İçeriğe Yönlendir

Klimada Nem Alma Modu Enerji Tüketimi

Çiğdem Bilen

Recommended Posts

Çiğdem Bilen

Evde kullandığımız klimanın ısıtma soğutma tüketim değerleri yazıyor ama nem alma modu ile ilgili  bir veri yok. Nem alma modu soğutma modundan daha az enerji tüketir mi yoksa aynı mıdır?

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Teknik tecrübem yok ama pratiğim nem alma modunun soğutma modundan daha az çalıştığnı ama yine de soğuttuğunu gösteriyor. Yani mantığa göre daha az enerji tüketiyor olmalı.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Bana göre fark etmiyordur. Klimanın bünyesinde bir özellik diye düşünüyorum. Titanyum X paket ile Trend X arasında yakıt farkı varmıdır mesela.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Ayhan Asil yazdı:

Bana göre fark etmiyordur. Klimanın bünyesinde bir özellik diye düşünüyorum. Titanyum X paket ile Trend X arasında yakıt farkı varmıdır mesela.

Klima evi alırken vardı kitapçık yok. Klimanın üzerinde soğutma konumunda 1200w iken ısıtma konumuna 1270w yazıyor. Yani nem alma modu da farklı olabilir diye düşünüyorum ama teknik olarak yorum yapamıyorum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan

İnverter klimaysa daha az tüketir diye düşünüyorum. Ama normal klimalarda lafı edilecek bir fark olacağını sanmam.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
M. Asım Kahraman

Eğer klima inverter değilse soğutma modu ile arasında hiçbir tüketim farkı olmaz sanırım bence nem alma şeklinde bir modun olması da gereksiz, soğutma işlevinden bir farkı var mı ki teknik açıdan? İnverter teknolojisi ise belki yarı devirde soğutma yaparak sabit ve düşük bir tüketim sunabilir.

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
M. Asım Kahraman yazdı:

Eğer klima inverter değilse soğutma modu ile arasında hiçbir tüketim farkı olmaz sanırım bence nem alma şeklinde bir modun olması da gereksiz, soğutma işlevinden bir farkı var mı ki teknik açıdan? İnverter teknolojisi ise belki yarı devirde soğutma yaparak sabit ve düşük bir tüketim sunabilir.

Teknik olarak fark yok bence. Sadece fan hızını çok düşürüyor. Sağlık açısından odada çocuk falan varsa etkilenmemesi için işe yarayabilir. 

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Nem almak için havanın soğutulması gerekmektedir. Yani dış ünitenin çalışması gerek. Soğutulmuş gaz klima üstündeki kondenser üzerinden geçer. Soğumasını sağlar. Odadaki havayı fan ile çektiğinizde, kondesere çarpar , nemini bırakır geri odaya salınır. 

Bir kademe açık klima gibi düşünülmeli.  Klima soğutuyor ama siz hissetmiyorsunuz .

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen

20210806_165051.jpg

12hp klima etiketten anladığım enerji sınıfı da çok düşük değil

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

özetle; inverter değilse klima tüketimde farkı hissedemezsin diyebiliriz....

renolardaki eco mod gibi, farkı yoktur normal moddan sadece pedal tepkimesi azalır :)

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

Bende inverter lg var ama şimdi baktım nem almada tüketimi belirtmemişler, sayfayı ekleyeyim belki faydası olur.

ed348c5327859deae1d3d88d25f2663b.jpg

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

Evde tüm elektrik tüketen cihazları kapatın , elektrik sayacındaki t3 verisini kaydedin. Klimayı 5 dk çalıştırın . Tüketim verisini yine yazın. İki değer arasındaki farkı 12 ile çarpıp saatlik tüketimi bulursunuz. 

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)

Nem alma makinesinde bunun pratiği var. Gözle görülür şekilde soğuk boruların etrafından geçen hava nemini burada bırakıyor. Boruların soğuması için kompresörün çalışması gerekli. 

Ali Darbaz yazdı:

Bir kademe açık klima gibi düşünülmeli.  Klima soğutuyor ama siz hissetmiyorsunuz .

Kar yağarken ortama ısı verir. Buhar su haline geçerken de ısı verir. Nem alma modunda klima ortam sıcaklığından bir tık daha sıcak üfleyebilir

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
H.Cenk Bayrakçı

Nem alma modu uzun vadede daha az elektrik tüketir. Çünkü ortamın nemi alındıkça soğutma ihtiyacı azalır ve klima tüketimi de azalır. Nem alma modu soğutma modundan daha az elektrik tüketir.

Çünkü nem alma modunda klima sadece gizli ısı olarak adlandırılan hal değişimi için gerekli olan sıcaklığın değişmediği sadece ısı enerjisinin düştüğü çalışma modundadır. Soğutma modunda ise hem gizli ısı hem de hissedilen ısı enerjisi düşürme işi yapılır ve dolayısı ile soğutma modunda daha fazla elektrik tüketilmiş olur.
Bu söylediklerim inverter olan sistemler için daha belirgin hissedilir. Normal kompresörlü sistemlerde de nem alma modu daha az enerji çeker. Ancak anlaşılabilmesi için uzun saatler çalışma gerekir. Özetle nem alma modu daha az enerji harcar.

Eskiden girdiğim derslerde tüm hesapları ile anlatırdım. Notlarımı bulursam grafiklerini ekleyeyim. [emoji4]

• Beğen 5
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli

Öyle bir özellik mi var ya.. Bizde hep sıcak ya da  soğuk. Siyahla beyaz gibi. Gri yok. :)

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Onur Bulut

a40dfxf.jpeg

Şöyle bir resim buldum. Aynı konuyu dün bende baya bir araştırdım. Nem alma modunun soğutma modundan daha az elektrik tükettiğini yazıyor herkes. Vestel klima kullanıyorum inverter Evin aklı uygulamasından tüketimi takip ediyorum dün ile bugün arasında 2 lira bir fark şuan için Dry ( Nem Alma ) modunda çalışıyor şuanda yatarken özellikle bu modda çalıştırmanın daha sağlıklı olduğunu söylüyor doktorlarda.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
H.Cenk Bayrakçı yazdı:

Ancak anlaşılabilmesi için uzun saatler çalışma gerekir. Özetle nem alma modu daha az enerji harcar.

Eskiden girdiğim derslerde tüm hesapları ile anlatırdım. Notlarımı bulursam grafiklerini ekleyeyim. emoji4.png

Teşekkür ederim hocam elinize sağlık bu kadarı da fazlasıyla yeterli 🙂 klima yazlıkta uzun süre çalıştırmıyoruz hatta yılda bir iki kere lazım oluyor bugün aşırı sıcaktı vesilesiyle çalıştırınca kurcalayasım tuttu. Zaten enerji sınıfı da b - c gibi olmalı çok çalıştırmaya da gelmez şantiye elektriği kullanıyoruz 🤑🤦‍♀️

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çiğdem Bilen
Onur Bulut yazdı:

a40dfxf.jpeg

Bu da güzel bir anlatımmış fan modunu da görmüş olduk 👍 teşekkürler 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Osman Karasu

https://www.servisi.com.tr/klima-nem-alma-modu-kullanma

https://forum.donanimhaber.com/klima-nem-alma-sogutma-farki-nedir--42030313

http://m.tr.hydronicfancoil.com/news/what-is-the-difference-between-cooling-mode-an-16644243.html

Yukarıdaki linklerde nem modu ile soğutma modu arasındaki farkların karşılaştırması yapılmış. hangi mod hangi havada kullanılır bilgisi verilmiş.Sorularınıza cevap olabilir.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...