İçeriğe Yönlendir

Ön Lastikler Farklı Arka Lastikler Farklı Olur Mu?

Ahmet Çalışkan

Recommended Posts

Ahmet Çalışkan

Merhaba,

Bi lastik yüzünden bundan önceki aracımı kaybettiğim günden beri yola çıkmadan önce lastikleri kontrol eder, besmele çekmeden marşa basmaz oldum. Buna rağmen yine lastik patlattık :) hızım 100 civarı, yol da tertemizdi otoban. Lastikler sevmiyo beni demek ki.

Neyse sorularıma geliyorum:

1- Lastikler 185/65/15. Benim elimde eski Albeamdan kalma 185/65/14 var. Arka lastikleri, ya da sadece tek patlayan lastiği bunlardan taksam olur mu?

2- Eğer 1. seçenek olmuyorsa, doğru ölçülerde farklı bir lastik taksam olur mu? Araçtakiler 185/65/15 Lassa. Örneğin patlayan lastiği ya da arka iki lastiği de 185/65/15 Pirelli taksam yine olur mu?

Şimdiden teşekkürler.

https://i.resmim.net/TbfIF.jpg

https://i.resmim.net/TbZyk.jpg

(Bu arada ne zamandır resim yükleyemiyorum link olarak kalıyo hep. Forumda değişiklik mi oldu ben mi beceremiyorum?)

Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli

Zorunlu durumda önler aynı ölçü arkalar aynı ölçü kullanılabiliyor diye biliyorum. Muayeneden de geçiyor mesela bu şekilde. Ama bence 2. seçenek daha mantıklı farklı marka da olsa aynı ölçüdeki lastik kullanmak daha iyi olur diye düşünüyorum. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş
Ahmet Caliskan yazdı:

Merhaba,

Bi lastik yüzünden bundan önceki aracımı kaybettiğim günden beri yola çıkmadan önce lastikleri kontrol eder, besmele çekmeden marşa basmaz oldum. Buna rağmen yine lastik patlattık :) hızım 100 civarı, yol da tertemizdi otoban. Lastikler sevmiyo beni demek ki.

Neyse sorularıma geliyorum:

1- Lastikler 185/65/15. Benim elimde eski Albeamdan kalma 185/65/14 var. Arka lastikleri, ya da sadece tek patlayan lastiği bunlardan taksam olur mu?

2- Eğer 1. seçenek olmuyorsa, doğru ölçülerde farklı bir lastik taksam olur mu? Araçtakiler 185/65/15 Lassa. Örneğin patlayan lastiği ya da arka iki lastiği de 185/65/15 Pirelli taksam yine olur mu?

Şimdiden teşekkürler.

https://i.resmim.net/TbfIF.jpg

https://i.resmim.net/TbZyk.jpg

(Bu arada ne zamandır resim yükleyemiyorum link olarak kalıyo hep. Forumda değişiklik mi oldu ben mi beceremiyorum?)

İçerikler link olarak çıkıyor artık o şekilde ayarladık.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hacı Şenyurt

Maddi durumla alakalı sanırım. O yüzden tek önerim iki yeni lastik alıp arkaya takmanız. Arkadakileri de öne almanız. Eldeki tek lastiği de vererek böyle bir değişime gidilebilir. İmkan varsa 4 ü de değişsin tabi ki.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

tek lastik farklı çapta olmaz,ön arka olabilir belki derken, abs varsa , o da olmaz. 4 ü de aynı olmalı

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Sahın

@Ahmet Caliskan

Albea'dan kalma lastik olmaz. Öncelikle onda hemfikir olalım.

Diğer iki lastik ile aynı ebatta olmak kaydı ile öne ya da arkaya farklı marka takılabilir, sorun olmaz. Ama hem önde hem arkada 185/65/15 olmalı. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan
Çağlar Bayur yazdı:

tek lastik farklı çapta olmaz,ön arka olabilir belki derken, abs varsa , o da olmaz. 4 ü de aynı olmalı

ABS var abi, çok etkiler mi ki bu durum?

Murat Sahın yazdı:

@Ahmet Caliskan

Albea'dan kalma lastik olmaz. Öncelikle onda hemfikir olalım.

Diğer iki lastik ile aynı ebatta olmak kaydı ile öne ya da arkaya farklı marka takılabilir, sorun olmaz. Ama hem önde hem arkada 185/65/15 olmalı. 

Hiç mi olmaz? :)O zaman aynı ebat 2 lastik alıp takacağız mecburen.

Hacı Şenyurt yazdı:

Maddi durumla alakalı sanırım. O yüzden tek önerim iki yeni lastik alıp arkaya takmanız.

Lastiği çıkma alacağım. Dişleri iyi ve sağlam olanları arkaya takalım diyosunuz herhalde. Araç ön çekişli olsa bile mi?

Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan
(düzenlendi)

Ya ben 3. seçeneği sormayı unuttum :) Şu an takılı olan stepne doğru ebatta. Üstünde takılı kalsa ne olur ki? Marka diğer üçünden farklı ama. Tabi dişleri de daha iyi kullanılmadığı için. Farklı marka olması ve durumunun diğer üçünden daha iyi olması sorun yaratır mı?

tarihinde Ahmet Caliskan tarafından düzenlendi
Düzeltme
Yorum bağlantısı
Hacı Şenyurt

Ön diş felan bakılır sonra ama o lastiğin üretim tarihi önemli. Ona dikkat edilerek kullanılabilir.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

tek lastik farklı ebatta olamaz. iki lastik de farklı ebatta olamaz ABS varsa. ancak farklı marka desen aynı ebat her koşulda olabilir. ideali hepsinin aynı olması çekiş kontrol sistemleri açısındna tabi.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Ahmet Caliskan yazdı:

Şu an takılı olan stepne doğru ebatta. Üstünde takılı kalsa ne olur ki?

diğerine göre en mantıklı seçenek bu olur.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Cerci

bence fakli onculerde lastik takilmaz taksaniz bile kisa mesafe lastikciye goturecek kadar takilmali max 80 km hizi gecilmemeli farkli marka takacaksaniz onler ayni marka olmali farkli markalarda frene basinca arac saga veya sola cekme yapabilir diye dusunuyorum

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Her aks da aynı ebat aynı desen olmalı. ABS ise zaten 4 lastik ebadı aynı olmalı. 

Ayni aksta desen farklı ise çekme yapar  eBat farkı zaten dengesiz bişi olur

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yasin Aygün

Aynı ebat 4 lastik de birbirinden farklı marka olmak üzere çok uzun yol yaptım. Yine aynı ebat tek lastik farklı marka takılıyken de çok yol yaptım. Ebatlar aynı olduktan sonra marka sorun olmuyor ama aynı arabada farklı ebatta biden fazla teker olunca abs lambası yanabilir, düzgün çalışmayabilir ya da komple devreden çıkabilir

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Ahmet Caliskan yazdı:

Ya ben 3. seçeneği sormayı unuttum :) Şu an takılı olan stepne doğru ebatta. Üstünde takılı kalsa ne olur ki? Marka diğer üçünden farklı ama. Tabi dişleri de daha iyi kullanılmadığı için. Farklı marka olması ve durumunun diğer üçünden daha iyi olması sorun yaratır mı?

Albea'dan kalan lastikten daha mantıklı. 

Ebatlar eşit olmak koşulu ile, önlerde lassa arkalarda petlas ya da tam tersi olması büyük sorun oluşturmaz. Lastik ebatları ne olursa olsun aynı olmalı. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan
Dogan Arsiray yazdı:

tek lastik farklı ebatta olamaz. iki lastik de farklı ebatta olamaz ABS varsa. ancak farklı marka desen aynı ebat her koşulda olabilir. ideali hepsinin aynı olması çekiş kontrol sistemleri açısındna tabi.

O zaman stepne takılı kalsın.

Murat Sahın yazdı:

Albea'dan kalan lastikten daha mantıklı.

Peki abi Albeadan kalanı stepneye koymak istiyorum. Sonuçta lastikçiye kadar götürecek. Linea nın jantına uyar mı? 185/65/15 Linea, 185/65/14 Albea.

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil
Dogan Arsiray yazdı:

Eski aracım'da (connect)
önler 215 45 18 arkalar 225 45 18
önler 225 40 18 arkalar 225 45 18 
olarak kullandım hiçbir sorunla karşılaşmadım. Ne gibi bir sorun olabilirki??

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Belli bi degeri tolere ediyor ABS. Üstü ise ABS ESP hata veriyor varsa.

Bende Mercedes de 225 50 16 yerine 205 55 16 ile gezdim bı ara. Ama yüksek hızda kayma yapıyordu biraz. 

Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Uğur Kamil yazdı:

Eski aracım'da (connect)

Örnekleyeyim, astra aracımda abs ışığı yanıyordu. Uzun süre arıza aradıktan sonra iyi bir tamirci fark etti ki lastik ebatlarında fark var. Önler 195/50R15 arkalar 195/60R15. Bundan yapar dedi, değiştirdim, hakikaten düzelmişti. Siz 1 km yol yaptığınızda tekerleklerin attığı tur sayısı farklı oluyor. ABS, ESP vb. sistemler çalışırken tekerleklerin tur sayılarının farklılığını kullanıyor veri olarak :) Sürekli farklı tur sayısı elde edildiğinde sistemler düzgün çalışmayabiliyor. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Murat Sahın
Ahmet Caliskan yazdı:

O zaman stepne takılı kalsın.

Peki abi Albeadan kalanı stepneye koymak istiyorum. Sonuçta lastikçiye kadar götürecek. Linea nın jantına uyar mı? 185/65/15 Linea, 185/65/14 Albea.

Focus mk2'nin stepnesi küçücük bir şey. Scooter tekeri kadar işte :) Stepne olur bijonlar uyuyorsa. Albeanın bijonları da lineaya olur muhtemelen, ikisinin de 4*98 olması lazım. 

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Uğur Kamil yazdı:

Eski aracım'da (connect)

tamamen abs nin sensörleri ile ilgili. bu sensörler hal sensörüdür. dönen metal plakadaki manyetik açıdan dolu ve boş yerleri sayarlar. farklı çap olursa doğru hesap yapamayacağı için düzügün çalışamayabilir. sistem ne kadar gelişkin ise o kadar çabuk fark eder bunu.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen
Murat Sahın yazdı:

Örnekleyeyim, astra aracımda abs ışığı yanıyordu. Uzun süre arıza aradıktan sonra iyi bir tamirci fark etti ki lastik ebatlarında fark var. Önler 195/50R15 arkalar 195/60R15. Bundan yapar dedi, değiştirdim, hakikaten düzelmişti. Siz 1 km yol yaptığınızda tekerleklerin attığı tur sayısı farklı oluyor. ABS, ESP vb. sistemler çalışırken tekerleklerin tur sayılarının farklılığını kullanıyor veri olarak :) Sürekli farklı tur sayısı elde edildiğinde sistemler düzgün çalışmayabiliyor. 

ESP varmıydi? ABS değil de ESP varsa sıkıntı oluyor diye biliyorum

Yorum bağlantısı
Ahmet Çalışkan
Murat Sahın yazdı:

Focus mk2'nin stepnesi küçücük bir şey. Scooter tekeri kadar işte :) Stepne olur bijonlar uyuyorsa. Albeanın bijonları da lineaya olur muhtemelen, ikisinin de 4*98 olması lazım. 

Abi Albeadan kalanlarda jant yok. Linea nın patlayan lastiğin jantı kullanılacak. O janta Albeadan kalan lastik oluyorsa sorun yok :)

Yorum bağlantısı
Ersin Gökdemir
Ahmet Caliskan yazdı:

Abi Albeadan kalanlarda jant yok. Linea nın patlayan lastiğin jantı kullanılacak. O janta Albeadan kalan lastik oluyorsa sorun yok :)

Olmaz. 14 jantın lastiğini, 15 janta takamazsın.

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen
Ahmet Caliskan yazdı:

Lastikler sevmiyo beni demek ki.

Öncelikle geçmiş olsun, Allah korusun en korktuğum şeylerden biri, ön teker saha sıkıntılı oluyor sanırım.

Sizde pek ilgili değilsiniz gibi kendileri ile :) yanlış okumadiysam lastikleriniz 2015 üretimi ve patlama öncesi de epey yıpranmış gibi, önceden değişmesi gerekirmiş. Bide elbette 15" janta 14" lastik olmaz :)

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...