İçeriğe Yönlendir

Kapıda İki Araba Olmasının Ekonomikliğini Hesapladım.

Ebrar Tüfek

Recommended Posts

Ebrar Tüfek

Clioyu satmadan önce bir çok kişiden duyduğum, iki arabayı ne yapacaksın birini sat söylemlerinden sonra bir hesap yapmak istedim.

Benim ailem kalabalık, bu yüzden uzun yol giderken büyük bir araç lazım. Bu yaptığım hesap, büyük araç almaya mecbur kişileri kapsıyor, benim gibi. 

Kendi arabamdan ve kısa bir süre önce sattığım 2. Arabamdan örnek vereceğim.

Şimdi 1 büyük 1 küçük arabaya sahip olmak ile 1 büyük arabaya sahip olmak ne kadar fark ettiriyor onu hesaplayalım.

Sattığım 2. Arabamdan hesaplarsak.

Clio 2 1.6 8v Atiker lpgli- Multivan 2.5 TDİ

Yıllık 30 bin kilometre toplam, 14.000 kilometresi uzun yol. 16.000 km şehir içi.

Multivan:

Şehir içi: 13×5.60÷100  72 kuruş 

Şehir dışı: 7.5×5.60÷100 42 kuruş

Clio:

Şehir içi: 9.5×3.35÷100  31 kuruş

Şehir dışı: Uzun yol yapılmadı, denemedim.

Clio olmadan multivan ile şehir içi yol gidildiğinde yakıt masrafı;

16.000x0.72= 11.520 tl Yakıt.

10 bin kilometrede bir bakım, 500 tl yağ 250 tl filtreler.

Yani her 10 bin de bir 750 tl.

Bakımın maliyeti kilometrede 0.075 kuruş, yani kilometre maliyetine eklersek;

0.075x16000= 1200 tl yapar, buda 16 bin kilometrenin bakım maliyetine eşittir.

Multivan'ın sadece şehir içi 16.000 km nin yakıt maliyeti+bakım maliyeti toplam 12.720 tl. 

Şimdi aynısını clio ile hesaplayalım. Clio şehir içi 9.5-10 litre lpg yakıyor.

75 tl yağ, 100 küsür filtreler. 175 tl bakım. 

10,000÷175  0.0175 krş/km

16.000×0.31 4960 tl yakıt. 

0.0175×16.000=  16.000 km'nin bakım maliyeti 280 tl.

Clio ile 16.000 km nin toplam maliyeti 5240 TL

Multivan ile 16.000 km nin toplam maliyeti 12.720 TL 

Aradaki fark, 7,480 tl.

Clionun mtv 2x48 tl= 96 tl 

Sigorta 1300 tl, toplam 1,396 tl. 

7,480-1396= 6,084tl

Yani ben 1 multivan yerine 1 multivan 1 clio sahibi olursam maliyet açısından yıllık 6.084 tl kârdayım. 

2 arabayı fazladan maliyet olarak düşünenler için böyle bir hesap yapmak istedim, birtane güzel yakan büyük aracınız varsa yanına bir tane ufak araba aldığınızda bu şekilde kâr'a geçiyorsunuz.

Ülkemizde malum arabanın değeri düşmüyor. Aldığınız paranın fazlasına satabiliyorsunuz zaten. Ortalama 4 yıl binseniz 24.000 küsür tl para cebinizde kalıyor.

• Beğen 10
Yorum bağlantısı
Fatih Evcin
(düzenlendi)

Bravo. Çok detaylı, sade ve güzel bir anlatım olmuş. Bende 4x4 düşünürken bu hesapları yapmıştım, 2. bir araba olmadan almak pek ekonomik olmuyordu:)

tarihinde Fatih Evcin tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Evdeki hesap-çarşı farkı illaki olacaktır ama bariz bir şekilde fark ediyor belli ki.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Engin Deniz
Hakan Tarım yazdı:

Bende 3 araç var napacaz 🤣🤣

3. Bedavaya geliyor o zaman 😁

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
  • Mutlu 5
Yorum bağlantısı
Serkan Gülderen

focusun yanında hanımın getzi var valla hiç pişman değilim :) şehir içinde getz kullanılyo şehir dışı focus. getz in vergisi ucuz parçası ucuz yakıtı otomatik olmasa gayet uygun. 

Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek
Fatih Evcin yazdı:

Bravo. Çok detaylı, sade ve güzel bir anlatım olmuş. Bende 4x4 düşünürken bu hesapları yapmıştım, 2. bir araba olmadan almak pek ekonomik olmuyordu:)

Çok teşekkür ederim, gerçekten şehir içinde kullanmalık çok eski model, küçük boy, manuel lpgli araba gerekiyor sürekli uzun yol yapan insanlar için. :)

Alptuğ Özcan yazdı:

Gayet açıklayıcı olmuş :good1:

Teşekkür ederim :)

Emre Şimşek yazdı:

Evdeki hesap-çarşı farkı illaki olacaktır ama bariz bir şekilde fark ediyor belli ki.

4 yılda 24 bin tl çok ciddi para, para biriktirme yöntemi olarak bile kullanılabilir. Minibüs ile yol alıyormuş gibi para ayırıp, küçük arabaya harcayıp kalan para bankaya atılsa 20 25 bin tl para artıyor, onuda koyarsınız altına mis gibi. 

Hakan Tarım yazdı:

Bende 3 araç var napacaz 🤣🤣

Sende 3 araç yok abi, 2 araç+1 konser salonu var 😛

Serkan Gülderen yazdı:

focusun yanında hanımın getzi var valla hiç pişman değilim :) şehir içinde getz kullanılyo şehir dışı focus. getz in vergisi ucuz parçası ucuz yakıtı otomatik olmasa gayet uygun. 

Getz'ler nedense çok yakıyor. Renault markası bu 2. Araç işi için çok uygun, bakımı maliyeti çok çok ucuz :) ben vagcıyım, ama tekrardan 2. arabayı aldığımda yeniden renault almayı düşünüyorum. 

Yorum bağlantısı
Köksal Yılmaz

2. araba güzeldir, hele ki 1.nin yapamadığı işleri yapıyorsa

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek
Köksal Yılmaz yazdı:

2. araba güzeldir, hele ki 1.nin yapamadığı işleri yapıyorsa

Evde her işe koşan erkek çocuk gibi, şehir içinde her yere gidip geliyor 

Yorum bağlantısı
Mehmet Kazancıoğlu

hesaplama çok güzel ve detaylı olmuş. ancak bu bahsi geçen konu günlük sürekli kullanımda olan araç için geçerli olacaktır. yani aylık olarak yüksek km yapan kişiler için mantıklı.

günlük araç kullanılmıyorsa mantıklı değil. birde ikinci araç kalabalık aile için gerekli evdeki şoför sayısı ile doğru orantılı olacaktır. :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek
Mehmet Kazancıoğlu yazdı:

hesaplama çok güzel ve detaylı olmuş. ancak bu bahsi geçen konu günlük sürekli kullanımda olan araç için geçerli olacaktır. yani aylık olarak yüksek km yapan kişiler için mantıklı.

günlük araç kullanılmıyorsa mantıklı değil. birde ikinci araç kalabalık aile için gerekli evdeki şoför sayısı ile doğru orantılı olacaktır. :) 

Km bilgisi verdim, oradan anlaşılacaktır zaten günlük araç kullandığımız :) herkes hesabı kendi yaptığı yıllık kilometreye göre yeniden yapıp kâr oranına bakabilir, o zaman mantıklı olup olmadığı görülür, ben kendim gibi olanlar için bu hesabı yaptım, biz evde 2 şöförüz babam ve ben :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hakan Tarım
Ebrar Tüfek yazdı:

Sende 3 araç yok abi, 2 araç+1 konser salonu var 😛

Ford kurye şehir içi çok ideal, Superb konser makinesi şehirler arası için biçilmiş kaftan, yol bitince de Ford Explorer 🥳🥳

Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek
Hakan Tarım yazdı:

Ford kurye şehir içi çok ideal, Superb konser makinesi şehirler arası için biçilmiş kaftan, yol bitince de Ford Explorer 🥳🥳

Benimde hayalimdeki kombinasyon, 3.0 tdi touareg alıp elimdeki multivanı da kamp için karavana dönüştürmek istiyorum. İşe girdiğim gibi krediyi çekip bi touareg alacağım nasip olursa, rüya arabam 😍 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Lr2 ve fiesta,  kj ve cx3, şimdi de b8 ve lr1 var. İki araba avantaj her koşulda

Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp

Bencede iki araba daha mantıklı arabamı guncellemektensen o paraya hanıma araba alaçam güncel tek arabadan da eski iki araba daha mantıklı geliyor bana şoförlük yapmaktan [emoji35]

Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

İkinci arabayı aldım rahat ettim. Galaxy+fiesta. Acayip işime yarıyor. Fiesta heryola geliyor.

Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar

İki araç vergi ve sigorta devimlerinde can sıkabilir.Ama iki araç rahatlık genel anlamda...
Site içinde iki arabaya da gölge bulmak bak bu sorun...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
İki araç vergi ve sigorta devimlerinde can sıkabilir.Ama iki araç rahatlık genel anlamda...
Site içinde iki arabaya da gölge bulmak bak bu sorun...

Siz fakirlerin kapalı otoparkı yok mu?

696097bd6a82041299cc5fae2d984490.jpg
  • Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Mustafa Yanar yazdı:

İkinci arabayı aldım rahat ettim. Galaxy+fiesta. Acayip işime yarıyor. Fiesta heryola geliyor.

Kesinlikle katılıyorum mondeoyu sattığımda fiesta 1,25 olmasına rağmen o kadar işe yaradığı ki şehirler arası bile iş gördü. Sadece keşke 1,0 ecoboost olsaydı diyorum 170~180 mi geçmiyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Basri Bayraktar

[emoji1787][emoji1787]1434bd2c899958d7933e2b08190495c6.jpg

Yohhh[emoji1787]

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
[emoji1787][emoji1787]1434bd2c899958d7933e2b08190495c6.jpg

Yohhh[emoji1787]

Senin otopark daha şıkmış ortak.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bazen bir araç servise gidiyor bir akrabaya veriliyor yatıyor arızalanıyor vs. Böyle durumlarda da kötü de olsa eski bir aracın bakımlı hazır olması anlamlı. Ayrıca iki aracın km yavaş ilerliyor böylece satmak için km yükseldi diye düşünmüyorsunuz. Yıpranmıyor. Toplam yaptığınız km şöyle böyle aynı olduğu için bakım masrafı tek araçtakini ikiyle çarparak olmuyor. Daha az bakıma giriyor. 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Cavit Çırakoğlu
Servet Aydın yazdı:

Güneş girmeyen arabaya doktor girer..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...