Mahmut Yıldız 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Mustafa Yenigün yazdı: Vücudum, saglik sisteminden korktugu icin, artik hasta olmayi reddediyor Aman abi bosver, simdi randevu falan alamayiz diyor. Bizde adalet sistemi böyle yürüyor, mahkemeye bir düşen pişman olduğu için bir daha düşmemeye özen gösteriyor. Mehmet Ozyurek yazdı: Ben evi 24 dereceden 23,4 e çektim de bir hafta laf dinledim.. Üşüyoruz, donuyoruz. mahfettin evi vs.. Ama inat ettim çektim 23,4 23 e çekmeye cesaret edemedim. Yanlış yapmışsın, termostatın kalibrasyon ayarından -0,6 yaptın mı termostatta 24 derece yazardı, kimse de farkı anlamazdı. Şimdi de anlamıyorlardır ama psikolojik etmenler ağır basıyordur. Tansu Kalafatoğlu yazdı: Benim ev 21-22 derece. 22 üstünde kombiyi kısarım kesinlikle Bende de bu civarda. Fatih Evcin yazdı: 21-22 soğuk ya 20 dereceye göre sıcak ama, 16'ya göre çok sıcak. Evren Erakçora yazdı: Yer çok soğuk değilse yeterli oluyor. Yerler soğuksa 25 bile yetmez. Evet bu çok önemli. Ayaklar üşüyünce vücut ısınmıyor. 5 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Mehmet Ozyurek yazdı: Ben evi 24 dereceden 23,4 e çektim de bir hafta laf dinledim.. Üşüyoruz, donuyoruz. mahfettin evi vs.. Ama inat ettim çektim 23,4 23 e çekmeye cesaret edemedim. Kelvine çevir abi sende 2 Yorum bağlantısı
Fatih Evcin 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Cihat Küçükay yazdı: Oturduğum evde yalıtım var. O soğuk karlı günlerde sadece 22,5°C yaptım. Onun dışında 21,5-22 arasındadır. Kayınvalidem merkezi sistemli bir evde oturuyor. Kendi evinde oturunca fırındaki tavuk gibi hissettiğini söyler hep, benim evdeki sıcaklık ona iyi geliyormuş 😄 kablosuz oda termostatı konforu çok farklıymış ama Mert Gülkokan yazdı: ev yalıtımlı kuzey cephe thermostat varken 23 derece bile bana soğuk geliyor polar giyiyorum duruma göre son zamanlarda 24 yaptık ancak keyif vermeye başladı oda termostatı 23 gösteriyor harici bir termostat var o 24 gösteriyor . en ideal sıcaklık bence 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Mehmet Ozyurek yazdı: Ben evi 24 dereceden 23,4 e çektim de bir hafta laf dinledim.. Üşüyoruz, donuyoruz. mahfettin evi vs.. Ama inat ettim çektim 23,4 23 e çekmeye cesaret edemedim. nem kaç? Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Fatih Evcin yazdı: 21-22 soğuk ya 22,5 olunca terliyorum. Çocuklar da aynı şekilde. Üstümde uzun kollu pijama var sadece. Swift shirt. Çocuklar olmasa 20’ye de çekerdim Bende nem %55-65 arası. Dereceyi hem digital hem civalıdan bakıyorum Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Mehmet Ozyurek yazdı: Ben evi 24 dereceden 23,4 e çektim de bir hafta laf dinledim.. Üşüyoruz, donuyoruz. mahfettin evi vs.. Ama inat ettim çektim 23,4 23 e çekmeye cesaret edemedim. Benim termostat +-1 hassasiyette, 23 de duruyordu, babam geldi 24 saatin belki 20 saati yandığı karda kışta o ara sönmüş 22.5 derece ev, fırça yedim çocukları hasta edeceğim diye 2 Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Köksal Yılmaz yazdı: Benim termostat +-1 hassasiyette, 23 de duruyordu, babam geldi 24 saatin belki 20 saati yandığı karda kışta o ara sönmüş 22.5 derece ev, fırça yedim çocukları hasta edeceğim diye Çocuk doktorumuz 20,21 derece yeter evi sıcak yapma ,sağlıksız derdi. Yorum bağlantısı
Ersen Tapan 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Evren Erakçora yazdı: Çocuk doktorumuz 20,21 derece yeter evi sıcak yapma ,sağlıksız derdi. Bizimkide öyle derdi ama , öyle olunca daha fazla ziyaret ediyorduk kendisini 6 Yorum bağlantısı
İlkay Başaran 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Ersen Tapan yazdı: Bizimkide öyle derdi ama , öyle olunca daha fazla ziyaret ediyorduk kendisini Zaten sebebi de o Taş mı yesin 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 İlkay Başaran yazdı: Kelvine çevir abi sende En yaratıcı fikir Çağlar Bayur yazdı: nem kaç? 53 ama ev çamaşır dolu 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Mehmet Ozyurek yazdı: En yaratıcı fikir 53 ama ev çamaşır dolu sizin ora çok kuru Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Mahmut Yıldız yazdı: Bizde adalet sistemi böyle yürüyor, mahkemeye bir düşen pişman olduğu için bir daha düşmemeye özen gösteriyor. Hımm. suçları önlemede etkili bir yöntem gibi görünüyor Mahmut Yıldız yazdı: Yanlış yapmışsın, termostatın kalibrasyon ayarından -0,6 yaptın mı termostatta 24 derece yazardı, kimse de farkı anlamazdı. Şimdi de anlamıyorlardır ama psikolojik etmenler ağır basıyordur. Hımm.. bu daha yaratıcı ve anlaşılmaz.. kademe kademe düşürrüm ben 2 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 21 Mart 2022 Paylaş 21 Mart 2022 Mehmet Ozyurek yazdı: En yaratıcı fikir 53 ama ev çamaşır dolu Çamaşırı evde kurutmayın abi. Ciddi alerji sebebi 1 Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün 30 Mart 2022 Yazar Paylaş 30 Mart 2022 Almanya'da ilk trafik cezami aldim 50 hiz siniri olan sehir icine 68'le girince radara yakalandim. Sehir disi bir bolgede, surekli cok kisa sureli sehir iclerine giren bir bolgede gidiyordum, Hiz siniri surekli 100-70-50-70-100 seklnde degisiyordu, Anlik dikkatsizlikle sehir giris tabelasini gormemisim. 2022 itibari ile buradaki cezalar genel olarak iki katina cikmisti. Bu hatanin bedeli de 70 Euro ceza + 28,5 Euro dosya masrafi ile 98,5 Euro'ya geldi. Bir depo benzin parasini ilgili sehre bagislayarak kalkinmasina yardimci oldum sanirim. Saka bir yana 2 km daha hizli olsaydim, ek olarak bir de ceza puanim olacakti. Cektirdigim en pahali fotograf olmasina ragmen, fotografta da guzel cikmamisim, ona da biraz üzüldüm. Aslinda aracimda trafik isaretlerini taniyip hizi limitleyen bir sistem vardi ama cok ani fren yaptigi icin kullanmiyordum. Bundan sonra kullanmak sart oldu, artik arkadan gelenler düsünsün 8 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 4 Nisan 2022 Paylaş 4 Nisan 2022 Kuruttunuz almanya’yı da. Dönün arkadaşlar şaka bir yana, gıdada ciddi kriz varmış. Hatta birkaç haber sitesine göre ciddi zamlar kapıdaymış. Almanya kısa vadede kendini kurtarır da, bunun bize yansımasını merak ediyorum 1 Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen 4 Nisan 2022 Paylaş 4 Nisan 2022 Tabela okuyan arabam olsa (20 senelik maaşım) 1 depo yakıt parası ceza beni üzmezdi 😁 4 1 Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 4 Nisan 2022 Paylaş 4 Nisan 2022 Mustafa Yenigün yazdı: Almanya"da bu yıl enflasyon ne durumda, çalışanlara enflasyona göre maaş artışları yapılıyor mu? Maaşlardan memnuniyet nasıl? Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün 4 Nisan 2022 Yazar Paylaş 4 Nisan 2022 Erhan Doruk yazdı: Almanya"da bu yıl enflasyon ne durumda, çalışanlara enflasyona göre maaş artışları yapılıyor mu? Maaşlardan memnuniyet nasıl? 2021 icin grafik su sekilde. Yillik ortalama %3,1 olarak hesaplanmisti. Türkiye ile karsilastirildiginda komik göründügünü biliyorum ama Almanya icin bu yükselisler hic normal degil. Basit bir karsilastirma icin 2020 ortalamasinin % 0,5 ciktigini soyleyebilirim. Grafikteki yukselis 2022 icin de ayni sekilde devam ediyor. 2022 Mart ayi icin, önceki yilin ayni ayina göre degisim su anda %7,3 olarak aciklandi. 2022 ortalamasi üzecek diyebilirim. Zaten hayatin her yerinde rahatca anlasiliyor yukselisler. Maas zammina gelirsek, saatlik minimum kazanc su sekilde artis gösteriyor. Ocak 21 - 9,50 Euro Temmuz 21 - 9,60 Euro Ocak 22 - 9,82 Euro Temmuz 22 - 10,45 Euro Asgari ücrete baglantili olarak calisanlar, yukaridaki tabloya göre artis aliyorlar. Kendi sektörümden yorumlamam gerekirse, sendikaya bagli olarak calistigimiz icin 2 yilda bir sendika ve sirket arasindaki gorusmeler ile bir enflasyon düzeltmesi belirleniyor. Ancak ben 2019 sonundan beri buradayim ve o günden bu yana pandemi nedeni ile bir artis göremedik. Bu yil sonuna dogru tekrar bir görüsme olacak. Bunun haricinde sirketin dahili olarak yaptigi tecrubeye bagli performans zamlari var, ama ekonomik durumdan dolayi sirketler de bunu pek yapmak istemiyor. Bunu alabilen sansli arkadaslar, maaslarinda 50-100 Euro arasinda brüt bir artis görebiliyor. Maaslardan memnuniyet genel olarak düsük durumda. Ozellikle Rusya-Ukrayna olaylarindan dolayi fiyatlarin yükselmesinin haricinde, bazi insanlarin depolamak icin stok alimlar yapmasi, bircok ürünün bulunamamasini veya yüksek fiyatlara bulunmasina sebep oluyor. Genel bir rahatsizlik mevcut, burada cok alisik olunmayan durumlar oldugu icin insanlar genel olarak gergin diyebilirim. 2 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 4 Nisan 2022 Paylaş 4 Nisan 2022 Mert Gülkokan yazdı: Almanya ya bakınca eline geçen para miktarı düşük ama hayat ucuz olunca yetiyor gibi teknisyene şunu sormak isterdim: kredi kartında ileriye yönelik borcu nedir? bugünki bebeği bugünden borçlu olsaı 40 yaşına gelen kadar ne şartlarda ödeyecek , yetmek izafidir, bugünü kurtarmak başka şey. 1 Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 4 Nisan 2022 Paylaş 4 Nisan 2022 Mustafa Yenigün yazdı: 2021 icin grafik su sekilde. Yillik ortalama %3,1 olarak hesaplanmisti. Türkiye ile karsilastirildiginda komik göründügünü biliyorum ama Almanya icin bu yükselisler hic normal degil. Basit bir karsilastirma icin 2020 ortalamasinin % 0,5 ciktigini soyleyebilirim. https://www.hizliresim.com/1gr292v Grafikteki yukselis 2022 icin de ayni sekilde devam ediyor. 2022 Mart ayi icin, önceki yilin ayni ayina göre degisim su anda %7,3 olarak aciklandi. 2022 ortalamasi üzecek diyebilirim. Zaten hayatin her yerinde rahatca anlasiliyor yukselisler. Maas zammina gelirsek, saatlik minimum kazanc su sekilde artis gösteriyor. Ocak 21 - 9,50 Euro Temmuz 21 - 9,60 Euro Ocak 22 - 9,82 Euro Temmuz 22 - 10,45 Euro Asgari ücrete baglantili olarak calisanlar, yukaridaki tabloya göre artis aliyorlar. Kendi sektörümden yorumlamam gerekirse, sendikaya bagli olarak calistigimiz icin 2 yilda bir sendika ve sirket arasindaki gorusmeler ile bir enflasyon düzeltmesi belirleniyor. Ancak ben 2019 sonundan beri buradayim ve o günden bu yana pandemi nedeni ile bir artis göremedik. Bu yil sonuna dogru tekrar bir görüsme olacak. Bunun haricinde sirketin dahili olarak yaptigi tecrubeye bagli performans zamlari var, ama ekonomik durumdan dolayi sirketler de bunu pek yapmak istemiyor. Bunu alabilen sansli arkadaslar, maaslarinda 50-100 Euro arasinda brüt bir artis görebiliyor. Maaslardan memnuniyet genel olarak düsük durumda. Ozellikle Rusya-Ukrayna olaylarindan dolayi fiyatlarin yükselmesinin haricinde, bazi insanlarin depolamak icin stok alimlar yapmasi, bircok ürünün bulunamamasini veya yüksek fiyatlara bulunmasina sebep oluyor. Genel bir rahatsizlik mevcut, burada cok alisik olunmayan durumlar oldugu icin insanlar genel olarak gergin diyebilirim. Teşekkürler bilgiler için. Yurtdışı merkezli bir firmada çalışıyorum, bize de bu enflasyonun epey bir yansıması oluyor. Avrupalılar alışık olmadığı için sanırım iyi bir kemer sıkma politikası uyguluyorlar. Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün 4 Nisan 2022 Yazar Paylaş 4 Nisan 2022 Mert Gülkokan yazdı: Almanyadan teknisyen geliyor çalıştığım yere Aylık maaşı 3500 euro vergiler kesilince Eşi çalışmıyor yeni bebekleri olduğu için Normalde markette kasiyer miş 1900 euro maaşı vardı Ev kira münihin biraz dışı 100 metrekare eve 1000 euro veriyormuş Almanya ya bakınca eline geçen para miktarı düşük ama hayat ucuz olunca yetiyor gibi Aslinda düsük degil Mert Bey. Tersine hesap yaparsak muhtemelen teknisyenin maasi aylik 5100 Euro brüt diyebiliriz. Almanya'da sosyal devlet mantigi oldugu icin, mümkün oldugu kadar esit sartlar saglamak adina, deneyimli bir mühendis ve deneyimli bir teknisyen burada cok yakin kazanabilirler. Bu baglamda tek bireyden eve giren 5100 Euro brüt kazanc, burada oldukca iyi bir kazanc diyebilirim. Esinin maasi olan 1900 Euro muhtemelen net degil brüttür, cünkü burada kasiyer ortalama kazanci 2500 Euro brüt civari diyebilirim. Evli ciftlerde kimin maasindan daha fazla vergi kesilmesi gerektigini belirleyebiliyoruz, yani yuksek kazancli olana daha az vergi kesilen vergi sinifini (Klasse 3) tanimlatip, düsük kazanci olana da daha cok kesilecek sinifi tanimlatiyoruz. (Klasse 5) Böylece aile gelirini yüksek tutabiliyoruz. Bu hesapla cocuk yokken ellerine aylik ortalama, 3500 + 1160 Euro net gecer ki, 4660 Euro net gelir, icinden kira ve düzenli odemeler düsülünce oldukca iyi bir kazanc Almanya icin. Bu hesaba cocuk parasini da katmadim. Sanirim su anda tek cocuk icin 220 Euro civari bir ödeme yapiliyor. 1 Yorum bağlantısı
Ahmet Gül 4 Nisan 2022 Paylaş 4 Nisan 2022 (düzenlendi) Ylyecek içecek enflasyonu enerji giderlerinin etkisi ile olağanüstü artış gösterdi. Türkiye'de bu durum eve alınan malzemelerin kalitesi ve sayısında düşüş demek olsa da Almanya'da alım gücünün yüksek olması sayesinde eve giren ürün kalitesinde pek bir düşüş yok. 100 Euro tutan bir haftalık market alışverişi, 120 Euroya mal olmaya başladı. Bu tüketici olarak bizim yumuşak karnımıza bir yumruk atsa da haftalık 20 euroluk fark çok da can sıkıcı değil. Ancak yumuşak karnımıza asıl yumruğu enerji fiyatlarından yiyoruz. Senede , 2000 litre Fuel-oil yakıyoruz. Eskiden litresi 0.6 euro/cent iken yıllık 1200 euro, aylık 100 euro gibi bir ısınma giderimiz vardı. Şu an ise 1.3 euro litre fiyatı ile 2600 euroluk fatura beni şahsen nakavt edebilecek güçte 😊 Ayda iki depo mazot harcıyorum, depo 70 euroya doluyordu şimdi bir depo 140 euroya doluyor. Bu tutarlar Alman sistemine dahil insanlar için telafi edilebilir, çünkü Alman hükümeti maaşlara enflasyon zammı, (yetersiz olsa da) direkt ödeme ile enerji yardımı, çocuk yardımına ek bonus vb. gibi önlemlerle duruma müdahale etti. Maaşımızı T.C'den aldığımız için maalesef biz biraz daha sıkıntıya düştük. Ona rağmen mutfak standartlarımızda bir düşme yok. Ancak bazı acil olmayan ihtiyaçlar ya da gezme tozma işlerinde kısıntıya gitmek zorunda kaldık. 4 Nisan 2022 tarihinde Ahmet Gül tarafından düzenlendi İmla 4 Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün 4 Nisan 2022 Yazar Paylaş 4 Nisan 2022 Ahmet Gül yazdı: Ylyecek içecek enflasyonu enerji giderlerinin etkisi ile olağanüstü artış gösterdi. Türkiye'de bu durum eve alınan malzemelerin kalitesi ve sayısında düşüş demek olsa da Almanya'da alım gücünün yüksek olması sayesinde eve giren ürün kalitesinde pek bir düşüş yok. 100 Euro tutan bir haftalık market alışverişi, 120 Euroya mal olmaya başladı. Bu tüketici olarak bizim yumuşak karnımıza bir yumruk atsa da haftalık 20 euroluk fark çok da can sıkıcı değil. Ancak yumuşak karnımıza asıl yumruğu enerji fiyatlarından yiyoruz. Senede , 2000 litre Fuel-oil yakıyoruz. Eskiden litresi 0.6 euro/cent iken yıllık 1200 euro, aylık 100 euro gibi bir ısınma giderimiz vardı. Şu an ise 1.3 euro litre fiyatı ile 2600 euroluk fatura beni şahsen nakavt edebilecek güçte 😊 Ayda iki depo mazot harcıyorum, depo 70 euroya doluyordu şimdi bir depo 140 euroya doluyor. Bu tutarlar Alman sistemine dahil insanlar için telafi edilebilir, çünkü Alman hükümeti maaşlara enflasyon zammı, (yetersiz olsa da) direkt ödeme ile enerji yardımı, çocuk yardımına ek bonus vb. gibi önlemlerle duruma müdahale etti. Maaşımızı T.C'den aldığımız için maalesef biz biraz daha sıkıntıya düştük. Ona rağmen mutfak standartlarımızda bir düşme yok. Ancak bazı acil olmayan ihtiyaçlar ya da gezme tozma işlerinde kısıntıya gitmek zorunda kaldık. Bugun itibari ile 1,4 Euro / litre diyelim Yillik 2000 litrelik tüketimi kac m2'lik bir evde yapiyorsunuz Ahmet Bey? Kasim ayinda bu eve tasinirken depoda yaklasik 1000 litre kadar vardi, üstüne 1000 litre de 93 centten ben eklemistim, yaza dogru inecek ne de olsa diye fazla da almamistim. Sadece 2 aylik yakitim kaldi. Sagolsun evimdeki sistem neredeyse 20 yasinda ve tüketimi günlük 11-12 litrenin altina pek düsmüyor. Yakit fiyati inecek diye beklerken 2,4 Euro'luk fiyatlari bile gördük. Hatta fiyatlar o noktaya geldiginde, almak istesem bile siparis alan firma yoktu. Zaten siparis verince hemen gelen bir sey de degil, bir aya yakin teslim süresi var. Mecburen su andaki fiyatlardan en az bin litre almak zorundayim ben de. Yandaki komsum tam Rusya olaylari oncesinde nasil denk getirdiyse 4000 litreyi depoladi Bizler henüz o öngörü seviyelerine gelemedik sanirim. Yorum bağlantısı
Ahmet Gül 4 Nisan 2022 Paylaş 4 Nisan 2022 Mustafa Yenigün yazdı: Bugun itibari ile 1,4 Euro / litre diyelim Yillik 2000 litrelik tüketimi kac m2'lik bir evde yapiyorsunuz Ahmet Bey? Kasim ayinda bu eve tasinirken depoda yaklasik 1000 litre kadar vardi, üstüne 1000 litre de 93 centten ben eklemistim, yaza dogru inecek ne de olsa diye fazla da almamistim. Sadece 2 aylik yakitim kaldi. Sagolsun evimdeki sistem neredeyse 20 yasinda ve tüketimi günlük 11-12 litrenin altina pek düsmüyor. Yakit fiyati inecek diye beklerken 2,4 Euro'luk fiyatlari bile gördük. Hatta fiyatlar o noktaya geldiginde, almak istesem bile siparis alan firma yoktu. Zaten siparis verince hemen gelen bir sey de degil, bir aya yakin teslim süresi var. Mecburen su andaki fiyatlardan en az bin litre almak zorundayim ben de. Yandaki komsum tam Rusya olaylari oncesinde nasil denk getirdiyse 4000 litreyi depoladi Bizler henüz o öngörü seviyelerine gelemedik sanirim. 1,4 euro mu? Schade 😊 Ev 82 metrekare net, 4 oda ama sizdekine benzer durum bende de var. Üst katı bir inşaat firması ofis olarak kullanıyor. Nerdeyse hiç yakmazlar, günde iki saat gelir giderler. Dolayısıyla üst boş, keller boş, evin dört cephesi boş, yalıtım yok, eski bina. Evde kamin var 5 srm odun 300 kilo da kömür yaktık. Ona rağmen 2000 litre harcamışız. Seneye böyle giderse 10 srm odun 1 ton kömür alıp kamin yakacam. Başka çare kalmadı. Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün 4 Nisan 2022 Yazar Paylaş 4 Nisan 2022 Ahmet Gül yazdı: 1,4 euro mu? Schade 😊 Ev 82 metrekare net, 4 oda ama sizdekine benzer durum bende de var. Üst katı bir inşaat firması ofis olarak kullanıyor. Nerdeyse hiç yakmazlar, günde iki saat gelir giderler. Dolayısıyla üst boş, keller boş, evin dört cephesi boş, yalıtım yok, eski bina. Evde kamin var 5 srm odun 300 kilo da kömür yaktık. Ona rağmen 2000 litre harcamışız. Seneye böyle giderse 10 srm odun 1 ton kömür alıp kamin yakacam. Başka çare kalmadı. Sobanizin olmasi büyük sans Maalesef benim o sansim yok. Bu bölgede de, artik isinma sistemleri kullanim süresini doldurmus ve yenilenmesi gereken bircok ev, yagdan gaza gecis yapiyor. Onlarin tanklarinda kalmis olan buyuk miktarda yakit, ortalama 1 euro / litre fiyattan satiliyor. Su anda bana 50km mesafede biri ile 2000-3000 litre icin yazisiyoruz, bakalim sonu ne olacak Yorum bağlantısı
Recommended Posts