İçeriğe Yönlendir

Covid-19 Aşıları

Yurdaer Elay

Recommended Posts

Yurdaer Elay
Çağlar Bayur yazdı:

acaba zaten az biraz vürüs varsa bedende, o zaman mı ağrlar çoğalıyor

O da olabilir tabi.. Virüse bugüne kadar hiç maruz kalmadım diyerek yola çıkarsam. İk dozumu yaptırdım. Coronaya ait bağlanma proteinlerini üreten genetik kod (mRNA dizini) önce benim hücrelerimdeki ribozomlar (protein üretim merkezleri) tarafından keşfedilip üretim yapılacak. Üretilen o bağlanma (spike) proteinleri yabancı bir madde olduğu için bağışıklık sistemim harekete geçecek, antikorlar üretecek, düşmanı ve o genetik kodu (mRNA) yok etmek için savaşacak. Bağışıklık sistemimiz ne kadar iyi çalışırsa, vücuda giren yabancı bir maddeye karşı gösterilen tepki de o kadar hızlı ve yoğun olabilir. Tabi burada o yabancı maddenin miktarı da önemli (Covid durumunda viral yük diyoruz buna). Muhtemelen bende de ufak tefek yanetki belirtileri baş gösterecektir. Geceye ve yarına hazırlıklı olayım en iyisi. Bol su tüketmek, biraz da vitamin kokteyli iyi gelebilir.

Bu arada aşının içindeki virüse ait genetik kod bizim genetik kodumuzu bozacak şeklinde endişeler var. Öyle bir şey olmaz, olamaz. Genetik kodumuzun bozulması için o genetik kodun bir şekilde hücre çekirdeğinden içeri girip bizim DNA'mıza entegre olması lazım. Ama öyle bir şey olmaz. Sentezlenen her şey hücre çekirdeğinin (DNA'mızın içinde bulunduğu kompleks yapı) dışında hücre sıvısının içinde olur. Sonra gereksiz olan her şey yok edilir (hammadde olarak kullanılır). Dolayısı ile Sinovac da yaptırsanız, Biontech aşısı da olsanız vücudumuz bir şekilde o bağlanma proteinlerini üreten genetik koda maruz kalıyor. Sinovac'da vücut mRNA'yı kendisi yaparken, Biontech'de biz genetik kodu dışarıdan hazır alıyoruz. O yüzden daha etkili, hızlı.

Şöyle düşünün. Düşmanınız olan bir tank var (Corona) ve siz de kocaman bir kalesiniz. Düşmanın kaleden içeri girebilmesi için tek yol kale duvarlarına bağlanıp içeri sızmak. Bağlanabilmek için de diyelim ki top atan zımbırtıyı kullanıyor.

Sizin düşmana karşı etkili olabilmeniz için onu tanımanız gerekiyor.. Bir gün birileri diyor ki enkaz halinde bir tank bulduk (Sinovac), biz bunu bir inceleyelim. Hemen içeri alıyorlar ve başlıyorlar incelemeye. Neresinde ne var. Topatar, palet vs vs inceleniyor ve sonunda düşmanı alt edebilmenin yolunun nozulu etkisiz hale getirmek olduğuna kanaat getiriyorlar. Ama bu belli bir süre alıyor tabi ve sonuçta doğru teşhis yapılamayabilir de.

Sonra Almanya'dan bir müttefik abi çıkıyor diyor ki.. Tek tek tankın sağını solunu inceleyip vakit kaybetmeyin. Ben size nozulu etkisiz hale getirebilmeniz için gerekli bilgileri vereceğim (mRNA) ve ona göre silah yaparsınız. Bizim kale içindekiler bu bilgileri aldıktan sonra canla başla çalışmaya ve silah üretmeye başlıyorlar. Tabi bu hummalı çalışma sonucu epey yoruluyorlar, hatta öyle kabuslar görüyorlar ki sanki düşman içeri girmiş ve kaleyi tahrip ediyor (yan etkiler).

Kendimce böyle bir senaryo ürettim ama tabi tam anlamıyla böyle oluyor da diyemeyiz. Sonuçta teorik ve pratik bilgilerin dışında bilinmeyenler de çok. Bu arada ateşim sanki biraz arttı gibi. Benim muhafızlar duruma uyandılar anlaşılan :)

• Beğen 2
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Önder Özcan yazdı:

Alt devirlerde kendini daha atak hissedersin. Yakıt (gıda) biraz artış gösterebilir, duman atma yaşanabilir :D

Atmosferikte etkisi olmuyormuş diyorlar ?:seytan:

• Beğen 1
  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Önder Özcan yazdı:

Alt devirlerde kendini daha atak hissedersin. Yakıt (gıda) biraz artış gösterebilir, duman atma yaşanabilir :D

Böyle birşey yok. Ben araştırdım.

• Beğen 1
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan
İlkay BAŞARAN yazdı:

Böyle birşey yok. Ben araştırdım.

Lütfen olsun çünkü :(

Yorum bağlantısı
İlkay Başaran
Önder Özcan yazdı:

Lütfen olsun çünkü :(

Polisler geldi. Yalan yan etki bildirmekten dolayı seni tebrik edeceklermiş.

Yorum bağlantısı
Çağrı Alaf
Önder Özcan yazdı:

Dost var düşman var duman atarsak arkamızdan iyi konuşmazlar. Umarım yeni güncelleme ile mevcut sürümden doğan hatalar kaldırılır. :crazy:

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Hüseyin Maviş

Eşimle birlikte 1. ve 2. doz sinovac aşısından 100 gün sonra 3. dozu biontech aşılarımızı 01.07.2021 perşembe günü olduk. İkimizde de dün ve bugün kol ağrısı veya herhangi bir sıkıntı olmadı.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Dun aksam is arkadasimin arayip "abi bu iste bir tuhaflik olmus, sende durum nedir" demesi uzerine e-nabizdan asi durumuma bakinca ben de sasirdim. 10 temmuza 2. Doz randevu almis olmama ragmen aşı durumum fotograftaki gibi olmus. Hastaligi atlatanlarda genel durum sanirim buna döndü. Nedir, bilgisi olan var mi? Ayrica gene e-nabizda 10 temmuzda aşı randevum duruyor.

721bc2e159c0ad72bbc7267c38d52d6c.jpg

Yorum bağlantısı
Alpay Sumer
İlkay BAŞARAN yazdı:

Polisler geldi. Yalan yan etki bildirmekten dolayı seni tebrik edeceklermiş.

o tebrik degıl teşfiktir hadi gidelim 😂

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu

E-Nabız a da virüs bulaşmış... :D

• Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Önder Özcan yazdı:

Dun aksam is arkadasimin arayip "abi bu iste bir tuhaflik olmus, sende durum nedir" demesi uzerine e-nabizdan asi durumuma bakinca ben de sasirdim. 10 temmuza 2. Doz randevu almis olmama ragmen aşı durumum fotograftaki gibi olmus. Hastaligi atlatanlarda genel durum sanirim buna döndü. Nedir, bilgisi olan var mi? Ayrica gene e-nabizda 10 temmuzda aşı randevum duruyor.

721bc2e159c0ad72bbc7267c38d52d6c.jpg

mhrs daha sağlıklı pc den girilmeli , telefon uygulamaları sapıttı

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Celal Maraşlıoğlu

bugün bende baktığımda 2. aşı kısmında corona olduğum zaman yazıyordu hastalığı geçirenlere 2. aşı yapılmayacakmış.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

'' Sağlık Bakanlığı'nın yeni aldığı karara göre COVİD-19'a yakalanıp hastalığı atlatanlara tek doz aşı yapılacağı bildirildi.' '

• Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Tahir İlter yazdı:

'' Sağlık Bakanlığı'nın yeni aldığı karara göre COVİD-19'a yakalanıp hastalığı atlatanlara tek doz aşı yapılacağı bildirildi.' '

Aslında en doğrusu antikor seviyesine bakılıp aşı yapılması gerek ama öyle bir rutin yok malesef. Hastalık geçirdik, ilk doz asimizi da yaptırdık ama antikor seviyemiz hala koruyucu düzeyde değilse ne olacak? 

• Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan

Hastalığı geçirenlere ikinci doz zararlı mı yoksa gereksiz mi? Yine de yaptırmakta fayda varmıdır?

Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli
Erdem Doğan yazdı:

Hastalığı geçirenlere ikinci doz zararlı mı yoksa gereksiz mi? Yine de yaptırmakta fayda varmıdır?

Bugün aşı oldum. Pfizer Biontech. 2. dozun yapılmayacağı söylendi hastalığı geçirdiğim için. İsteseniz de yapmayacaklar yani. Nedenini sordum hastalığı atlatanların bağışıklığı olduğu için yapılan ilk doz aşı 2. doz yerine geçiyor dedi. Artık salladı mı onlara öyle bilgi mi verildi bilemiyorum. Ama mantıklı geldi bana da. İşime de geldi 2-3 kez bedenime sokmaktansa aşıyı tek doz iyidir.

İlgili link: https://t24.com.tr/haber/asilamada-covid-19-atlatanlar-icin-yeni-uygulama-tek-doz-asi-yapilacak,963402

Hastalığı atlatıp 2 doz pfizer olanlara neden vurdunuz bugüne kadar diyesim geldi ne bilsin dedim vazgeçtim..

Dün gece gelmiş bu bilgi. 

Keşke halka da direkt bir açıklama yapsaymış bakanlık daha iyi olurdu.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Biontech in varyantlara karşı etkili olması dünyada talep patlamasına neden olmuş olabilir. Tedarikte gecikme olma ihtimaline karşı covidi geçirmiş olanlara şimdilik tek doz vuralım fikri çıkmıştır 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan

İyi de 2 doz aşı olmayanlar Avrupa ve bazı ülkeler için aşı olmamış sayılacak ve seyahat izni verilmeyecek. Şuan için Almanya da böyle bir durum yok, herkese 2 doz yapılıyor.

Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli
(düzenlendi)
Erdem Doğan yazdı:

İyi de 2 doz aşı olmayanlar Avrupa ve bazı ülkeler için aşı olmamış sayılacak ve seyahat izni verilmeyecek. Şuan için Almanya da böyle bir durum yok, herkese 2 doz yapılıyor.

Deveye sormuşlar: Boynun neden eğri? Nerem doğru ki demiş..

Şaka bir yana Avrupa'ya alınma konusunda sıkıntı yok. Zaten bizimkiler ilk dozda aşı kartını tanımlıyorlarmış korkmayın bu aşılı diye. Tek doz aşılanıp gidenler oldu etrafımda..

https://www.haberturk.com/dijital-covid-sertifikasi-ab-vatandaslarina-1-temmuz-dan-itibaren-kisitlamasiz-seyahat-imkani-verece-3098765

"Aralarındaki Türkiye'nin de bulunduğu ülke vatandaşları, geçerli vizeleri bulunması, en erken 14 gün önce son doz aşısını da yaptırmış olmaları, seyahatten en fazla 72 saat önce alınmış negatif PCR testi göstermeleri veya son altı ayda Covid geçirdiğini kanıtlamaları durumunda seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacaklar."

Haberde de görebileceğiniz üzere ilgili paragrafta yazıyor. Seyahatten max 72 saat önce test yaptırmakta yeterli Ab ülkelerine gitmek için. Covidi atlatmış olmayı da bağışıklık kazanmış olarak kabul ediyorlar. 

Tahir İlter yazdı:

Biontech in varyantlara karşı etkili olması dünyada talep patlamasına neden olmuş olabilir. Tedarikte gecikme olma ihtimaline karşı covidi geçirmiş olanlara şimdilik tek doz vuralım fikri çıkmıştır 

Maalesef alakası yok aksine biontech olanların varyantlara yakalanma oranı daha fazla haberlerde de yazıldı bu durum. İngiltere idi sanırım araştırmalara göre oradaki delta varyantlarında biontech aşılılar daha fazla kapıyormuş virüsü. Konu tamamen para ve stok ile ilgili tahminimce bizim ülkede. Sino 2 doz vurulacak covid atlatanlara pfizer 1 doz. Pfizere ilgi daha fazla oldu ülkemizde belki de sinovac stoklarını eritmek istiyorlardır.. 

tarihinde Muhammet Ali Deli tarafından düzenlendi
ek
Yorum bağlantısı
Ersin Gökdemir
Yurdaer Elay yazdı:

Aslında en doğrusu antikor seviyesine bakılıp aşı yapılması gerek ama öyle bir rutin yok malesef. Hastalık geçirdik, ilk doz asimizi da yaptırdık ama antikor seviyemiz hala koruyucu düzeyde değilse ne olacak? 

En doğrusu dediğiniz gibi antikor seviyesine bakılıp ona göre karar verilmesi.

Şöyle de bir durum var ; hastalık geçirdik fakat farkında değiliz, ilk dozda yapıldı ve antikor seviyemiz koruyucu düzeyde. Hastalığı fark etmeden geçirdiğimiz için mecburen ikinci doz da yapılacak. Peki boşuna mı yapılmış olacak. Faydası mı olacak, zararımı olacak.

Velhasıl rüzgar ne taraftan eserse, yaprak gibi uçuyoruz. :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdem Doğan
Muhammet Ali Deli yazdı:

"Aralarındaki Türkiye'nin de bulunduğu ülke vatandaşları, geçerli vizeleri bulunması, en erken 14 gün önce son doz aşısını da yaptırmış olmaları, seyahatten en fazla 72 saat önce alınmış negatif PCR testi göstermeleri veya son altı ayda Covid geçirdiğini kanıtlamaları durumunda seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacaklar."

Son doz demek ikinci doz demek. İlk aşıda aşı karnesi verilebilir ancak 1 doz olduğu yazdığı için diğer ülkeler tarafından geçerli kabul edilmez diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Erdem Doğan yazdı:

e nabızda aşı pasaportu çıkıyor, orada çift doz gözüküyor bizde, ilki covid ikincisi aşı da olsa.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Bugün aşı oldum. Pfizer Biontech. 2. dozun yapılmayacağı söylendi hastalığı geçirdiğim için. İsteseniz de yapmayacaklar yani. Nedenini sordum hastalığı atlatanların bağışıklığı olduğu için yapılan ilk doz aşı 2. doz yerine geçiyor dedi. Artık salladı mı onlara öyle bilgi mi verildi bilemiyorum. Ama mantıklı geldi bana da. İşime de geldi 2-3 kez bedenime sokmaktansa aşıyı tek doz iyidir.

İlgili link: https://t24.com.tr/haber/asilamada-covid-19-atlatanlar-icin-yeni-uygulama-tek-doz-asi-yapilacak,963402

Hastalığı atlatıp 2 doz pfizer olanlara neden vurdunuz bugüne kadar diyesim geldi ne bilsin dedim vazgeçtim..

Dün gece gelmiş bu bilgi. 

Keşke halka da direkt bir açıklama yapsaymış bakanlık daha iyi olurdu.

Denedin mi bluetooth çipi çalışıyor mu ?
Androidle dene bakalım.
Benimki oluşmuş. Bağlanıyor. [emoji28]
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

gözlerimi kapatınca yutubu izleyebiliyorum muhteşem bir teknoloji. memnunum

• Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
gözlerimi kapatınca yutubu izleyebiliyorum muhteşem bir teknoloji. memnunum
Vpn ile denese bi. Neler izleniyor gör
  • Mutlu 4
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...