Erhan Doruk 15 Aralık 2020 Paylaş 15 Aralık 2020 Borsa çok iy iperformans gösteriyor, sanal paralar dövizle birlikte hareketli , Katar"dan gelen para ile ekonomi biraz sakinledi ve döviz biraz duruldu ancak yarın ne olacağı belli değil. Bu çerçevede alternatif yatırım araçlarını araştırmaya başladım. Özellikle bankaların yönettiği fonlara odaklandım, Benim çalıştığım Denizbank"ın fonlarında hem çeşit az hem de yıllık getirileri diğer bankalar ile aynı, Buradan fonları dönemsel performanslarına göre inceledim, Bir yılda %680 getiren fon bile var. https://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx İki fon özellikle dikkatimi çekti İŞ PORTFÖY BİST TEKNOLOJİ AĞIRLIKLI SINIRLAMALI ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) İŞ PORTFÖY ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KARMA FON burada da son 1 yılda diğer yatırım araçlarına göre performansı görülüyor. Elektrikli araç piyasasının önü açık diye düşünüyorum. https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IPJ Sonuç olarak borsada al-sat, komisyon öde, ekonomi çatırdasın , yurtdışı yaptırım uygulasın, yok döviz arttı, yok altın patladı derdiyle uğraşmaktan harbi sıkıldım Uzun vadede bunları denemeye karar verdim. Yatırım tavsiyesi değildir. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Aralık 2020 Paylaş 15 Aralık 2020 Erhan Doruk yazdı: Sonuç olarak borsada al-sat, komisyon öde, ekonomi çatırdasın , yurtdışı yaptırım uygulasın, yok döviz arttı, yok altın patladı derdiyle uğraşmaktan harbi sıkıldım Uzun vadede bunları denemeye karar verdim. bu fonlarda satış sonrası bekleme, komisyon yok mu? Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 15 Aralık 2020 Paylaş 15 Aralık 2020 Bankalarla çalışınca mesele şu. Bankanın kazancı senin kaybın. Adam ister mi sen kazanasın? 2 Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 15 Aralık 2020 Paylaş 15 Aralık 2020 Çağlar Bayur yazdı: bu fonlarda satış sonrası bekleme, komisyon yok mu? Borsaya endeskli olduğundan bekleme süresi var alışta T+1 satışta T+3 Yıllık %2 banka işletme komisyonu var. sanırım birde stopaj var devlete verilen. bunu satarken veriyorsun. Mehmet Göktürk yazdı: Bankalarla çalışınca mesele şu. Bankanın kazancı senin kaybın. Adam ister mi sen kazanasın? Mantık şu, Banka diyor ki, ben böyle bir fon açtım , katılmak isteyen para koysun. Kar ettiği zaman kendi daha çok kazanıyor, zarar edince de herkese bunu bölüştürüyor. B tipi likit fon hem banka mevduatı oranının bir tık altında getirir. O da granti faize bağlı. A tipi ve borsa endeksli olunca yüksek riskli oluyor. Bankalar o kadar çok al sat yapıyor ki, yılda bu fona %85 getiri verdiğinde kendi bunu kat ve kat fazlasını kazanmış oluyor. Riske de ortaksın kazanca da. Senin paranı kullanmış oluyor. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Aralık 2020 Paylaş 15 Aralık 2020 muhtelif fonların iç dağılımlarını tek tek hesaplayınca anlamsız getiri kaybı tespit etmiştim. Şikayet ile 3 ay uğraştım, sonuç: hiçbir yere şikayet kabul olmuyor. (BİST için) cevap bile gelmedi hatta dağılım yüzdelerinin bir kısmı sitelerde açıklama bölümünde yazmaz, onları bilanço dan bulmuştum , ona rağmen hala gizli içerik vardı, onlara ulaşamamıştım. Yorum bağlantısı
Cihaner Öztürk 15 Aralık 2020 Paylaş 15 Aralık 2020 Bizim parayla kar ortak, zarar senin sistemi. Her durumda onlar kazanıyor. Zarara da ortak bir fon varmı merak ettim.:)) Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 15 Aralık 2020 Paylaş 15 Aralık 2020 Cihaner Öztürk yazdı: Zarara da ortak bir fon varmı merak ettim.:)) her fon zarara da ortaktır. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 15 Aralık 2020 Paylaş 15 Aralık 2020 Adamların tahmin algoritması var senin verdiğin emir zarar olasılığı yüksekse işlemi açığa yapıyor, düşükse gerçek yapıyor. Sen zarar edince o zararı kendine kar yazıyor. 1 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Altının 100 yıllık grafiğine bakınca ons fiyatının 1980’de 900 dolara çıktığı, sonra dibi gördüğü, tekrar 900 doları görmesinin 30 yıl sürdüğünü görürüz. Tabi burada dolar ve alım gücü grafiklerine de bakmak lazım ama çok önemli değil. altın yatırım aracı mıdır? Yatırım, para kazanmaktır. Altın yatırım aracı değildir. Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 9 Haziran Paylaş 9 Haziran 1 kg altın her dönem iyi bir araba almıştır 1940 senesinden beri, oyun büyük yeğen Tansu Kalafatoğlu yazdı: altın yatırım aracı mıdır? 5 millyon tl yi hangi şekilde taşımak isterdin? şimdi onu 100le çarp,universal olarak jangisi makul? mesela 500 milyon tl değerinde kredin çıkmış alıp gidicen rüzgarın estiği yere? Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Çağlar Bayur yazdı: 1 kg altın her dönem iyi bir araba almıştır ama 50 sene altında kalan para e klasa geçemez. Hani yatırım Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 9 Haziran Paylaş 9 Haziran %3 Luk düşüş panik mi yaptırdı @Tansu Kalafatoğlu nerden aklına düştü pazar pazar 1 Yorum bağlantısı
Koray Demir 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Tansu Kalafatoğlu yazdı: ama 50 sene altında kalan para e klasa geçemez. Hani yatırım Nereye yatıralım? Arsa borsa? Yorum bağlantısı
Ali Gök 9 Haziran Paylaş 9 Haziran En iyi uzun vadeli yatırım bu ülkeden gitmek Uzun vadede kar ettirir 3 Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Mustafa Tüfekçi yazdı: %3 Luk düşüş panik mi yaptırdı @Tansu Kalafatoğlu nerden aklına düştü pazar pazar Hafta sonu puromu alıp, hawai şortumu giyip klasik Mercedes haberleriyle birlikte economy ajanslarına bakarak geçiriyorum. 1 Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Ali Gök yazdı: En iyi uzun vadeli yatırım bu ülkeden gitmek Gidilecek yerde çok önemli, gittiğin yerde muhtemelen Türkiyede ki göçmenler kadar değerimiz olmayacak. Yorum bağlantısı
Ali Gülmez 9 Haziran Paylaş 9 Haziran bist 30 da bulunan şirketlere temettü yatırımı yapmak 15 yılda kesin zenginsin çalışmadan her ay rahat geçinecek şekilde gelirin olabiliyor Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Ali Gülmez yazdı: bist 30 da bulunan şirketlere temettü yatırımı yapmak 15 yılda kesin zenginsin çalışmadan her ay rahat geçinecek şekilde gelirin olabiliyor Koç %3 temettü vermiş bu sene peki gidelim 2014’e koç hissesi 10 lira. Bugün 210 lira. Her sene %3 temettü verirse 24 kat koymuş. ekmek 12,5 kat artmış. Gram altın 28 kat artmış Ons altın dolar olarak 1,75 kat artmış dolar 15 kat artmış İstanbulda ev fiyatları 15-20 kat arttı. Bu arada gram altın kazandı ama 2014’te ons çok düşüktü. O yüzden kazandırdı. Yorum bağlantısı
Ali Gülmez 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Tansu Kalafatoğlu yazdı: Koç %3 temettü vermiş bu sene peki gidelim 2014’e koç hissesi 10 lira. Bugün 210 lira. Her sene %3 temettü verirse 24 kat koymuş. ekmek 12,5 kat artmış. Gram altın 28 kat artmış Ons altın dolar olarak 1,75 kat artmış dolar 15 kat artmış İstanbulda ev fiyatları 15-20 kat arttı. Bu arada gram altın kazandı ama 2014’te ons çok düşüktü. O yüzden kazandırdı. 5 yıllık temmettü getirisi altından daha fazla Yorum bağlantısı
Erhan Doruk 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Şu an bes+devlet katkısı+bist e endeksli fon en mantıklısı görünüyor. Ytd Yorum bağlantısı
Ali Gülmez 9 Haziran Paylaş 9 Haziran (düzenlendi) 19 yıllık temettü getirisini yazıyorum altın ve dolara göre firmaların 2006 dan beri her yıl o senenin asgari ücretinin 3 katı kadar bir ücreti yatırım yapmanız lazım borsada ise yıllık temettüler ile tekrardan hisse almanız gerekiyor bunun sonucunda 19 sene boyunca yatırım yaptığınızda paranız Bu bilgileri her yerde bulamazsınız Altın olsa idi 1.3 milyon Dolar olsa idi 656 bin tl Tüpraş 2.5 milyon Ford 4.5 milyon Türk Traktör 7.3 milyon şişe cam 1.45 milyon Tofaş 2.98 milyon doğuş 6 milyon iş yatırım 10.8 milyon(iş yatırım 17 yılda bu kadar getirmiş çok iyi hisse) 9 Haziran tarihinde Ali Gülmez tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Tansu Kalafatoğlu yazdı: ama 50 sene altında kalan para e klasa geçemez. Hani yatırım altını satanın alım gücüne bakacan topraktan çıkaran Tansu Kalafatoğlu yazdı: peki gidelim 2014’e koç hissesi 10 lira. Bugün 210 lira. Her sene %3 temettü verirse 24 kat koymuş. o öyle hesaplanmaz, 2014 ten buraya çektim, tl bazında 43 kat getirmiş sermaye artırımı da oldu çıtır Yorum bağlantısı
Ali Gülmez 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Erhan Doruk yazdı: Şu an bes+devlet katkısı+bist e endeksli fon en mantıklısı görünüyor. Ytd ben bireysel emeklilik yaptım fonları kendisi seçti fon dağılımı aşağıdaki gibi %30 Allianz altın (1 yılda %68 kazandırmış) %20 Allianz ikinci değişken (1 yılda %78) %15 Allianz karma (1 yılda %88) %15 Allianz değişken (1 yılda %56) %10 Allianz koç iştirak (1 yılda %106) %10 Allianz hisse senedi (1 yılda %134) Yorum bağlantısı
Ali Gülmez 9 Haziran Paylaş 9 Haziran Ali Gülmez yazdı: ben bireysel emeklilik yaptım fonları kendisi seçti fon dağılımı aşağıdaki gibi %30 Allianz altın (1 yılda %68 kazandırmış) %20 Allianz ikinci değişken (1 yılda %78) %15 Allianz karma (1 yılda %88) %15 Allianz değişken (1 yılda %56) %10 Allianz koç iştirak (1 yılda %106) %10 Allianz hisse senedi (1 yılda %134) buna bakarak tekrardan güncelledim 6 tane fon seçmek zorundasınız %56 kazandıran hissenin oranını 15 den 1 e düşürdüm diğerleri yükselttim yılda 12 kere fon değişimi yapabiliyorsunuz 1 Yorum bağlantısı
Ahmet Hasan Şendağ 10 Haziran Paylaş 10 Haziran Ali Cihangiroğlu yazdı: birazda daha ileri görüşlü ve kötümser düşünelim, gerçi düşünmeye gerek yok zaten bunlar olacak, ortalık karıştığında herşey biter... savaş yada genel batış ve kaos durumunda zaten geçerli ve değerli olacak 2 şey var, gıda ve silah o aşamaya daha zaman var... şuanki batık ekonomide ise sadece banka faizi fon falan işe yarar gibi, arsa falan geçiniz, gidişat kötü ve ekonomiler gümlediğinde herşeyin değeri sıfır olur, uzun vade yatırıma girmeyin zira o kadar zaman yok.. kalan değerli şey sadece hayatınız o yüzden fazla kasmayın günü kurtaracak tedbirlerle idare edin, başka çare zaten yok, bes yaptırmak falan bunlarda boş iş, para değersiz olduğunda BES yenmez, bu arada altına zaten hiç güvenmeyinde dolarada fazla güvenmeyin, abd sıkıştığında bir gecede siler atar başka paraya geçer paranız pul olur.... gidişat kötü millet, dünya çapında kötü, sanırım sonumuz Mad Max filmindeki gibi olacak kendinizi ve ailenizi korumayı öğrenin esas, para falan boş işler, anca kısa vadede para şimdilik işe yarar... unutmadan, ya küresel ekonomide sorun çıkacak yada ondan önce dünya canımıza okuyacak, ne yapacağımızı düşünmeye başlayalım, para altın gibi anlamasız şeyler işe yaramayacak, o ortama hazırlanın esas Felaket tellanından kehanetler izlediniz, şaka gibi gelmesin olduğunda görürsünüz Ali bey ve Özgür Demirtaş’ın dediklerinin tam tersini yaparak çok kazanmak mümkün 😀😀😀 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts