylaş 2 Eylül 2021 Ali Darbaz yazdı: Bir yelkenli gibi bedave giderler. murphy der ki: her inişin bir misli de çıkışı vardır, beleş peynir kapanda olur. 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts