Sühan Bozdağ 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 Merak ettiğim bir konu var sayın forum sakinleri. diyelim ki; silindir kapak contası değişti, kapak revize oldu ve montajı yeni ve orijinal saplamalarla yapıldı. Araç, bütün bu işlemlerden sonra yaklaşık 1000 km efendice yol yaptı, hararet, yağ yakma, zorlama yok. Bu koşullarda, kapağın başka bir sorun için yeniden açılması gerektiğinde saplamaların yenileriyle değişmesi gerekir mi? bu kadarcık zamanda saplamalar uzayıp kısalıp özelliğini kaybeder mi, ne dersiniz? Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 ben olsam değişirdim, vesile ile değişim tavsiye usta da müşteri kaybeder ama kader işte... 1 Yorum bağlantısı
Koray Demir 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 Genelde honlama işlemi yapıldıktan sonra değişir bu kadar kısa süre zarfında sök tak yapıldığı taktirde teknik olarak değişimi şart değildir yeter ki usulüne uygun şekilde montajı yapılıp torklansın. Saplamaların kendine has bir montaj sıralaması (misal ilkin ortadan 1-2, dıştan 7-8, içten 3-4 gibi) vardır önce sıkılır sonra torklanır sonra tekrar fabrikasyon değerinde torklanıp işlem tamamlanır. Çağlar Bayur yazdı: ben olsam değişirdim, Her sene V kayış değişimine devam mı Çağlar Usta’m? 2 Yorum bağlantısı
Barış Göktürk 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 Bıçak sırtı bir konudur bu. Usta yaptığı işlemler heba olmasın, sonrasında iş kendisine tekrar dönmesin diye saplamaları da değiştirmekten yana. Müşteri ise görünürde hiç bir hatası olmayan parçaların değişiminden doğan maliyeti -ister istemez- kendine sıkıntı etmekte... Böylesi durumlarda değişimi önerilen parça maliyetine bakarak karar verin. Kaç liralık bir maliyet ekliyor faturaya bu saplamaların yenilenmesi? Eğer dişe dokunur bir maliyet oluşturmuyorsa [Yüz - iki yüz TL gibi misal] bırakın değişsin. Ne siz ustayı üzmüş olun; ne de o sonrasında oluşabilecek bir sorunda size karşı kullanabileceği bir sözü (Ben saplamaları değişelim dedim. Siz kabul etmediniz. O sebepten bla bla bla) olsun. 1 Yorum bağlantısı
Sühan Bozdağ 29 Eylül 2020 Yazar Paylaş 29 Eylül 2020 Koray Demir yazdı: Genelde honlama işlemi yapıldıktan sonra değişir bu kadar kısa süre zarfında sök tak yapıldığı taktirde teknik olarak değişimi şart değildir yeter ki usulüne uygun şekilde montajı yapılıp torklansın. Saplamaların kendine has bir montaj sıralaması (misal ilkin ortadan 1-2, dıştan 7-8, içten 3-4 gibi) vardır önce sıkılır sonra torklanır sonra tekrar fabrikasyon değerinde torklanıp işlem tamamlanır. Montajı yapan usta(!)nın bunları biliyor olması çok uzak ihtimal. Barış Göktürk yazdı: Bıçak sırtı bir konudur bu. Usta yaptığı işlemler heba olmasın, sonrasında iş kendisine tekrar dönmesin diye saplamaları da değiştirmekten yana. Müşteri ise görünürde hiç bir hatası olmayan parçaların değişiminden doğan maliyeti -ister istemez- kendine sıkıntı etmekte... Böylesi durumlarda değişimi önerilen parça maliyetine bakarak karar verin. Kaç liralık bir maliyet ekliyor faturaya bu saplamaların yenilenmesi? Eğer dişe dokunur bir maliyet oluşturmuyorsa [Yüz - iki yüz TL gibi misal] bırakın değişsin. Ne siz ustayı üzmüş olun; ne de o sonrasında oluşabilecek bir sorunda size karşı kullanabileceği bir sözü (Ben saplamaları değişelim dedim. Siz kabul etmediniz. O sebepten bla bla bla) olsun. 500-600 gibi ek masraf çıkıyor. bilemedim. Yorum bağlantısı
Koray Demir 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 Sühan Bozdağ yazdı: Montajı yapan usta(!)nın bunları biliyor olması çok uzak ihtimal. 500-600 gibi ek masraf çıkıyor. bilemedim. Maalesef öyle. İşte bu yüzden adam gibi usta için 500 km yol giderim 😊 Ustanız inisiyatif alabiliyorsa durumu tetkik edip karar versin bir sorun çıktığı taktirde gideceğiniz yer belli. Bazen mesela üst kapak yeni ve güçlü alt blok görece zayıf kalınca revizyondan sonra bir şekilde motor yağ eksiltmeye başlayabiliyor o zaman ustanız suçu bir ihtimal sizden red yiyen saplamalara atabilir. Ha şu da var Ankara’da Öner otomotivde üst kapak yaptırıp da iyi durumda olduğuna karar kılınan aynı saplamaların montajlandığı ve hiçbir sorun yaşamayan yüzlerce Focus ve Mondeo da görmüşlüğüm vardır. Bazı ustalar teamül şeklinde komple motor indirdiğinde piston segman gömlek çakıldığı zaman zorunlu olarak yeni saplama aldırıyor. 2 Yorum bağlantısı
Sühan Bozdağ 29 Eylül 2020 Yazar Paylaş 29 Eylül 2020 Koray Demir yazdı: Maalesef öyle. İşte bu yüzden adam gibi usta için 500 km yol giderim 😊 Ustanız inisiyatif alabiliyorsa durumu tetkik edip karar versin bir sorun çıktığı taktirde gideceğiniz yer belli. Bazen mesela üst kapak yeni ve güçlü alt blok görece zayıf kalınca revizyondan sonra bir şekilde motor yağ eksiltmeye başlayabiliyor o zaman ustanız suçu bir ihtimal sizden red yiyen saplamalara atabilir. Ha şu da var Ankara’da Öner otomotivde üst kapak yaptırıp da iyi durumda olduğuna karar kılınan aynı saplamaların montajlandığı ve hiçbir sorun yaşamayan yüzlerce Focus ve Mondeo da görmüşlüğüm vardır. Bazı ustalar teamül şeklinde komple motor indirdiğinde piston segman gömlek çakıldığı zaman zorunlu olarak yeni saplama aldırıyor. Adam gibi usta için 850 km yol geldim. o da acı konuştu Yorum bağlantısı
Koray Demir 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 Sühan Bozdağ yazdı: Adam gibi usta için 850 km yol geldim. o da acı konuştu Nasıl yani fiyat yönünden mi yapılan işçilik mi? İzmir’e yakınsanız Ustaeller Servis Sabri Ustaya uğrasaydınız keşke. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 Koray Demir yazdı: Genelde honlama işlemi yapıldıktan sonra değişir bu kadar kısa süre zarfında sök tak yapıldığı taktirde teknik olarak değişimi şart değildir yeter ki usulüne uygun şekilde montajı yapılıp torklansın. Saplamaların kendine has bir montaj sıralaması (misal ilkin ortadan 1-2, dıştan 7-8, içten 3-4 gibi) vardır önce sıkılır sonra torklanır sonra tekrar fabrikasyon değerinde torklanıp işlem tamamlanır. Her sene V kayış değişimine devam mı Çağlar Usta’m? 2020 den sonra 6 ayda bir artık evdekalmayınca daha yüksek devir çeviriyoruz Koray Demir yazdı: Nasıl yani fiyat yönünden mi yapılan işçilik mi? İzmir’e yakınsanız Ustaeller Servis Sabri Ustaya uğrasaydınız keşke. ben olsam uğramazdım Koray Demir yazdı: bu kadar kısa süre zarfında sök tak yapıldığı taktirde teknik olarak değişimi şart değildir yeter ki usulüne uygun şekilde montajı yapılıp torklansın vesile ile malzemenin tabiatında var, montaja bakmaz, 3. defa aynı saplamayı kendi motoruma taktırmazdım 1 Yorum bağlantısı
Sühan Bozdağ 29 Eylül 2020 Yazar Paylaş 29 Eylül 2020 Koray Demir yazdı: Nasıl yani fiyat yönünden mi yapılan işçilik mi? İzmir’e yakınsanız Ustaeller Servis Sabri Ustaya uğrasaydınız keşke. saplamaları 2 ay önce 400 tl'ye almıştım. şimdi kur farkı falan 500'ü geçiyor. işçilik ayrı. İstanbul'a getirdim arabayı şimdi. Yorum bağlantısı
Koray Demir 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 Çağlar Bayur yazdı: vesile ile malzemenin tabiatında var, montaja bakmaz, 3. defa aynı saplamayı kendi motoruma taktırmazdım Aslında öyle. Hayati bir parça. Saplama ilkin montajda tam olarak sıkıldığı zaman bloğun içine doğru kalıcı şekilde esneyip uzamaktadır. Parça tekrar kullanılırsa aynı kuvvette optimal bir şekilde sıkılamayacağından bazı riskleri (yağ yakar, su sızdırır, kompresyon kaçırır) de beraberinde getirir. Ben de olsam yenisi ile değişirdim ama söyleyen ustayı sopayla kovalıyolar günümüzde 😀 Bazı yetkili servislerin ayar conta triger zincir değişimi vs yapınca saplamaları yenilemediğini görüyoruz. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 Sühan Bozdağ yazdı: saplamaları 2 ay önce 400 tl'ye almıştım. şimdi kur farkı falan 500'ü geçiyor. işçilik ayrı. İstanbul'a getirdim arabayı şimdi. şimdi 2. defa sök tak olacak, 3. defaya kadar takılır, uzaman var mı diye kontrol edilebilir o zaman 3. de. 1 Yorum bağlantısı
Koray Demir 29 Eylül 2020 Paylaş 29 Eylül 2020 Sühan Bozdağ yazdı: saplamaları 2 ay önce 400 tl'ye almıştım. şimdi kur farkı falan 500'ü geçiyor. işçilik ayrı. İstanbul'a getirdim arabayı şimdi. Kötü olmuş tekrar açılması. Bu şartlarda maliyetler düşündürüyor insanı. Çağlar usta max 3 e kadar yolu var demiş yukarıda. 1 Yorum bağlantısı
Ersen şahin 30 Eylül 2020 Paylaş 30 Eylül 2020 Araçta ki saplama konusunu bilmem fakat çalıştığım işlerden dolayı Civata konusuna hakimimdir Herhangi bir Civata saplama gereğinden fazla güç uygulanarak sıkılırsa çeliklik düzeyi ne olursa olsun uzama yapar fakat tork anahtarıyla sıkılan Civata veya saplamada herhangi bir problem olmaz 1 Yorum bağlantısı
Sühan Bozdağ 30 Eylül 2020 Yazar Paylaş 30 Eylül 2020 Ersen şahin yazdı: Araçta ki saplama konusunu bilmem fakat çalıştığım işlerden dolayı Civata konusuna hakimimdir Herhangi bir Civata saplama gereğinden fazla güç uygulanarak sıkılırsa çeliklik düzeyi ne olursa olsun uzama yapar fakat tork anahtarıyla sıkılan Civata veya saplamada herhangi bir problem olmaz tork anahtarıyla fazla nm uygulanarak sıkıldıysa bu dediğiniz geçersiz diye anladım. Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 30 Eylül 2020 Paylaş 30 Eylül 2020 evet gerekir. ne tork uygulandığını bilemeyeceğiniz için yeniden toplarken sıyırtırlarsa tornacıya gitmesi gerekir bloğun. Ersen şahin yazdı: Araçta ki saplama konusunu bilmem fakat çalıştığım işlerden dolayı Civata konusuna hakimimdir Herhangi bir Civata saplama gereğinden fazla güç uygulanarak sıkılırsa çeliklik düzeyi ne olursa olsun uzama yapar fakat tork anahtarıyla sıkılan Civata veya saplamada herhangi bir problem olmaz tork anahtarı nasıl kullanılır? bence güzel bilgi bu. 1 Yorum bağlantısı
Barış Göktürk 30 Eylül 2020 Paylaş 30 Eylül 2020 Sanayide tork anahtarı kullanan ustanın ben alnından öperim... 2 Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp 30 Eylül 2020 Paylaş 30 Eylül 2020 Barış Göktürk yazdı: Sanayide tork anahtarı kullanan ustanın ben alnından öperim... Ben daha kullanan görmedim . Tezgahta en temiz , en az kullanılmış parça 1 Yorum bağlantısı
Mutlu Kanter 30 Eylül 2020 Paylaş 30 Eylül 2020 Biz plastik kalıbı yapıyoruz. Arkadaşlara tork anahtarının önemini anlatmadık. Yorum bağlantısı
Fatih Keskin 30 Eylül 2020 Paylaş 30 Eylül 2020 Nasıl yani fiyat yönünden mi yapılan işçilik mi? İzmir’e yakınsanız Ustaeller Servis Sabri Ustaya uğrasaydınız keşke.Ben olsam kapısının önünden geçmem ki okudum İstanbul da daha iyi ustalar bulabilirsiniz 1 Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp 30 Eylül 2020 Paylaş 30 Eylül 2020 Ben olsam kapısının önünden geçmem ki okudum İstanbul da daha iyi ustalar bulabilirsinizBir dönem çok referans alıyor diye aklımda kalmış abi forum da hatta sahibi uye idi diye hatırlıyorum 1 Yorum bağlantısı
Ersen şahin 1 Ekim 2020 Paylaş 1 Ekim 2020 Dogan Arsiray yazdı: tork anahtarı nasıl kullanılır? bence güzel bilgi bu. Tork anahtarının farklı çeşitleri olabilir bizim kullandıklarımız lokmalarda kullandığımız cır cırın neredeyse aynı tek farkı arkasında ayar yerinin olması Nasıl Kullanılır Bir Civata sıkma çizelgesi vardır bu çizelgede Civata nın kalınlığı çelikliği ve uygulanması gereken güç yazar bu çizelgeye bakarak anahtar ayarlanır Civata sıkmaya başlanır anahtardan çıt diye ses geldikten sonra tamamdır 1 Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız 1 Ekim 2020 Paylaş 1 Ekim 2020 Levent Güzelkalp yazdı: Ben daha kullanan görmedim . Tezgahta en temiz , en az kullanılmış parça Artık onlar da değişmeye başladı. Kullananlar var. Lastik takarken ben de hiç görmedim ama motor toplarken kullanmayan ustanın dükkana bir daha uğramam. 1 Yorum bağlantısı
Fatih Keskin 1 Ekim 2020 Paylaş 1 Ekim 2020 Levent Güzelkalp yazdı: Fatih Keskin yazdı: Ben olsam kapısının önünden geçmem ki okudum İstanbul da daha iyi ustalar bulabilirsiniz Bir dönem çok referans alıyor diye aklımda kalmış abi forum da hatta sahibi uye idi diye hatırlıyorum Edirne de ciğer yerken konuşalım bu konuları Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp 1 Ekim 2020 Paylaş 1 Ekim 2020 Edirne de ciğer yerken konuşalım bu konuları [emoji4]Tamamdır abicim dilediğin zaman her zaman beklerim Yorum bağlantısı
Recommended Posts