İçeriğe Yönlendir

Kuraklık Kapıdan Girdi Salonda Oturuyor

Çağlar Bayur

Recommended Posts

Cihaner Öztürk

Ankarada nem yokki, nemden su elde edelim. Yaz boyu evdeki nem ölçer 0 yazdı.

• Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
Ali Gök yazdı:

Salma sulama ile sulanan tarım arazilerini bir görseniz harcanan suyu burda tahmin edemessiniz

100 evin 100 senelik ihtiyacı dersiniz belkide 100 dönüm tarlaya harcanan su

sen Atatürk barajının sulama drenaj sistemini bilirmisin, son bildiğim eksikti yapıldımı bilimiyorum, yapılmadıysa o doğanın canına okuyorlar demektir, bir daha tarım yapamazsın o topraklarda...

Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Termosta benzeyen aletler var. Google yazın havadaki nemi içme suyu yapan aletler deyin. Kendi kendine yapan sporcu aletleri çıkıyor

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Millet evde napsin biraz kısıtlama azaltmak lazım evde kal Türkiye ama rahat dur 😛

• Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu yazdı:

sen Atatürk barajının sulama drenaj sistemini bilirmisin, son bildiğim eksikti yapıldımı bilimiyorum, yapılmadıysa o doğanın canına okuyorlar demektir, bir daha tarım yapamazsın o topraklarda...

Onu bilmemde tarsusta tonlarca su nasıl akıyor boşa biliyorum

adamlar ağzı 12 inç olan santreviç kurutorlar birden fazla aralıksz 8-10 saat su basıp deniz yapıyorlar

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

çok yazık oluyor harbiden, işin kötüsü artık işi bilen adamlarda yok, bu işe bakanlar çoluk çocuk, kaprisi egosundan geçilmiyor, onun adamı şunu gurubu lafta edilmiyor, anla işte, nasıl düzelecek bu durum bilemiyorum...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Darbaz yazdı:

Okadar üzülmeyin. İnsanlık bunada çare bulur. Ben bir kaç alet gördüm. Çok basit ve ucuz. Havadaki nemi suya ceviriyor. Enerji harcamıyor. 21 nci yüzyılda susuz kalmayız. Ama kıtlık için çözüm lazım. 

rutubetli ortamda işe yarıyor ancak kullandığı enerji inanılmaz. pratikte klima suyu. Mesele şu. Su olmayınca memlekette rutubet de yok.

Mesele enerji meselesine dönüşüyor sonuçta. Denizden tuzlu suyun arıtılması ters ozmoz vs vs. Bunun da maliyeti çok yüksek. Ama gelecekte bu olacak. Şimdiden bu konuya daha çok yatırım yapmamız lazım. Bazı oteller şimdiden kullanıyorlar.

Bilenleriniz bilir egeliyim tarlalarımız var. İnanılmaz su kullanımı var. Aklınıza hayalinize gelmez. Ve öylesine israf ve cehalet var ki? Kendi ortakçımıza laf geçiremiyoruz kaldı ki çok iyi akıllı bir arkadaş. Herkes mısır ekiyor vahşi sulamaya geçti. Sanıyorlar ki su bitmeyecek. Bitiyor. 

Çocuklumdaki 2-5 metre olan yeraltı su seviyesi şu an 200 metrede.

Eğilip su içtiğimiz dere şimdi olmuş çöplük..kıştan kışa su ya gelir ya gelmez.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Metin Mankal

Ben bu konuda çok doluyum arkadaşlar..Karabüklüyüm..Köyüm orman köyü..Köyümüzün altından bir dere akar..Kaynağı ormandan gelen pırıl pırıl (dı) bir dere..Ve bu dere boyunca yirmiden fazla köy var..Ve bizim evlerimizin hepsinde foseptik çukuru vardı..Hiç bir sorun yok iken devlet geldi  köylere kanalizasyon döşeyeceğiz dedi..Yaptı da..Ama her köyün toplu foseptiğini dere kenarına yaptı..Yaz aylarında köylerin nüfusu artınca taşan lağım olduğu gibi dereye karışmaya başladı..Çocukluğumuzda suyunu içtiğimiz dere lağıma döndü...Bittimi?..Hayır..Asıl sorun bundan sonra başlıyor..Devlet yine geldi ve dedi ki ben buraya baraj yapacağım..Sulama barajı...Patatesten başka bir şey yetişmeyen en büyük tarlasının 2 dönüm olduğu memeleketimde sulama barajı yapacaklar..Proje aşamasındaki baraja yol açmak için binlerce ağaç kesildi..Karşı çıktık..Yapmayın dedik ama ne vatan hainliğimiz kaldı ne şerefsizliğimiz..Öğrendiğimiz kadarıyla şu an için inşaat ödenek olmadığı için beklemede..Ama mutlaka yapılacakmış..Elzemmiş ,çok gerekliymiş..

Tarımın olmadığı memleketime ,o güzelim habitatı yok edip baraj yapacağım diye inat eden devletim..Yarın bana suyumuz bitti  ,tasarruf yapın derse...Ne diyeceğim bellidir..Ama kimse duymaz..

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Metin Mankal yazdı:

Ben bu konuda çok doluyum arkadaşlar..Karabüklüyüm..Köyüm orman köyü..Köyümüzün altından bir dere akar..Kaynağı ormandan gelen pırıl pırıl (dı) bir dere..Ve bu dere boyunca yirmiden fazla köy var..Ve bizim evlerimizin hepsinde foseptik çukuru vardı..Hiç bir sorun yok iken devlet geldi  köylere kanalizasyon döşeyeceğiz dedi..Yaptı da..Ama her köyün toplu foseptiğini dere kenarına yaptı..Yaz aylarında köylerin nüfusu artınca taşan lağım olduğu gibi dereye karışmaya başladı..Çocukluğumuzda suyunu içtiğimiz dere lağıma döndü...Bittimi?..Hayır..Asıl sorun bundan sonra başlıyor..Devlet yine geldi ve dedi ki ben buraya baraj yapacağım..Sulama barajı...Patatesten başka bir şey yetişmeyen en büyük tarlasının 2 dönüm olduğu memeleketimde sulama barajı yapacaklar..Proje aşamasındaki baraja yol açmak için binlerce ağaç kesildi..Karşı çıktık..Yapmayın dedik ama ne vatan hainliğimiz kaldı ne şerefsizliğimiz..Öğrendiğimiz kadarıyla şu an için inşaat ödenek olmadığı için beklemede..Ama mutlaka yapılacakmış..Elzemmiş ,çok gerekliymiş..

Tarımın olmadığı memleketime ,o güzelim habitatı yok edip baraj yapacağım diye inat eden devletim..Yarın bana suyumuz bitti  ,tasarruf yapın derse...Ne diyeceğim bellidir..Ama kimse duymaz..

malesef kanalizasyon yapımında mantık önce arıtma tesisi sonra kanalizasyon demekte iken şimdi uygulanan yöntem önce kanalizasyonu yapalım dereye verelim sonra bakarız iyice  kirlenip kokmaya başlarsa arıtma yaparız şeklinde.

Yorum bağlantısı
Aytac Sakal

Bilindik bir hikaye kıssadan hisse...

Yazı yazmak için okyanus sahillerine giden

bir yazar, sabaha karşı kumsalda dans eder

gibi hareketler yapan birini görür.

Biraz yaklaşınca , bu kişinin sahile

vuran denizyıldızlarını, okyanusa atan genç bir

adam olduğunu fark eder. Genç adama yaklaşır:

- Neden denizyıldızlarını okyanusa atıyorsun?

Genç adam yanıtlar;

- Birazdan güneş yükselip, sular çekilecek.

Onları suya atmazsam ölecekler. Yazar sorar;

- Kilometrelerce sahil , binlerce denizyıldızı var.

Ne fark eder ki?

Genç adam eğilir, yerden bir denizyıldızı

daha alır, okyanusa fırlatır.

Bak onun icin cok sey farketti der...

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serhat Işık
Tahir Ak yazdı:

çok kötü çok. ektiğimiz buğdaylar bitmedi bitenler kurulmak üzere.

(Rum 30/41)
İnsanların, kendi elleriyle yaptıkları şeyler yüzünden karada ve denizde bozulmalar olur. Bu, ettiklerinin bir kısmını bulsunlar diyedir; bakarsın vazgeçerler.

Vazgeçmezler, ta ki felaket gelip kendisini buluncaya kadar... şuanda felaketin içindeyiz de... kaç kişi farkında yada bu ayetin bahsettiği uyarıya yorumluyor bu durumu?

Yorum bağlantısı
Serhat Işık
(düzenlendi)
Ali Darbaz yazdı:

Okadar üzülmeyin. İnsanlık bunada çare bulur. Ben bir kaç alet gördüm. Çok basit ve ucuz. Havadaki nemi suya ceviriyor. Enerji harcamıyor. 21 nci yüzyılda susuz kalmayız. Ama kıtlık için çözüm lazım. 

adamlar 7 milyar insanı bu dünyada yaşamaya çok görürken üzülmeyin demek yanlış ifade gibi. zaten bu felaketlerin sebebi, kendi ellerimizle oluşturduğumuz bir sorunu çözmek için çözüme kavuşturacağımızı zannettiğimiz bir çözümün başka sorunu ve sorunları meydana getiriyor olmasıdır.

Bunlara, "Yeryüzünde fesat çıkarmayın" denildiğinde, "Biz ancak ıslah edicileriz!" derler. ﴾11﴿ İyi bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir. Fakat farkında değillerdir. (bakara 10-11 ayet)

bu dünyada ki nimetler herkese yetecekken aç gözlüler tarafından ne hale getirildi. ALLAH ın nimeti herkese yeter. yeter ki aç gözlü olmayalım. 

tarihinde Serhat Işık tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

Biz istediğimiz kadar evde dikkat edelim , kuraklığa pek katkısı olmayacaktır. Sorun şu ki dünyamız ısınıyor, biz de tarımsal sulama ve endüstriler için plansız şekilde yeraltı sularını çekiyoruz. Su kullanılıyor, buharlaşıyor, atık olarak nehirlere veya denizlere gidiyor. 

Diğer en büyük israf tabi sifon .  İçmesuyu kaltesindeki 10-15 litre suyu her wc kullanımında atığa gönderiyoruz. Sonra bunu arıtmak için kocaman tesisler inşa edip, arıtılan suyu akarsu yada denize boşaltıyoruz. Ormanları kereste, yol, bina yapmak için kesiyoruz Sonra bekliyoruz yağmur yağsın. 

Ne yapılmalı peki, hükümetin suyu devlet politkası yapması lazım, şehirlerde yağmur suyu toplama şebekesi ayrılmalı, basit bir arıtma ile barajlar beslenmeli, geridönülüm tesisleri kurulmalı, atıklar aurıştırılmalı, yeraltı suyu kullanımı kontrol edilmeli, fabrikalara atıksu arıtma tesisi zorunlu olmalı, şehir temizsu hatları yenilenmeli, kayıp kaçak engellenmeli, devlet arazileri ağaçlandırılmalı, tarımda salma sulama yasaklanmalı... Ekonomimiz kötü görünüyor ama paramızı artık betona gömmezsezsek bir umut var bence. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz
Fatih Evcin yazdı:

Bugün Cuma namazı sonrası yağmur duası edilecekmiş.

40 dakika yağmurda araba sürdüm. Duayı başka zaman saklıyalım :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk yazdı:

Herkes mısır ekiyor vahşi sulamaya geçti.

hocam bende aynısından bahsettim . bunu gözüyle gören anlar inanılır gibi bir durum değil

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Alptuğ Özcan

Meteorolojik tahminlere bakıp,teknolojiyi kullanıp ne zaman yağmur yağacağını da önceden bilip yağmur duasına çıkmakta anca bizim ülkemizde olur zaten :i-ih:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hakan Gürsu
Tahir İlter yazdı:

Sifon ayari nasıl yapılıyor Aytaç bey

Tahir bey, onun kolay bi yöntemi var. Sifonun içine 2 lt pet şişe koyun.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Darbaz

Bu konuda en tasarruflu kişi ben olmalıyım. Su faturamın 44 tl olmasından belli. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Alptuğ Özcan yazdı:

Meteorolojik tahminlere bakıp,teknolojiyi kullanıp ne zaman yağmur yağacağını da önceden bilip yağmur duasına çıkmakta anca bizim ülkemizde olur zaten :i-ih:

Zaten yağmur duası yağmur yağdırmak için yapılmaz ama tabi bu bilene. Halkın isyan etmemesi için yapılan toplu bir felaketle psikolojik mücadele türünde bir duadır. Benzer şekilde mesela arabistanda yok olduğu için bulunmuyor ama "deprem duası" olabilirdi. Çok deprem olunca deprem duası yapılabilirdi. Yağmur duası da aslında "kuraklık duasıdır".

Ancak malesef böyle sonbahar kış geçişinde yağmur duasına çıkıp sonra da başarı sağladık diye düşünen belli bir hoca tayfası mevcut.

Tabi böyle olunca tüm doğal olaylara Allahın senin duana göre tek tek olay bazında müdahale edeceği algısı oluşuyor vatandaşta. Bu kez "aracılar" çocuk doğurtmaya, kısmet açmaya, hastalık iyileştirmeye vs vs otomatikman yöneliyor.

Ali Darbaz yazdı:

Bu konuda en tasarruflu kişi ben olmalıyım. Su faturamın 44 tl olmasından belli. 

Sen yeni aldın evi. Az bi rahatla.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk yazdı:

Ancak malesef böyle sonbahar kış geçişinde yağmur duasına çıkıp sonra da başarı sağladık diye düşünen belli bir hoca tayfası mevcut

sonbahar kış geçişinde yağmur duası için arkasına cemaat toplayabilen hocayı alnından öpmek lazım :D 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Ali Gök yazdı:

sonbahar kış geçişinde yağmur duası için arkasına cemaat toplayabilen hocayı alnından öpmek lazım :D 

Bunlar genelde cuma sonrası yapıldığı için cemaat saygı duymasından katılır. Ben de geçmişte katıldığımı hatırlıyorum. 

Aslında dinin orjinal gelişiminde bunlar önemli yer tutuyor. Yıldırım, deprem, sel, kuraklık, salgın hastalıklar..bunlar insanın her dönemde "Tanrı" ile iletişiminde en önde gelen nedenler.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Sefa Çelik yazdı:

Sabah uyandım, şakır şakır yağmur yağıyor. Giyindim, işe geldim, forumu açtım bu konu. Elimde çay, camdan yağmuru izleyerek okuyorum.

Kıt ve eksik fizik bilgimle bildiğim, ne uzaydan dünyaya yeni su molekülü takviyesi olur, ne de dünyadan uzaya bir su çıkışı kaybı olur. Dünya yaratıldığında beri (on yüz milyon bin yıldır 😜) su miktarımız hep aynı oldu, değişmedi. Sadece yer değiştiriyor.   

Öyle deme radyoaktif suda enerjiye dönüşüm var galiba.

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

İşyerleri, tarım ve hayvancılıkta bilinçlenmeli, bilinçlenene kadar da mümkün olduğunca ciddi takip ve yaptırım olmalı. İstanbuldaki nüfusa bakınca ilk olarak buranın sıkıntı çekmesi kadar doğal birşey olmaz sanırım.

Ali Darbaz yazdı:

Konuyu dağıtmayayım ama 33 tl geldi son fatura, 2 yetişkin, 10 ve 5 yaşında iki çocuk, ayın 3 haftası evden çalışma. Az harcamak için ekstra çaba göstermeden. Aslında bir elektrik tüketim konusu açsan kıyas yapardık forumca.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...