İçeriğe Yönlendir

Oturma Odası Tavan Led Aydınlatması İçin Yardım

Emrah Altun

Recommended Posts

Emrah Altun

Arkadaşlar merhaba;

Otomobil konusunda oturma odası tavsiyesi isteyerek sınırları zorluyorum farkındayım ama aramızda illaki elektrikçi abilerimiz kardeşlerimiz vardır. Ziraa 1 haftadır bakınıyorum internette net bir sonuç bulamadım. 30 m2 bir oturma odam var, asma tavan yapılmış 2 tane elektirk kablosu çekilmiş led bağlanması için ama ben nasıl bir led almalıyım netleştiremedim. İstediğim aşağıdaki temsili resimdeki gibi bir ışık. Işık açıkken kitap okunabilsin aydınlatması iyi olsun göz yormasın.  Bunun için nasıl bir malzeme almam, montajı nasıl yapmam gerek?

Yardımlarınızı bekliyorum.

Ev_i_in_asma_tavan_modelleri_2013_gizli_

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Alüminyum üstüne dizili şerit ledler var, üstüne de pleksi takıyorlar. Metresi 18-20 lira falan. Evde boşta bir tane vardı akşam fotoğrafını atarım buraya.. Güçlü bir trafo lazım olacak onu koyacak yer var mı tavanda ?

Yorum bağlantısı
Volkan Doğrular

220 V ile çalışan ledler var . Alüminyum plaka üzerine dizili onlarda düşünülebilir.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
(düzenlendi)

Alüminyum tabanlı olanlar pahalı olur. 3 çipli dediğimiz şerit ledlerden alıp gizli ışık şeklinde (fotoda attığınız gibi) yapabilirsiniz. Biz o şekilde yapıyoruz.

Kaç metre 3 çipli led kullanırsanız onu 15 ile çarparsanız o da toplam gücü verir. Ona göre de 12V ve kaç watt güç hesapladıysanız o güçte sürücü alırsanız hem ekonomik hemde güzel bir aydınlatmanız olur.

Sürücü içinde slim olan modeller var onlardan alabilirsiniz. Veya tavanın iç kısmında kalan alçıpanı biraz kırarak sürücüyü tavanın içine yerleştirebilirsiniz. Aşağıdan görünmemesine dikkat edin.

Bir ekleme yapayım. Attığınız fotoda ledin yerleşimi hatalı. Eğerki ledleri tabana koyarsanız fotoda görüğümüz gibi düzgün olmayan kenar çizgilerinin gölgesi çıkar. Görüntü kötü olur.

Onun yerine şerit ledi o bölümün kenarına yapıştırırsanız ışık dağılımı çok daha homojen olur ve kötü gölge çizgileriniz olmaz.

Z91vlZ.jpg

Resimde kırmızı ok ile çizdiğim ön siperin yüksekliği kadar tabandan yükseklik ile sarı çizgi ile çizdiğim şekilde karşıya ledi yapıştırmak en güzel aydınlatmayı sağlar.

tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi
  • Beğen 10
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Mustafa teknik detayları vermiş.. 

Sıcak beyaz renk tercih edersen rahat edersin.. 

3 çipli dediği de 5050 dediğimiz smd led.. Güzel ışık verir.. Uzun ömürlüdür.. 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
M.Fatih Yüce
(düzenlendi)

3çipli dış mekan şerit led vede gün ışığı rekteki en uygun olanı.Dış mekan ledlerin üstü silikon kaplıdır ilerde üstü toz kaplayınca silmesi rahat oluyor.Fanlı adaptör sakın alma sesi zamanla rahatsız ediyor.Odanın her tarafını bu led ile dönersen ışık çok fazla gelebilir.2 hat çekili ise karşılıklı 2 ye bölmende fayda var .Kısa olan tarafları ayrı uzun olan tarafları ayrı hat yapabilirsin.

tarihinde M.Fatih Yüce tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Fevzi Göktaş

220v ile çalışan ledlere dimmer bağlasak ışığın parlaklığını artırıp çoğaltabilir.miyiz?

Adaptöre olanlara olmaz diye düşünüyorım 

Yorum bağlantısı
Arif Aykın

Günışığı ve alüminyum üstü led ve onun üstü silikonlu olsun bahsetmişler zAten temizlik için çok faydası olacaktır. 

Yorum bağlantısı
Celal Maraşlıoğlu

Yaklaşık olarak bizim salonda 35 m2 spot lambalar yandığındamı yoksa ledler yandığındamı daha çok elektrik sarfiyatı olur 9 adet spot lamba var

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

spot halojense felakettir. Ancak ışığı en iyi göz görmesini sağlar.

ben yeni spot yuvasına takılan led aldım aralıkta lazımdı. Rengi fena değil.

ledleri renk konusunda mutlaka sarı olacak şekilde düzenleyiniz. Hatta onun da tonunu vs iyice görünüz.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Hayrettin Gücin
Alüminyum tabanlı olanlar pahalı olur. 3 çipli dediğimiz şerit ledlerden alıp gizli ışık şeklinde (fotoda attığınız gibi) yapabilirsiniz. Biz o şekilde yapıyoruz. Kaç metre 3 çipli led kullanırsanız onu 15 ile çarparsanız o da toplam gücü verir. Ona göre de 12V ve kaç watt güç hesapladıysanız o güçte sürücü alırsanız hem ekonomik hemde güzel bir aydınlatmanız olur. Sürücü içinde slim olan modeller var onlardan alabilirsiniz. Veya tavanın iç kısmında kalan alçıpanı biraz kırarak sürücüyü tavanın içine yerleştirebilirsiniz. Aşağıdan görünmemesine dikkat edin.  

Emrah Altun; Bir ekleme yapayım. Attığınız fotoda ledin yerleşimi hatalı. Eğerki ledleri tabana koyarsanız fotoda görüğümüz gibi düzgün olmayan kenar çizgilerinin gölgesi çıkar. Görüntü kötü olur.

Onun yerine şerit ledi o bölümün kenarına yapıştırırsanız ışık dağılımı çok daha homojen olur ve kötü gölge çizgileriniz olmaz.

Z91vlZ.jpg

Resimde kırmızı ok ile çizdiğim ön siperin yüksekliği kadar tabandan yükseklik ile sarı çizgi ile çizdiğim şekilde karşıya ledi yapıştırmak en güzel aydınlatmayı sağlar.

Burada bir degişiklik önerisi, şayet o sarı kısma yapıştırılarak tavanda ışık direkt yansıyacagı için tavandaki tüm kusurlar gölgelenme ile çirkin görüntü verir.Ancak kırmızı kısma yapıştırırsanız ( ben öyle yaptım) ışık içten yansıyarak gelir ve tavanda ki kusurlar zerre belirmez.Bu arada önerilen ikiye bölüp hatları çift trafo ile besleyerek bir arıza durumunda ledlerin tümünün sönmesi engellenmiş olur. 909e4380212a94288b7381305d775ea6.jpg8064e7fda730af14d1de5393e6a04562.jpg1245bb6e3828020883c5aa42d5559112.jpg

Spotlar 5watt ledler reklamcı lık yapan dünürümden super kalite yapışkanlı 3m, ledler lg trafo henüz kalitelisi olmadıgını söylüyor kendisi ama ledler montajı yapan elektrikçi tarafında çok begeni aldı ve malzemecisine araştırtıyor

iç mekan yapışkanlı şerit led almanız yeterli.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
4 dakika önce, Hayrettin Gücin yazdı:

Burada bir degişiklik önerisi, şayet o sarı kısma yapıştırılarak tavanda ışık direkt yansıyacagı için tavandaki tüm kusurlar gölgelenme ile çirkin görüntü verir.
Ancak kırmızı kısma yapıştırırsanız ( ben öyle yaptım) ışık içten yansıyarak gelir ve tavanda ki kusurlar zerre belirmez.
Bu arada önerilen ikiye bölüp hatları çift trafo ile besleyerek bir arıza durumunda ledlerin tümünün sönmesi engellenmiş olur.

Tavan ile arada 5-10cm’lik bir mesafe kaldığı için tavandaki kusurları göstermez. O şekilde olması için tavana sıfır olması gerekiyor.

Bu şekilde sayısız montaj ve binlerce metrelerce led montajı yaptım. Dediğiniz olay olmadı.

Ancak ledi tabana koyarsanız ilk posttaki resim gibi kenarların gölgeleri tavana yansıyor ve çok çirkin bir görüntü oluşuyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Led lere dimer baglaniyormu
Bağlanır, ledin dizilişi ve karakterine göre
Yorum bağlantısı
Emrah Altun
4 saat önce, Mustafa Arıkan yazdı:

Alüminyum tabanlı olanlar pahalı olur. 3 çipli dediğimiz şerit ledlerden alıp gizli ışık şeklinde (fotoda attığınız gibi) yapabilirsiniz. Biz o şekilde yapıyoruz.

Kaç metre 3 çipli led kullanırsanız onu 15 ile çarparsanız o da toplam gücü verir. Ona göre de 12V ve kaç watt güç hesapladıysanız o güçte sürücü alırsanız hem ekonomik hemde güzel bir aydınlatmanız olur.

Sürücü içinde slim olan modeller var onlardan alabilirsiniz. Veya tavanın iç kısmında kalan alçıpanı biraz kırarak sürücüyü tavanın içine yerleştirebilirsiniz. Aşağıdan görünmemesine dikkat edin.

Bir ekleme yapayım. Attığınız fotoda ledin yerleşimi hatalı. Eğerki ledleri tabana koyarsanız fotoda görüğümüz gibi düzgün olmayan kenar çizgilerinin gölgesi çıkar. Görüntü kötü olur.

Z91vlZ.jpg

Mustafa bey doyurucu bilgi için çok teşekkür ederim. İşte aradığım ama bulamadığım cevap buydu. Bahsettiğiniz ürünleri nereden temin edebilirim? Aliexpressden felan gelir mi? Bir de tavanda 2 kablo ayırmışlar. Sanırım biri faz diğeri nötr? Bu şekilde ben bu bağlantıyı yapabilir miyim? Şeridin bir ucuna bir kabloyu diğer ucuna öbür kabloyu mu bağlayacağım?

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
1 dakika önce, Emrah Altun yazdı:

Mustafa bey doyurucu bilgi için çok teşekkür ederim. İşte aradığım ama bulamadığım cevap buydu. Bahsettiğiniz ürünleri nereden temin edebilirim? Aliexpressden felan gelir mi? Bir de tavanda 2 kablo ayırmışlar. Sanırım biri faz diğeri nötr? Bu şekilde ben bu bağlantıyı yapabilir miyim? Şeridin bir ucuna bir kabloyu diğer ucuna öbür kabloyu mu bağlayacağım?

Evet biri faz biri nötrdür. Kaç metre gideceğini ölçtükten sonra elektriklerden alabilirsiniz. Veya internet üzerinden de temin edebilirsiniz.

5’er metre paketler halinde satılır. SMD 5050 olan model bahsettiğim 3 çipli dediğimiz modeldir.

12V sürücünün güç hesabını da yukarıda bahsettiğim gibi hesaplayıp alabilirsiniz. 

Faz ve nötrü sürücü üzerindeki L klemensine faz, N klemensine nötr şeklinde bağlayın. (Yerlerini değiştirsenizde çalışır çok önemli değil)

Led’in uçlarını da sürücü üzerinde kırmızıyı +’ya, siyahı -‘ye bağlayın. Tamamdır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın

12 volt ile beslenen ledler için bunları kullanabilirsiniz. Ledin akımına göre daha yüksek amperi olanlar da seçilebilir

THGS PWM Karartma Denetleyici LED Işıklar, Şerit, şerit, 12-24 Volt (12 V-24 V) 8 Amp
http://s.aliexpress.com/uymayMJJ?fromSns=Copy to Clipboard
(from AliExpress Android)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

E ölç.
Ölçüleri ver Mustafaya
Dükkandan göndertsin. :)

Yorum bağlantısı
Adnan Çakır

Lambaları ikiye bölmek için buat tan bir kablo daha çekin ve anahtarı komütatör olanla değiştirin .

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Boru tesisatı müsait ise tabi komitatör (ikili anahtar) ve ya üçlü anahtar bile yapabilirsiniz.

Yada uğraşamam derseniz ama bir kaç parçada yanmasını istiyorsanız avize (aydınlatma) kumandası kullanabilirsiniz.

Önce duvardan manuel yakarsınız. Sonra kumandadan yanmasını istediğiniz bölümü yakabilirsiniz.

Kaç bölümde yakacaksınız o kadar kanallı kumanda almanız gerekir. Ayrıca her bölümün 12V sürücüsü de ayrı olmalıdır. Maliyet biraz artar.

Yorum bağlantısı
Fevzi Göktaş
12 saat önce, Servet Aydın yazdı:

12 volt ile beslenen ledler için bunları kullanabilirsiniz. Ledin akımına göre daha yüksek amperi olanlar da seçilebilir

THGS PWM Karartma Denetleyici LED Işıklar, Şerit, şerit, 12-24 Volt (12 V-24 V) 8 Amp
http://s.aliexpress.com/uymayMJJ?fromSns=Copy to Clipboard
(from AliExpress Android)

Bu dimmeri; 12v sürücüden çıktıktan sonra dimmer giriş sonra ledleri mibağlıyoruz, yoksa 220v önce dimmera sonra 12 v sürücüye mi bağlıyoruz

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Bu 12 volt çıkışa bağlanıyor. Dahili driver olmayan 12 volt ledler için uygun

Yorum bağlantısı
Emrah Altun
(düzenlendi)
18 saat önce, Mehmet Ozyurek yazdı:

E ölç.
Ölçüleri ver Mustafaya
Dükkandan göndertsin. :)

:) @Mustafa Arıkan bey böyle bir imkan varsa sizden alayım ödemeyi de EFT geçerim :) 

tarihinde Emrah Altun tarafından düzenlendi
Etiketleme
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
29 dakika önce, Emrah Altun yazdı:

:) @Mustafa Arıkan bey böyle bir imkan varsa sizden alayım ödemeyi de EFT geçerim :) 

Tabiki yardımcı olmaya çalışırım. Acelesi yoksa 7-10 güne memlekette olurum. O zaman daha iyi yardımcı olabilirim.

Siz ne kadar ihtiyacınız olduğunu söyleyin yeter.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...