İçeriğe Yönlendir

Almanya'da Yaşam

Mustafa Yenigün

Recommended Posts

Ahmet Gül

Sobanizin olmasi büyük sans [emoji4] Maalesef benim o sansim yok.

Bu bölgede de, artik isinma sistemleri kullanim süresini doldurmus ve yenilenmesi gereken bircok ev, yagdan gaza gecis yapiyor.
Onlarin tanklarinda kalmis olan buyuk miktarda yakit, ortalama 1 euro / litre fiyattan satiliyor.
Su anda bana 50km mesafede biri ile 2000-3000 litre icin yazisiyoruz, bakalim sonu ne olacak [emoji4]
Nakliyeyi nasıl yapıyorsunuz peki? Aynı hesaba gelmez mi?
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
Ahmet Gül yazdı:
Mustafa Yenigün yazdı:

Sobanizin olmasi büyük sans emoji4.png Maalesef benim o sansim yok.

Bu bölgede de, artik isinma sistemleri kullanim süresini doldurmus ve yenilenmesi gereken bircok ev, yagdan gaza gecis yapiyor.
Onlarin tanklarinda kalmis olan buyuk miktarda yakit, ortalama 1 euro / litre fiyattan satiliyor.
Su anda bana 50km mesafede biri ile 2000-3000 litre icin yazisiyoruz, bakalim sonu ne olacak emoji4.png

Nakliyeyi nasıl yapıyorsunuz peki? Aynı hesaba gelmez mi?

Her sey yolunda giderse soyle oluyor aslinda.

Satici tanklarin binadan cikarilmasi gereken tarih icin tüm yakiti alacak bir nakliye firmasi ile anlasiyor.

Onun da zaten her sekilde o tarihte o tanklari binadan cikarmasi icin tanklarin tamamen bosaltilmasi gerekiyor.

O gün firma gelip tüm yakiti ondan cekip, sattigi adreslere götürüyor.

Ornegin ben su an bir firmadan 3000 litre siparis etsem, nakliye dahil 4200 Euro odemem gerekiyor. 

Ama bu kisiden alirsam 3000 + nakliye odeyecegim. Nakliye bu mesafe icin 1200 Euro tutmaz.

Arkadasin elinde nakliye icin bir fiyat var ama ilanina yazmamis, o konuda bilgi bekliyorum.

Ancak soyle bir durum var, elindeki stok 6900 litre. Tek kisiye tek seferde satmak istiyorum diyebilir.

Bu durumda benim tankimda bunu alacak yer yok maalesef.

Yorum bağlantısı
Ahmet Gül

Her sey yolunda giderse soyle oluyor aslinda.
Satici tanklarin binadan cikarilmasi gereken tarih icin tüm yakiti alacak bir nakliye firmasi ile anlasiyor.
Onun da zaten her sekilde o tarihte o tanklari binadan cikarmasi icin tanklarin tamamen bosaltilmasi gerekiyor.
O gün firma gelip tüm yakiti ondan cekip, sattigi adreslere götürüyor.

Ornegin ben su an bir firmadan 3000 litre siparis etsem, nakliye dahil 4200 Euro odemem gerekiyor. 
Ama bu kisiden alirsam 3000 + nakliye odeyecegim. Nakliye bu mesafe icin 1200 Euro tutmaz.

Arkadasin elinde nakliye icin bir fiyat var ama ilanina yazmamis, o konuda bilgi bekliyorum.
Ancak soyle bir durum var, elindeki stok 6900 litre. Tek kisiye tek seferde satmak istiyorum diyebilir.
Bu durumda benim tankimda bunu alacak yer yok maalesef.

Mantıklı. Güzel bir alışveriş olur. Bence bir komşunuzu kandırın. Böylece nakliyeyi de ikiye bölmüş olursunuz [emoji16]
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün
Ahmet Gül yazdı:

Mantıklı. Güzel bir alışveriş olur. Bence bir komşunuzu kandırın. Böylece nakliyeyi de ikiye bölmüş olursunuz emoji16.png

Cok mantikli bir fikir, soldaki komsuya bir sorayim :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Umut Taşlı

sohbeti okudukça, bizde küsürat bile olmayan sayıları gördükçe gariban türko

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mustafa Yenigün yazdı:

yagdan gaza gecis yapiyor.

putine rağmen hala gaz revaçta mı? gaz mecburiyet mi?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

Kötü gaz yoktur. Az ruble vardır

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Çağlar Bayur yazdı:

Valla bizim burada gaz kullananlar bile ısı pompasına geçiyor. Haberlerde doğalgaz ve fuel oile göre yüzde 35 daha tasarruflu olduğu söylendi. Asıl amaç tabi tasarruftan ziyade Rus gazına bağımlılığı azaltmak. Almanya Rus gazına göbekten bağlı. Yarın gazı kesse, sanayi dahil hayat durur. 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Ahmet Gül yazdı:

Valla bizim burada gaz kullananlar bile ısı pompasına geçiyor. Haberlerde doğalgaz ve fuel oile göre yüzde 35 daha tasarruflu olduğu söylendi. Asıl amaç tabi tasarruftan ziyade Rus gazına bağımlılığı azaltmak. Almanya Rus gazına göbekten bağlı. Yarın gazı kesse, sanayi dahil hayat durur. 

Acaba şu an ödemeler nasıl oluyor rusya’ya

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

nefis soru

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ahmet Gül yazdı:

ısı pompasına geçiyor. Haberlerde doğalgaz ve fuel oile göre yüzde 35 daha tasarruflu olduğu söylendi.

yani ters çalışan bir klima, elektrik lazım, onu da almanya güneşten mi elde ediyor?

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Çağlar Bayur yazdı:

yani ters çalışan bir klima, elektrik lazım, onu da almanya güneşten mi elde ediyor?

kömüre geçtiler ya. aa ne tesadüf, kömürü de rusya'dan alıyor. %50'den fazlası hemde. almanya'nın kendi linyitini çıkarması, kömürü ithal etmesinden daha pahalıya mâl oluyordu. şimdi ne yaparlar bilemem. 

Çağlar Bayur yazdı:

nefis soru

ruble ile satıyorlar gazı. yani öyle karar aldılar. hani bankalarda ruble işlemleri kilitlenmişti. dolar euro'yu ruble'ye çevirmek resmi yollardan mı oluyor?

yoksa reza gibi el altından iş çevirenler mi var?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Gül
Çağlar Bayur yazdı:

Bireyler sistemi kurarlarken güneş panallerini de kuruyorlar en azından bütçesi olanlar. Alman devleti ise zaman kazanma peşinde. Durumu biraz daha idare ederek yenilenebilir enerji yatırımları yapmak istiyor. Ayrıca kapanan nükleer santrallerin de  tekrar açılması gündemde. Elektriğin alternatifi var ama gazın yok. 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Bence ruble konusunda ss kuralı işleyecek Almanya için 😁 Başka çareleri yok. 

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Rusya olayları patlak verdikten sonra bu konuda bir makaleye denk gelmiştim. Maalesef Rusya ve Almanya gaz konusunda birbirlerine bağlılar. Yani bu tek taraflı da değil. Rusya'nın da en büyük müşterisi Almanya. Sonrasında İtalya ve Türkiye geliyor. Ama Türkiye ve İtalya'nın toplam alımının 1.5 katı kadarı da Almanya'nın tek başına alımı diyebilirim.

Makaledeki grafikler 2021 yılına aitti ve ülkenin enerji gereksinimini kaynaklara paylaştırıyordu. Tam rakamlardan emin değilim ama toplam enerji kaynağı ihtiyacının %30 civarı mineral yağ ile, %25 civarı gaz ile ve %16'sı yenilenebilir enerji ile karşılanıyordu. Gerisi de yüksek miktarda kömür. %5 civarı da nükleer sanırım.

Hatırladığım kadarıyla yıllık gaz ihtiyacı 90 milyar metreküp. Bunun 55 kadarını Rusya'dan, geri kalanını da Norveç ve Hollanda'dan alıyor.

Kendi üretimi 2000li yıllarda yıllık 18 milyar metreküpmüş, sanırım artık 4-5 civarında. Kısaca gaz konusunda ciddi anlamda dışa bağımlılık var ve bu bağımlılığı da Norveç ve Hollanda tam olarak gideremez.

Tabii bu süreçte durumdan ders çıkarıp geleceğe yönelik yatırımlar başlayacaktır. Ancak kısa vadede bir çözüm zor gibi.

Nükleer belki bir çözüm olabilir ama nükleerden kurtulmaya çalışırken tekrar bulaşmak isterler mi bilmiyorum. Kaç yılına kadar kullanıldı tam bilmiyorum ama eskiden 18 aktif nükleer santral varmış, sanırım şu anda sayı üç. Yenilenebilir enerji yatırımları ile tüm nükleer santralleri kapama hedefi vardı ama tam gerçekleşmedi sanıyorum.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Aklıma gelmişken şunu da ekleyeyim. Devlet yakıta bağımlılığı azaltmak veya içten yanmalı motorların yarattığı kirliliği önlemek için yaptığınız her yatırıma destek oluyor. Elektrikli ya da hibrit araç alıyorsanız, 9-10bin Euro'su devletten geliyor. Diyelim eve şarj noktası yani Wallbox kuracaksınız, alacağınız cihaz için 900 Euro'ya yakın destek veriyor. Ya da veriyordu diyelim, çünkü yakın zamanda bitti :)

Yakıt tüketimini düşürmek ve izolasyon için pencereleri değiştiriyorsanız %20-25 arası destek geliyor.

Hedef mümkün olduğunca tüketimini düşürmek, fosil yakıtlardan kurtulmak. Ama daha yol uzun tabii...

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Nükleerleri açacaklar. Elektrikle ısınacaksınız artık. Ama sanayide işler nasıl dönüşür bilemem. Almanya Rusya’ya çok bel bağlamış. 

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Isı pompası işi kötü oldu. 3-5 bin euro olan ısı pompaları memleketimde 50-100 bin tl. Onlar ısı pompasına zart diye geçerler ama biz herhalde arabayı satıp anca alacağız bu pompayı..

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Hasan Şendağ

Nükleer enerjiden vazgeçmek kadar aptalca bir şey yok. Çok başarılı diye övülen Merkel yaptı bunu yanılmıyorsam. Bu bile tüm iyi icraatı siler. Öyle güneşle rüzgarla ikame etmek kolay değil. 

Keşke bizde şu an aktif 10 nükleer santral olsaydı

Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

kömüre geçtiler ya. aa ne tesadüf, kömürü de rusya'dan alıyor. %50'den fazlası hemde. almanya'nın kendi linyitini çıkarması, kömürü ithal etmesinden daha pahalıya mâl oluyordu. şimdi ne yaparlar bilemem. 

ruble ile satıyorlar gazı. yani öyle karar aldılar. hani bankalarda ruble işlemleri kilitlenmişti. dolar euro'yu ruble'ye çevirmek resmi yollardan mı oluyor?

yoksa reza gibi el altından iş çevirenler mi var?

Yaptırımlara dahil olmayan bir banka var, oraya Almanya avro gönderiyor, orada rubleye çevrilip ödeme yapılıyor. Yani herkesin işi görülüyor. 

Ahmet Hasan Şendağ yazdı:

Nükleer enerjiden vazgeçmek kadar aptalca bir şey yok. Çok başarılı diye övülen Merkel yaptı bunu yanılmıyorsam. Bu bile tüm iyi icraatı siler. Öyle güneşle rüzgarla ikame etmek kolay değil. 

Keşke bizde şu an aktif 10 nükleer santral olsaydı

Evet, hükümete benim de kızdığım noktalardan biridir nükleer enerji, geç kaldık. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Ahmet Hasan Şendağ yazdı:

Nükleer enerjiden vazgeçmek kadar aptalca bir şey yok. 

Atiklari gömmeden nötralize etmenin ve yakiti ulkede hazirlamanin imkani olacaksa destek listesinin tepesine beni yazin.

Yoksa tek care yenilenebilir enerji. Bir santral kac para? Kac adet lazim ki disa bagimlilik olmasin. Bunlari hesaplamak gerekli. Çernobil orada hala bekliyor gecen 27 seneye rağmen. İnsan hatasi. Ermenistan saatli bomba. Mecbur olduklari icin öyle. Bana bugünkü teknolojisi ile ne kadar uzak o kadar iyi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Emre Şimşek yazdı:

Isı pompası işi kötü oldu. 3-5 bin euro olan ısı pompaları memleketimde 50-100 bin tl. Onlar ısı pompasına zart diye geçerler ama biz herhalde arabayı satıp anca alacağız bu pompayı..

Almakla bitse. Ev kredisi gibi fatura ödüyor arkadaşım. 2400 - 3000 arası geliyor altı yok. Hadi o sıcak seviyor diyelim 2000 olsun. sadece ısınma gideri maşallah. Şu dış güçler berbat ettiler ortalığı.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
İlkay Başaran yazdı:

Almakla bitse. Ev kredisi gibi fatura ödüyor arkadaşım. 2400 - 3000 arası geliyor altı yok. Hadi o sıcak seviyor diyelim 2000 olsun. sadece ısınma gideri maşallah. Şu dış güçler berbat ettiler ortalığı.

He valla bir de o var. Sobada tezek mi yaksak?

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Dalamanda ev olması da iyi bir şey değilmiş ya. 

Kışları ayrı dert, yazları ayrı dert :)

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
Mehmet Ozyurek yazdı:

Dalamanda ev olması da iyi bir şey değilmiş ya. 

Kışları ayrı dert, yazları ayrı dert :)

Evet abi. Şöyle bir düşünüyorum da yaz kış sağlam elektrik tüketiyoruz.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...