İçeriğe Yönlendir

Kırmızı Olsun 10 Kuruş Fazla Olsun

Fatih Sarıkaya

Recommended Posts

Metin Akbal
Fatih Sarıkaya yazdı:

Bununla ilgili bir konu açmak istiyorum. Lpg kurum olurmu? olursa benzine göre nasıl?

Ben benzin kadar olmayacağını düşünüyorum ama motor üst kapağını açıp bakamam :D

Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Metin Akbal yazdı:

Ben benzin kadar olmayacağını düşünüyorum ama motor üst kapağını açıp bakamam :D

Bu cruzeun üst kapağı Miller çok pis. Fiestanın milleri açsak aynagibidir. Opeliminde milleri aynagibiydi. Zincir değişiminde tamircim hayran kalmıştı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Aslında adet fiyat yazsakda geçmişte ne ödediğimizi bilsek fena olmaz.

Mobil super 3000 FE 5W-30 fiyatı 323,20-₺

Buji kablosu Motocraft 400₺

Buji 150₺

Yağ filitresi man 50₺

Hava filitresi yerli 30₺ ( düne kadar orjinal kullandım. Her değişimde çok pisti. Bu sefer başka marka denemek istedim)

Polen carbonlu 35₺

İşçilik: ?

Siparişler yolda. Gelsin bakıma gireceğim.

Yağı neden mobilin web sitesinin e ticaret bağlantısından aldım? Yağımda mobile alışık olmayan bir kararma sezdim. İşkillendim. Değişimde gözlemleyeceğim. Orjinal yağ 10 bin sonrası ne renkte ve mukavemeti nasıl biliyorum.

Yorum bağlantısı
Semih Keskin
Fatih Sarıkaya yazdı:

Şimdi yakıt konusunda bir güncelleme yapayım. Birde veri paylaşımı yapayım. Gelecekte lazım olursa okuruz.

1.25 motor 83 hp fiesta trend x ile karma benzin tüketimim 5.2 litre. Buna aracın yanılma payı 0.1 litreyide ilave edince 5.3 litre dir. Benim sürüş tarzım ile. Bu defalarca test edildi ve çıkan sonuç kesin. Bıçkın kullanımda aracın yanılma payıda yükselirmi bilemem. Kanımca yükselir. Bıçkın kullanım verisi tutmadım. Gerekde duymadım. Benim için önemli olan en az yakıt tüketimi sürüş tarzı. Yalnız az yaktıracağız diye başka sorunlar peydah olacak gibi. Hanım geçenlerde aracın egzozundan duman çıkıyor dedi. Ayrıca birikmiş islerde bulunan bulgular arasında. Buda içerlerde birşeylerin yolunda gitmediğine işaret ediyor. Hayırlısı bakalım. Benzinden tasarruf edip, diğer tarafdan katmerli ödemek kimse istemez.

Aracı lpg tüketimi çok zorlasanızda 5.8 litrenin altında olma ihtimali kesinlikle yok. Bunuda kendim, kendi tarzımla defalarca test ettim. Bu veriye aracın yanılma payınıda eklediğinizde 6.2 litre. Bu 6.2 veriyi lpgyi aracın %20 fazla yakması ile bulmadım. Depo bitiminde aldığım yakıtın karşılaaştırması ile buldum. Klimayı açarsanız hem benzinde hemde lpgde durumlar baya bir farklılık arz ediyor. Bu veriyi görmek istemiyorum. Baya moral bozucu. Klima çalışırken hatrı sayılır yakıt tüketimi yapıyor. 

Kafamı meşgul eden asıl mesele ise, egzosdan gelen siyah duman ve oluşan is. Hayra alamet olmasını temenni ediyorum. Bu bakımda buji kablolarını değiştirmek gibi niyetim var. 

Biraz yüksek devir sürmek istiyorum ama araç yılan gibi gitmiyor yolda. Güven vermiyor bana. O yüzden yüksek hızlara çıkmak istemiyorum bu araçla. Yaza girmeden önce tekerler ve ön 2 amartisörü değiştireceğim. Hatta yayları bile değiştirmek istiyorum. Fiestanın yerden yüksekliği ile ford tourneounun yerden yüksekliğini kıyaslayınca, benimki daha yüksek duruyor. Zannedersem bu yüzden çok yere basma kuvveti elde edemiyorum. Böyle oluncada elimden kaçıp gidecekmiş gibi hissiyat oluşuyor.

Yukarıda yazdıklarımla ilgili tavsiye ve öğütlere açığım.

Amma yazdım ha :D 

2017 Fiesta 1.25 kullanıyorum. 185/60/15 lastik ölçüsü kışlık lastiklerle kış aylarında acayip yükseldi benim değerler. Yazın nerelerdeydi, şimdilerde nerelerde.
60 yanak kışlık, 1.25 Fiesta'yı yoruyor, tecrübe ettim. Yazlık için elimdeki 195/50/15 yerine 185/55/15 bakmayı düşünüyorum. Süspansiyonlardaki sertliği, yanaktan yükselterek bir tık konfor sağlarım düşüncesiyle hareket ediyorum. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Semih Keskin yazdı:

kışlık lastiklerle kış aylarında acayip yükseldi benim değerler. Yazın nerelerdeydi, şimdilerde nerelerde.

yaz ve kış arası lastik dışında başka şeyler de değişiyor, mesela hava sıcaklığı

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Semih Keskin yazdı:

2017 Fiesta 1.25 kullanıyorum. 185/60/15 lastik ölçüsü kışlık lastiklerle kış aylarında acayip yükseldi benim değerler. Yazın nerelerdeydi, şimdilerde nerelerde.
60 yanak kışlık, 1.25 Fiesta'yı yoruyor, tecrübe ettim. Yazlık için elimdeki 195/50/15 yerine 185/55/15 bakmayı düşünüyorum. Süspansiyonlardaki sertliği, yanaktan yükselterek bir tık konfor sağlarım düşüncesiyle hareket ediyorum. 

Aynı aracın 2016 modelini kullanıyorum. Yazlık ve kışlık lastikleri 195/50 r15. Kısa mesafe kullanıldığı için kışın 7.3~7 5 arası yazın ise 7.1~7.3 arası. Sizin lastikler orjinal olmadığı için yol bilgisayarı yanlış, km doğru olmadığı için pompa ölçümüde yanlış bence. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
(düzenlendi)

Şimdi bir hesap yaptım aracınız göstergenin gösterdiğinden 5 km daha fazla yol gidiyor. Yol bilgisayarındaki tüketimi 1.05 bölmeniz lazım. 

Semih Keskin yazdı:

tarihinde Metin Uzunoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Semih Keskin
Metin Uzunoğlu yazdı:

Şimdi bir hesap yaptım aracınız göstergenin gösterdiğinden 5 km daha fazla yol gidiyor. Yol bilgisayarındaki tüketimi 1.05 bölmeniz lazım. 

Forscan üzerinden lastik ölçüsünü 185/60/15 olarak düzenledim. 

Ek olarak bir de lastik çapı gibi bir yer vardı. Oraya ellemedim tam çapı bilmiyorum diye.

Çağlar Bayur yazdı:

yaz ve kış arası lastik dışında başka şeyler de değişiyor, mesela hava sıcaklığı

Kesinlikle. Lastiği aldım 2.5 ay bekledim 7-8 dereceler için, öyle taktım.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Semih Keskin
Metin Uzunoğlu yazdı:

Aynı aracın 2016 modelini kullanıyorum. Yazlık ve kışlık lastikleri 195/50 r15. Kısa mesafe kullanıldığı için kışın 7.3~7 5 arası yazın ise 7.1~7.3 arası. Sizin lastikler orjinal olmadığı için yol bilgisayarı yanlış, km doğru olmadığı için pompa ölçümüde yanlış bence. 

Forscan ile gerekli olan düzenlemeyi yaptığımı düşündüm ama bilemiyorum. Kafa yorup, yorumladığınız için çok memnun oldum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Semih Keskin yazdı:

Forscan üzerinden lastik ölçüsünü 185/60/15 olarak düzenledim. 

Ek olarak bir de lastik çapı gibi bir yer vardı. Oraya ellemedim tam çapı bilmiyorum diye.

Lastik çapınız 603 mm ve lastiğinin %4.47 daha büyük.

http://jantsel.com/janthesaplama.html

Yorum bağlantısı
Semih Keskin
Metin Uzunoğlu yazdı:

Lastik çapınız 603 mm ve lastiğinin %4.47 daha büyük.

http://jantsel.com/janthesaplama.html

Tamamdır, teşekkür ederim. Bugun yarın o kısmı da düzenleyeyim. Bakalım nasıl bir sonuç elde edeceğim.

Bir de hızlı kullanan biri değilim ve yakıt tüketimi için tabandan kısıp, konfor amaçlı yanak arttırıp 185/55/15 düşünüyorum yazlık için. Sizin düşünceniz nedir bu konudaki?

Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Semih Keskin yazdı:

Tamamdır, teşekkür ederim. Bugun yarın o kısmı da düzenleyeyim. Bakalım nasıl bir sonuç elde edeceğim.

Bir de hızlı kullanan biri değilim ve yakıt tüketimi için tabandan kısıp, konfor amaçlı yanak arttırıp 185/55/15 düşünüyorum yazlık için. Sizin düşünceniz nedir bu konudaki?

Düşündüğünüz lastik yanağı 4.25 mm yüksek konforu ne kadar artırır bilemiyorum. Beklediğiniz kadar artmayabilir. 185/60 r14 daha konforlu olur ama jant lazım. Konfor odaklı düşünsem orjinal ebatta yanakları yumuşak olan continental veya nokian lastik alırdım. Yazlıklar hankook,  kışlıklar nokian nokian daha konforlu. Düzcede yollar eskisi kadar kötü değil çevremde eskisi kadar lastik yaran yok artık.

Alternatif olarak 175/65 r14 de olur.

Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Semih Keskin yazdı:

kışlık lastiklerle kış aylarında acayip yükseldi benim değerler.

Semih bey, şuan 100 km kaç litre tüketiyor araç. Bursanın trafiği ve karı buzuda hesaba katılırsa siz yine iyi araç sürüyorsunuz oralarda. Ben karda buzda araba süremem. Benim burdaki tüketimle sizin oradaki tüketim kıyaslanamaz bile. Bizim en büyük doğa olayımız yağmur. Birde bu aralar depremlerimiz meşhur. Bugece iyi salladı bizi. Geçen haftada iyi sallamıştı. Uyumaya korkar oldum artık. Akdenizin tabanı pekde sağlam değil.

Yorum bağlantısı
Semih Keskin
Fatih Sarıkaya yazdı:

Semih bey, şuan 100 km kaç litre tüketiyor araç. Bursanın trafiği ve karı buzuda hesaba katılırsa siz yine iyi araç sürüyorsunuz oralarda. Ben karda buzda araba süremem. Benim burdaki tüketimle sizin oradaki tüketim kıyaslanamaz bile. Bizim en büyük doğa olayımız yağmur. Birde bu aralar depremlerimiz meşhur. Bugece iyi salladı bizi. Geçen haftada iyi sallamıştı. Uyumaya korkar oldum artık. Akdenizin tabanı pekde sağlam değil.

Geçen güzel test etme şansım oldu. Misafirim vardı, 4 kişiydik araçta ve yoğun trafikle 7-7.2lt arası gidiyor geliyordu tüketim. Karma değer çok değişken. 5.8-6.3lt arası değişkenlik gösteriyor. Şehir dışı ise fena sayılmaz ama tam test yapamadım henüz. Onu da test edince yazarım. 

Yorum bağlantısı
Semih Keskin
Metin Uzunoğlu yazdı:

Düşündüğünüz lastik yanağı 4.25 mm yüksek konforu ne kadar artırır bilemiyorum. Beklediğiniz kadar artmayabilir. 185/60 r14 daha konforlu olur ama jant lazım. Konfor odaklı düşünsem orjinal ebatta yanakları yumuşak olan continental veya nokian lastik alırdım. Yazlıklar hankook,  kışlıklar nokian nokian daha konforlu. Düzcede yollar eskisi kadar kötü değil çevremde eskisi kadar lastik yaran yok artık.

Alternatif olarak 175/65 r14 de olur.

Aracı bu Haziran sonu aldım ve sağolsun sahibi 2017 çıkışlı lastiklerini halen değiştirmemişti. Sertleşmiş şekilde yazlıklar Hankook marka. Çok fazla bakir koy vs tercih ettiğimizden araçla, yollarda lastikler çok rahatsız etti. Taşlık vs zaten ne bekliyoruz deriz ama şehir içi dahi at arabası gibi hissettiriyor. Sert süspansiyonlardan ötürü lakin bir farklılık yaparak lastiklerde, nasıl konfor sağlarız diye 185-55-15 tercih edeyim diyordum. 
Yine dediğim gibi çok fazla tali yol, taşlık vs tercih ettiğimizden ince yanak ve üzerine yumuşak lastik tercihi, lastiklerin kullanım tarzımıza bağlı olarak çabuk yıpranması anlamına da gelebilir.

Yorum bağlantısı
Semih Keskin
Fatih Sarıkaya yazdı:

Carpon yaptıracağım zaman, işletmenin sahibi bir abla geldi. Bilgisi fena değildi. Daha önce hiç yaptırmadığımı söyledim. Fark olurmu bilmiyorum dedim. Fark olur dedi. Şikayetiniz varmı dedi? İs yapmış, birde arada siyah duman atıyor. Çok ilgilendi. 50 dakka carbona bağladılar. İşini takip ediyordu. Carbon bitincede, heralde arkadaşlar söylemiştir, aracı devirli kullanın dedi. Söylemediler dedim. 

Bizim ilçenin girişinde bir rampa var. Fiesta ile orayı 1500 kere rahat çıkmışımdır. Bugün sabah vites düşmem gereken yeride geçince, vites konumuna baktım. Hala 5.vitesdeyim. Burda abartmıyorum. 10 km daha hızlı çıksaymışım burayı vites düşmeden çıkarmışım dedim kendime. Video var eklerim lakin video çok yüksek. Yükle yükle bitmez o. Lpg ile 5.8 litre tüketimin altı zordu. Şuan 5.6 litre. Aslında 5.4 litreye kadar indirmiştim. Hesapsız trafik yükseltti.

Çağlar abinin dediği gibi. Her selpak selpak değil.

LPG ve Benzin orantısı nedir yakıt anlamında litre bazında? 

Benzinde yaktığının 1.2-1.3 katı kadar fazla yakar litre bazında LPG'de diye biliyorum. 

Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Semih Keskin yazdı:

LPG ve Benzin orantısı nedir yakıt anlamında litre bazında? 

Benzinde yaktığının 1.2-1.3 katı kadar fazla yakar litre bazında LPG'de diye biliyorum. 

Yukarda biryerlerde yazmıştım. Tam hatırlamıyorum. Benzini az yakıyor, lpgyi fazla. Orası tartışılmaz. Lpg ucuz benzin pahalıydı. Şimdi herikiside pahalı oldu. Carbondan sonra lpgyi 5.6 litreye düşürmüştüm. O veriyi birkere yakaladım. Sonrası yalan oldu. Şuan lpg tüketimi 6.1 litre. Tabi bunun yanılma payınıda hesaplamak lazım. 6.1 litre bana göre yüksek. %20 fazla yakıyor olması lazım. Aracın bakım vaktide geldi. Her 3 ayda bir bakıma giriyorum. Lpg ile benzin arasında 4 lira fark varsa lpg alıyorum. Bu yaz 120 liraya dolan depo son günlerde 300 liraya doluyor. 500 km zorlnmadan yapıyorum. Mecbur kalmasam arabayada binmicem. Evimin önünden dolmuş otobüs geçse satarım arabayı birdahada almam.

Yorum bağlantısı
Muhammet Ali Deli
Fatih Sarıkaya yazdı:

birdahada

Şerefime var ya mazot şirketten olmasa ben de binmem arabaya. LPG filan hele Allah korusun. Çok pahalandı çok

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Semih Keskin
Fatih Sarıkaya yazdı:

Yukarda biryerlerde yazmıştım. Tam hatırlamıyorum. Benzini az yakıyor, lpgyi fazla. Orası tartışılmaz. Lpg ucuz benzin pahalıydı. Şimdi herikiside pahalı oldu. Carbondan sonra lpgyi 5.6 litreye düşürmüştüm. O veriyi birkere yakaladım. Sonrası yalan oldu. Şuan lpg tüketimi 6.1 litre. Tabi bunun yanılma payınıda hesaplamak lazım. 6.1 litre bana göre yüksek. %20 fazla yakıyor olması lazım. Aracın bakım vaktide geldi. Her 3 ayda bir bakıma giriyorum. Lpg ile benzin arasında 4 lira fark varsa lpg alıyorum. Bu yaz 120 liraya dolan depo son günlerde 300 liraya doluyor. 500 km zorlnmadan yapıyorum. Mecbur kalmasam arabayada binmicem. Evimin önünden dolmuş otobüs geçse satarım arabayı birdahada almam.

Aracın km bazında yakıt maliyetine, MTV, sigorta tutarı, kasko, olası arıza ve bakım giderleri de eklenince, belki de kilometrede 4-5 lira yakıyoruz. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Fatih Sarıkaya
Fatih Sarıkaya yazdı:

Mobil super 3000 FE 5W-30 

Buji kablosu Motocraft 

Buji 

Yağ filitresi man 

Hava filitresi 

Polen carbonlu 

Nasip olupda bakıma giremedik birtürlü. 11 bin kilometre oldu. Bugün bakımı yapıp yukardaki parçaların hepsini değişeceğiz. Bakımı bin kilometre geçince gaza basarken sanki canımı acıtıyormuş gibi geliyor :D Gerçi koyduğumuz yağ 15 bin değişim için uygun amma eskiden gelen alışkanlık. Birtürlü 15 bin bakımına alışamadım. Bakımdan sonra tekrar carbon işlemi yaptıracağım. Bir bakıma daha girip sonra tekrar carbon ve ondan sonra senede ikikere carbon yaptıracağım. Carbon işleminden sonra ne arkada is oldu neden duman atma. Adamın ciğerleri tıkanmış kağnı gibi gitmekden arkadaş. Saatde 77 km hızla devamlı gidersen, biryerden kısarsın biryerden verirsin. Bu kurum içini hallettikden sonra düzene sokacağım.

Bu araç 30 bin kilometre Balıkesir trafiğinde gezmiş, sonrada 25 bin kilometre kadarda Antalyada. Zannedersem devamlı kağnı gibi sürülmüş. Ah o yaşlı amcalar yokmu bu söz kimindi? @Çağlar Bayurabinindi :) o yaşlı amcalar gaz pedalını hiç diplememişler :D 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Cumartesi öğleden sonra bakımını yaptık. İçinden çıkan yağın mukavemeti çok güzeldi. Yalnız renginde biraz fazla kararma vardı. Coarbon clean buna etki edermi acaba.

Mobile güven gerisini merak etme sen.

Yorum bağlantısı
Barış AÇIL

Normal 11000 km de.

Ama karbon temizleme senede 2 sefer fazla, zaten cumlelerinizden anladığım kadariyla araci devrinde kullanıyorsunuz. Bu yaptığınız bile kurum baglamamasi için yeterli

Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya
Barış AÇIL yazdı:

Normal 11000 km de.

Ama karbon temizleme senede 2 sefer fazla, zaten cumlelerinizden anladığım kadariyla araci devrinde kullanıyorsunuz. Bu yaptığınız bile kurum baglamamasi için yeterli

Ağırlıklı 2 bin devirde kullanıyorum.

Yorum bağlantısı
Murat Atagenç

1.25 fiesta candır :)

Hayırlı olsun

100/6lt lpg ile beni yola götürürdü kuzum da... :rolleyes:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Cumartesi öğleden sonra bakımını yaptık. İçinden çıkan yağın mukavemeti çok güzeldi. Yalnız renginde biraz fazla kararma vardı. Coarbon clean buna etki edermi acaba.

Mobile güven gerisini merak etme sen.
1000 km de bile aynı kararma olur. Benim arabaya yağı fazla koymuşlardı 2000 km sonra çektim ziftten hallice idi [emoji4]
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...