İçeriğe Yönlendir

Eşime Park Etme ve Geri Geri Gitmeyi Öğretmek İstiyorum ama Nasıl?

Mustafa Karahan

Recommended Posts

Mahmut Yıldız

Eşime ben öğrettim. Başta dedim ki benim dediğimi yapacaksan olur, yoksa olmaz. 

Sonra şunu unutmamak lazım. Kadınlar 2 şeyden korkuyor. 

1-Araba kullanmayı beceremedi demeleri

2-Arabaya zarar verdi demeleri 

1.cisi için güven telkin etmek lazım. Konuşarak bu halledilir. Ama 2.si çok tehlikeli. Konuşarak değil de tavırla bunu çözebiliriz. 

Hani kadınların çok değer verdiği eşyası olur da onu başkası (biz) kötü kullanınca kızar ya, araba da bizim için aynı şey. Çok değer veriyoruz ve bunu sözle değil de tavırla belli ediyoruz. En ufak çizikte kızıyoruz, boyasıydı, cilasıydı derken üstüne çok düşüyoruz. O yüzden önce "araba değil, sen değerlisin" duygusunu vermek lazım. Yoksa "arabasını benden çok seviyor" diye baş ağrıtıyorlar.

Önce vites atmakla işe başladık. Dedim ki yolda giderken sol elinle direksiyonu tutarken sağ elinle vites atacaksın ve gözün hala yolda olacak. Bu yüzden vites atabilmeyi çok iyi öğrenmen lazım dedim ve buna çok çalıştık. Boş alanda sürüş yaparken vitese baktığı zaman tekrar çalıştık. Hatta elini hep viteste tutup tek elle kullandırttım. 

Kavrama noktasını iyi anlatmak lazım. Ama her adımda güven aşılamak lazım. Mesela yokuşta kalkmayı çalışırken dedim ki bas gaza korkma. Çok bağırırsa ne olur dedi, "en fazla zibidi derler" korkma dedim. Toprak yolda yokuşta bir kalktı ki toprağı yardı. Baktım bana bakıyor, kızacak falan sandı, dedim ki" çok güzel, stop etmeden kalktın. Şimdi gaza biraz daha az basarak kalk" dedim. Sonra el freniyle kalkmayı öğrettim. 

Şunu söyledim, risk gördüğün zaman gitme, dur. İlk başlarda bir kere kamyondan çekinmiş, bir kere de yağmur çok yağdığı için kenara çekmiş, dörtlüleri yakmış, tenhalaşınca devam etmiş. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
(düzenlendi)

Kocadan hoca olmaz

Araba benim oyuncağım, oyuncağıma zarar verirsen çarşı karışır

tarihinde Köksal Yılmaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Köksal Yılmaz yazdı:

Kocadan hoca olmaz

Eşinizi öğrenci gibi görmeyin. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Araba alınır, Sağlam bir firmada kaskosu yapılır. Hoca tutulur ve kendi aracında talim yaptırılır. Çocukların annesi öyle öğrendi ve harem gebze hattı şöförleri ile dalaşacak levele ulaştı kısa zamanda

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz
Servet Aydın yazdı:

Araba alınır, Sağlam bir firmada kaskosu yapılır. Hoca tutulur ve kendi aracında talim yaptırılır. Çocukların annesi öyle öğrendi ve harem gebze hattı şöförleri ile dalaşacak levele ulaştı kısa zamanda

Okurken banka hesabım eridi bitti

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Evren Erakçora yazdı:

Öğretmenlik kolay diyorlar bir de. :D

Direksiyon eğitmeniyim ben birde. 

Yorum bağlantısı
Recep Demirci

Eşim 2023e girmeden geçen yıl Eylül ayında kursa katıldı ve ocak ayı ortalarında ehliyetini aldı.Şükürler olsun fena değil iyi güzel sürüyor.

Ehliyet almadan önce bizde biraz tartıştık ama benim fikrimin doğru olduğuna emin oldu.Önce araba sürmeyi öğren ve ehliyet almaya kursa öyle git ve orada bildiğini söyleme demiştim.Haftasonları bol bol antrenman ve sürüş yaptık sonra eve kadar getirmesini başardı. İlk direksiyon sınavında bir yerde sinyal vermeyi unuttu kaldı ikincide geçti.Yaklaşık 1 yıldır ehliyeti var.Bazen kızdım bazen çok sabırlı oldum ama kendisine sanırım özgüven kazandırma gayretim olumlu neticelendi.En çok beni yorduğu şeridinde durmayışı.Sağ tarafı kestirememesiydi.Şeridinde durduğu sürece kalabalık trafiğe adapte olabileceğini söyledim.Ehliyet aldığı iyi oldu çünki çocukların okula gidip gelmesi gibi işleri yapabilmesi bize avantaj sağladı.Okul nedeniyle 3-4 km mesafedeki yere servisler (kendilerince haklılar herşeye zam geldi) 1000 ₺ ücret istiyorlardı.Tabi dezavantajıda var ben işe arabayla gitmiyorum haftasonu arabaya binince bir bakıyorum LPG büyük oranda azalmış haliyle fazla yakıt tüketimi oluyor.Yürüyerek gidilecek yerede arabayla gitme hastalığı artıyor.Gerçi yazın çok sıcaktı yürümek bile zordu.Geri gitme ve park etmede ben gösterdim ama pratiğini daha çok kurs hocasıyla yaptı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Benim eşim biraz zorlandı. Ama hiç kızmadım, hiç kavga etmedik. Fakat direksiyona geçene kadar sağlam talim yaptık.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Aytac Sakal yazdı:

Kendine güvenini biraz kaybetmiş görünüyor tavsiyelere açığım...

Eski defterler açılabilir. Erkek erkeğe çıkmalar tertiplenebilir. Halı saha maçı yapılabilir. Seçenek çok :p 

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Aytac Sakal yazdı:

Belirttiğiniz fikirler benim için değerli herkese çok Teşekkür Ederim...

Burdan çıkardığım sonuç Bunun için Profesyoneller var bir süre onlara bırakıp sonucu beklemek en doğrusu ileride bende birşeyler katarım belki yakın zamanda debriyaj ve kavrama için ders verebilirim.Ama sonuç olarak Top onda aracı hissetmesi lazım buda zaman alacak.

Hocam sınav Parkuru acemi bir sürücü için gerçekten Kolay değil üstelik çok kalabalık.Bizde geniş bir otoparkta çalışıyorduk ama Parkur ile alakası yok.Kurs ile orda ek eğitim alsın bol bol kullansın tecrübe edensin.

Anlaşılmadı sanırım.. çalışmayın…gezin..

Mahmut Yıldız yazdı:

Şunu söyledim, risk gördüğün zaman gitme, dur. İlk başlarda bir kere kamyondan çekinmiş, bir kere de yağmur çok yağdığı için kenara çekmiş, dörtlüleri yakmış, tenhalaşınca devam etmiş. 

Doğrusu her zaman bu. Ancak manyak çokbilmiş kurs hocaları bozuyor bunu. Ustalığı sıkıştırmak acele kullanmak diye lanse ediyorlar. Burnunu çıkar dal kimse yol vermez diyorlar. Bunu eğitim verip sonra kursa giden akrabam bayanda yaşadım. Kurstan sonra bozuldu..

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Bizim evin yanında sürücü kursu parkuru var. Trafiğe açık. Eğitimciler kavşakta yol verme kuralını bilmiyorlar veya öğretmiyorlar. Kalktı galiba o kural 

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Aytac Sakal
Mehmet Göktürk yazdı:

Şimdi anladım Hocam.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora
Mehmet Göktürk yazdı:

Doğrusu her zaman bu. Ancak manyak çokbilmiş kurs hocaları bozuyor bunu. Ustalığı sıkıştırmak acele kullanmak diye lanse ediyorlar. Burnunu çıkar dal kimse yol vermez diyorlar. Bunu eğitim verip sonra kursa giden akrabam bayanda yaşadım. Kurstan sonra bozuldu..

Bir arkadaşın eşi iki elle direksiyon tutamıyorum demişti , hoca tek elle tut diye öğretmiş. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Mehmet Göktürk yazdı:

Ancak manyak çokbilmiş kurs hocaları bozuyor bunu. Ustalığı sıkıştırmak acele kullanmak diye lanse ediyorlar. Burnunu çıkar dal kimse yol vermez diyorlar. Bunu eğitim verip sonra kursa giden akrabam bayanda yaşadım. Kurstan sonra bozuldu..

Hocam halk eğitimden belge aldık sürücü kursunda direksiyon eğitmenliği için sanırım 60 kişi civarıydık. Şansa kurs ayvalıkta oldu. Denizliden, boludan gelen vardı belge için. Yarıyı geçince ben sordum bizi denemeyecek misiniz diye. Son hafta dendi. Neyse üçte biri yokuşta arabayı kaldıramıyor, yarısından fazlası aynaları kullanarak geri gidemiyor. Ben ağır araç için almıştım otobüs kamyon iş makinası vb. Sistem eğitmen olabilirsin dediği adamı ehliyet sınavının onda biri kadar test etmeden belge veriyor. Herkes geçti. Ben ilerde emeklilikte sürücü kursunda devam ederim diye aldım. Rafta duruyor.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Önder Özcan
Mahmut Yıldız yazdı:

Yoksa "arabasını benden çok seviyor" diye baş ağrıtıyorlar.

Sevmiyor muyuz? :)

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Önder Özcan yazdı:

Seviyor muyuz?

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Önder Özcan yazdı:

İlkay Başaran yazdı:

Seviyor muyuz?

Söyleyecek miyiz? 

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Mahmut Yıldız yazdı:

Söyleyecek miyiz? 

Ararsa konuşurum neden konuşmayayım gibi oldu

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

boş bir alan bulunur, bırakın sürsün, sonra o alanda kutuları koyarsınız park etme talimi yapılır, yeterli gelince arabayı verirsin çıkrasın şehirler arası yola, bırkırsan uzuun süre sürsün yavaş yavaş, direksyon korkusunu atsın, direksiyonu manevrayı frenin tepkisini gazı falan anlasın rahatlasın gerginliği gitsin, sonra şehir içine girsin. bitti. :)

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Boş alan bulun dedi ya 🤣 Araba talimi yapmak için, boş alan. En az futbol sahası kadar yer lazım. İstanbulda bulsak. 

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Hanıma zamanında öğrettim sonra da kursta pekiştirip ilk sınavda aldı 8-9 yıl olmuştur hey gidi :fiuw:

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Önder Özcan yazdı:

Boş alan bulun dedi ya 🤣 Araba talimi yapmak için, boş alan. En az futbol sahası kadar yer lazım. İstanbulda bulsak. 

İstanbulpark ın garaj kısmı var herkes orda

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Önder Özcan yazdı:

İst hariç, Allah yardımcınız olsun ne diyim...  ama dur bak diyecek laf varmış, İst park garaj alanı varmış, haydi beyler hanımları alıp gazlıyorsunuz, hadi bakiim :D

not: yahu yine editledik arkadaş....

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Aytac Sakal

Sonunda Eşim 3. Denemede ehliyeti aldı.Başta Hocalarımız olmak üzere tavsiyelerini aktaran herkese Teşekkürler çok faydasını gördük ve uyguladık.

İlk sınavda zaten geçmemesi gerekiyordu direksiyon hakimiyeti tam yoktu doğal olarak kaldı.2. Denemede iyiydi ama Heyecandan son anda kaldı.3. Denemede Hocanın söylediğine göre çok iyiymiş Ehliyeti aldı ama yine Heyecan yaptı hata yapmadı.

Özel ders aldık birazda Şehir dışında boş yollarda Kent Ormanında gece ben çalıştırdım

Bana göre kilit nokta Heyecanı bastırmak gerekiyor.İzlediğim kadarı ile Komisyon üyeleri olması gerektiği gibi sadece Hakkedene Ehliyet veriyorlar Parkur zor biz zamanında çok kolay almışız 1994 te 2 tur attım al sana Ehliyet.A sınıfı Motosiklet Ehliyetim var onu anlatmaya bile gerek yok Hocalar doğru olanı yapıyorlar.

İddamın arkasındayım şu an Ehliyeti olanlar sınava girse yarısı kalır.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...