İçeriğe Yönlendir

Benzin 10 ₺ olur mu? | Analiz

Mehmet Ali Aslan

Recommended Posts

Mehmet Ali Aslan

Benzin zamları ile ilgili olarak forumda arama yaptığımda bir çok konunun kilitlendiğini gördüm ve herhangi bir yere yorum bıkamadığım için bu konuyu buraya açma ihtiyacı duydum. Şimdi gelelim benzine gelen zamların detayına...
Benzin veya akaryakıt dediğimiz petrol ürünlerini ülke olarak ihraç eden değil ithal eden ülkelerdeniz dolayısıyla da benzin veya akaryakıt ürünlerini DOLAR ile almaktayız. Dolayısıyla Dolar ne kadar yüksekse veya yükselirse benzin fiyatları da o kadar yükselir bu mantığı bir kenara koyalım. Gelelim petrol fiyatlarının dünya genelindeki seviyesine; 67 dolar civarında olan petrol'ün varil fiyatı aslında düşük seviyede olması neden bize olumlu yansımıyor? 4₺=1$ seviyesinde iken varil fiyatı 67$ olması çok birşey değiştirmiyor. Asıl sorun petrolün varil fiyatında artış olursa ne olur? yani varil fiyatı 120$ olursa benzin = 10₺ olur. bu tahmin en iyi tahmin olsada bir başka yorumda şöyle; peki 1$=5-6₺ civarına çıkarsa? işte bu durumda benzin fiyatlarının önü açık.
Gelelim sorunun kaynağına;
Yerli üretimin azalması hatta bazı başlıklarda  son bulmasından dolayı ihracatımızın çok düşük seviyelerde hatta yıllar önce üretimimizin güçlü olduğu bazı başlıklarda da ithalata dönmemiz petrol satın almaları karşılamada zorlandığımızı gösterir. "Yerli malı yurdun malı bunu herkes kullanmalı" düşüncesinden! yerli malı haftasından geldiğimiz durum şu şekilde; aa kazık yemişsin bunu çinden çok ucuza alabilirsin! Bu tekstil Bangladeş'te 5 de 1 fiyatına diyerek yerli üretimimizi baltaladık. Et'i bile ithal ediyoruz. bu ekonomik sorunları neden anlatıyorum? yerli üretim yaptığımız konuları dışarıya satmalıyız ki ülkeye dolar girsin sonra bu dolarla kendi üretimizi olmayan ürünleri alabilelim, bu konuda denge olmadığından fiyatlar sürekli artma eğiliminde oldu ve olacak...
Geleceğimiz son durum ise arbalarımızı evin önüne park edip aylarca binmeyeceğiz...
Daha güzel günler olması dileğiyle...
Bu konuda sizinle bir video paylaşmak isterim video 10₺ olur mu? izleyin efendim. Benzin 10 ₺ olur mu?

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bence olur ve biz hala 100 liralık almaya devam ederiz... 

Önemli not; Siyasi her türlü mesaj yasaktır.. Bilginize arkadaşlar.. 

4 dakika önce, Sani Gerşon yazdı:

Bu konu çok su kaldırır, benden demesi :)

Bakalım ne kadar kaldıracak. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

adapte oluruz öncelikle. insanlar araçları paylaşır yol arkadaşlığı sitesi kullanılır. (biz de yapalım burda aslında hemen)

önümüzdeki sonbaharda bunlar olabilir. yeni yatırımlar gelmiyor ülkeye ciddi bir devaluasyon gerekiyor. devaluasyonun üstüne bir de 120 USD petrol gelirse her türlü elektrik motoru güneş pili artık prim yapar. 

Servet köşe olur araç çevirmekten.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Ergün Kol
(düzenlendi)

Bir kaç yıl önce ham petrolün varili 115 dolar civarına çıktığında bizde benzin 5 TL'yi görmüştü. Şimdi 67 dolara düşmüş halde ancak bizde benzin 5.60 TL seviyesinde. Yani ham petrolün varili tekrar 110 dolar üstüne çıkarsa bizde benzinin fiyatı 10 TL'yi görür. Bunun önünde herhangi bir engel bulunmuyor. 2-2.5 yılda paramız ÷100 değer kaybetmiş durumda ki buna develüasyon diyebiliriz.

tarihinde Ergün Kol tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici

Bir çok etken var her şey mümkündür. Petrolün varil fiyatı ve doların hali malum. Şuan gözümdeki tek araç Tesla p100d :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu

Olmaz...

Akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasının birinci nedeni ÖTV dir, yani dolaylı alınan vergidir, bu ÖTV üzerinden birde KDV hesaplanması yapıldığı için fiyat uçuk rakamlara ulaşıyor, birim fiyatın üzerinde şimdiki hesaba göre %103 vergi hesaplanıyor.

Döviz artışının varil fiyatını yükselttiği doğrudur fakat etkisi çok fazla değildir petrolün varil fiyatı 15-18 ay kadar önce 90 USD civarındaydı ama pompa fiyatları 3.85 - 3.90 gibiydi.

Gelelim şimdiki yükselişe ÖTV ve KDV olmazsa olmazlarından sonra dağıtıcı firmaların yıl başlarında ortalama 80 USD den bütçe yapıp ona göre yatırım yapmasının etkisi büyük yani adamlar 80 USD den bütçe yaptı varil fiyatı 40-50 USD den hesaplandı ve zarar ettiler... bunu bir şekilde amorti etmek için birim fiyatlara dövizi şunu bunu bahane ederek sihirli dokunuşlar yapıyorlar.

Detaylı bilgileri mesai saatleri içinde paylaşırım..

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Gökhan Albayrak

10 lira olur. Hatta şimdi olsun. Her sabah haberlerde "zam geldi mi?" diye manşet manşet gezerken tansiyon hastası olacağım. 

Olursa eğer arabayı satıp at alırım. İşe falan onla giderim. Avm 'nin kapalı otoparkına da girerim. Gerçi yedirecek ot bulmakta zorlanırım bu seferde. Malum, ot da ithal... Başka bir yol bulunmalı.  

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
10 lira olur. Hatta şimdi olsun. Her sabah haberlerde "zam geldi mi?" diye manşet manşet gezerken tansiyon hastası olacağım. 
Olursa eğer arabayı satıp at alırım. İşe falan onla giderim. Avm 'nin kapalı otoparkına da girerim. Gerçi yedirecek ot bulmakta zorlanırım bu seferde. Malum, ot da ithal... Başka bir yol bulunmalı.  
Gazlı araçları kapalı otoparklara almıyorlar :)
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ali Aslan
8 dakika önce, Gökhan Albayrak yazdı:

yorum çok hoşuma gitti :)

Yorum bağlantısı
Gökhan Albayrak
21 dakika önce, Hasan Karabekiroglu yazdı:

Gazlı araçları kapalı otoparklara almıyorlar :)

Kafaya koyduysam o at o otoparka girer :nargile:

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Yukarıdaki grafikte çok şey görünüyor. Şu anda benzin nominal olarak alıştığımız değerlere göre pahalı değil. Varil fiyatı artarsa benzin fiyatları da ülkemizde artmaya devam edecektir. 10 lira da olsa bineceğiz, 15 de olsa bineceğiz biz milletçe arabasız yapamayız. Umalım ki yerli araç üretimi baslasın ve bu araç düzgün çalışan bir elektrikli motora sahip olsun...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Gök

Keşke litresi 100 lira olsa nasılsa arabam yok . Alınca da 100 liralık alırım tabiki ??

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selim Kaya

Akaryakıtın her cinsi ne kadar olursa olsun, rahatımızdan vazgeçmeyiz bence. Sabahları işe giderken olmadık yerlerde, yaşadığım yere nazaran uzun trafik kuyruklarında bekler oldum. Halbuki arabamı aldığım 5 sene öncesinde şehrin en işlek caddesinde dahi ilk yeşilde muhakkak geçerdim. Çok nadir 2. yeşile kalıyordum. Bu sabah ilk defa sürekli kullandığım nispeten tenha bir güzergahta 4. yeşilde geçtim. Şehir içini hesaba katmıyorum bile. Ara sokaklar hayat kurtarıyor resmen. Nereye kadar bakalım.

Amaç yakıttan çeşitli vergiler ile para kazanmaksa bu platformda bir şey diyemem. Yok tüketimi düşürüp, ithal girdiyi azaltma niyetimiz varsa çözüm önerileri çok. Trafikteki araçların bir çoğu tek kişi ile yollarda.

Yorum bağlantısı
Arif Aykın

Bence de olur 10 tl belki 2 yıl belki 4 yıl fakat er yada geç olacaktır. Nitekim buna nazaran elektrikli araçlar daha Gözde hale geleceklerdir. Ne olacaksa bir an önce olsun da kurtulalım önceden Facebook ta püis yayınlıyordu artık onlar da yayınlamaz oldular haberlerde çıkarsa öğreniyoruz çıkmazsa benzinlikte şok olmuş olarak öğreniyoruz.

Yorum bağlantısı
Haşmet Güngör

Mehmet hocam güzel açıklamış.  Kaç lira olduğunun hiç önemi yok . Alım gücümüz ne ?

• Beğen 6
Yorum bağlantısı
Serkan Aktay
5 saat önce, Gökhan Albayrak yazdı:

At vergisi gelir o zamanda :)

Devletin en büyük kaynağı dolaylı vergiler. Benzin, mazot, sigara, alkollü icecekler, araçlar varda var. Şu anki SGK açığı bile tarihi rekorunda. Hiçbir devlet kurumu tasarrufa gitmiyor. Dünyanın en çok kamu aracı olan ulkesiyiz. Bunların hepsi bizim cebimizden çıkarken kimse hayırdır kardeşim demedikce üzerimize binen çok olur. En basitinden bir örnek. Bir bakanın bir gezisine kaç kişi katılır, masrafları kim karşılar? Bu ufacık örnek bile ne demek istediğimi anlatır sanırım. Tabiki sen ve ben. 

Yorum bağlantısı
Ali Gök

2 3 sene önce sanki konu vardı mazot 5 lira olurmu diye oldu. Benzinde 3 yıla 10 lira olur 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
adapte oluruz öncelikle. insanlar araçları paylaşır yol arkadaşlığı sitesi kullanılır. (biz de yapalım burda aslında hemen)

önümüzdeki sonbaharda bunlar olabilir. yeni yatırımlar gelmiyor ülkeye ciddi bir devaluasyon gerekiyor. devaluasyonun üstüne bir de 120 USD petrol gelirse her türlü elektrik motoru güneş pili artık prim yapar. 
Servet köşe olur araç çevirmekten.
Para sayma makinalarını çoğaltayım
Mehmet hocam güzel açıklamış.  Kaç lira olduğunun hiç önemi yok . Alım gücümüz ne ?
Telefona 8000 tl bulan nesil yakıta 10 TL verir gözü kapalı
  • Beğen 5
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Arslan

10 da olur 15 de.

Ülkece tükettiğimizden fazla üretim yapmamaya devam ettikçe daha neler olur.

Yorum bağlantısı
Serkan Toker
Bir saat önce, Mert Gülkokan yazdı:

Şu an varil fiyatı 62 dolar 120 dolara çıkarsa olur... Dolar sabit kalmak koşuluyla

Vergi oranı düşürülür ve iki katına çıkmasının önüne geçilir. Varil fiyatını düşünmeyin çünkü petrolden sadece benzin üretilmiyor, benzin üretim az bir kısmı ve üretim fazlası var hatta birara ihraç ediyorduk hala ediyor muyuz bilmiyorum. Burada en zoruma giden nakliye masrafı birçok ülkeye göre az olmasına rağmen fiyatı dünya ile yarışıyor. Bari boru hattıyla getiriyoruz deyip oradan 2 puan kırsalar sıkıntı yok. Millet tankerlerle götürüyor ülkesine bizimle aynı paraya satıyor.. :D

https://www.tupras.com.tr/urunler

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...