İçeriğe Yönlendir

Almanya'da Yaşam

Mustafa Yenigün

Recommended Posts

İlkay Başaran
Mehmet Ozyurek yazdı:

Dalamanda ev olması da iyi bir şey değilmiş ya. 

Kışları ayrı dert, yazları ayrı dert :)

Kıyı şeridinde derece olarak eksi 2 leri pek geçmese de ortalama hissedilen çok farklı oluyor abi. Nem fena çünkü. Bizde önde deniz arkada baraj. Daha önce de yazmıştım erzurumda bağrımıza kar yağar bizim diyen adamlar 2 montla geziyorlar burada. Bizim poyraz karayel adamı yer. evde 2 gün birşey yanmasın (soba, kalorifer klima  [klima da daikin mitsubishi altında kalanlar çalışmaz bile]) duvarlar ağlamaya başlar nemden.

• Beğen 2
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Murat Sürmeli
İlkay Başaran yazdı:

Kıyı şeridinde derece olarak eksi 2 leri pek geçmese de ortalama hissedilen çok farklı oluyor abi. Nem fena çünkü. Bizde önde deniz arkada baraj. Daha önce de yazmıştım erzurumda bağrımıza kar yağar bizim diyen adamlar 2 montla geziyorlar burada. Bizim poyraz karayel adamı yer. evde 2 gün birşey yanmasın (soba, kalorifer klima  [klima da daikin mitsubishi altında kalanlar çalışmaz bile]) duvarlar ağlamaya başlar nemden.

Aynen, İzmir'de Erzurumlu komşumuzun soğuğa bakışı değişmişti :D

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu

Bir Erzurumlu olarak kasım ayında Antalya ya taşınmıştım. Erzurum da giyindiğim şekilde giyiniyordum ama kaşe paltom olmasına rağmen 4-5 dercede acayip üşüyordum, bu vesile ile nem denilen olgu ile tanışmış oldum. Bizim memlekette kuru soğukta palto vs giydiğin zaman hiç üşümezsin ama nemden bütün vücudu korumak lazım.

İlkay Başaran yazdı:

Daha önce de yazmıştım erzurumda bağrımıza kar yağar bizim diyen adamlar 2 montla geziyorlar burada. Bizim poyraz karayel adamı yer. evde 2 gün birşey yanmasın (soba, kalorifer klima  [klima da daikin mitsubishi altında kalanlar çalışmaz bile]) duvarlar ağlamaya başlar nemden.

Murat Sürmeli yazdı:

Aynen, İzmir'de Erzurumlu komşumuzun soğuğa bakışı değişmişti :D

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
Ahmet Gül yazdı:
Mustafa Yenigün yazdı:

Sobanizin olmasi büyük sans emoji4.png Maalesef benim o sansim yok.

Bu bölgede de, artik isinma sistemleri kullanim süresini doldurmus ve yenilenmesi gereken bircok ev, yagdan gaza gecis yapiyor.
Onlarin tanklarinda kalmis olan buyuk miktarda yakit, ortalama 1 euro / litre fiyattan satiliyor.
Su anda bana 50km mesafede biri ile 2000-3000 litre icin yazisiyoruz, bakalim sonu ne olacak emoji4.png

Nakliyeyi nasıl yapıyorsunuz peki? Aynı hesaba gelmez mi?

Bugun ilgili arkadastan mesaj geldi. Istedigim sirketle transfer etmem konusuna acik olmakla beraber, onun gorustugu firma söyle bir fiyat vermis.

Saatlik tanker ücreti 116 Euro ve 1000 litrelik transfer 11 Euro. Teoride bu mantikla 300 Euro nakliye tutacak gibi. Yakitin kendisi de 3000 Euroya geliyor.

Bugun normal bir firmadan siparis versem 3000 litre icin 4050 Euro ödemem gerek. Bu yöntemle 3300 Euro civarina geliyor.

Yani litreyi 1,35 yerine 1,10'dan almis oluyorum.

Yalniz uyusamadigimiz bir konu oldu, o da maalesef yakitin standart olmasi. Ben Premium almak zorundayim, cünkü tanklar evin en alt katinda ve standart yakit felaket kokuyor. Ayni zamanda eski isinma sistemlerinde de ciddi anlamda kurum yapiyor. Iki riski de alamam. Bu nedenle bu arkadastan alamayacagim, Ama en azindan transport ücretleri bana da, size de referans olur.

Bugün bir firmadan 1,35 Euro fiyat ile 1000 litre siparisi verdim. Mayis ortasina kadar teslim edilecek. Internetten siparis verdigim icin 14 güne kadar siparis iptali yapilabildigi yaziyor.

Eger fiyatlarda asagi yönde ciddi bir hareket olursa siparisi iptal ederim. Olmazsa, gelen bu yakitla yazin ortasini bekler, orada tekrar alim yaparim.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Yenigün yazdı:

Ancak kısa vadede bir çözüm zor gibi.

alışılmış yaşama tarzlarını değiştirmeden olmaz, covid de nedense yaz başları tam tatil rezevrvasyonu zamanı bitiyor mesela...

Mustafa Yenigün yazdı:

Hedef mümkün olduğunca tüketimini düşürmek, fosil yakıtlardan kurtulmak. Ama daha yol uzun tabii...

pilli araba olunca fosil yakıt harcanmamış mı oluyor? dünya kocaman bir halüsünayon içinde yüzmekte

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Mustafa Yenigün yazdı:

Bugun ilgili arkadastan mesaj geldi. Istedigim sirketle transfer etmem konusuna acik olmakla beraber, onun gorustugu firma söyle bir fiyat vermis.

Saatlik tanker ücreti 116 Euro ve 1000 litrelik transfer 11 Euro. Teoride bu mantikla 300 Euro nakliye tutacak gibi. Yakitin kendisi de 3000 Euroya geliyor.

Bugun normal bir firmadan siparis versem 3000 litre icin 4050 Euro ödemem gerek. Bu yöntemle 3300 Euro civarina geliyor.

Yani litreyi 1,35 yerine 1,10'dan almis oluyorum.

Yalniz uyusamadigimiz bir konu oldu, o da maalesef yakitin standart olmasi. Ben Premium almak zorundayim, cünkü tanklar evin en alt katinda ve standart yakit felaket kokuyor. Ayni zamanda eski isinma sistemlerinde de ciddi anlamda kurum yapiyor. Iki riski de alamam. Bu nedenle bu arkadastan alamayacagim, Ama en azindan transport ücretleri bana da, size de referans olur.

Bugün bir firmadan 1,35 Euro fiyat ile 1000 litre siparisi verdim. Mayis ortasina kadar teslim edilecek. Internetten siparis verdigim icin 14 güne kadar siparis iptali yapilabildigi yaziyor.

Eger fiyatlarda asagi yönde ciddi bir hareket olursa siparisi iptal ederim. Olmazsa, gelen bu yakitla yazin ortasini bekler, orada tekrar alim yaparim.

Ucuza getirebilseniz güzel olurdu tabi. Gerçi artık öyle bir piyasadayız ki bugün yarından çok ucuz hale gelebilir. 

Ben belediye evinde oturduğum için bu tür aksiyonlara giremiyorum. Ocak ayı gelince kaç lira olduğuna bakmadan tankeri kapıya dayıyor belediye. Hatta sene başında çok kızmıştım insan bir sorar tankeri dayadılar kapıya 89 centten geçirdiler ucuzlayınca alırdık ne acelesi var diye. Sonradan duacı oldum yağ 2 euroyu görünce 😊 Dolayısıyla premium ya da standart tercihi de yapamıyorum. Ben rahatsız edici bir koku duymadım. Hepimiz hakkında hayırlısı olsun. Bu şartlarda çok fazla aile zorluk çekecek. 

Yorum bağlantısı
Ahmet Hasan Şendağ
Ahmet Gül yazdı:

Ucuza getirebilseniz güzel olurdu tabi. Gerçi artık öyle bir piyasadayız ki bugün yarından çok ucuz hale gelebilir. 

Ben belediye evinde oturduğum için bu tür aksiyonlara giremiyorum. Ocak ayı gelince kaç lira olduğuna bakmadan tankeri kapıya dayıyor belediye. Hatta sene başında çok kızmıştım insan bir sorar tankeri dayadılar kapıya 89 centten geçirdiler ucuzlayınca alırdık ne acelesi var diye. Sonradan duacı oldum yağ 2 euroyu görünce 😊 Dolayısıyla premium ya da standart tercihi de yapamıyorum. Ben rahatsız edici bir koku duymadım. Hepimiz hakkında hayırlısı olsun. Bu şartlarda çok fazla aile zorluk çekecek. 

Hocam bayağı fuel oil mi yakıyorsunuz? Pis kokmuyor mu?

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Hocam bayağı fuel oil mi yakıyorsunuz? Pis kokmuyor mu?
Valla ben kokular konusunda hassas değilim ama koksa hanım söylerdi. Kendisi bayağı tazı gibidir. Depo bodrum katta ve kendine ait bağımsız bir odası var. Kapısı da özel bir kapı bu yangın merdivenlerindeki gibi alev ve ısıya karşı dayanıklı. Bodrum katta bile koku yok. Depo odasında tatlı bir mazot kokusu var sadece. Dışarıya sızan bir koku yok.
Bu arada Almanya'nın çoğunda fuel oil kullanılıyor.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Premium dedikleri yakıtın içine bu kokuyu yok eden bir kimyasal katıyorlar. Genel olarak da evlerde Premium tercih ediliyor. Litrede 2 cent civarı fiyat farkı var. O nedenle kimse pek takmıyor.

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
pilli araba olunca fosil yakıt harcanmamış mı oluyor? dünya kocaman bir halüsünayon içinde yüzmekte
Burada alışılmış şeyleri değiştirmek çok zor Çağlar abi. Ama devlet uygulamaya geçince mecburen uyuluyor.

Elektrikli araçlara dair tartışmalar burada da sürüyor. Şu anda bu araçları şarj ederken kullanılan elektrik tabii ki çevreyi kirleten yöntemlerle üretiliyor.

Ben de hibrit araç kullanıyorum mesela. 9kw civarı bataryası var, bir şarj ortalama 3 euro civarına geliyor. Sadece elektrikle maksimum 30km yol yapabiliyorum. Bir ara garaja birkaç solar panel ekleyip bir şeyler yapabilir miyim diye düşündüm. Hesaba göre çok fazla panel gerekiyor. Bir de Almanya'da pek göremediğimiz güneş default_smile.png

Tesla falan olsa, bataryası zaten en az 100kw. Bunu ev ortamında güneş paneli ile şarj edecek fiyat/performans konusunda verimli bir teknoloji yok daha.

Ama yine de devlet, elektrikli araçları ciddi anlamda destekliyor. Örneğin Stuttgart'ta elektrikli ya da hibrit araçlar ücretsiz park edilebiliyor. Marketlerin otoparklarında ücretsiz şarj noktaları var. Eğilim ciddi anlamda bu yönde. Mesela aynı şehre Euro 6 harici dizel araç (nakliyat için geçenler hariç) girmesi yasak. Her sene dizeller için bir Euro normunu yasaklıyorlar.
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Yenigün yazdı:

Bir de Almanya'da pek göremediğimiz güneş

tam da zamanı gelmişken, peki bu almanlar %bilmem kaç enerjiyi güneştennasıl elde ediyor?

Mustafa Yenigün yazdı:

Ama yine de devlet, elektrikli araçları ciddi anlamda destekliyor.

geçen seneye kadar da ukraynayı bünyeye kabul etmeyi destekliyorlardı, yarın da macaristana göz kırparlarsa şaşırmayız

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
geçen seneye kadar da ukraynayı bünyeye kabul etmeyi destekliyorlardı, yarın da macaristana göz kırparlarsa şaşırmayız
Valla bu konudaki verilere şaşırabilirsin. Almanya 2000li yıllarda elektrik gereksiniminin yüzde 6'sını yenilenebilir enerji ile sağlıyormuş. 2020 yılında yüzde 46'ya ulaşmışlar.

Tabii bunu sadece güneş enerjisi ile yapmıyor. Rüzgar, hidro enerji ve biyokütle falan da var işin içinde. Jeotermali de unutmayalım.

Şimdi güneş enerjisinin toplam yenilenebilir içindeki oranına baktım, %20 gözüküyor. Rüzgar enerjisi %50 ile başı çekiyor.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Yenigün yazdı:

2020 yılında yüzde 46'ya ulaşmışlar.

onu biliyorum da o yüzden yazdıydım

Mustafa Yenigün yazdı:

Jeotermali de unutmayalım.

almanya da kaplıca mı ki? jeotermaller hangi bölgede?

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
almanya da kaplıca mı ki? jeotermaller hangi bölgede?
Büyük çoğunluğu kuzey Almanya'da.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Mustafa Yenigün yazdı:

Premium dedikleri yakıtın içine bu kokuyu yok eden bir kimyasal katıyorlar. Genel olarak da evlerde Premium tercih ediliyor. Litrede 2 cent civarı fiyat farkı var. O nedenle kimse pek takmıyor.

Belki de ondan koku yok. Hiç almadığım için bilemedim. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

hamam var bizde gelsinler gösterelim termali?

Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Çağlar Bayur yazdı:

hamam var bizde gelsinler gösterelim termali?

Gel sana zauna gösterelim 🤐

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Erdem Doğan yazdı:

Gel sana zauna gösterelim 🤐

Frankfurter Bahnhofsviertel de mi

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Tansu Kalafatoğlu

Bu abimiz şarapta domuz marine edip yiyen bir abimiz. İzlerim ara ara :) 

mazot 2,37 oldu diyor. Raflarda yağ ve un yok diyor. 2 farklı Markete girip gösteriyor. Şu an durum nasıl acaba, video 1 ay öncesinden 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Raflarda yağ ve un yok diyor.

eyvah her akşam börek açan helga, hans a ne diyecek şimdi büyük sıkıntı....

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

eyvah her akşam börek açan helga, hans a ne diyecek şimdi büyük sıkıntı....

Al yıldız, bu ne diyecek. Ne diyecek :) 

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül

An itibariyle mazot 2 euro, un, şeker var. Marketlerin kendi markası olan ucuz yağlar yok. Pahalı yağlar var. Kişi başı limit bir ya da iki şişe. Ete sağlam zam geldi kıyma 8.99 euro. Gerçi hala Türkiye'den ucuz 😁 Ciddi ciddi doğalgaz kesintileri ve otobanda hız sınırının 100 km olması tartışmaları var ( şaka gibi 130 olaydı bari 😊

Benim düşüncem, batı Rusya'yı hafife alıyor. Bu savaş daha hareketlenirse Avrupa iflas bayrağını çeker. Rusya'yı pek tanıdıklarını düşünmüyorum. İki yaptırıma boyun eğmez Rusya. Velhasıl, Avrupa'nın geleceği bana güven vermiyor. Çünkü bu sıkıntı ertelenebilir ama atlatılamaz. Bir gün o gün gelecek. Bu kadar krizde çatırdayan Avrupa, o gün geldiğinde ayakta duramayacak. 

Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

1974de ABD de otoyollarda hız limiti düşülmüş (55mil ). Yakıt tasarrufu için düşürebilirler 100km ye.

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf

Gün geldi çattı sonunda gerçekten kıskanacaklar bizi galiba 😂

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...