İçeriğe Yönlendir

Baristalar Buraya


Erdem Doğan

Recommended Posts

Erdem Doğan
Fatih Mehmet Uslu yazdı:

Bir arkadaşımda filtre kahve içtim geçen sene, ilk defa içmiştim ve çok hoşuma gitmişti, bi markanın filtre kahve ve türk kahvesi yapabilen makinesini aldım, çeşitli filtre kahve markalarından da aldım, çeşme suyu, hazır su, fazla kahve az kahve epey varyasyon yaptım ama o ilk içtiğim kahvenin tadını vermedi. Farklı bir yöntem veya marka tavsiye edebilecek varsa alabilirim.


Filtre kahvede en iyi yöntem iyi bir kahve ve doğru çekimi el ile demlemek..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 4 ay sonra...
Erdem Doğan
Erdem Doğan yazdı:

 

Eyvah yanlış kahve mi aldık :) Linke tekrar bakarmısın açılması lazım?

 

https://shop.dritan-alsela.com/collections/house-blend/products/house-blend

 

Makinede öğütme seçeneği 1 den 14 numaraya kadar gidiyor. Hangi ayarda çekmek lazım? 1 porsiyonda kaç gr olması lazım? Latte için sütü kaç ml eklemek lazım :)


 

 

Konuya bir hort verelim. Linkteki kahve efsane idi. Koyu kıvamlı, köpüklü ve lezzetli. Sonrasında marketten Melitta, Illy, Sagrado, Lavazza vs ne denk geldi ise aldım. Hiç biri yerini tutamadı, yanından bile geçemedi. Makineye alıştım. Düşünen var ise, tavsiye ederim. Avrupada olanlar kahve arıyorsa kesinlikle denemeli..

Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
Erdem Doğan

Yillar sonra bi güncel yapalim. Kasigin takildigi yerdeki conta yipranmis ve maksimum basincta kacak yapiyordu. Önce yorumlari iyi olan zart zurt marka conta siparis ettim. Ancak kacak devam edince iade edip orjinal siparis ettim. Bingo, ilk gunki gibi oldu. Surekli icme suyu kullandigim icin bugune kadar su filtresini degistirmemistim, onu da degistirdim. Baska da bir problemi yada degismesi gereken parcasi olmadi. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Kaç kere denedim. İyi bir baristanın demlediği gibi v60 demleyemiyorum. Onların yaptığında kahvenin damağımda bıraktığı tat yağlı ve yoğun oluyor. Benim yaptığımda olmuyor. Onunkinde mavi baloncuklar çıkıyor. Bende çıkmıyor. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Kaç kere denedim. İyi bir baristanın demlediği gibi v60 demleyemiyorum. Onların yaptığında kahvenin damağımda bıraktığı tat yağlı ve yoğun oluyor. Benim yaptığımda olmuyor. Onunkinde mavi baloncuklar çıkıyor. Bende çıkmıyor. 

en kral çayocakları nasıl demler mesela

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

en kral çayocakları nasıl demler mesela


herkese aynı demlikten vermezler. 

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

millet evde makinasız biraz daha kaliteli pratik expresso yu neyle yaparım, mokapot harici ne olabilir?

mesela şu iş görürmü?

WACACO Picopresso

61OB5aXWDCL._AC_SL1500_.jpg

makinadan ziyade böyle şeyleri severim ama fiyatları deli gibi, mesela şu alet güzelmiş, fiyatıda güzel ama...

 

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay
Ali Cihangiroğlu yazdı:

millet evde makinasız biraz daha kaliteli pratik expresso yu neyle yaparım, mokapot harici ne olabilir?

mesela şu iş görürmü?

WACACO Picopresso

61OB5aXWDCL._AC_SL1500_.jpg

makinadan ziyade böyle şeyleri severim ama fiyatları deli gibi, mesela şu alet güzelmiş, fiyatıda güzel ama...

 

Espresso için mokapot harici pek iyi sonuç vermez. İlk videodaki üründen bir arkadaşımda var, idare eder ama mokpaot ile kıyaslanmaz. İkinci videodaki üründe bir mokapot aslında, iyi espresso çıkar bence..

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:


herkese aynı demlikten vermezler. 

çok kaliteli malzeme kullanma, lezzet gelsin

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Cihat Küçükay yazdı:

Espresso için mokapot harici pek iyi sonuç vermez. İlk videodaki üründen bir arkadaşımda var, idare eder ama mokpaot ile kıyaslanmaz. İkinci videodaki üründe bir mokapot aslında, iyi espresso çıkar bence..

ikinicisi pahalı zaten, uygun birşey olsa mokapot yerine bunu alırdım açıkcası, dediğin gibi yapayım, mokapot denemediydim, V60 var french press var mokapot yok bende zaten...

ne önerirsin?

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Kaç kere denedim. İyi bir baristanın demlediği gibi v60 demleyemiyorum. Onların yaptığında kahvenin damağımda bıraktığı tat yağlı ve yoğun oluyor. Benim yaptığımda olmuyor. Onunkinde mavi baloncuklar çıkıyor. Bende çıkmıyor. 

 

Kahve ile ilgili olmasın? Ben el değirmeni ile çekiyorum, ama çekirdek bayatladıkça o baloncuklanma (blooming) azalıyor. Bence bayağı iyi oluyor benim demlediğim kahveler, bi ara deneyelim. :)

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Selim Bilgin yazdı:

 

Kahve ile ilgili olmasın? Ben el değirmeni ile çekiyorum, ama çekirdek bayatladıkça o baloncuklanma (blooming) azalıyor. Bence bayağı iyi oluyor benim demlediğim kahveler, bi ara deneyelim. :)


Kursta hocayla yan yana yaptık. Aynı kahve. Ben yine beceremedim :) 

 

olur olur, aklına düşünce ara, çikolata benden :) 

Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay
Ali Cihangiroğlu yazdı:

ikinicisi pahalı zaten, uygun birşey olsa mokapot yerine bunu alırdım açıkcası, dediğin gibi yapayım, mokapot denemediydim, V60 var french press var mokapot yok bende zaten...

ne önerirsin?

Bende bu var. Bialetti'nin bu modeli en iyi sonucun alındığı tiptir. Ama dikkat edilecek başka şeylerde var. 

1- Kullanılan kahve taze olmalı, bayat kahve ile iyi tat alamazsınız. 

2- Mümkünse kahveyi taze çekin. Eğer böyle bir imkan yoksa (her gün kahve içiyor bile olsanız) 250 gr paketler halinde tüketin. Kahve moka pot için çekilmiş olmalı.

3- Aldığınız kahvenin paketleme ve son kullanım tarihine dikkat edin. Mümkünse tanıdık, bildiğiniz bir kahveciden taze çekilmiş alın.

4- Demlerken suyunu musluktan kullanmayın, içme suyu kullanın. Kullanım sonrasında mokapotu mutlaka temizleyin. Kirli bırakırsanız kullanım ömrü düşer.

 

Şimdilik aklıma gelenler bunlar...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İsa Acar

V60' ı sadece araba olarak biliyordum :D

  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Ben bir ara  v60'ı bez filtre ile yaptım, porselen v60 ve filtre kahve makinesine göre tadı gerçekten farklıydı ama uğraşılmıyor. Temizliği çok zor. 

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Cihat Küçükay yazdı:

Bende bu var. Bialetti'nin bu modeli en iyi sonucun alındığı tiptir. Ama dikkat edilecek başka şeylerde var. 

1- Kullanılan kahve taze olmalı, bayat kahve ile iyi tat alamazsınız. 

2- Mümkünse kahveyi taze çekin. Eğer böyle bir imkan yoksa (her gün kahve içiyor bile olsanız) 250 gr paketler halinde tüketin. Kahve moka pot için çekilmiş olmalı.

3- Aldığınız kahvenin paketleme ve son kullanım tarihine dikkat edin. Mümkünse tanıdık, bildiğiniz bir kahveciden taze çekilmiş alın.

4- Demlerken suyunu musluktan kullanmayın, içme suyu kullanın. Kullanım sonrasında mokapotu mutlaka temizleyin. Kirli bırakırsanız kullanım ömrü düşer.

 

Şimdilik aklıma gelenler bunlar...

 

Küçük bir ekleme de ben yapayım,

Moka pot için direk soğuk su yerine ılık ya da sıcak su öneriliyor, daha hızlı demleme ve daha çok aroma için.

Bir de partikül istenmiyorsa aeropress filtresi alıp kahvenin üstüne konulabilir. Tabi ki her zaman olduğu gibi filtreyi önceden sıcak suyla ıslatarak.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay
Selim Bilgin yazdı:

 

Küçük bir ekleme de ben yapayım,

Moka pot için direk soğuk su yerine ılık ya da sıcak su öneriliyor, daha hızlı demleme ve daha çok aroma için.

Bir de partikül istenmiyorsa aeropress filtresi alıp kahvenin üstüne konulabilir. Tabi ki her zaman olduğu gibi filtreyi önceden sıcak suyla ıslatarak.

Aslında acı kahve isteyenler soğuk su ile demleyebilir. Ama acı kahve istemeyen, espressosunu daha kremalı ve aromatik içmek isteyen oda sıcaklığında suyla yapabilir. Burada seçtiğiniz çekirdek cinsi de önemli. Örneğin kimisi kolombiya sever, kimisi guatemala, onu deneyerek siz bulacaksınız.

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Cihat Küçükay yazdı:

Aslında acı kahve isteyenler soğuk su ile demleyebilir. Ama acı kahve istemeyen, espressosunu daha kremalı ve aromatik içmek isteyen oda sıcaklığında suyla yapabilir. Burada seçtiğiniz çekirdek cinsi de önemli. Örneğin kimisi kolombiya sever, kimisi guatemala, onu deneyerek siz bulacaksınız.

 

Kahve iyiyse aromanın ortaya çıkması her zaman iyidir bence, acı kahve olayı Türk kahvesinde de olduğu gibi kalitesiz çekirdeği bastırmak için gibi geliyor bana. Damak ona alışınca acı kahve iyi gibi bir algı oluyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
(düzenlendi)

Yazılanları okuyunca içim daraldı, Türk kahvesi ne büyük bir kolaylık ve rahatlıkmış.

tarihinde Metin Uzunoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

Bu işe yeni başladım sayılır, dedikleriniz doğru deneye deneye öğreniyorum zaten, zaman alan şeyler özellikle alışması, mesela çayı şekersiz içmem birkaç ayımı aldı, şimdi harika geliyor tadı, resmen tatlıymış çay, şekerde neymiş :)

Metin Uzunoğlu yazdı:

Yazılanları okuyunca içim daraldı, Türk kahvesi ne büyük mir kolaylık ve rahatlıkmış.

Aa onun yeri aynı, iki laf edelim dedinmi tek geçerim, bu iş ise farklı biraz ama güzel oluyor, özellikle ben içtimmi çok içerim, 350 ml. bardak ile, mokapotuda 4 cup lık alayım en güzeli...

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Cihat Küçükay
Metin Uzunoğlu yazdı:

Yazılanları okuyunca içim daraldı, Türk kahvesi ne büyük mir kolaylık ve rahatlıkmış.

Türk kahvesi aslında bir demleme şeklidir. Aslen %70 Kolombiya, %30 Arabica çekirdeklerinin karışımından oluşur.

  • Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...