İçeriğe Yönlendir

ABS Lambası Yanıyor

Yusuf Davaz

Recommended Posts

Yusuf Davaz

Merhaba Arkadaşlar

2005 model mondeo aracımda birkaç yıldır zaman zaman ABS lambası yanıyor.  Lamba yanacagı zaman ayagım frende oluyor ve ABS devreye girer gibi olup sonra lamba yanıyor.  Aracı stop edip çalıştırınca lamba sönüyor , bazende aracı stopda etsem hemen sönmüyor. Ama uzun sürelide yanmıyor. Obd ile kontrol ettigimde en son C1145 arızası verdi. Sensör arızası olarak görünüyor bu hata. Ama şöyle bir durum var; ABS sensör yuvasını ve sensörlerini söküp temizledigim zaman ABS lambası uzun süre yanmıyor. Sensörler kirlendigi için mi okuma yapamıyor yoksa hassasiyeti gittiginden dolayı toz birikmesinden mi okumayı sağlayamıyor. Sensörü degiştirecem ama emin olmadan degiştirmek istemiyorum.  Bu şekilde bir sorunla karşılaşan varmı. Ne yapmamı önerirsiniz

Yorum bağlantısı
Deniz Kom

Bu sorunla arkadaşım şirket aracında karşılaştı. Sensörde oksitlenme vardı. Sensör değişim gördü ve sorunu çözüldü. 

Bir başka popüler forum sıkıntısı da ölçü dışı jant boyutu oluyor. 

Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık

Sensörün yuvada öptüğü yer ile arasında boşluk kalıyor da sürekli tozlanıyor mu acaba? Uygun ölçüde bir oring takarak denerdim ben en başta. Çözüm olmaz ise sensör değiştirilebilir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz
Deniz Kom yazdı:

Bu sorunla arkadaşım şirket aracında karşılaştı. Sensörde oksitlenme vardı. Sensör değişim gördü ve sorunu çözüldü. 

Bir başka popüler forum sıkıntısı da ölçü dışı jant boyutu oluyor. 

sensörde ve iç yuvasında tozlanma oluyor. oksitlenme gibi birşey degil.  Jantlarımda orjinal degişiklik yapmadım . emin olmadanda sensörü degiştirmek istemiyorum

Oğuzkan Erışık yazdı:

Sensörün yuvada öptüğü yer ile arasında boşluk kalıyor da sürekli tozlanıyor mu acaba? Uygun ölçüde bir oring takarak denerdim ben en başta. Çözüm olmaz ise sensör değiştirilebilir. 

boşluk olcacagını zannetmiyorum, çünkü vidayı tam sıkıyorum ve sökerkende sensör yuvaya iyice kaynamış oluyor. oring conta gibi bişi takmak sensörün okumasını engelleyebilir ama denenebilirde. Toz içden geliyor ama . iç kısma balata spreyi sıkınca pislik baya bi belli oluyor çünkü

Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık
Yusuf Davaz yazdı:

iç kısma balata spreyi sıkınca pislik baya bi belli oluyor çünkü

Sensörün oturduğu yerden değil de başka bir yerden akıyorsa balata spreyi, orayı geçici bir şeyle kapatıp toz girmesini engelleyebilir misiniz ? 

Yorum bağlantısı
Harun Özden

Bir benzeri başıma geldi. Arıza kodu sol ön teker sensör diyordu. Sol ön teker poryası söküldü, poryanın iç kısmında abs sensörünün okuma yaptığı dişler var. Bu dişlerin arasına metal parçası yapışmış, temizleyince sorun çözülmüştü.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz
Harun Kocaçalışkan yazdı:

Bilyalarda sıkıntı olabilir. 

bilyada sorun olsa devamlı olarak hata vermezmi

Oğuzkan Erışık yazdı:

Sensörün oturduğu yerden değil de başka bir yerden akıyorsa balata spreyi, orayı geçici bir şeyle kapatıp toz girmesini engelleyebilir misiniz ? 

kale balata kullanıyordum. Aşırı bir şekilde toz çıkıyordu. geçen gün başka marka balata aldım. toz durumuna göre bi gözetleyim lambayı

Harun Özden yazdı:

Bir benzeri başıma geldi. Arıza kodu sol ön teker sensör diyordu. Sol ön teker poryası söküldü, poryanın iç kısmında abs sensörünün okuma yaptığı dişler var. Bu dişlerin arasına metal parçası yapışmış, temizleyince sorun çözülmüştü.

bende ama devamlı yanmıyor abs lambası. toz oldugu zaman okuma yapmıyor. bundan dolayıda tozdan mı sensörden mi bunu bulmaya çalışıyorum. 

Yorum bağlantısı
Oğuzkan Işık
Yusuf Davaz yazdı:

kale balata kullanıyordum. Aşırı bir şekilde toz çıkıyordu. geçen gün başka marka balata aldım. toz durumuna göre bi gözetleyim lambayı

Balata tozunun o kadar etkileyeceğini sanmam sağlam sensörde. Umarım sorunun çözümü balata değişimi olur. Gelişmeleri bekliyoruz :) 

Yorum bağlantısı
Ümit Türk

Toz o kadar etkilememeli ki öyle olsa bu tür şikayetler fazla olurdu. Nihayetinde çamur su toz toprak her türlü dış etkene maruz kalıyorlar. 

Sensör arıza olma ihtimali de var yada temassızlık gibi. 

Diğer bir ihtimal akü sorunu baş göstermeye başladı mı? 

Sürekli yanan ve söndürülemeyen abs lambasının akü değişimi ile söndüğüne şahit olmuştum. 

Umarım ufak bir işçilik ile hallolur. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Harun Özden
Yusuf Davaz yazdı:

bende ama devamlı yanmıyor abs lambası. toz oldugu zaman okuma yapmıyor. bundan dolayıda tozdan mı sensörden mi bunu bulmaya çalışıyorum. 

Bende de devamlı yanmıyordu. Motoru stop edip tekrar çalıştırıp 10m gidince sönüyordu. Sonra yolda giderken kafasına göre tekrar yanıyor ve stop edene kadar gitmiyordu.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Yusuf Davaz yazdı:

C1145

sağ ön sensör arızası . ancak direkt sensör değişince düzlemeyebilir, karşı okuyucu bilya/porya oraya da bakmalı. sağ önden kaldırım inişi vs. bir darbe sarsıntı gçidi mi hiç

Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz
Oğuzkan Erışık yazdı:

Balata tozunun o kadar etkileyeceğini sanmam sağlam sensörde. Umarım sorunun çözümü balata değişimi olur. Gelişmeleri bekliyoruz :)

sağdaki sensörü sola aldım. bakalım bir dahaki lamba yanmasında hata sola geçerse direk sensörü degiştirecem.

Ümit Türk yazdı:

Toz o kadar etkilememeli ki öyle olsa bu tür şikayetler fazla olurdu. Nihayetinde çamur su toz toprak her türlü dış etkene maruz kalıyorlar. 

Sensör arıza olma ihtimali de var yada temassızlık gibi. 

Diğer bir ihtimal akü sorunu baş göstermeye başladı mı? 

Sürekli yanan ve söndürülemeyen abs lambasının akü değişimi ile söndüğüne şahit olmuştum. 

Umarım ufak bir işçilik ile hallolur. 

Bi ara kablodan mı yapıyor diye şüphelendim ama kablo olsa sensör temizligi sonrasındada lamba yanardı.   akü sorunum yok. zaten lamba sürekli yanmıyor

Harun Özden yazdı:

Bende de devamlı yanmıyordu. Motoru stop edip tekrar çalıştırıp 10m gidince sönüyordu. Sonra yolda giderken kafasına göre tekrar yanıyor ve stop edene kadar gitmiyordu.

bende yandıgı zaman aracı stop etmeden sönmüyor. siz nasıl sonuca ulaştınız 

Çağlar Bayur yazdı:

sağ ön sensör arızası . ancak direkt sensör değişince düzlemeyebilir, karşı okuyucu bilya/porya oraya da bakmalı. sağ önden kaldırım inişi vs. bir darbe sarsıntı gçidi mi hiç

evet sag olarak gözüküyor. sagdaki sensörü sola aldım. arıza sola geçerse sensörü alıp takacam. sag tarafda dediginiz gibi bir problem olmadı hiç. karşı okuyucu elektronik bir parçamı yoksa sensörün okumasını saglayan sabit bir metal mi. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Yusuf Davaz yazdı:

evet sag olarak gözüküyor. sagdaki sensörü sola aldım. arıza sola geçerse sensörü alıp takacam. sag tarafda dediginiz gibi bir problem olmadı hiç. karşı okuyucu elektronik bir parçamı yoksa sensörün okumasını saglayan sabit bir metal mi. 

test için çok iyi bir yöntem. karşı okuyucu poryadaki bilya üstünde olur, manyetik aralıklları olan bir bilya düşünün.

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu

Tekrardan yazayım 2004 fusion aracımda arada bir yanınca servise gittim abs sensör kablosu plastik kilidinden sıyrılmış janta sürtüne sürtüne dışındaki yanıtlanmasını kısım sıyrılmış. Janta temas edince lamba yanıyor etmeyince sorun yok. Güzel kauçuk ile sarıp su geçirmez Bant ile sarınca sorun kalmamıştı. 

Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz
Çağlar Bayur yazdı:

test için çok iyi bir yöntem. karşı okuyucu poryadaki bilya üstünde olur, manyetik aralıklları olan bir bilya düşünün.

daha öncede böyle sag sol yapmıştım ama uzun zaman geçtigi için hangisinde hata çıkmıştı onu hatırlamadım. o yüzden baştan başladım. Temizlik sonrası abs lambası hiç yanmadı. sensör üzerindeki toz okumayı etkiliyor gibi geliyor

Metin Uzunoğlu yazdı:

Tekrardan yazayım 2004 fusion aracımda arada bir yanınca servise gittim abs sensör kablosu plastik kilidinden sıyrılmış janta sürtüne sürtüne dışındaki yanıtlanmasını kısım sıyrılmış. Janta temas edince lamba yanıyor etmeyince sorun yok. Güzel kauçuk ile sarıp su geçirmez Bant ile sarınca sorun kalmamıştı. 

kabloyu kontrol ettim görünen yerlerde bir soyulma vs yok.  kablodan oldugunu sanmıyorum.

Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Yusuf Davaz

Merhaba arkadaslar.

Abs lambasi sorunum yine gundeme geldi ve bu sefer haftaya muayene var . Lamba sık sık yanmaya basladi. Gecen hafta sensorleri temizledim ama pek fayda etmedi. Netten bu tarz videolara baktim . Porya uzerindeki ufak bir parca , birikmis korozyon bile buna etki ediyormus. 

Abs sensorunu sokup balata spreyi ile ic kismi temizlemeyi dusunuyorum. Extra olarak wd yada benzeri bir sprey ile temizlik sonrasi yada onceki korozyonu alsam bir sorun yaratirmi. Yagli bir tabaka olusuyor cunku. Sensorun okumasina bir zarar verirmi. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
Yusuf Davaz yazdı:

Merhaba arkadaslar.

Abs lambasi sorunum yine gundeme geldi ve bu sefer haftaya muayene var . Lamba sık sık yanmaya basladi. Gecen hafta sensorleri temizledim ama pek fayda etmedi. Netten bu tarz videolara baktim . Porya uzerindeki ufak bir parca , birikmis korozyon bile buna etki ediyormus. 

Abs sensorunu sokup balata spreyi ile ic kismi temizlemeyi dusunuyorum. Extra olarak wd yada benzeri bir sprey ile temizlik sonrasi yada onceki korozyonu alsam bir sorun yaratirmi. Yagli bir tabaka olusuyor cunku. Sensorun okumasina bir zarar verirmi. 

Wd yerine kontak sprey kullanın dediğiniz yağlanma olmaz.

Sensörleri sag sol yapmıştınız hangisi arızalı olduğunu tespit ettiniz mi 

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Hat kodu açıklaması nedir? Abs’nin beyni veya pompasında sorun olmasın?

Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz
Mehmet Kazancıoğlu yazdı:

Wd yerine kontak sprey kullanın dediğiniz yağlanma olmaz.

Sensörleri sag sol yapmıştınız hangisi arızalı olduğunu tespit ettiniz mi 

Suanda sensorde  mi kablodan mi poryadan mi bilemiyorum. Ucuzdan pahaliya gitme taraftariyim. Genelde balata spreyi ile temizleyince geciyordu. Kontak spreyin cok etkili olacagini sanmiyorum. Balata spreyini basacam icine olmadi. WD ile temizlemeyi sormamin nedeni kir pas felan varsa temizlesin iyice diye. 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Hat kodu açıklaması nedir? Abs’nin beyni veya pompasında sorun olmasın?

Hata kodu suanda c1155 veriyor. Forscan ile kendim baktigimda. Profesyonel bir cihaza baglatamadim. Ne zaman lamba yanik olsa ya dukkan kapali yada lamba gittigimde sonuyor. Ordada lamba yanmadigi icin hata kodu cikmiyor. Ben okuyucu kaynakli oldugunu dusunuyorum. Cunku dediginiz seylerde olsa devemli yanardi. Bunda ara ara yaniyor bazende yanmiyor. Tek derdim haftaya gidecegim muayene sirasinda yanipda muayneden kalmam ve sonrasinda yine yanma riski ile muayene tekrari gibi sonuclanmasi.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Bende hata kodu açıklaması abs pompasıydı. Ara ara yanıyordu. Beyincide başka bir abs modülünün pompasıyla değiştirince sorun çözülmüştü

Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
Yusuf Davaz yazdı:

Suanda sensorde  mi kablodan mi poryadan mi bilemiyorum. Ucuzdan pahaliya gitme taraftariyim. Genelde balata spreyi ile temizleyince geciyordu. Kontak spreyin cok etkili olacagini sanmiyorum. Balata spreyini basacam icine olmadi. WD ile temizlemeyi sormamin nedeni kir pas felan varsa temizlesin iyice diye. 

sensörleri sag sol değiştim demiştiniz değişim sonrası ne olduğunu merak ettim wd yağlı olduğu için sorun yaratabilir balata spreyi tercih sebebi. Ben olsam balata spreyi ile temizleyip son olarak kontak sprey kullanırdım 

Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz
Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Bende hata kodu açıklaması abs pompasıydı. Ara ara yanıyordu. Beyincide başka bir abs modülünün pompasıyla değiştirince sorun çözülmüştü

Hata kodlarini sildim bakalim. yaninca gorecez ne tarafdan

sensörleri sag sol değiştim demiştiniz değişim sonrası ne olduğunu merak ettim wd yağlı olduğu için sorun yaratabilir balata spreyi tercih sebebi. Ben olsam balata spreyi ile temizleyip son olarak kontak sprey kullanırdım 

Simdi tekrar arabayi kaldirip her iki tekeri birden sokup sensorleri yer degistirdim. 404 un wd 40 benzeri spreyi ile sensorler ve sensor yuvalarindan iyice sıktım. Daha sonra 1 saga 1 sola 1 er adet balata spreyi ile temizligi sonlardirdim. Sensorleri takip arabayi calistirdim. Kablolarla iyice oynadim. Kardesimde icerden lambayi takip etti. Kablodan olsaydi lamba yanardi diye tahmin ediyorum. Sonra lastikleri takip 1 tur attim lamba yanmadi ve hata koduda vermedi. Bu temizlik ins ise yarar. Yoksa hata kodu veren tarafin sensoru ile degisime baslayacagim. Malzemede yok piyasada. Netten arastirdim 1 hafta tedarik sureci var bsg icin 200 lira fiyati var. Sanayide mga marka 120 tl ve kutulu bir urun olan braxis marka buldum buda 200 tl. Braxis almayi dusunuyorum. Egerki hata kodu cikarsa.

Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu
Yusuf Davaz yazdı:

Hata kodlarini sildim bakalim. yaninca gorecez ne tarafdan

Simdi tekrar arabayi kaldirip her iki tekeri birden sokup sensorleri yer degistirdim. 404 un wd 40 benzeri spreyi ile sensorler ve sensor yuvalarindan iyice sıktım. Daha sonra 1 saga 1 sola 1 er adet balata spreyi ile temizligi sonlardirdim. Sensorleri takip arabayi calistirdim. Kablolarla iyice oynadim. Kardesimde icerden lambayi takip etti. Kablodan olsaydi lamba yanardi diye tahmin ediyorum. Sonra lastikleri takip 1 tur attim lamba yanmadi ve hata koduda vermedi. Bu temizlik ins ise yarar. Yoksa hata kodu veren tarafin sensoru ile degisime baslayacagim. Malzemede yok piyasada. Netten arastirdim 1 hafta tedarik sureci var bsg icin 200 lira fiyati var. Sanayide mga marka 120 tl ve kutulu bir urun olan braxis marka buldum buda 200 tl. Braxis almayi dusunuyorum. Egerki hata kodu cikarsa.

Hadi inşallah temizlik ile günü kurtarırsın muayeneden geçersin. Sonrası ise uzun bir yol seni bekliyor. Yakın bir tarihte hata verirse veren taraf sensör arızası var anlamına gelir sensörler de hata olmasa  bile içine toz alıp kirlenmesi bile bir hata anlamina gelir Gene değişim gerektirebilir. Hata kodu alınca sendorleri değiştirip tekrar kontrol etmekte fayda var.

Yorum bağlantısı
Yusuf Davaz

Hadi inşallah temizlik ile günü kurtarırsın muayeneden geçersin. Sonrası ise uzun bir yol seni bekliyor. Yakın bir tarihte hata verirse veren taraf sensör arızası var anlamına gelir sensörler de hata olmasa  bile içine toz alıp kirlenmesi bile bir hata anlamina gelir Gene değişim gerektirebilir. Hata kodu alınca sendorleri değiştirip tekrar kontrol etmekte fayda var.

Konuyu 2021 haziranda acmisim. O zman temizlik sonrasi 1 aya kadar bir hata vermemisti . Hata veren tarafin sensoru ile baslicam. Benimde planim bu. Ustaya gidiyorum oda benim yapacaklarimi yapacam dio. O yuzden kollari sivadim

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...