İçeriğe Yönlendir

Trafik Işığı Sağında Anayol Tabelası Anlamı

Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Mehmet Göktürk

Merhaba

Bizim trafik idaresi vatandaşın sembolleri çok iyi algılayacağını, ya da zaten yaparsa yapsın uymayacağını planladığı için bazı şeyleri malesef doğru yapamıyor.

Trafik lambası sağındaki bağlanmış ANAYOL işareti KIRMIZI YANARKEN SAĞA DÖNEBİLİRSİNİZ, KIRMIZI ANAYOLA HİTAP ETMEKTEDİR anlamına geliyor tahmin ediyorum. Bu konuda bilgi belge bulursanız burada paylaşabilir misiniz? Amerikada NO TURN ON RED yazar çünkü normalde bazı eyaletlerde serbesttir. BAzı eyaletlerde ise YIELD PEDESTRIANS der dönerken yaya önceliklidir. Bizdeki durum keşmekeş. Adam sağa dönmeden bekliyor ana yola kırmızı diye. 

Memur arkadaşlar varsa buna aydınlatma getirebilir mi?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Bende sorayım, sağa dönüş kırmızı yanıp sönüyor, ileri gidiş kırmızı. Sağda bekliyorum ve ileri gideceğim. arkamdaki yıkıyor yürüsene diye. Kendisi sağa dönecek. Normalde solda çok araç olmaz ise zaten o hattı kapamam.

anladığım, direk gidecek isen bekle, yok sağa dönecek isen geçiş üstünlüğüne riayet ederek yürü. Bununla ilgili açıklama bulamadım

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Servet Aydın yazdı:

Bende sorayım, sağa dönüş kırmızı yanıp sönüyor, ileri gidiş kırmızı. Sağda bekliyorum ve ileri gideceğim. arkamdaki yıkıyor yürüsene diye. Kendisi sağa dönecek. Normalde solda çok araç olmaz ise zaten o hattı kapamam.

anladığım, direk gidecek isen bekle, yok sağa dönecek isen geçiş üstünlüğüne riayet ederek yürü. Bununla ilgili açıklama bulamadım

Dediğiniz gibi sağa yeşil yanıp sönüyor ise zaten dönüş yapılacak yönde geçiş üstünlüğü şerit müsaitliği ayarlanarak size ait olup dönüş yapabiliyorsunuz, kırmızı ise dikkatli ve geçiş üstünlüğüne dikkat edilerek dönüş yapılıyor diye biliyorum.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Dikkat her zaman gerekir. Yeşil yanıp sönerse geçebilirsin ve yayaya yol ver. kırmızı yanıp sönüyorsa DUR bak sonra yürü dönebilirsin anlamına gelir. Bizim Türk şöförü DUR işaretini bilmediği ve "ağır geç" anladığı için uygulamada sizin gibi hatalı yorumlar çıkabiliyor.

Otoban adları nedense 0.2,  0.5 gibi akılda kalıcı olmayan ve de görülmesi mümkün olmayan bir Turuncu ile yazılıyor. Komuşumuz suriyede bile yol adları

M35, A32 gibi tanımlanmış.  D100, E80 gibi genel standartlar var iken 0.2 diye yol tabelası koyup bunu da açık seçik kullanmamak çok yanlış.

keza çıkış kavşaklarında K.14 diye yazıyorlar ama görünür değil. Diğer tabelalarda da   BOLU 23km K17 diye yazılmadığı için sürücü bunu kullanamıyor. Yabancılar bu işi doğru yapıyor biz süs...

Tabelalar hep bilene....

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Sinan Akgöl yazdı:

Dediğiniz gibi sağa yeşil yanıp sönüyor ise zaten dönüş yapılacak yönde geçiş üstünlüğü şerit müsaitliği ayarlanarak size ait olup dönüş yapabiliyorsunuz, kırmızı ise dikkatli ve geçiş üstünlüğüne dikkat edilerek dönüş yapılıyor diye biliyorum.

Işık kırmızı. Yeşil değil. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Yol tarif ediyorsun misal. Adama 177 den çık diyorsun, 177 ye gelene kadar kafa rahat...saya saya gidiyor.. her çıkışta bura mıydı lo.. demiyor.

Servet Aydın yazdı:

Işık kırmızı. Yeşil değil. 

Yeşil olanlar da var.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
(düzenlendi)

Onu biliyorum. Bana kırmızı lazım. Sağa fasıla var ama ileri olan sabit, sabit olan sol direkte, sağ direk yanıp sönüyor. Sağda bekliyorum ve ileri gideceğim. Arkamdan gelip sağa dönmek isteyenin tepeme çıkma hakkı varmı yokmu 

tarihinde Servet Aydın tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Servet Aydın yazdı:

Onu biliyorum. Bana kırmızı lazım. Sağa fasıla var ama ileri olan sabit, sabit olan sol direkte, sağ direk yanıp sönüyor. Sağda bekliyorum ve ileri gideceğim. Arkamdan gelip sağa dönmek isteyenin tepeme çıkma hakkı varmı yokmu 

Hakkı yok. Normalde bu işi "yabancı" yere RIGHT LANE TURNS RIGHT diye yazarak çözer ve o şeride gidersen mecburen dönersin ilerden u dönüşü yapar artık eski yoluna dönersin. Amerikada çok başına gelir. Bizde ise yerdeki alanı malesef IBB yazmaya kullanarak insanları yerdeki işaretlere BAKMAZ hale getirdik.

bu işaret varsa orda duramazsın.. bizde kullanılmıyor.

images?q=tbn:ANd9GcTaRzkTcSgydBapya04P-S

Türkiye

image.png.7148a46ade77490a42ea15b632e47893.png

image.png

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl

Fasılalı Yanıp Sönen Kırmızı Işık: Mutlak duruş yapılmasını ve gidilecek yolun açık ve müsait olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir. Şeklinde imiş revize ediyorum yorumumu. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Sinan Akgöl yazdı:

Fasılalı Yanıp Sönen Kırmızı Işık: Mutlak duruş yapılmasını ve gidilecek yolun açık ve müsait olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir. Şeklinde imiş revize ediyorum yorumumu. 

Orası tamam. Direk gitmek isteyen soldaki ışığı baz almalı mantıken. De bunun bir kuralı yazısı olmalı var ise. Arkamdan korna çalanın gözüne sokmak için. Yok ise adam haklı diyip bende yeri gelirse sağa gidip yolu açmak zorunda kalmalıyım 

Yorum bağlantısı
Ersen Tapan
Servet Aydın yazdı:

Şöylede bir durum var. O yanıp sönenin yapılma amacı yolun tıkanmasını engellemek. İleri gidilecekse solda beklenmeli diye düşünüyorum. Kırmızı yada yeşil olmasının yöne etkisi olmamalı diye yorumluyorum. 

Kırmızı ve yeşil ayrımının olduğunu yeni öğrendim bu arada bilmiyordum. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Etkisi var. Durarak mı durmadan mı sadece ama.

O dediğiniz yere çizilen yazı ile. Viyana sözleşmesine uysak sorun yok ama işte herşey yarım.

Servet Aydın yazdı:

Orası tamam. Direk gitmek isteyen soldaki ışığı baz almalı mantıken. De bunun bir kuralı yazısı olmalı var ise. Arkamdan korna çalanın gözüne sokmak için. Yok ise adam haklı diyip bende yeri gelirse sağa gidip yolu açmak zorunda kalmalıyım 

Yere çizilir. Önemli kritik yerde ise ayrıca tabelaya da yazılır

Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Servet Aydın yazdı:

RATMxI.jpg

Bunun gibi ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Sarı bu, dikkatli geç durmana gerek yok. "Ağar ol".

Yerde ok yok görünen ok google oku.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Ersen Tapan yazdı:

Şöylede bir durum var. O yanıp sönenin yapılma amacı yolun tıkanmasını engellemek. İleri gidilecekse solda beklenmeli diye düşünüyorum. Kırmızı yada yeşil olmasının yöne etkisi olmamalı diye yorumluyorum. 

Kırmızı ve yeşil ayrımının olduğunu yeni öğrendim bu arada bilmiyordum. 

Zaten imkan olunca solda duruyorum. 

Mehmet Göktürk yazdı:

Etkisi var. Durarak mı durmadan mı sadece ama.

O dediğiniz yere çizilen yazı ile. Viyana sözleşmesine uysak sorun yok ama işte herşey yarım.

Yere çizilir. Önemli kritik yerde ise ayrıca tabelaya da yazılır

Yerde işaret yok hocam. Mezarlığın oradaki ışıklar

Sinan Akgöl yazdı:

RATMxI.jpg

Bunun gibi ?

Evet ancak tek ışık var. İleri için yeşil olan, sağdan çıkan olursa ileri kırmızı, sağa dönüş fasılalı kırmızı olan 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Sorun yok Servet. Sen haklısın. Solda kalmak sadece nezaketen olur. Burda sorun yaşanıyorsa yere çizgi koyacak belediye.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Var.
Kavşaklara girerken şerit seçimi kuralı vardır.
Sağa dönmeyeceksen oraya girme

Fasılalı kırmızı: “dur trafiği kontrol et. Yol boşsa geç. Geçiş hakkı senin değil bunu da bil” demektir
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sinan Akgöl
Mehmet Göktürk yazdı:

Sarı bu, dikkatli geç durmana gerek yok. "Ağar ol".

Yerde ok yok görünen ok google oku.

SVx5OW.jpgRTB2zO.jpg

Sayın Mehmet Hocam, ışık kırmızı yer bostancı lunaparktan D100 otoyoluna bağlanan yol. Yerdeki okun google oku olduğunun farkındayım aklımda kalan bir ışık olduğu için örnek olarak printscreen yaptım mapsten. İkinci olanda sarı olan bir trafik ışığı. Aradaki farkı algılamak için. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

istanbul gibi yerlerde mümkünü yok. iki şerit ileri akıyor arada bir sağa dönen oluyor. Sizin mantıkla o şeridin teke inmesi lazım. Dolayısı ile kritik yerde ayrı tabela ya da yere yazılır.

Siz biliyorsunuz ama ben google diye okuyucular için yazdım. bence her ikisi de sarı. fotoda belki sarı çıkmış olabilir. 

ilk satır emmiye idi.

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Mehmet Göktürk yazdı:

Sorun yok Servet. Sen haklısın. Solda kalmak sadece nezaketen olur. Burda sorun yaşanıyorsa yere çizgi koyacak belediye.

Video çekeceğim hocam. İlgili yere gidip 

Mehmet Ozyurek yazdı:

Var.
Kavşaklara girerken şerit seçimi kuralı vardır.
Sağa dönmeyeceksen oraya girme

Fasılalı kırmızı: “dur trafiği kontrol et. Yol boşsa geç. Geçiş hakkı senin değil bunu da bil” demektir

Şimdi, bahsi geçen ışığın özelliğini yazmayı unuttum. Sağa dönüş ışığı şayet karşıdan sola geçiş olacak ise sabit yanıyor. Karşının geçişi kırmızı ile durdurulduğu an veya direk geçiş yeşil olunca muhatap aldığım Işık yanıp sönüyor. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...