İçeriğe Yönlendir

Hisse Senedi Dersleri

Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Fatih Sarıkaya
(düzenlendi)
Muhittin Kaplan yazdı:

Şimdi benim bir sorum var, sorunun muhatabı;

Sadece temel veriler üzerinden analiz yapılabileceğini, Teknik analizin "geçmiş olayların şu anda konuşulmasını tahmin olarak ileri sürülmesi" olarak tanımlayan forumdaşlardır. Baş harfi ÇB :)

Aşağıda PETKIM grafiği var. Malum müjde ye kadar olan yükselme ve müjdenin açıklanmasını takiben geri çekilme yi nasıl açıklıyorlar ? Rasyonel insanın almaya devam etmesi gerekmez mi ?

ITCy4Z.png

Ben birşey yazayım.Zaten senette yabancı yok.Aç kurumlar fırsatı karçırmayıp senetdeki ky nin malına çökmek için topluca girdiler.Bende zaten bu senetteydim.Hedefim açıklamadan sonra senedi vermekti.Malesef açıklama başlayınca arkadaşlar malı verip ky nin kucağına bıraktılar.Grafikde görüldüğü üzere senette bir şişirme vardı.Bilen bunu bilerek girdi ben gibi.Bilenlerin çoğuda ben gibi reisi dinlemiyordu :) Ben %10 kaybettim.4.50 den kaçtım.Egeen ve alkimden aldıklarımı buraya bıraktım malesef.Öyle bir verdilerki senet kesiciye girdi.4.5 üstünden alan zibille adam vardı.Hepsinin ocağına incir ağacı diktiler.

hmMLH7.jpg

tarihinde Fatih Sarıkaya tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

Belkide KY dediğimiz güruhun en büyük handikaplari,

piyasa bana karşı

KY yi ezmeye çalışıyorlar 

Aldım düştü, sattım cıktı.

Satamadım.

Alamadım.

Tombul parmağın işi.

Kumar bu.

(KY  diyerek yapılan işlemlerin tutar olarak küçük olmasından bahsetmiyorum, küçük yatırımcı bilgisiz,söylentilerle işlem yapan kişidir nazarimda)

Eğer bunlar analiz diye düşünüyorsanız yanlış yoldasınız. Birileri size, bu tur olaylardan bahsediyorsa orayı terk edin.  

Bilanço, karlılık, yatirim vb bahsediyorsa orada temel analiz vardır, ama diğerleri soylentidir, yapılan hatayi yansitmadir.

Daha önce yazdım mi bilmiyorum.

Pivot mum nedir ?

Yorum bağlantısı
Selim Kaya
Muhittin Kaplan yazdı:

Belkide KY dediğimiz güruhun en büyük handikaplari,

.

.

Aldım düştü, sattım cıktı.

.

.

Ama hep böyle denk geliyor :D 

Çözüm olarak ay başından beri portföyü koruyorum. Bakalım ne olacak :) 

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

Recep bey eğer böyle bir algı oluşmaya başladıysa, bir stratejiye bağlı kalmadan işlem yapıyorsunuz demektir. 

Hangi durumda alış hangi durumda satış yapıyorsunuz?

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

valla kademeli şekilde, düşerken alınır, kademeli şekilde çıkarken satılır. bunu öğrendim acemi halimle.

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Dogan Arsiray yazdı:

valla kademeli şekilde, düşerken alınır, kademeli şekilde çıkarken satılır. bunu öğrendim acemi halimle.

Almaya nereden başlıyor, satmaya nereden başlıyorsunuz?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Muhittin Kaplan yazdı:

cepte fazla nakit kalınca alınır nakit bitince satılır mesela

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Selim Kaya
Muhittin Kaplan yazdı:

Recep bey eğer böyle bir algı oluşmaya başladıysa, bir stratejiye bağlı kalmadan işlem yapıyorsunuz demektir. 

Hangi durumda alış hangi durumda satış yapıyorsunuz?

Bu algı yönetmiyor işlemlerimi elbette. O biraz duygusallığı işin. Zaten duygusallığa yer olmayan bir yer borsa.

Alışlarımı düşüşlerde, destek noktası olduğuna inandığım (en az bir saatlik yatay seyir) noktalardan almaya çalışıyorum. Bunun dışında %75 i manipüle edilemeyeceğini düşündüğüm hisseler. Haricinde belli başlı analistlerden yorumlar vs. takip ediyoruz.

Borsanın durumu malum. Temel analiz işlemiyor ki bilançolara bakalım. Teknik analiz için yeterli değilim. Şimdilik denemeler ile sonuç karşılaştırıyorum.

Kademelerim kazanç sağladığında o kademeden çıkarak, bereket versin diyorum. Kâr cebe yakışır. :) 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Çağlar Bayur yazdı:

cepte fazla nakit kalınca alınır nakit bitince satılır mesela

Tasarruf anlayisimiz genelde hatali zaten.

Kalan parayla tasarruf ederiz genelde. 1000 aldik 900 harcadik 100 tasarruftur, amma hatalıdır.

1000 aldin 100 hemen tasarrufa, harcama 900 sonra.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Muhittin Kaplan yazdı:

Tasarruf anlayisimiz genelde hatali zaten.

Kalan parayla tasarruf ederiz genelde. 1000 aldik 900 harcadik 100 tasarruftur, amma hatalıdır.

1000 aldin 100 hemen tasarrufa, harcama 900 sonra.

bunu bankaya elektrik ve sular idaresine de söyledim ama olmaz dediler ben de anlamadım

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
Çağlar Bayur yazdı:

bunu bankaya elektrik ve sular idaresine de söyledim ama olmaz dediler ben de anlamadım

Aldigin ile verdiğin eşitse dua sebebidir.

Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Muhittin Kaplan yazdı:

parayokken alıyor. para varken satıyorum.

Yorum bağlantısı
Ebrar Tüfek

Bir miktar tl biriktirdim, Altın, Euro, Dolar yada Fon tavsiyesi istiyorum, sorumluluk bana ait. Yatırım tavsiyesi vermiyormuş gibi yapın :)

Yorum bağlantısı
Cihaner Öztürk

Uzun süredir youtube da "psikoanaliz akademi" adıyla borsa altın vs üzerine yorum yapan arkadaşı izliyorum. Sadece analiz yapıyor. Eğitim bazlı videoları var. Çok sakin ve temkinli. Kimseyi riske atmıyor. Gerçekten eğitici ve ince ayrıntıları veriyor. Çok profesyonel değil ama dürüst. Tavsiye edilir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

Yukarıda yazdığım Fibo Dönüş ile alakalı ileti. Sonra aşağıdaki verdiğim ikinci grafik, KCHOL ün grafiği ve fibo

Sonra KCHOL ün grafiğini açın ve bir fibo çekiniz,KCHOL ün tepki verdiği yere bakınız. Sonra Teknik analiz in Filmi seyrettikten sonra senaryo yazmak mı olduğuna karar veriniz.

93604_GRf41h7y.jpg

(Bana grafikleri gösterin, size haberleri söyleyeyim. Piyasa hakkında fikriniz olsun ama piyasa şu olacak demeyin.)

Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Cihaner Öztürk yazdı:

Oyak yatırım kullanıyorum. Hiç bir veri, yatırım danışmanı yok. Mail atıyorlar içi boş. Bu konuda önerisi olan varsa memnun olurum. Özellikle sağlam ve güvenilir olmalı.  Komisyon oranları ve veri paketi önemli.

Gedik yatırım iyi, telefon uygulaması çok başarılı. hacme göre oran konusunda pazarlık yapabilirsin. Geçen sene %0,005 di bana tanımlı komisyon. Bu sene pek işlem yapmıyorum. Veri paketi için komisyon limitleri var. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan yazdı:

her zaman değil malesef. notanot uyan hisseler olduğu gibi herhenagi bir teknik çizim veya indikatöre kafa atan çok hisse var

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan
(düzenlendi)

DOJİ nedir ?

Aşağıdaki grafikte oluşan bir doji var. Mum grafiğinde açılış ve kapanış fiyatı birbirine çok yakınsa (gövdesi çok inceyse), orada bir kararsızlık var, alıcılar ve satıcılar eşitlenmiş demektir. Bilinenin aksine (bence) bir trend değişimi oluşturmaz. Bir sonraki mumun(teyit) kapanışına bakıp işleme karar verilmesi gerekir. BIST den takip ettiğim bazı grafiklerin aynı anda Doji mum oluşturmasıda ayrı bir "tesadüf".

Bu ve benzeri mum analizleri için, https://www.candlesticker.com/?lang=tr dan yararlanabilirsiniz.

doji için açıklaması https://www.candlesticker.com/Pattern.aspx?lang=tr&Pattern=0700

fnB5Dw.png

3sIe6X.png

Vk7DT2.png

tarihinde Muhittin Kaplan tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bir şirket bedelli sermaye artırımı yapıyor. 

Nedir bu bedelli sermaye artırımı. ?

Mesela benim elimde 2000 lot 3 liradan varsa ve bedelli 1 liradan verilecekse.. 

Bundan elinden hisse olanlar faydalanacaktır. Ama bedeli nasıl ödenecek nasıl talep edilecektir. 

Buldum duyuruyu

https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/871453

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Mehmet Ozyurek yazdı:

Ama bedeli nasıl ödenecek nasıl talep edilecektir. 

hissen hangi aracı kurumda ise seni arayıp X TL yatırın hesaba derler, gerisini onlar halleder veya sen ara

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Mehmet Ozyurek yazdı:

Bundan elinden hisse olanlar faydalanacaktır. Ama bedeli nasıl ödenecek nasıl talep edilecektir. 

Buldum duyuruyu

Rusan hakkı mi galiba bu 😛

Beni eve yolladılar pandemi nedeniyle dönüşümlü çalışma başladı bizde yine 😛

Hissesi olana ucuzdan yeni hisse veriyorlar. Ki eldeki hissenin değeri korunsun diye galiba benim borsacam bu kadar

Rüçhan mış yazmış zaten 😛

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Cihaner Öztürk
Mehmet Ozyurek yazdı:

Buldum duyuruyu

Diyelim 100.000 tl tutarında Avod hissen var. Senden 100.000 tl

daha istiyor. Ödersen 10 bin lot hissen  varsa 20 bin lot oluyor. Ödemezsen hissen  10 bin lot olarak kalıyor. Fiyat aynı. Ödemeyenlerin hissesini yönetim alıyor ve hisse oranını artırıyor. Neden, maden ocakları faaliyete geçti, şirket değeri artacak, bir nevi manipülasyon. 20 bin lot aldım, artırıma katılacam. Bana gelen bilgi bu şekilde, çok emin değilim. YTD.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selim Kaya

Her bedelli kendi içinde farklılık gösteriyor belki de.

Hisse adı vererek örnek gösteriyoruz madem, ben de hiç almadım ama hep takip ettim KENT 'i. O kadar çok tavan gitti ki, bedelli onayını almaya yakınken geldiği hal ortada. Ben kendi adıma sağlıklı bir hareket olarak görmediğim için hiç bulaşmadım. Ama hissenin içindeyken bu rüzgarı yakalayanın evi arabası yerine yatı katı oldu :) 

Neyse, uzatmadan anladığımı, bilenlerin teyit etmesini umarak aktarayım.

1 Lot hissem varken bana bunun karşılığında 1 Lot rüçhan hakkı verildi. Bunun da sermaye arttırım oranında, bedelli zamanı geldiğinde dönüşeceği ana hisse lotuna dönüşecek kat sayı ile kendi içinde saklı kalan bir değeri var tabi.

Somut bir örnekle izah gerekirse, KENT hissesinde bedelli kararı mevcut ortaklar için (hisse sahipleri) lot başına 1 lira olarak belirlendi.

Benim 1 lot KENT hissem varsa, bunun yanında portföyüme 1 lot KENT rüçhanı eklendi. Ve bu rüçhan hakkı 6,592 lota karşılık geldi (bedelli oranı bu).

Benim yapmam gereken, bedelli sermaye artışının gerçekleşeceği gün hesabımda bulunan her bir rüçhan hakkı karşılığında 6,592 TL bakiye bulundurmak. Bu meblağ karşılığında da 1 lot rüçhanım, 6,592 lot hisseye dönüşecek.

Bu arada rüçhan hakkı sahipleri de, ellerindeki rüçhanları ayrıca alış ve satışa konu edebiliyorlar. Tabi doğal fiyatlama olarak ana hissenin 6,592 katı fiyatına. Bu olması gereken. Gerçekte olan ise, ana hisselerin günlük tavan ve taban sınırı %10 olduğu için, taban ve ya tavan yapan ana hissenin rüçhanı (tavan ve taban yok burada), ertesi günü fiyatlayıp %20 leri aşan kapanışlara konu olabiliyor.

Gel gelelim bedelsiz bölünen bir başka başat bir hisse -belki de doğrusu bu- hala bizi zengin edecek zannediyorum :) Diğer taraftan bedelli bölünen örnekteki hisse, sahiplerini ihya etti.

KYTD (Kesinlikle Yatırım Tavsiyesi Değildir)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Ben yine anlamadım... 

Benim kabaca anladığım şu... 

Elimde 1000 lot 3,50 maliyetli avon var.. 

1000 de 1 liradan rüçhan verecekler. 

3,5+1= 4,5 

1000x3,5=3500

1000x1=1000

3500+1000=4500 

4500/2000=2,25 olacak ve işlem bitince açılış bu bedel ile olacak diye düşünüyorum.. 

Yorum bağlantısı
Selim Kaya
Mehmet Ozyurek yazdı:

1000 de 1 liradan rüçhan verecekler. 

Bölünme oranı kaç?

Yanlışım yoksa bu zamana kadar anladıklarımdan yola çıkarak,

oran x 1 lira x rüçhan lot adedi

kadar bakiye bulundurduğun takdirde, ilan edilen tarihte rüçhan lot sayısı x oran kadar lot eklenecek ana hisseye.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...