İçeriğe Yönlendir

Trafik Işığı Sağında Anayol Tabelası Anlamı

Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek
Mehmet Göktürk yazdı:

wikipedia açılmış:  

https://en.wikipedia.org/wiki/Turn_on_red

Yok açılmadı, senin Vpn mi açık ?

Mehmet Göktürk yazdı:

Trafik lambası sağındaki bağlanmış ANAYOL işareti KIRMIZI YANARKEN SAĞA DÖNEBİLİRSİNİZ, KIRMIZI ANAYOLA HİTAP ETMEKTEDİR anlamına geliyor tahmin ediyorum.

Yok Hocam.. 

O levha ışık çalışmazken hüküm ifade eder.. 

Polis varsa.. her halukarda polise uyacağız. Poliçe yoksa ışığa uyacağız. Işık çalışmıyorsa, levhalara uyacağız.  

Öncelik ve önem sırası şöyledir. :

1- Görevli memur

2- Trafik ışığı

3- Trafik işaret levhaları  

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Yazılı ise yanlış. O şeridin devamında yol mevcut mu mevcut...

Öyle sıralamada bazı şeyler aynı anda hepsi birbirini tamamlar

Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Mehmet Göktürk yazdı:

istanbul gibi yerlerde mümkünü yok. iki şerit ileri akıyor arada bir sağa dönen oluyor. Sizin mantıkla o şeridin teke inmesi lazım. Dolayısı ile kritik yerde ayrı tabela ya da yere yazılır.

Siz biliyorsunuz ama ben google diye okuyucular için yazdım. bence her ikisi de sarı. fotoda belki sarı çıkmış olabilir. 

ilk satır emmiye idi.

Sizin de dediğiniz gibi burada mümkün değil, ben burada Servet Bey'in kaldığı duruma maruz(korna+el kol) kaldığım için direk sol şeride geçmeye çalışıyorum. Yazdıklarım saygısızlık gibi algılandıysa, kusura bakmayın öyle bir niyetim hiç bir zaman olmaz. Saygılar.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Mehmet Göktürk yazdı:

Amerikada NO TURN ON RED yazar çünkü normalde bazı eyaletlerde serbesttir. BAzı eyaletlerde ise YIELD PEDESTRIANS der dönerken yaya önceliklidir. Bizdeki durum keşmekeş. Adam sağa dönmeden bekliyor ana yola kırmızı diye. 

Sağa dönüşün serbest olduğu açıkça yazmıyorsa, veya fasılalı kırmızı fasılalı sarı yada fasılalı yeşil ile bildirilmemişse, bulunduğun veya döneceğin yolun hükmünün bir önemi yoktur.. 

Polis ve ışığa uymak zorundasın.. 

Servet Aydın yazdı:

sağa dönüş kırmızı yanıp sönüyor, ileri gidiş kırmızı.

Böyle bir yolda kaza yapmıştın hatırladın mı.. şimdi geldi aklıma :)

Solunda tır mı ne vardı ?

Servet Aydın yazdı:

Karşının geçişi kırmızı ile durdurulduğu an veya direk geçiş yeşil olunca muhatap aldığım Işık yanıp sönüyor. 

Bu yolda yerde şerit kullanım işaretleri var mı ?

Yoksa olması gerekir. 

Yoksa, tepe levhası olması gerekir. Yani şerit seçimi ile ilgili illaki levha olmalı.. Yoksa işaretleme eksikliği var. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Sinan Akgöl yazdı:

SVx5OW.jpgRTB2zO.jpg

Sayın Mehmet Hocam, ışık kırmızı yer bostancı lunaparktan D100 otoyoluna bağlanan yol. Yerdeki okun google oku olduğunun farkındayım aklımda kalan bir ışık olduğu için örnek olarak printscreen yaptım mapsten. İkinci olanda sarı olan bir trafik ışığı. Aradaki farkı algılamak için. 

Bu yolda sağ kırmızı ise ve sen sağa döneceksen sinyali verip duracaksın. arkadaki yırtınsa da yapacak bir şey yok. 

Sinan Akgöl yazdı:

RATMxI.jpg

Bunun gibi ?

Buradaki sağ kırmızı fasılalı mı, sabit mi ?

Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl

Abi birinci görselde fasılalı sarı yanıyor, o yüzden kimse bekleme yapmadan dönüş yapıyor akan trafik gibi, Ancak ikinci görselde ki kırmızı olan yanıp sönüyor, ben sağa dönecek isem dur kalk hızında sola bakarak C-max gibi dönüyorum, dönmeyecek isem direk sola geçip Fluence gibi yapıyorum.

Mehmet Ozyurek yazdı:

Bu yolda sağ kırmızı ise ve sen sağa döneceksen sinyali verip duracaksın. arkadaki yırtınsa da yapacak bir şey yok. 

Buradaki sağ kırmızı fasılalı mı, sabit mi ?

Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz

insanların cok oldugu yani ankara'da kızılay veya ulus gibi yerlerde sağa döndügün an yayaya yesil yanıyor sana kırmızı yanıyorsa sende geciyorsan direk yazıyorlar cezayı pusuya düşer gibi :) buna aldırış etmeyeen cok sürücü var.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Sinan Akgöl yazdı:

Abi birinci görselde fasılalı sarı yanıyor, o yüzden kimse bekleme yapmadan dönüş yapıyor akan trafik gibi, Ancak ikinci görselde ki kırmızı olan yanıp sönüyor, ben sağa dönecek isem dur kalk hızında sola bakarak C-max gibi dönüyorum, dönmeyecek isem direk sola geçip Fluence gibi yapıyorum.

Doğru yapıyorsun.. 

Sarı, kontrollü geç.. Kırmızı dur kontrol et yol boş ise geç..  

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Selim Kaya

dLNAaX.png

Şimdi... Bu kavşak Çanakkale 'de. Yolun devamı iskeleye iniyor ve yakın zamana kadar gemi kuyruğu oluyordu. Çanakkale 'nin yerlisi, yani sağa dönüşün serbest olduğunu bilen biri aşağıdaki resimde görüldüğü gibi sağdan devam ediyor. Kullanım amacı ile şehirler arası yol kategorisinde olan bu güzergahta düz devam etmek isteyen, bilmeyen biri sağda yeşil yanmasını bekliyor. Biraz araştırdığımda aslında sağa dönüş için yanan sarı ikaz lambasının aslında sağa dönecekler için tabiri yerindeyse bir lütuf olduğu. Yani, her iki şerit düz devam edecekler için öncelikli. Düz devam edecekler için kırmızı yanıyor ve sağ şeritte en öndeki araba düz devam edecekse arkadaki araçlar beklemek zorundaymış.

Ayrıca bu kavşak örneğinde sadece bu istikamette sağa dönüş için sarı yanıp sönen lamba var. Diğer köşelerde yok ve diğer köşelerde sağa dönmek isteyenlerde bekliyor.

00poaB.png

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mehmet Ozyurek yazdı:

Evet benim hatırladığım kaza

Suçlusun bu kazada.. 

Sonuç ne çıkmıştı ?

Değilim. Sağdan çıkanlara bak, onlara yeşil yanıyor ve yola çıkıyorlar. O anda bana çarpan araç karşıdan gelip kırmızı olmasına rağmen hamle yapıyor. Karşıya verildi kusur 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Değilim. Sağdan çıkanlara bak, onlara yeşil yanıyor ve yola çıkıyorlar. O anda bana çarpan araç karşıdan gelip kırmızı olmasına rağmen hamle yapıyor. Karşıya verildi kusur 

Hatırladım. Ona kırmızı olduğunu düşünmemiştim.
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)

Bunu ünideyken ulaştırma anabilim dalından pforla tartışmıştık zamanında. 

Sağa dönüş kırmızı-sarı-yeşil yanıp sönen lamba varsa eğer, düz gidecek araç o şeride girip düz yolun sinyalizasyonu baz alarak durabilir. 

Şayet sağa dönüşte kesin sinyalizasyon varsa yani süreki yanan yeşil, kırmızı varsa eğer, o şerit sağa dönecekler için ayrılmıştır. İleri gidecek araç, sağa yeşil yanıyorken, eğer düz devam’a kırmızı yanıyor diye duruyorsa hatalıdır. 

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Cerci
(düzenlendi)
Servet Aydın yazdı:

servet abi c3 kirmizida gectigi icin suc karsida ama c3 kirmizida gecmeseydi o tir durmaz seni altina alir ve 100 de 100 sen hatali duruma duserdin 

tir donus yaptigi icin aynadan seni gormuyor c3 e carpmamak icin duruyor

tarihinde Mustafa Cerci tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Şahsi yorumum sağa dönüşlerde sarı ve kırmızı ışık fasılalı yanıyorsa o yolu kapatmak mecburiyet olmadıkça doğru olmaz ve bende korna yaparım.

Yorum bağlantısı
Muhittin Kaplan

Yanıp sönüyorsa, doneceksem dikattli dönerim.

Yanıp sönüyorsa, düz gideceksem digeri izin verene kadar beklerim.

Kavga çıkmasın diye mümkünse hafif sola çıkar dönecekler yol veririm.

Eskişehirde bu iş biraz ters işliyor. Sağdan giderseniz genelde hızlı gidiyorsunuz.

Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Servet Aydın yazdı:

Karşı araç belli ki ya kırmızıda ya da kırmızı yanmadan son anda geçti. Ama gerçekte kazaya sebep olan sağda yolcu indiren sedan. O olmasaydı tır dönecekti. Tır dönseydi senin görüş alanın açılacaktı. 

Sen burada tedbir amaçlı tırın önüne çıkmadan temkinli çıkabilirdin sadece. Ve sağa dönüş şeridini biraz terkedip sol şeritte çıkmayabilirdin. 

Türkiye yollarında kural bilmezliğin sonucunda olmuş maalesef. Sağdaki yolcu indiren ve kırmızıda geçen önüne fırlayan suçlu bence

Mustafa Cerci yazdı:

servet abi c3 kirmizida gectigi icin suc karsida ama c3 kirmizida gecmeseydi o tir durmaz seni altina alir ve 100 de 100 sen hatali duruma duserdin 

Servet abi tırın dönemeyeceğini anlayınca araya girmiş sanırım

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mustafa Cerci yazdı:

Neden geçtiğim hususu aşağıda 😊

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

Servet abi tırın dönemeyeceğini anlayınca araya girmiş sanırım

Sana direksiyonumu teslim edebilirim gözüm kapalı 👍

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
Servet Aydın yazdı:

Neden geçtiğim hususu aşağıda 😊

Sana direksiyonumu teslim edebilirim gözüm kapalı 👍

😘

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Selçuk Bakış yazdı:

Şahsi yorumum sağa dönüşlerde sarı ve kırmızı ışık fasılalı yanıyorsa o yolu kapatmak mecburiyet olmadıkça doğru olmaz ve bende korna yaparım.

Yanlış işte malesef

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)
Servet Aydın yazdı:

Onu biliyorum. Bana kırmızı lazım. Sağa fasıla var ama ileri olan sabit, sabit olan sol direkte, sağ direk yanıp sönüyor. Sağda bekliyorum ve ileri gideceğim. Arkamdan gelip sağa dönmek isteyenin tepeme çıkma hakkı varmı yokmu 

arkandaki bekleyecek, o işin doğrusu sağa donulecek yol ayrı bir yol olarak ayrılmıştır, bizim Edremit' te böyle, düz gidenlere 3 şeritli yol var, sağa dönecek olanlara sağa ayrı bir kol ayrılıyor, orada kırmızı yanıp sönüyor, durup soldan gelen yoksa geçiyorsun, o yola giren sadece sağa dönebilir düz gidemez, giderse ihtimaller; refüje girer- biçilir ölür- hasar alır sağ çıkar gelir gebertirim- dayak yer kısaca her türlü duman olur :D

şuna benzer olmalı

gaziantep-grant-kavsagi-b.jpg

tarihinde Ali Cihangiroğlu tarafından düzenlendi
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış
Yanlış işte malesef
Yoluna göre değişir, burada sağa dönüşler için ayrı bir bölüm olur. Buraya göre doğru yapıyorum.
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Analiz edici bakış ile bakmanız gerekir arkadaşlar. Defalarca söyledim yine tekrar edeyim:

1- Yanıp sönen sağa okun varlığı o şeride girenlere dönme hakkı verir, zorunluluğu vermez

2- sağa ayrı bölümlü 3lü ışık varsa dönmek zorundadır 

3- Bu tür zorunluluklar ya tabela ile ve mutlaka da yere çizerek yapılır. Ya da ikisi beraber yapılır. Ancak yerdeki işaret önce mutlaka var olmalıdır.

Başka bir düşünecek şey yoktur. yanıp sönen ışıkta düz gitmeyi bekleyene korna çalmayın. Ama yol boşsa da solda kalarak olası döneceklere yol açın. Aynı şekilde sola yanıp sonen dönüşlerde de sağda kalmak, trafik sistemimiz çorba olduğu için nezaketen iyidir. Normalde bunlar yere çizilen çizgilerle yapılır. Ancak biz İBB yazıyoruz, hoşgeldiniz yazıyoruz, EDS yazıyoruz vs.

nzd8dz-b88589142z.120151214124457000gbod

NOT: yanıp sönen ışığın arkasında korna çalınmaz, ama uyarı amacıyla yürü sağa dön serbest anlamında korna çalılnabilir.

yine de korna olumsuz anlaşılıyor, bu durumlarda kısa dit yapmakta fayda var.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...