Mustafa Arıkan 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 (düzenlendi) İş yerinde kullandığımız, pilleri bozuldukça bir kenara attığımız 3-4 tane şarjlı tornavida ve 1-2 tane şarjlı matkap vardı. Evde ufak tefek işlerde lazım oldukları için tekrar hayata döndürdüm hepsini de. Elimde 2 tane bozuk laptop bataryası vardı. Her ikisini de parçaladım. İçlerinden 18650 Lityum piller çıkıyor. Ayrıca yine içinde 3S BMS modülleri de bozuk değil ise kullanılabilir durumda oluyor. Söktüğüm bataryalardan birinin içindeki tüm piller bozuk çıktı. Diğerinde ise hepsi sağlam Hepsine kapasite ölçümleri yapıp üzerlerine değerlerini not ettim. Laptop bataryalarının içinden çıkan BMS modülü yüksek akım çekmeye izin vermediğinden, netten yeniden 20A 3S BMS modülü aldım. Bunları matkap pilleri için kullandım. Ayrıca yine tornavidalar için mikro USB girişli lityum pil şarj devresi aldım. İlk video şarjlı tornavidanın dönüşümü. Diğer video ise şarjlı matkabın dönüşümüne ait. Videoda ilk önce laptop bataryasından çıkan BMS modülü kullanmıştım ama dediğim gibi belirli bir seviye sonrası akımı kestiği için işimi görmedi. Matkabı elimle tutup hafif zorladığımda hemen korumaya geçip duruyordu. Netten yukarıdaki 3S BMS modülleri aldım sorun çözüldü. 3 Kasım 2019 tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi 16 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 Balans kartı yerine her pil için 4.1 volt 5 watt zener diod iş görür düşük maliyet için 👍 5 Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan 3 Kasım 2019 Yazar Paylaş 3 Kasım 2019 (düzenlendi) Servet Aydın yazdı: Balans kartı yerine her pil için 4.1 volt 5 watt zener diod iş görür düşük maliyet için 👍 Aynen abi o şekilde neredeyse 0 maliyetle halledilir. Ya da 5V uygulayıp bir diyot ile de halledilebilir. 3 Kasım 2019 tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 patlamasız video da yapılabiliyormuş demek 1 Yorum bağlantısı
Metin Akbal 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 Çağlar Bayur yazdı: patlamasız video da yapılabiliyormuş demek Iste herkes ustayim diye geziyor Eline saglik Mustafa. Bizim sarjli supurgeye pil almistim lehim tutmayinca kaldi oyle. Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 Kart 20 A e kadar izin verecek artık anladığım, peki motor ne kadar çekiyor? O piller kaç ampere kadar verebiliyor? Elinize sağlık. Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 Eline sağlık, yakında geri dönüşüm vergisi alınacak senin yüzünden 1 2 Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan 3 Kasım 2019 Yazar Paylaş 3 Kasım 2019 Ahmet İhsan Akşen yazdı: Kart 20 A e kadar izin verecek artık anladığım, peki motor ne kadar çekiyor? O piller kaç ampere kadar verebiliyor? Elinize sağlık. O konuda sorun yok. Motor 150mA civarı. Zorlanınca bu değer artar tabi. Piller 1-2A çok rahat verir. Selçuk Bakış yazdı: Eline sağlık, yakında geri dönüşüm vergisi alınacak senin yüzünden Vergiden önce son çıkış Metin Akbal yazdı: Iste herkes ustayim diye geziyor Eline saglik Mustafa. Bizim sarjli supurgeye pil almistim lehim tutmayinca kaldi oyle. Lehim yapacağın yüzeyi biraz kazırsan sorun olmaz hocam. Pürüzsüz yüzeye zor tutar. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 Eline sağlık, yakında geri dönüşüm vergisi alınacak senin yüzünden:crazy:Sus. Akıllarına getirme. Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 Mehmet Ozyurek yazdı: Sus. Akıllarına getirme. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 Mustafa Arıkan yazdı: Aynen abi o şekilde neredeyse 0 maliyetle halledilir. Ya da 5V uygulayıp bir diyot ile de halledilebilir. Seri kombinasyon için zener. 5volt giriş için tek batarya için, evet diod. Çağlar Bayur yazdı: patlamasız video da yapılabiliyormuş demek Bende yaparım patlaması olmayan vidyo. Ama patlaması olmayan video çekecekken patlama oldu. Onu anlamadım işte Ahmet İhsan Akşen yazdı: Kart 20 A e kadar izin verecek artık anladığım, peki motor ne kadar çekiyor? O piller kaç ampere kadar verebiliyor? Elinize sağlık. 3000ma pil, 70 derece de dahi 25 30 amper verebiliyor anlık. Şarjlı makkap tam yükte 10 amperi geçiyor. Bu tip kart kullanırken yüke göre seçilir ise hem pilin ömrü hemde yükün ömrü uzun oluyor. Ayrıca bu kartların bazıları düşük ve yüksek voltaj sınırlama da yapıyor ki pilin ömrüne ömür katıyor. 1 Yorum bağlantısı
Mehmet Cihat 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 li-ion pillerde türkçe karşılığını tam bilmediğim için yabancı dil yazacağım maksimum discharge current denilen bir olay var bazılarında 1c diye geçiyor bazılarında fazla oluyor. mesela elektronik sigara için satılan sanırım sony markaydı yüksek amper verebilen piller var. fakat laptop içerisinden çıkanlar anlık yüksek akım çekilmesine pek müsait değiller. motorlar yüke bindiğinde sorun teşkil edebilir. bende bit pazarından aldığım şarjlı tornavidaya aynı değişimi yapacaktım fakat çok araştırdım ve vazgeçtim artık 12v adaptörle kullanılıyor 😀 2 Yorum bağlantısı
Servet Aydın 3 Kasım 2019 Paylaş 3 Kasım 2019 Discharge current pilin en yüksek deşarj akımı. 1 Yorum bağlantısı
İnan Çınar 4 Kasım 2019 Paylaş 4 Kasım 2019 Mustafa bu tornavida için lityum sarj ünitesine benzer bir devre powerbankların içinde de var sanırım. Eğer öyleyse elimde o devreden bolca var. Ayrıca 18650 bolca pil ve pili bitik bir tornavida var. Yorum bağlantısı
Servet Aydın 4 Kasım 2019 Paylaş 4 Kasım 2019 Powerbank içindeki devre voltajı invert ediyor sadece 1 1 Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray 4 Kasım 2019 Paylaş 4 Kasım 2019 (düzenlendi) aynını ben de yaptım bir bosch matkaba. aynı boardı kullanmıştım. tek fark doğrudan 12 volt girişine soket imal edip oradan adaptör ile şarj ediyoruz. sony vct5 kullanmıştım pil için. 4 Kasım 2019 tarihinde Dogan Arsiray tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan 4 Kasım 2019 Yazar Paylaş 4 Kasım 2019 (düzenlendi) İnan Çınar yazdı: Mustafa bu tornavida için lityum sarj ünitesine benzer bir devre powerbankların içinde de var sanırım. Eğer öyleyse elimde o devreden bolca var. Ayrıca 18650 bolca pil ve pili bitik bir tornavida var. Powerbank devrelerinin tek farkı 5V çıkışa sahip olması. Onun dışında kullandığım modülden farkı yok. Şarjlı tornavida için kullanılabilir. Mehmet Cihat yazdı: li-ion pillerde türkçe karşılığını tam bilmediğim için yabancı dil yazacağım maksimum discharge current denilen bir olay var bazılarında 1c diye geçiyor bazılarında fazla oluyor. mesela elektronik sigara için satılan sanırım sony markaydı yüksek amper verebilen piller var. fakat laptop içerisinden çıkanlar anlık yüksek akım çekilmesine pek müsait değiller. motorlar yüke bindiğinde sorun teşkil edebilir. bende bit pazarından aldığım şarjlı tornavidaya aynı değişimi yapacaktım fakat çok araştırdım ve vazgeçtim artık 12v adaptörle kullanılıyor 😀 Bahsettiğiniz maksimum deşarj akımı pillerin teknik dökümanından bakılabilir. Uygun olup olmadığına o şekilde karar verebilirsiniz. Paralel bağlı pil sayısını artırmak mümkünse, çekilecek akımı paralel bağlı pil sayısınca artırmak mümkün. Hem de kapasite yükselecektir. Ben şu an 3 seri kullandım ancak 2’şerli paralel 3 grup yapılabilir. 4 Kasım 2019 tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi 1 Yorum bağlantısı
Recommended Posts